H επόμενη μέρα, το στοίχημα και πού θα παίξουν μπάλα Αβέρωφ-Χριστοδουλίδης

Σε κύκλο εσωστρέφειας, με μη υπολογίσιμες στην παρούσα φάση συνέπειες, τόσο για το κόμμα όσο και την έκβαση του προεκλογικού, εισήλθε κι επίσημα χθες ο Δημοκρατικός Συναγερμός, αφού πλέον οι ενδιαφερόμενοι για την προεδρία βγήκαν μπροστά και παίζουν σε ανοικτό γήπεδο. Αυτή η εξέλιξη ήταν κάτι που εξαρχής επεδίωξε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώ ήταν κάτι που προσπάθησε να αποφύγει, τουλάχιστον στην παρούσα φάση ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ωστόσο, η δυναμική με την οποία την Παρασκευή επέλεξε να επιτεθεί προσωπικά στον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, καθώς και η πρόταση που του απηύθυνε, ανάγκασαν τον δεύτερο να συγκαλέσει έκτακτη συνέντευξη Τύπου την Κυριακή για να απαντήσει και να βάλει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι δύο εξελίξεις που φέρνει ο Χριστοδουλίδης και πως θα... εισβάλει στον ΔΗΣΥ

Κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων τους και οι δύο επεδίωξαν να κερδίσουν επικοινωνιακά τις εντυπώσεις. Για το ποιος τα κατάφερε τελικά οι απόψεις διίστανται, τόσο ανάμεσα στους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή τα στελέχη και τα μέλη του ΔΗΣΥ, όσο κι ανάμεσα στους πολίτες που σχολίασαν τις ραγδαίες εξελίξεις στην κυβερνώσα παράταξη. Το σίγουρο είναι ότι σήμερα στα γραφεία του ΔΗΣΥ στην Πινδάρου, το ενδιαφέρον του για να είναι υποψήφιος της παράταξης ενόψει των Προεδρικών, θα καταθέσει μόνο ο Αβέρωφ Νεοφύτου, καθώς επίσης και ότι από αύριο ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα εγκαταλείψει το γραφείο του στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Πλέον, το ενδιαφέρον στρέφεται στην επόμενη ημέρα. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης απελευθερωμένος πια από τα όποια βαρίδια του προσέδιδε η ιδιότητα του ΥΠΕΞ, προανήγγειλε κύκλο επαφών, τα αποτελέσματα των οποίων θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και τις τελικές του αποφάσεις ενόψει Προεδρικών. Σε αυτή του την προσπάθεια, μπορεί να μην περιλαμβάνει τις συζητήσεις με την ηγεσία του κόμματος του, ωστόσο θα περιλαμβάνει συζητήσεις και συναντήσεις με τη βάση, την οποία, όπως εξάλλου ξεκαθάρισε στις δηλώσεις του, δικαιούται και αναμένει να τον στηρίξει.

Αν αποπειραθεί κάποιος να δημιουργήσει το πλαίσιο μέσα στο οποίοι ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα κινηθεί το επόμενο διάστημα και που θα επιστεγαστεί, εάν τελικά αποφασίσει να είναι υποψήφιος, με την κατάθεση μιας ολοκληρωμένης πρότασης για τη διακυβέρνηση της χώρας την πενταετία 2023-2028, με βάση και τα όσα δήλωσε χθες, θα καταλήξει στο συμπέρασμα, πως δεν πρόκειται να αποποιηθεί την ιδεολογική ταυτότητα που τόσα χρόνια κουβαλά, όμως την ίδια ώρα είναι έτοιμος για ανοίγματα με άλλους πολιτικούς χώρους, που θα του επιτρέψουν να ελπίζει σε στήριξη και από πολιτικές δυνάμεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραιτήθηκε πυροβολώντας ο ΥΠΕΞ-«Η κοινωνία δεν έχει ανάγκη από καρχαρίες»

Από την άλλη πλευρά ο Αβέρωφ Νεοφύτου που καταθέτει σήμερα την υποψηφιότητα του, γνωρίζει πως έχει γίνει η μισή δουλειά. Μπορεί να οδήγησε  τις εξελίξεις για να αναγκάσει ως ένα βαθμό σε παραίτηση τον υπουργό Εξωτερικών, ωστόσο ξέρει πως πλέον έχει μπροστά του ένα Γολγοθά να ανέβει. Κι αυτό διότι, είναι πλέον ξεκάθαρο και στον ίδιο πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης, έχει τεράστια ερείσματα στη βάση του κόμματος, τα οποία έχει μπροστά του ένα χρόνο για να τα ανατρέψει. Ένα εγχείρημα ιδιαίτερα δύσκολο, αφού μπορεί να διαθέτει ένα τεράστιο και αξιόλογο κομματικό μηχανισμό που θα εργάζεται αποκλειστικά για τον ίδιο, όμως ο Νίκος Χριστοδουλίδης, διαθέτει και το πολιτικό εκτόπισμα αλλά και τη δυνατότητα για να διατηρήσει και να εμβαθύνει τα ερείσματα του, τόσο ανάμεσα στους ψηφοφόρους του κόμματος όσο και σε ψηφοφόρους άλλων πολιτικών χώρων.

Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα του Αβέρωφ Νεοφύτου έχει να κάνει με τα στελέχη του κόμματος. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να δει το σενάριο του 2003, όπου στελέχη του κόμματος διαχώρισαν τη θέση τους από τις επίσημες αποφάσεις του κόμματος να επαναλαμβάνεται. Αν και η απόφαση του Διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου το Δεκέμβριο, απέδειξε πως ο ίδιος χαίρει της εκτίμησης και της στήριξης της απόλυτης πλειοψηφίας των στελεχών του κόμματος, γνωρίζει πως ενδεχομένως να υπάρξουν απώλειες το επόμενο διάστημα και προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να εργαστεί, ώστε να τις εκμηδενίσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο καυτός Ιανουάριος του 2003, οι πρωταγωνιστές και ο μεγάλος φόβος στον ΔΗΣΥ

Και την Παρασκευή αλλά και χθες αμέσως μετά τις δηλώσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο ΔΗΣΥ ξεδίπλωσε την επιχειρηματολογία, που ενδεχομένως να ακολουθήσει καθ’όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, εάν τελικά είναι υποψήφιος και ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών. Αυτή η επιχειρηματολογία, εδράζεται σε δύο βασικούς άξονες. Από τη μια επενδύει στον κομματικό πατριωτισμό κι από την άλλη προβάλλει τον κίνδυνο μέσα από μια πιθανή διάσπαση να ευνοηθεί το ΑΚΕΛ και να ξαναβρεθεί στην εξουσία. Η αναφορά ότι, «στον Χριστοδουλίδη, δόθηκε κάθε ευκαιρία να λειτουργήσει μέσα στο κόμμα που τον εξέθρεψε και τον ανέδειξε, αντί να αποφασίσει μιαν άλλη πορεία» και «ο κόσμος του Δημοκρατικού Συναγερμού έχει μνήμη και κρίση. Γι’ αυτό δεν θα επιτρέψει να στρωθεί το χαλί στο ΑΚΕΛ, ούτε να επαναληφθεί το 2003», δίνουν ξεκάθαρα το επικοινωνιακό στίγμα της επόμενης ημέρας.

Σε ένα άλλο επίπεδο η σημερινή ημέρα αναφέρεται να φέρει εξελίξεις. Πρώτα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η δήλωση στην οποία θα προβεί ο Αβέρωφ Νεοφύτου μετά την υποβολή της υποψηφιότητας του για τις Προεδρικές, η οποία θα τελεί υπό την διαδικαστικού χαρακτήρα, έγκριση της από το Ανώτατο Συμβούλιο του κόμματος. Υπενθυμίζεται πως η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων στον ΔΗΣΥ ξεκινά στις 9 και 30 το πρωί και θα διαρκέσει μέχρι τις 12.

Σε ένα άλλο επίπεδο αναμένεται επίσης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η τοποθέτηση του Προεδρικού επί των εξελίξεων. Αν και το ενδεχόμενο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να τοποθετηθεί επί της ουσίας των εξελίξεων και να επιλέξει ξεκάθαρα στρατόπεδο, μοιάζει για την ώρα απομακρυσμένο, θα πρέπει να αναμένεται μια ανακοίνωση σε σχέση με την παραίτηση Χριστοδουλίδη και την αντικατάσταση του.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, αναμένεται να ανακοινώσει, είτε σήμερα είτε αύριο την αντικατάσταση του Νίκου Χριστοδουλίδη, από τον Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος θα αναλάβει για τρίτη φορά το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παίζει τα ρέστα του ο Αβέρωφ-Και επίθεση και πρόσκληση στον Χριστοδουλίδη

Δειτε Επισης

Ένα βήμα πριν την ήττα η Ουκρανία-Η δυσοίωνη πρόβλεψη και το κρίσιμο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
BINTEO: Συνελήφθη ο άντρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Άντρας απειλεί να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Ανάλυση BBC: Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση, τώρα ο Νετανιάχου περιμένει
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»