Κατέθεσε την υποψηφιότητα του ο Αβέρωφ-«Ο ΔΗΣΥ θα είναι και πάλι στην εξουσία»

Στη σκιά της παραίτησης και της άρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη κατέθεσε την υποψηφιότητα του για την Προεδρία της Δημοκρατίας, λαμβάνοντας μέρος στις κομματικές διαδικασίες, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.  

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου καταθέτοντας την υποψηφιότητα του, έδωσε απαντήσεις στα όσα ανέφερε χθες ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη διαδικασία που ανακοινώθηκε, σε περίπτωση που η υποψηφιότητα θα είναι μόνο μια, αύριο θα συνέλθει διαδικτυακά το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος για να επικύρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι δύο εξελίξεις που φέρνει ο Χριστοδουλίδης και πως θα... εισβάλει στον ΔΗΣΥ

Live ενημέρωση 

-Στο ισόγειο του Δημοκρατικού Συναγερμού, βρίσκονται ήδη στελέχη του κόμματος, μεταξύ των οποίων και ο αναπληρωτής πρόεδρος, Χάρης Γεωργιάδης και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου. 

-Υποβάλλει την υποψηφιότητα του ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού

-Με αίσθημα ευθύνης έναντι του κόσμου του ΔΗΣΥ, και στο σύνολο των πολιτών υπέβαλα σήμερα τη δήλωση μου για το χρίσμα του υποψηφίου της παράταξης. Στα επόμενα χρόνια θα έχουμε μεγάλες ευκαιρίες για να αναβαθμίσουμε τη ζωή όλων των συμπολιτών μας.

-Δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ενός καλύτερου μέλλοντος για τους νέους μας. Μια χώρα βασισμένη σε ένα αναπτυξιακό οικονομικό μοντέλο, πράσινο. Με ένα κράτος που θα έχει θεσμικά κατοχυρωμένη τη διαφάνεια και την απόλυτη λογοδοσία. Με τη μεγαλύτερη Μεταρρύθμιση από όλες όμως την επίλυση του Εθνικού μας θέματος για να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας σε μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο.

-Την ίδια ώρα η Κύπρος θα αντιμετωπίσει τεράστιες προκλήσεις. Με μια ανεξέλεγκτη Τουρκία, με μια Ευρώπη σε ανασύνταξη, σε ένα πολύ ρευστό γεωπολητικό περιβάλλον. Αλλά και στο εσωτερικό, τόσο οικονομικές όσο και κοινωνικές προκλήσεις. Όλα αυτά απαιτούν και εμπειρία και ικανότητα. Πολύ περισσότερο τόλμη και αποφασιστικότητα. Διάθεση να μπαίνεις στη φωτιά για το συμφέρον της πατρίδος.

-Ευελιξία για σωστές λύσεις και ακόμη πιο δύσκολες συνενέσεις. Πιστεύω βαθιά στις απεριόριστες δυνατότητες του λαού μας να βλέπει πάντα μπροστά, να υπερνικά δυσκολίες και να μετατρέπει τις προκλήσεις σε ευκαιρίες και να φτάνει ψηλά. Να πηγαίνει ψηλότερα. Πιστεύω και στις δυνατότητες της πατρίδας μας να εξελίσσεται και να προοδεύει.

-Με τον ΔΗΣΥ θεματοφύλακα ακόμα μια φορά της σταθερότητας, εγγυητή της προόδου και ταυτόχρονα δίκαιο εταίρο σε πολιτικές συνεργασίες που στοχεύουν το συλλογικό καλό για μια καλύτερη Κύπρο.

Απαντά σε Χριστοδουλίδη

-Τίθεται θέμα για τον Νίκο Χριστοδουλίδη αν κινηθεί εκτός κομματικών πλαισίων; Είναι η ώρα που έχω υποβάλει την υποψηφιότητα μου. Ο κάθε ένας έχει το δικαίωμα να πράξει ότι θεωρεί σωστό. Τις τελευταίες ημέρες άκουσα και χάρηκα ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης δηλώνει συναγερμικός. Θα τον ήθελα πολύ μετά και την πρόταση μας να πάμε στη βάση να υποβάλει την υποψηφιότητα του στο κόμμα. Από εκεί και πέρα πήρε την απόφαση του να μην βάλει την υποψηφιότητα του.

-Πράξαμε και θα πράττουμε καθημερινά ότι μπορούμε για να διαφυλάξουμε όχι μόνο την ενότητα του ΔΗΣΥ αλλά και τη σταθερότητα της χώρας. Και εγώ ως πρόεδρος αυτού του κόμματος, είχα έχω και θα συνεχίσω να έχω προτεραιότητα και την ενότητα της παράταξης και το καλό του τόπου.

-Με λένε Αβέρωφ Νεοφύτου. Νομίζω σε άλλον πρέπει να υποβάλετε την ερώτηση αν έχει διαφορετικές απόψεις ή διαφορές πολίτικες με αυτά που πρεσβεύει αυτή η ιστορική παράταξη, που κυβέρνησε δέκα χρόνια με τον Γλαύκο Κληρίδη που πέτυχε τη μεγαλύτερη ιστορική επιτυχία που ενέταξε τη χώρα μας τη μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια. Κερδίσαμε μια δεύτερη δεκαετία ως ΔΗΣΥ, μέσα από τις διαδικασίες της παράταξης μας αναδεικνύοντας μια νέα Κυβέρνηση με τον Νίκο Αναστασιάδη, πετυχαίνοντας οικονομική ανάκαμψη και διασφαλίζοντας την οικονομία εν μέσω πανδημίας

-Με σεμνότητα το λέω ότι ο ΔΗΣΥ θα είναι και πάλι στην εξουσία. Θεωρούμε υποχρέωση μας να διασφαλίζουμε τη σταθερότητα της χώρας.

-Για αυτό τόνισα ότι είμαστε και αξιόπιστοι να κουβεντιάζουμε και με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Και φάνηκε και τα τελευταία χρόνια με Κυβέρνηση βουλευτικής πλειοψηφίας. Γιατί κόμματα που βρίσκονται στον κεντρώο χώρο συμπεριφέρθηκαν υπεύθυνα και εμείς αξιόπιστα.

-Αύριο θα έχουμε διαδικτυακή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου. Το πιο πιθανό είναι το Πολιτικό Γραφείο να μου ανάψει το πράσινο φως και πριν τις 12 του Μάρτη να ξεκινήσουμε επαφές για να αλλάξουμε τη χώρα μας, ακόμα προς το καλύτερο. Γιατί είχαμε μια πολύ καλή και πετυχημένη διακυβέρνηση. 

-Έχουμε γερούς θεμέλιους και μέσα από το πρόγραμμα η Κύπρος του αύριο να συνεχίσουμε αυτή την πορεία. Για να το κάνουμε πράξη χρειαζόμαστε συμμαχίες. Είμαι έτοιμος με πολύ αξιόπιστο τρόπο να κτίσουμε συμμαχίες.

-Το Ιδεολογικοπολιτικό συνέδριο θα γίνει. Να ξεκαθαρίσω πως άλλη η διαδικασία για να αποφασίσει ο ΔΗΣΥ τον προεδρικό του υποψήφιο και άλλο το Συνέδριο του κόμματος για να αλλάξουμε την ταυτότητα, την καρδιά και τη ψυχή μας, αλλά είμαστε ένα σύγχρονο κόμμα που πρέπει να συμβαδίσουμε με την εποχή. Με τους ίδιους θεμέλιους και εμβολιάζοντας τον με την πράσινη οικονομία και να καταλήξουμε στην Κύπρο του αύριο.

-Όλες οι δυνάμεις που μπορούν να συνεννοηθούν μαζί μας στη δική μας προσέγγιση των πραγμάτων. Είμαστε ένα φιλελεύθερο κόμμα. Οποιοδήποτε κόμμα συμμερίζεται τις απόψεις μας είμαστε έτοιμη για να κάνουμε ένα έντιμο διάλογο.

-Την ακούσαμε ψες από τον ΓΓ του ΑΚΕΛ. Αντίς πρόταση να φράξουν τον δρόμο στον ΔΗΣΥ. Για να πετύχουν τι, να επαναφέρουν τις πολιτικές του ΑΚΕΛ που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Και έκτοτε να παλεύουμε με το λαό για να σταθούμε στις δικές μας δυνάμεις και με το ΑΚΕΛ να βάζει προσκόμματα. Σίγουρα δεν θα συνεργαστούμε με το ΑΚΕΛ. Η χώρα θέλει κάποιον που να αντιμετωπίζει τους καρχαρίες. Η Τουρκία που είναι απέναντι μας είναι ένας καρχαρίες. Και θέλουμε ένα ηγέτη που να αντιμετωπίζει καρχαρίες.

-Πολλά μπορούν να πουν για τον ΔΗΣΥ και τον Αβέρωφ. Ένα πράγμα δεν μπορούν να μας καταλογίσουν. Ότι δεν έχουμε θέσεις. Όμως έχουμε ευελιξία. Το αποδείξαμε με το ΓΕΣΥ που για το καλό της χώρας αποδεχθήκαμε το μονοασφαλιστικό. Το αποδείξαμε εδώ και εννέα χρόνια στη Βουλή. Το αποδείξαμε και το 2013. ΄Δεν κρυφτήκαμε, αλλά βρήκαμε λύσεις υπό τις περιστάσεις. Το αποδείξαμε και με τον προϋπολογισμό. Δεν είμαστε κόμμα των αποκλεισμών. Με το ΑΚΕΛ υπάρχει θέμα. Γιατί η φιλοσοφία τους είναι τέτοια που δεν είναι έτοιμοι να μπουν σε ένα πραγματιστικό διάλογο. Ζουν και πολιτεύονται για να είναι αντισυναγερμικοι.

-Το ΔΗΚΟ στήριξε την οικονομά. Στήριζε τους προϋπολογισμούς. Πιστεύω ότι ο ΔΗΣΥ έχει πολύ περισσότερα κοινά με τον κεντρώο χώρο, από ότι ο κεντρώος χώρος με το ΑΚΕΛ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»