Ολοκληρώθηκε το ψηφιδωτό της δεξιάς-Τι μας έφεραν οι 72 ώρες ραγδαίων εξελίξεων

Πυκνότατες σε εξελίξεις, ήταν οι τελευταίες 72 ώρες, με τα γεγονότα να εκτυλίσσονται στο τρίγωνο Προεδρικού, Υπουργείου Εξωτερικών, Πινδάρου. Τα γεγονότα που ξεκίνησαν από την αιφνιδιαστική πρόταση Αβέρωφ το μεσημέρι της Παρασκευής, αφού έκαναν τον κύκλο, συζητήθηκαν στο Προεδρικό, συνέχισαν με την παραίτηση Χριστοδουλίδη την Κυριακή, ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους χθες, με την κατάθεση της υποψηφιότητας Αβέρωφ για το χρίσμα του Δημοκρατικού Συναγερμού.   

Πλέον κι ενώ έχουν ενωθεί οι ψηφίδες που μας δίνουν την πλήρη εικόνα ενόψει του μαραθωνίου για τις Προεδρικές Εκλογές του 2023, η μόνη ψηφίδα που λείπει, ώστε να συντεθεί πλήρως το πολιτικό παζλ της δεξιάς πολυκατοικίας, είναι η εκκρεμότητα που άφησε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, για το αν θα είναι κι επίσημα, ένας εκ των ανθυποψηφίων του Αβέρωφ Νεοφύτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η σιγουριά Αβέρωφ, οι υποδείξεις σε Χριστοδουλίδη και η πρόσκληση στον ενδιάμεσο

Μια εκκρεμότητα πάντως, που στην παρούσα φάση μοιάζει διαδικαστικού χαρακτήρα, αφού ο υπουργός Εξωτερικών έχει κάνει τις επιλογές του και πλέον αναμένεται μέσω των επαφών που θα έχει, τόσο με οργανωμένα σύνολα, όσο και με την κοινωνία των πολιτών, όταν ο ίδιος θεωρήσει πως είναι η κατάλληλη στιγμή να ανακοινώσει την υποψηφιότητα του. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, έχει τοποθετήσει χρονικά αυτή τη στιγμή την άνοιξη, δηλαδή εντός Μαρτίου.

Αυτό το πενηνταήμερο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει τη δυνατότητα, παράλληλα με τις επαφές του, να στήσει, εάν τελικά θα είναι υποψήφιος, την ομάδα των συνεργατών του, το κεντρικό και τα επαρχιακά του επιτελεία και να καταρτίσει το προεκλογικό πρόγραμμα με το οποίο θα τρέξει τον μαραθώνιο της προεκλογικής περιόδου. Εξάλλου, θα πρόκειται για μια πρωτόγνωρη και για τον ίδιο διαδικασία, αφού ποτέ στο παρελθόν δεν μετείχε ενεργά σε προσωπική προεκλογική καμπάνια. Άλλωστε, ο Νίκος Χριστοδουλίδης προέρχεται από το διπλωματικό σώμα το οποίο υπηρέτησε για σχεδόν δύο δεκαετίες, ενώ το βάπτισμα του πυρός στην πολιτική το έλαβε μέσα από το πόστο του κυβερνητικού εκπροσώπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατέθεσε την υποψηφιότητα του ο Αβέρωφ-«Ο ΔΗΣΥ θα είναι και πάλι στην εξουσία»

Αυτό το γεγονός, είναι κάτι που του προσάπτει προσωπικά και ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ο οποίος χθες ανασκεύασε κατά κάποιον τρόπο τη δήλωση της Παρασκευές, περί καρχαριών, εξήγησε πως αυτό που εννοούσε, δεν ήταν ότι ο ίδιος είναι καρχαρίας, αλλά ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα πρέπει να μπορεί να τα βάλει με καρχαρίες, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Τουρκία, αλλά και άλλα κράτη που τα συμφέροντα τους δεν συμβαδίζουν με αυτά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πάντως, εάν διαβάσει κανείς, προσεχτικά τα όσα δήλωσαν τις τελευταίες 72 ώρες Νεοφύτου και Χριστοδουλίδης, θα διαγνώσει και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έδωσε το στίγμα των προθέσεων του για να διεκδικήσει τη ψήφο της βάσης του Δημοκρατικού Συναγερμού, κάνοντας ιδιαίτερες αναφορές και στον ενδιάμεσο χώρο. Εξάλλου είναι κάτι που έχει καταγραφεί κι από τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις. Ότι δηλαδή ο τέως υπουργός Εξωτερικών, απολαμβάνει μιας σεβαστής αποδοχής από πολίτες όλων των πολιτικών αποχρώσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακοίνωσε Κασουλίδη ο Αναστασιάδης-Πώς τοποθετείται για την παραίτηση Χριστοδουλίδη

Αυτό είναι ένα δεύτερο σημείο που επιχειρεί να αποδομήσει ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Τόσο ο ίδιος όσο και στελέχη της Πινδάρου, χρησιμοποιούν το επιχείρημα ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν υποχρεώθηκε σε καμία φάση της σύντομης πολιτικής του καριέρας να βγει μπροστά και να υπερασπιστεί πολιτικές θέσεις για μείζονα κοινωνικά ζητήματα, όπως η οικονομία, η διαφθορά, το μεταναστευτικό, η ακρίβειας και μια σειρά άλλων ζητημάτων, κάτι που όπως υποδεικνύουν, τον κάνει αρεστό. Όταν όμως, για τις ανάγκες της προεκλογικής, τότε το σημερινό μομέντουμ θα ανατραπεί.

Απαντώντας σε αυτό το επιχείρημα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αφενός εκφράζει τη διαφωνία του, υποδεικνύοντας πως μόνο και μόνο η συμμετοχή του στο Υπουργικό αλλά και σε άλλες επιτροπές, υποδηλώνει την ύπαρξη μιας σειράς θέσεων που κατά καιρούς παρέθεσε, αφού πλέον όλα τα καυτά ζητήματα είναι οριζόντια. Την ίδια ώρα ωστόσο, βεβαιώνει πως εάν τελικά είναι υποψήφιος και υπάρξει ανάγκη οι θέσεις του να γίνουν γνωστές, τότε αυτό θα συμβεί.

Ένα επίσης εξαιρετικά σημαντικό συμπέρασμα, είναι στα πεδία που αμφότεροι Αβέρωφ και Χριστοδουλίδης ετοιμάζονται να επικεντρώσουν τις προσπάθειες τους. Όπως ήταν φυσικό, ο Αβέρωφ Νεοφύτου έχει πρωταρχικό στόχο να επιτύχει υψηλά επίπεδα συσπείρωσης των παραδοσιακών ψηφοφόρων του κόμματος. Γνωρίζει πολύ καλά πως μια πιθανή υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη θα αποτελεί πλήγμα. Το διακύβευμα για τον ίδιο όμως, είναι αυτό το πλήγμα να είναι επιφανειακό, πράγμα που απαιτεί συγκεκριμένους χειρισμούς που ενδεχομένως και να έχουν σχεδιαστεί λεπτομερώς στην Πινδάρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι δύο εξελίξεις που φέρνει ο Χριστοδουλίδης και πως θα... εισβάλει στον ΔΗΣΥ

Επιπλέον, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, επιβεβαίωσε με τον πιο επίσημο τρόπο χθες, πως δεν τον αφήνουν αδιάφορο τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου. ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ-Συνεργασία και ΕΔΕΚ, αποτελούν εν δυνάμει παίκτες με τους οποίους μπορεί να υπάρξει συνεννόηση για να διαμορφωθεί ένα δυνατό μέτωπο συνεργασίας. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα τις τελευταίες ώρες, για να στείλει το μήνυμα πως ο ίδιος έχει αποδείξει πως αποτελεί μια αξιόπιστη επιλογή, που μπορεί να εγγυηθεί μια δίκαιη, μακροπρόθεσμη και επιτυχή συνεργασία με τα συγκεκριμένα κόμματα, ειδικά από τη στιγμή που ανάμεσα στις ηγεσίες και τα στελέχη τους υπάρχουν διάφορες τάσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο σήμερα θα ζητήσει την άδεια του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, ώστε να ξεκινήσει επαφές με τα εν λόγω κόμματα, έτσι ώστε να διερευνήσει προθέσεις και να ανιχνεύσει με άμεσο τρόπο εάν υπάρχουν πιθανότητες μιας συνεργασίας.

Από την άλλη πλευρά ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ως μια πρώτη ένδειξη προθέσεων, δεν αμέλησε να αναφερθεί στη βάση του ΔΗΣΥ, στέλνοντας προς κάθε ενδιαφερόμενο το μήνυμα πως θα διεκδικήσει τη ψήφο των δεξιών ψηφοφόρων, με τους οποίους έχει κοινές ιδεολογικοπολιτικές ρίζες. Την ίδια ώρα γνωρίζει πως η παρουσία του στο Υπουργείο Εξωτερικών, το κλίμα συναίνεσης το οποίο επεδίωξε, αλλά και οι θέσεις του στο Κυπριακό, ενδεχομένως να του δίνουν ένα μικρό προβάδισμα, σε σχέση με τον Αβέρωφ Νεοφύτου στην προσπάθεια να διανοιχθούν δίαυλοι επικοινωνίας, τόσο με τις ηγεσίες όσο και με τους ψηφοφόρους του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου.

Το κεφάλαιο Αναστασιάδης

Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο, του οποίου αργά ή γρήγορα θα δούμε τα επεισόδια, είναι αυτό του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη. Ο Πρόεδρος επιχείρησε, αλλά απέτυχε να λύσει τον Γόρδιο δεσμό που δημιουργήθηκε μεταξύ των δύο στενότατων συνεργατών του και πλέον βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση.

Κάτι που επιβεβαιώνει και η λιτή αλλά με σημαντικά μηνύματα γραπτή δήλωση που εξέδωσε χθες με αφορμή την παραίτηση του Νίκου Χριστοδουλίδη. «Η παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Χριστοδουλίδη με θλίβει ιδιαίτερα, αφού επί σειρά ετών υπήρξε εκ των στενών συνεργατών μου. Δυστυχώς, όπως έχουν διαμορφωθεί οι εξελίξεις, δεν μου επετρέπετο άλλη από την επιλογή αποδοχής της παραιτήσεως του», αναφέρει ο Νίκος Αναστασιάδης, καταδεικνύοντας σε μεγάλο βαθμό τη δυσφορία του για την τροπή των πραγμάτων.

Πλέον εναπόκειται στον ίδιο, να δώσει συνέχεια και να δημοσιοποιήσει τις σκέψεις του, αφενός για τους χειρισμούς που έγιναν από πλευράς Πινδάρου όσο και τις προθέσεις και τις απαντήσεις που δόθηκαν από την πλευρά του Νίκου Χριστοδουλίδη, αφού υπήρξε και ο ίδιος προσωπικά κοινωνός των τετ α τετ μεταξύ των δύο πλευρών, στην προσπάθεια του να δώσει μια μέση λύση στην διαμορφωθείσα κατάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χριστοδουλίδης: Δεν θέλω να δημιουργήσω θέματα στον Πρόεδρο

Δειτε Επισης

Στην εξίσωση δύο εμπρησμοί στη Λευκωσία και μια βόμβα στον Πρωταρά-Είχε κληθεί για κατάθεση το «Δημητρούι»
Οι μαθητές από το Ριζοκάρπασο επισκέφτηκαν το πάρκο καμήλων σε μία μέρα γεμάτη διασκέδαση (pics)
Ή αυτοί ή εκείνος... Η απόφαση επί της προσφυγής θα γράψει το τέλος της ιστορίας
Ξεκινά επίσημα η προεκλογική κούρσα-Κατατίθενται οι υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών
Η ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και οι μύθοι που καταρρίφθηκαν
Οι άνθρωποι της νύχτας δραστηριοποιούνται πλέον την ημέρα και η Αστυνομία αναζητά χειροκροτητές
Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του