Παρασκευή 28 Ιαν, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Ικανοποίηση Προεδρικού για έκθεση Moneyval για την καταπολέμηση του ξεπλύματος

  14/01/2022 10:18
Ικανοποίηση Προεδρικού για έκθεση Moneyval για την καταπολέμηση του ξεπλύματος

Ικανοποίηση Προεδρικού για έκθεση Moneyval για την καταπολέμηση του ξεπλύματος

  14/01/2022 10:18

Χαιρετίζει την έκθεση προόδου της Moneyval, αναφορικά για την καταπολέμηση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, η Κυβέρνηση. 

Σε γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πλεεκάνος, αναφέρει ότι «η απάντηση για την κατάσταση της χώρας μας και την ισχυροποίηση των θεσμών, έρχεται από ένα ακόμη διεθνή αρμόδιο θεσμό».

Προσθέτοντας ότι, «η MONEYVAL στην έκθεση της του Δεκεμβρίου 2021, επισημαίνει ότι η  Κύπρος συνεχίζει να βελτιώνεται καθώς, συμμορφώνεται και με τις 40 παραμέτρους που εξετάζει. Στις 36 από αυτές πλήρως ή σε μεγάλο βαθμό και μερικώς μόλις για 4.

Να επισημάνουμε ότι και αυτή η αναφορά δεν αποδίδει πλήρως τα επιτεύγματα, καθώς όπως ο ίδιος ο οργανισμός καταγράφει, έχουν ληφθεί μέτρα σε σημαντικούς τομείς τον τελευταίο χρόνο τα οποία δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από τον διεθνή οργανισμό».

Παράλληλα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημειώνει ότι «τα όσα καταγράφονται στην έκθεση προόδου της MONEYVAL, αποτελούν ακόμα μια επιβεβαίωση της ορθότητας και της αποτελεσματικότητας των μέτρων που λαμβάνει η Κυβέρνηση, ώστε να ενισχύσει το πλαίσιο για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας».

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την έκθεση προόδου της MONEYVAL, της Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αξιολόγησης των μέτρων για το Ξέπλυμα και τη Χρηματοδότηση της Τρομοκρατίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία δημοσιεύθηκε χθες καταγράφηκε μερική πρόοδος, όσον αφορά τη συμμόρφωση της Κύπρου με τα πρότυπα της Ομάδας Διεθνούς Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force - FATF) για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με την έκθεση της MONEYVAL, οι κυπριακές αρχές υλοποίησαν ορισμένα μέτρα βελτίωσης της συμμόρφωσης, αλλά δεν το έκαναν εγκαίρως ώστε αυτά να αξιολογηθούν σε αυτή τη φάση. Επίσης, εκκρεμεί ακόμα η αντιμετώπιση σειράς άλλων ελλείψεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Μερική πρόοδο στην καταπολέμηση του ξεπλύματος εντοπίζει στην Κύπρο η MONEYVAL

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας