ΠτΔ: Έγκριση 200 χιλιάδων από το υπουργικό για τους αγνοούμενους

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε απόψε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε χθες να διαθέσει κονδύλι 200,000 ευρώ για πρόσληψη ερευνητών ή αγορά υπηρεσιών από ερευνητές, με στόχο την εντατικοποίηση των προσπαθειών έρευνας στα αρχεία διαφόρων χωρών και των ΗΕ για συλλογή πληροφοριών για τους αγνοούμενους της κυπριακής τραγωδίας.
 
Ο ΠτΔ μιλούσε στο πλαίσιο τελετής απονομής τιμητικών διπλωμάτων προς συγγενείς πολιτών αγνοουμένων στο Προεδρικό Μέγαρο.
 
Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στο έγκλημα που συντελέστηκε στην Κύπρο το 1974 αλλά και στο επίσης έγκλημα της επί 42 χρόνια απόκρυψης εκ μέρους της Τουρκίας πληροφοριών για τους αγνοούμενους όπως και της συγκάλυψης των ευθυνών της.  «Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως τιμούμε 617 πολίτες αγνοούμενους. Τιμούμε τον αγώνα που δίνεται εσείς οι συγγενείς, οι οικογένειες τους που νιώθετε περισσότερο από τον καθένα το βάρος της απώλειας. Εξ αυτών, των πολιτών αγνοουμένων μας, μόλις 155 έχουν ταυτοποιηθεί και κηδευτεί. Η μεγάλη πλειοψηφία των συγγενών παραμένει με την αγωνία κουβαλώντας  τα αμείλικτα ερωτήματα», τόνισε.
 
 Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην κάμψη που παρατηρείται τον τελευταίο χρόνο ως προς την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών που έχουν δημιουργηθεί για εντοπισμό οστών. Εστίασε στην άρνηση της Τουρκίας να δώσει πληροφορίες και στάθηκε στην έγκριση, εκ μέρους του ΟΗΕ, της μελέτης των δικών του αρχείων. «Έγιναν έντονα διαβήματα ως αποτέλεσμα των οποίων παρατηρείται μια αλλαγή στάσης προς το θετικό από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και επειδή η πάροδος του χρόνου επιτρέπει την απελευθέρωση απορρήτων αρχείων, το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη χτεσινή του συνεδρία αποφάσισε να διαθέσει 200 χιλιάδες ευρώ προκειμένου να προσληφθούν ή να αγοραστούν υπηρεσίες από ερευνητές, οι οποίοι να επιτείνουν τις προσπάθειες διερεύνησης στα αρχεία των διαφόρων χωρών και των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
 
Θα διατεθούν, συμπλήρωσε, «και τα όποια άλλα ποσά απαιτούνται προκειμένου να φέρουμε σε πέρας αυτή τη νέα προσπάθεια που καταβάλλουμε».
 Προχωρώντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε πως στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για επίλυση του Κυπριακού, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, το θέμα των αγνοουμένων έχει ξεχωριστή θέση.
 
«Και θέλω να σας βεβαιώσω πως δεν νοείται επίλυση του προβλήματος χωρίς συνάμα να υπάρξουν και συγκεκριμένα, σαφή αποτελέσματα που να διευκρινίζουν την τύχη των αγνοουμένων μας», σημείωσε.
 
 «Η αποψινή απόδοση τιμητικών διπλωμάτων δεν συνιστά τίποτε άλλο από μία συμβολική και οφειλόμενη εκ μέρους της Πολιτείας αναγνώριση του αγώνα σας και μια μικρή παρηγοριά πως το κράτος δεν θα λείψει ποτέ από δίπλα σας», κατέληξε ο Πρόεδρος.
 
«Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας το θέμα των αγνοουμένων»
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Νίκος Σεργίδης ανέφερε ότι τα κατά συρροήν εγκλήματα που διέπραξε ο τουρκικός στρατός, συνιστούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ένα από τα πιο σοβαρά εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Ανέφερε ότι 617 άμαχοι, μεταξύ των οποίων γέροντες, 116 γυναίκες και 32 μικρά παιδιά συνεχίζουν να αγνοούνται, προσθέτοντας ότι η ευθύνη της Τουρκίας, ενός υπό ένταξη στην ΕΕ κράτους, είναι τεράστια.
Ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Συγγενών Αγνοουμένων είπε πως η Τουρκία για 42 ολόκληρα χρόνια τηρεί ένοχη σιωπή και αποκρύβει στοιχεία και πληροφορίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διαλεύκανση της τύχης και την ανεύρεση των αγνοουμένων.
Εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση για την από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας ανακοίνωση ότι εγκρίθηκε κονδύλι για έρευνα στα αρχεία του Ερυθρού Σταυρού, των Ηνωμένων Εθνών και όπου χρειάζεται, ώστε τα στοιχεία να καταλήξουν στη ΔΕΑ για να διακριβωθεί η τύχη όσων περισσοτέρων αγνοουμένων είναι δυνατόν.
Πέραν της ηθικής και συναισθηματικής αξίας που έχει για τους συγγενείς των αγνοουμένων, η απόδοση τιμής ερμηνεύεται και ως απόδειξη του ενδιαφέροντος και της αποφασιστικότητας του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του να συνεχίσει τις προσπάθειες προς κάθε δυνατή κατεύθυνση μέχρι τη διαλεύκανση της τύχης του κάθε αγνοούμενου και όλων των αγνοουμένων μας, πρόσθεσε.
 
Διαβάστε ακόμα: Στα αρχεία ΟΗΕ και Ερυθρού Σταυρού οι ελπίδες ΔΕΑ για εντοπισμό οστών Ε/κ
 
 

Δειτε Επισης

Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Το λάθος που κάνουμε όλοι-Γιατί δεν πρέπει να βάζουμε τα αυγά στην πόρτα του ψυγείου
Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση