Στο καναβάτσο λόγω πρόωρης προεκλογικής η Μεταρρύθμιση-Οι σκέψεις των κομμάτων

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνεδρία της επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, κατά τη διάρκεια της οποίας θα τεθούν οι τροπολογίες που κατέθεσαν τα κόμματα, μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου και ακολούθως, αναλόγως και της έκβασης της συζήτησης, να οριστεί η ημερομηνία κατά την οποία τα τρία Νομοσχέδια που αφορούν τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα οδηγηθούν προς ψήφιση στην Ολομέλεια της ουλής.    

Σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείται, η επιτροπή Εσωτερικών θα συζητήσει όλες τις τροπολογίες που κατέθεσαν κόμματα και βουλευτές και ακολούθως θα ψηφίζουν τα μέλη της. Για όσες υπάρχει πλειοψηφία θα ενσωματώνονται στα Νομοσχέδια που θα οδηγηθούν προς ψήφιση. Για όσες δεν υπάρχει πλειοψηφία, οι βουλευτές και τα κόμματα που τις κατέθεσαν, θα έχουν το δικαίωμα να τις καταθέσουν και ενώπιον της Ολομέλειας.

Εάν δεν υπάρξει κάποια σημαντική ανατροπή, δεν αποκλείεται η συζήτηση των τροπολογιών να απασχολήσει τη σημερινή και άλλη μια συνεδρία της επιτροπής Εσωτερικών και ακολούθως τα Νομοσχέδια, ενδεχομένως εντός Φεβρουαρίου, να τεθούν προς ψήφιση.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

Ο κίνδυνος που ελλοχεύει

Πάντως, τα γεγονότα του Δεκεμβρίου που κράτησαν πίσω τη Μεταρρύθμιση προκαλώντας τη δυσφορία, τόσο του Υπουργείου Εσωτερικών όσο και κάποιων κομμάτων, αλλά και το γεγονός ότι η Κύπρος εισήλθε κι επίσημα σε προεκλογική περίοδο, ενόψει των Προεδρικών του 2023, προκαλούν ανησυχία, για το κατά πόσον κάποια κόμματα, θα δημιουργήσουν νέα προσκόμματα στη Μεταρρύθμιση.

Ειδικότερα οι αμφιταλαντεύσεις του ΔΗΚΟ για τα σενάρια των συνενώσεων, αλλά και για το ζήτημα των δημοψηφισμάτων, συνδέεται από κάποιους με το προς τα που θα κατευθυνθεί τελικά, ενόψει Προεδρικών. Κι αυτό διότι θα αποτελούσε σχήμα οξύμωρο για παράδειγμα, το Δημοκρατικό Κόμμα να στηρίξει τη Μεταρρύθμιση στη βάση των απαιτήσεων του ΑΚΕΛ, (σ.σ. δημιουργία 20 δήμων και διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων) και σε λίγους μήνες να λάβει απόφαση να στηρίξει τον Αβέρωφ Νεοφύτου για τις Προεδρικές. Ή το αντίθετο, να ικανοποιήσει τα θέλω του Υπουργείου Εσωτερικών και του ΔΗΣΥ για 17 Δήμους και μη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων και σε λίγους μήνες να εξαγγείλει συνεργασία με την Εζεκία Παπαϊωάννου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άναψε φωτιές η βιασύνη του Αβέρωφ-Πότε λαμβάνουν αποφάσεις ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ

Ο κίνδυνος δηλαδή που μάλιστα κάποιοι είχαν προβλέψει και που υπέδειξε και την περασμένη Κυριακή ο τέως υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, για να επηρεαστεί το κυβερνητικό έργο και οι Μεταρρυθμίσεις από την πρόωρη προεκλογική, ελλοχεύει και για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επιπλέον, το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα και ο πρόεδρος του κινούνται σε ρυθμούς προεκλογικής, ίσως να επηρεάζει τις αντιστάσεις τους, ανάμεσα στα «θέλω» των ψηφοφόρων και τις πραγματικές ανάγκες που θα πρέπει να εξυπηρετεί η Μεταρρύθμιση.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αποκλείεται, είτε σήμερα κατά τη συνεδρία της επιτροπής Εσωτερικών, είτε στην επόμενη συνεδρία, να παρουσιαστούν προσκόμματα, ανάλογα με εκείνα που παρουσιάστηκαν στην τελευταία συνεδρία του 2021, για να υπάρξει νέα αναβολή στη Μεταρρύθμιση, πράγμα που αφενός θα προκαλούσε ζημιά στους ίδιους τους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αφετέρου θα αποτελέσει άλλο ένα καίριο πλήγμα στο κύρος του πολιτικού συστήματος, αφού μόλις πριν από λίγους μήνες τα ίδια κόμματα είχαν δεσμευθεί πως οι δημοτικές εκλογές του Δεκεμβρίου θα αναβάλλονταν για να προωθηθεί άμεσα και χωρίς καθυστέρηση η Μεταρρύθμιση.

Ο κίνδυνος νέων αναβολών, πάντως, δεν αφήνει αδιάφορα κάποια κόμματα, που μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο προετοιμάζονται, έτσι ώστε να ζητήσουν από τη Βουλή τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών άμεσα, από τη στιγμή που συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις, συνεχίζουν να θέτουν προσκόμματα στη ψήφιση των τριών Νομοσχεδίων της Μεταρρύθμισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η τάση για συνενώσεις δήμων στα κόμματα-Ρευστός μέχρι το παρά ένα ο αριθμός

Στον αέρα το ζήτημα των κενωθεισών θέσεων

Ο τραγικός θάνατος του τέως Δημάρχου Γεροσκήπου Μιχάλη Παυλίδη, επανάφερε στο προσκήνιο και το ζήτημα για το τι μέλλει γενέσθαι με την αναπλήρωση των δημάρχων ή κοινοταρχών που παραιτούνται από τις θέσεις τους, από τη στιγμή που αναβλήθηκαν οι δημοτικές εκλογές. Θεωρητικά με βάση την προηγούμενη Νομοθεσία, στη Γεροσκήπου εντός 45 ημερών, θα έπρεπε να γίνουν νέες εκλογές, για να αναπληρωθεί το κενό που άφησε η παραίτηση του Μιχάλη Παυλίδη για λόγους υγείας. Σημειώνεται ότι ο μακαριστός τέως δήμαρχος Γεροσκήπου παραιτήθηκε πριν από 49 ημέρες.

Το όλο ζήτημα θα συζητείτο στην τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής για το 2021, ωστόσο για λόγους που δεν έγιναν γνωστοί η συνεδρία των αρχηγών των κομμάτων, αποφασίστηκε να αποσυρθεί. Για το όλο θέμα και τα τεράστια προβλήματα που δημιουργήθηκαν και που πλέον θέτει θέμα νομιμότητας των αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων που μένουν ακέφαλα, απέστειλε επιστολή στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών.

Ωστόσο το θέμα δεν βρίσκεται στην ατζέντα ούτε της σημερινής Ολομέλειας της Βουλής και πλέον αναμένεται η αντίδραση του Υπουργείου Εσωτερικών, που επιζητεί το όλο ζήτημα να επιλυθεί μέσω Νομοθετικής ρύθμισης από τη Βουλή, άμεσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νομικά αδιέξοδα για Δήμους και Κοινότητες-Κίνδυνος να παγιδευτεί η Μεταρρύθμιση

Δειτε Επισης

Ιράν: Απόλυτα ασφαλείς οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ισφαχάν
Καταρρίφθηκαν drones αλλά δεν έγινε επίθεση με πυραύλους υποστηρίζει το Ιράν-Kανένα σχόλιο από το Ισραήλ
Χειροπέδες σε 31χρονο για τη βομβιστική επίθεση σε γνωστό μπαρ στον Πρωταρά
ΒΙΝΤΕΟ: Παγκόσμιος συναγερμός-Προχώρησε σε αντίποινα το Ισραήλ, πύραυλοι έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Εμπρηστές και αστυνόμοι: Πώς εξελίσσεται το παιχνίδι...
Παίρνει τις λιμουζίνες, δίνει μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα στους αξιωματούχους η Κυβέρνηση-1.6 εκ. ευρώ το κόστος
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ