Στο τέρμα οι προκλήσεις των Τούρκων για τα δύο κράτη-«Είναι εθνικό καθήκον για εμάς»

Σε όλες τις διεθνείς πλατφόρμες  "η οντότητα και η κυριαρχία της ‘τδβκ’ είναι αποδεκτές, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ Νουμάν Κουρτουλμούς και  χαρακτήρισε "εξαιρετικά λάθος" την απάντηση  του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο τουρκικό ΥΠΕΞ, για το Μέγαρο Ποντιακού Ελληνισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βάζει το πιστόλι στον κρόταφο της Ε.Ε. ο Ερντογάν-«Αναγνωρίστε την οντότητα των Τ/κ»

Κατά τη  συνάντησή του με τον Αντιπρόεδρο του ΑΚΡ, ο Φαίζ Σουτσούογλου δήλωσε ότι βρίσκονταν στην Άγκυρα για δύο ημέρες και είχαν πολύ παραγωγικές συναντήσεις. Όπως είπε στις 23 Ιανουαρίου θα διεξαχθούν πρόωρες "γενικές εκλογές" στα κατεχόμενα και ότι αυτό το θέμα αξιολογήθηκε επίσης κατά την επίσκεψή του. Πρόσθεσε ότι πρωταρχικός στόχος τους “είναι να εξασφαλίσουν μια πενταετή ‘κυβέρνηση’, μια πολιτική δύναμη και οικονομική και κοινωνική σταθερότητα”, σημειώνοντας ότι κατά την επίσκεψή του αντάλλαξε απόψεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Νουμάν Κουρτουλμούς είπε πως ως Τουρκία έχουν κινητοποιήσει όλα τα μέσα στην Κύπρο για να καταστήσουν το ψευδοκράτος πολύ πιο δυνατό.

“Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ‘τδβκ’ πάντοτε υπό όλες τις συνθήκες . Αυτό είναι εθνικό καθήκον για εμάς”, ανέφερε. Ο Νούμαν Κουρτουλμούς δήλωσε ότι είναι κοινή εθνική ευθύνη τους να μεταφέρουν τη "βόρεια Κύπρο" στο μέλλον δυναμικά ως "ανεξάρτητη χώρα", σε ένα περιβάλλον όπου έχουν αναδυθεί νέοι αγώνες εξουσίας στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

“Παρακολουθούμε στενά τις πολιτικές κάποιων χωρών που με τετελεσμένα  αγνοούν τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και την κυριαρχία της "βόρειας Κύπρου" και δεν έχουμε εγκαταλείψει τον αγώνα μας με κανέναν τρόπο. Λέμε ότι ο δρόμος για την ειρήνη και τη ευημερία στο νησί της Κύπρου είναι να αποδεχτούμε την ύπαρξη δύο ίσων και κυρίαρχων κοινοτήτων”, ανέφερε.

Ο Αντιπρόεδρος του ΑΚΡ δήλωσε  ότι ως Τουρκία θα προχωρήσουν μέχρι το τέλος αυξάνοντας τους δεσμούς με το ψευδοκράτος.

“Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε σε όσους δεν μπορούν να χωνέψουν ότι η Τουρκία υποστηρίζει τη "βόρεια Κύπρο" ως εθνικό καθήκον και στέκεται στο πλευρό της. Σε όποια διεθνή πλατφόρμα, σε όποια ημερήσια διάταξη και να το φέρεις, η οντότητα και η κυριαρχία της "τδβκ" είναι εξίσου αποδεκτές. Επομένως, ορισμένες χώρες προσπαθούν να αγνοήσουν αυτό το γεγονός με την υποστήριξη που λαμβάνουν από ορισμένους κύκλους. Και μάλιστα δεν είναι αποδεχτό να στοχεύουν με σκληρά λόγια κατά καιρούς όχι μόνο τη "βόρεια Κύπρο" αλλά και την Τουρκία. Καταρχάς, δεν εντάσσεται στις σχέσεις γειτονίας και συμμαχίας, και υπάρχουν ατυχείς δηλώσεις που θα βλάψουν τη θέλησή μας για επίλυση κοινών ζητημάτων”, υποστήριξε ο Κουρτουλμούς. 

Από την πλευρά του, ο Τούρκος αντιπρόεδρος του ΑΚP, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ανέφερε ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο κράτη με ίση κυριαρχία και είναι καιρός αυτό να νομιμοποιηθεί, λέγοντας παράλληλα ότι αυτός θα είναι ο στόχος τους μετά τις "εκλογές" στα κατεχόμενα.

Κατά τη συνάντησή του με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο "πρωθυπουργός" Φαίζ Σουτζούογλου,  δήλωσε ότι θα επιστρέψει στα κατεχόμενα με πολύ μεγαλύτερο ενθουσιασμό. Ανέφερε ότι απομένει πολύ λίγος χρόνος μέχρι τις ‘εκλογές της 23ης Ιανουαρίου. “Ελπίζω ότι μετά τις 23 θα δημιουργήσουμε μια σταθερή ‘κυβέρνηση’, μια σταθερή πολιτική, μια σταθερή οικονομία και μια σταθερή κοινωνική ζωή στη ‘βόρεια Κύπρο’”, ανέφερε. 

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ ανέφερε ότι “δεν υπάρχει καμία δυσκολία που η ‘τδβκ’ και η Τουρκία, ως ένα έθνος και δύο κράτη, δεν μπορούν να ξεπεράσουν με αλληλεγγύη και ενότητα στις καλές και στις δύσκολες στιγμές, όπως στο παρελθόν. Το γνωρίζουμε αυτό”.

Υποστήριξε ότι ο κυπριακός λαός δοκίμασε κάθε είδους εποικοδομητικές προτάσεις για τη λύση του Κυπριακού για χρόνια. “Όλες οι επιλογές, όλες οι εναλλακτικές έχουν δοκιμαστεί στο Κυπριακό και στο στο τέλος, αποκαλύφθηκε ότι η άλλη πλευρά δεν είναι ειλικρινής και δεν αναζητά λύση. Αυτό είναι ξεκάθαρο σαν το φως της ημέρας. Υπάρχουν στην πραγματικότητα δύο κράτη με ίση κυριαρχία", είπε.

Πρόσθεσε ότι πιστεύουν πως είναι καιρός "αυτό ( το κράτος) να νομιμοποιηθεί και να γίνει γνωστό στη διεθνή κοινότητα".

"Ο επόμενος στόχος μας είναι να προωθήσουμε αυτή τη δίκαιη υπόθεση ενώπιον όλων των περιφερειακών και παγκόσμιων διεθνών οργανώσεις, ιδιαίτερα τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ως Τουρκία και ως ‘τδβκ’, με την εμπιστοσύνη και τη σταθερότητα που θα προκύψει μετά τις εκλογές σας στη νέα περίοδο”, ανέφερε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.

"Εξαιρετικά λάθος" οι δηλώσεις Δένδια

Απαντώντας στην ανακοίνωση του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια στο τουρκικό ΥΠΕΞ για το Μέγαρο Παγκόσμιο Ποντιακού Ελληνισμού, ο Αντιπρόεδρος του ΑΚΡ υποστήριξε ότι “οι δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Δένδια ήταν εξαιρετικά λάθος” και ότι απέρριψαν τις δηλώσεις του οι οποίες δεν είχαν σχέση με την ιστορική πραγματικότητα, όπως είπε.

“Δυστυχώς, είναι η πλευρά που προσπάθησε να εισβάλει στη χώρα μας, στα εδάφη της Ανατολίας, αν πρόκειται να μιλήσουμε για ιστορία”, είπε ο Νουμάν Κουρτουλμούς, και πρόσθεσε: “Γνωρίζουμε την πρόσφατη ιστορία, ξέρουμε ποιος ήταν ο επιτιθέμενος στο πρόσφατο παρελθόν.Εμείς και όλος ο κόσμος γνωρίζουμε ότι αυτό συμβαίνει. Αλλά το θέμα είναι να λύσουμε τα μεταξύ μας προβλήματα με φιλικό τρόπο και ιδιαίτερα με μια ωριμότητα μέσα στην οποία αναπτύσσονται σχέσεις γειτονίας. Με την ευκαιρία αυτή η δήλωση είναι εξαιρετικά ατυχής, χωρίς νόημα, έξω από τα ιστορικά δεδομένα και θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι την βλέπουμε ως επιζήμια δήλωση για τις φιλικές σχέσεις”.

Για επέτειο θανάτου Ντενκτάς

Για την επέτειο του θανάτου του Ραούφ Ντενκτάς, Νουμάν Κουρτουλμούς είπε ότι “η "τδβκ" δεν θα είχε φτάσει σε αυτό το σημείο σήμερα αν δεν ήταν ο αγώνας της "οργάνωσης εθνικής αντίστασης και των Μουτζαχεντίν”. “Ως ιδρυτές μιας ανεξάρτητης και ελεύθερης ‘βόρειας Κύπρου’ που θα ζει για πάντα, θα ήθελα να μνημονεύσω αυτή τη γενιά με σεβασμό”, ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα