Η σιγουριά Αβέρωφ, οι υποδείξεις σε Χριστοδουλίδη και η πρόσκληση στον ενδιάμεσο

Με απαντήσεις προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά και γενναίο άνοιγμα προς όλα τα κόμματα πλην του ΑΚΕΛ, συνοδεύτηκε η κατάθεση της υποψηφιότητας του Αβέρωφ Νεοφύτου για να λάβει το χρίσμα του ΔΗΣΥ, ενόψει των Προεδρικών Εκλογών του 2023. Ο κ. Νεοφύτου απάντησε στις χθεσινές αναφορές του απερχόμενου υπουργού Εξωτερικών, ενώ εξέφρασε τη σιγουριά του πως, ο ΔΗΣΥ θα είναι και πάλι στην εξουσία.  

Παράλληλα ο Αβέρωφ Νεοφύτου εξέφρασε την πρόθεση του να αναζητήσει συνεργασίες, κυρίως μέσα από τα κόμματα του Κεντρώου χώρου. «Πορευόμαστε με τον ΔΗΣΥ θεματοφύλακα ακόμα μια φορά της σταθερότητας, εγγυητή της προόδου και ταυτόχρονα δίκαιο εταίρο σε πολιτικές συνεργασίες που στοχεύουν το συλλογικό καλό για μια καλύτερη Κύπρο», είπε, ενώ την ίδια ώρα απέκλεισε οποιαδήποτε συνεργασία με το ΑΚΕΛ.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατέθεσε την υποψηφιότητα του ο Αβέρωφ-«Ο ΔΗΣΥ θα είναι και πάλι στην εξουσία»

Οι απαντήσεις σε Χριστοδουλίδη

Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, εξέφρασε την χαρά του για το γεγονός όπως είπε, ότι ο κ. Χριστοδουλίδης συνεχίζει να δηλώνει συναγερμικός. «Θα το ήθελα πολύ μετά και την πρόταση μας, να πάμε στη βάση να υποβάλει την υποψηφιότητα του στο κόμμα. Από εκεί και πέρα πήρε την απόφαση του να μην βάλει την υποψηφιότητα του», σημείωσε.

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, επανέλαβε πως, «πράξαμε και θα πράττουμε καθημερινά ότι μπορούμε για να διαφυλάξουμε όχι μόνο την ενότητα του ΔΗΣΥ αλλά και τη σταθερότητα της χώρας. Και εγώ ως πρόεδρος αυτού του κόμματος, είχα έχω και θα συνεχίσω να έχω προτεραιότητα και την ενότητα της παράταξης και το καλό του τόπου».

Ερωτηθείς αν υπάρχει ιδεολογική διάσταση με τον τέως υπουργό Εξωτερικών, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, απάντησε, «με λένε Αβέρωφ Νεοφύτου. Νομίζω σε άλλον πρέπει να υποβάλετε την ερώτηση αν έχει διαφορετικές απόψεις ή διαφορές πολίτικες με αυτά που πρεσβεύει αυτή η ιστορική παράταξη. Με σεμνότητα το λέω ότι ο ΔΗΣΥ θα είναι και πάλι στην εξουσία. Θεωρούμε υποχρέωση μας να διασφαλίζουμε τη σταθερότητα της χώρας».

Σε άλλη ερώτηση, σε σχέση με το Ιδεολογικοπολιτικό Συνέδριο του κόμματος, στο οποίο αναφέρθηκε και χθες ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αφήνοντας αιχμές πως ενώ αρχικά εκεί θα αποφασιζόταν το πλαίσιο και οι προγραμματικές θέσεις ενόψει των Προεδρικών, τελικά μπήκε στο περιθώριο, αφού η ηγεσία του κόμματος, επεδίωξε να επισπευθούν οι εξελίξεις. «Το Ιδεολογικοπολιτικό συνέδριο θα γίνει. Να ξεκαθαρίσω πως άλλη η διαδικασία για να αποφασίσει ο ΔΗΣΥ τον προεδρικό του υποψήφιο και άλλο το Συνέδριο του κόμματος για να αλλάξουμε την ταυτότητα, την καρδιά και τη ψυχή μας, αλλά είμαστε ένα σύγχρονο κόμμα που πρέπει να συμβαδίσουμε με την εποχή. Με τους ίδιους θεμελίους και εμβολιάζοντας τον με την πράσινη οικονομία και να καταλήξουμε στην Κύπρο του Αύριο», απάντησε ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ερωτηθείς τελικά αν ο ίδιος είναι καρχαρίας και ο Νίκος Χριστοδουλίδης χρυσόψαρο, όπως ερμηνεύθηκε από πολλούς η συγκεκριμένη αναφορά του στις δηλώσεις του την περασμένη Παρασκευή, ο Αβέρωφ Νεοφύτου ξεκαθάρισε πως η χώρα θέλει κάποιον που να αντιμετωπίζει τους καρχαρίες. «Η Τουρκία που είναι απέναντι μας είναι ένας καρχαρίας. Και θέλουμε ένα ηγέτη που να αντιμετωπίζει καρχαρίες», απάντησε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακοίνωσε Κασουλίδη ο Αναστασιάδης-Πώς τοποθετείται για την παραίτηση Χριστοδουλίδη

Άνοιγμα προς το κέντρο

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, ερωτήθηκε για το εάν θα επιδιώξει να έχει επαφές και να θεσπίσει συνεργασίες με άλλους πολιτικούς χώρους. «Είμαστε ένα φιλελεύθερο κόμμα. Οποιοδήποτε κόμμα συμμερίζεται τις απόψεις μας είμαστε έτοιμη για να κάνουμε ένα έντιμο διάλογο. Είμαστε αξιόπιστοι να κουβεντιάζουμε και με άλλες πολίτικες δυνάμεις. Και φάνηκε και τα τελευταία χρόνια με Κυβέρνηση βουλευτικής πλειοψηφίας. Γιατί κόμματα που βρίσκονται στον κεντρώο χώρο συμπεριφέρθηκαν υπεύθυνα και εμείς αξιόπιστα».

«Έχουμε γερούς θεμέλιούς», απάντησε σε άλλη ερώτηση ο Αβέρωφ Νεοφύτου, «και μέσα από το πρόγραμμα η Κύπρος του αύριο θα συνεχίσουμε αυτή την πορεία. Για να το κάνουμε πράξη χρειαζόμαστε συμμαχίες. Είμαι έτοιμος με πολύ αξιόπιστο τρόπο να κτίσουμε συμμαχίες».

Μάλιστα αποκάλυψε πως ενδεχομένως και αύριο κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνεδρίας του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, το σώμα να του ανάψει το πράσινο φως έτσι ώστε να ξεκινήσει επαφές με άλλα κόμματα πριν τις 12 του Μάρτη, όταν θα λάβει κι επίσημα το χρίσμα του υποψηφίου του κόμματος από το Ανώτατο Συμβούλιο.

Μάλιστα κληθείς να στείλει ένα μήνυμα προς το ΔΗΚΟ, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, υπενθύμισε πως το ΔΗΚΟ όλα αυτά τα χρόνια στήριξε μέσα από τη Βουλή την οικονομία, ενώ ψήφιζε και τους προϋπολογισμούς, πλην του 2021. «Πιστεύω», είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, «ότι ο ΔΗΣΥ έχει πολύ περισσότερα κοινά με τον κεντρώο χώρο, από ότι ο κεντρώος χώρος με το ΑΚΕΛ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χριστοδουλίδης: Δεν θέλω να δημιουργήσω θέματα στον Πρόεδρο

Επίθεση στο ΑΚΕΛ

Πάντως, μιλώντας για πιθανές συνεργασίες, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, απέκλεισε το ΑΚΕΛ, με το οποίο είπε υπάρχει διαφορετική φιλοσοφία και θεώρηση των πραγμάτων. «Ακούσαμε χθες τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος. «Αντί προτάσεις, μίλησε για την ανάγκη να φράξουν τον δρόμο στον ΔΗΣΥ. Για να πετύχουν τι; Να επαναφέρουν τις πολιτικές του ΑΚΕΛ που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Και έκτοτε να παλεύουμε με το λαό για να σταθούμε στις δικές μας δυνάμεις και με το ΑΚΕΛ να βάζει προσκόμματα. Σίγουρα δεν θα συνεργαστούμε με το ΑΚΕΛ», απάντησε ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Δεν είμαστε κόμμα των αποκλεισμών, συνέχισε. «Με το ΑΚΕΛ υπάρχει θέμα. Γιατί η φιλοσοφία τους είναι τέτοια που δεν είναι έτοιμοι να μπουν σε ένα πραγματιστικό διάλογο. Ζουν και πολιτεύονται για να είναι αντισυναγερμικοι», υπέδειξε ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι δύο εξελίξεις που φέρνει ο Χριστοδουλίδης και πως θα... εισβάλει στον ΔΗΣΥ

Το πλαίσιο της υποψηφιότητας Αβέρωφ

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, δήλωσε πως, «με αίσθημα ευθύνης έναντι του κόσμου του ΔΗΣΥ, και στο σύνολο των πολιτών υπέβαλα σήμερα τη δήλωση μου για το χρίσμα του υποψηφίου της παράταξης. Στα επόμενα χρόνια θα έχουμε μεγάλες ευκαιρίες για να αναβαθμίσουμε τη ζωή όλων των συμπολιτών μας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ενός καλύτερου μέλλοντος για τους νέους μας.

«Την ίδια ώρα η Κύπρος», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Νεοφύτου, «θα αντιμετωπίσει τεράστιες προκλήσεις. Με μια ανεξέλεγκτη Τουρκία, με μια Ευρώπη σε ανασύνταξη, σε ένα πολύ ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον. Αλλά και στο εσωτερικό, τόσο οικονομικές όσο και κοινωνικές προκλήσεις. Όλα αυτά απαιτούν και εμπειρία και ικανότητα. Πολύ περισσότερο τόλμη και αποφασιστικότητα. Διάθεση να μπαίνεις στη φωτιά για το συμφέρον της πατρίδος.

Μάλιστα έκανε λόγο για ευελιξία, ενώ εξήρε τις δυνατότητες του κυπριακού λαού. «Χρειάζεται ευελιξία για σωστές λύσεις και ακόμη πιο δύσκολες συναινέσεις. Πιστεύω βαθιά στις απεριόριστες δυνατότητες του λαού μας να βλέπει πάντα μπροστά, να υπερνικά δυσκολίες και να μετατρέπει τις προκλήσεις σε ευκαιρίες και να φτάνει ψηλά. Να πηγαίνει ψηλότερα. Πιστεύω και στις δυνατότητες της πατρίδας μας να εξελίσσεται και να προοδεύει», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραιτήθηκε πυροβολώντας ο ΥΠΕΞ-«Η κοινωνία δεν έχει ανάγκη από καρχαρίες»

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα