Βάζει το πιστόλι στον κρόταφο της Ε.Ε. ο Ερντογάν-«Αναγνωρίστε την οντότητα των Τ/κ»

Αναγνώριση "οντότητας" των Τ/Κ ζήτησε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν από την ΕΕ, καλώντας τους Πρέσβεις της ΕΕ στην Άγκυρα να μεταφέρουν τα μηνύματά του στις Βρυξέλλες και στις πρωτεύουσες τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κολλημένος στα δύο κράτη ο Τατάρ-Νέες κατηγορίες κατά Κυπριακής Δημοκρατίας και Ελλάδας

Κάλεσε επίσης να μεταφέρουν την τουρκική πρόταση που παρουσιάστηκε στη Γενεύη για το Κυπριακό, διαφορετικά υποστήριξε, θα θεωρηθεί ως ένα νέο χάσιμο χρόνου, μια τακτική και σπατάλη ενέργειας.

Ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγόρησε την ΕΕ ότι ενεργεί τυφλά ως εκπρόσωπος των Ε/Κ και αγνοεί τα δικαιώματα των Τ/Κ. "Τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που εφαρμόζονται μας έχουν φέρει σε σημείο να είναι χάσιμο χρόνο να προσπαθούμε να στεγνώσουμε τα ρούχα του σήμερα με τον χθεσινό ήλιο", είπε.

Σε ομιλία του σε συνάντησή του με τους Πρέσβεις των χωρών μελών της ΕΕ στην Άγκυρα, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι έχει αποκτήσει σημασία από κάθε άποψη η προώθηση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ. 

"Κάναμε μια προσπάθεια υπέρ του διαλόγου και της διπλωματίας. Λυπάμαι που λέω ότι δεν είχαμε την ανταπόκριση που περιμέναμε από την ΕΕ. Χρησιμοποιήθηκε μια τακτική αντιπερισπασμού εναντίον μας. Το κύριο πράγμα που πρέπει να εξεταστεί είναι η παράδοση των συμφερόντων της ένωσης στις φιλοδοξίες πολλών χωρών. Δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε να μειωθεί η μεταναστευτική πίεση αν δεν επιλυθούν οι τρέχουσες κρίσεις στην Ευρώπη και την Τουρκία", ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Υπονοώντας την Ελλάδα, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “σε αυτή τη διαδικασία, πρέπει να τεθούν τέρμα τα επεισόδια απώθησης και παράνομης συμπεριφοράς προς τους μετανάστες”.

“Αναμένουμε από την Ευρώπη να υψώσει πιο ευσυνείδητες φωνές σχετικά με τα γεγονότα στο Αιγαίο. Πρέπει να σημειώσουμε πρόοδο όσον αφορά την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων κατά την επόμενη περίοδο. Πέρυσι ανοίξαμε διαύλους διαλόγου με τη γειτονική Ελλάδα. Πιστεύω ειλικρινά ότι θα τακτοποιήσουμε τα θέματα μεταξύ μας”, ανέφερε.

Για το Κυπριακό, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η άποψη της Τουρκίας για το Κυπριακό είναι ξεκάθαρη.

"Είναι ξεκάθαρο γιατί δεν έχει επιλυθεί η 50 χρόνων διαπραγματευτική διαδικασία. Οι Ε/Κ δεν κατάφεραν να απαλλαγούν από τη νοοτροπία ότι το νησί τους ανήκει. Ενώ η ΕΕ ενεργεί τυφλά ως εκπρόσωπος των Ε/Κ, αγνοεί τα δικαιώματα των Τ/Κ. Τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που εφαρμόζονται μας έχουν φέρει σε σημείο να είναι χάσιμο χρόνο να προσπαθούμε να στεγνώσουμε τα ρούχα του σήμερα με τον χθεσινό ήλιο”, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι “συνεχίζουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες με την ‘τδβκ` για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των πραγματικοτήτων προς όφελος όλων των πλευρών".

"Θα ανοίξει τον δρόμο για την καταχώρηση της λύσης της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς στάτους του ‘Τ/κ λαού’. Μια τέτοια λύση θα συμβάλει επίσης στην ανάπτυξη του περιβάλλοντος συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο. Είναι καιρός η ΕΕ να κάνει έναν ειλικρινή λογαριασμό. Εάν η ΕΕ θέλει να συμβάλει στη λύση, πρέπει να αναγνωρίσει την οντότητα και τη βούληση των Τ/Κ. Η ΕΕ πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της που έδωσε το 2004 αξιολογώντας την πρόταση που παρουσιάστηκε στη Γενεύη. Διαφορετικά θα θεωρηθεί ως ένα νέο χάσιμο χρόνου, μια τακτική και σπατάλη ενέργειας”, υποστήριξε ο Ταγίπ Ερντογάν. 

Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο, “παρά τις αδικίες που αντιμετωπίζουμε, η ΕΕ παραμένει στρατηγική μας προτεραιότητα”.

“Υπό το πρίσμα αυτών των εμπειριών, η Τουρκία, η οποία αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου, δεσμεύεται στον στόχο να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ. Έχουμε επιταχύνει τις εργασίες μας για την περίοδο 2021-2023. Επικυρώσαμε τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με την ΕΕ. Σας ζητώ να μεταφέρετε τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στις πρωτεύουσες σας ότι η Τουρκία ετοιμάζει μια νέα σελίδα με την ΕΕ”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος στους Πρέσβεις των χωρών μελών της ΕΕ στην Άγκυρα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα