Οι δύο εξελίξεις που φέρνει ο Χριστοδουλίδης και πώς θα... εισβάλει στον ΔΗΣΥ

Δύο σημαντικές εξελίξεις, έφεραν οι δηλώσεις του παραιτηθέντα πλέον υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη. Η πρώτη δεν είναι άλλη από την παραίτηση του μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια στο Υπουργείο Εξωτερικών, η οποία μάλιστα έγινε δεκτή την Παρασκευή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η δεύτερη, η αρνητική απάντηση του, στην πρόσκληση του Αβέρωφ Νεοφύτου για να καταθέσει υποψηφιότητα αύριο Δευτέρα στο κόμμα και ακολούθως οι δύο τους να αναμετρηθούν, τόσο για την προεδρία του κόμματος, όσο και για το ποιος θα είναι ο υποψήφιος της παράταξης στις Προεδρικές Εκλογές.   

Εξίσου σημαντικό είναι και το μήνυμα, που έστειλε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, έχει να κάνει με τις Προεδρικές Εκλογές. Για πρώτη φορά, ο ίδιος δήλωσε ανοικτά το ενδιαφέρον του να είναι υποψήφιος, ωστόσο παρέπεμψε για ανακοινώσεις τον Μάρτιο, όπως εξάλλου ήταν εξ αρχής η θέση του. 

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, σήκωσε το γάντι που του πέταξε ο Αβέρωφ Νεοφύτου και απάντησε σε όλες τις κατηγορίες, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εκτόξευσε την Παρασκευή εναντίον του ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ. «Αντιπαρέρχομαι τους όποιους προσωπικούς χαρακτηρισμούς και αναφορές που δεν τιμούν και δεν έχουν χώρο στον πολιτικό λόγο», είπε και πρόσθεσε πως παραμένει σταθερός στην άποψη του ότι οι διαδικασίες ενόψει των Προεδρικών του 2023, ενεργοποιήθηκαν πολύ νωρίς, φωτογραφίζοντας την ίδια ώρα τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ του οποίου, όπως είπε, σέβεται τις φιλοδοξίες.

Μάλιστα υπενθύμισε στην ηγεσία του κόμματος πως οι ίδιοι είχαν εξαγγείλει τον Οκτώβριο τον προσυνεδριακό διάλογο και το Πολιτικό-Ιδεολογικό Συνέδριο που θα έθετε το πλαίσιο ενός προγράμματος και θα αποτελούσαν τα κύρια συστατικά της διακυβέρνησης 2023-2028. Με αυτό τον τρόπο ο Νίκος Χριστοδουλίδης, την ασυμφωνία των ενεργειών της ηγεσίας του ΔΗΣΥ, που από τη έτρεξε να προλάβει πράγματα και καταστάσεις χωρίς προηγουμένως να έχει γίνει ο διάλογος που η ίδια εξήγγειλε για τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραιτήθηκε πυροβολώντας ο ΥΠΕΞ-«Η κοινωνία δεν έχει ανάγκη από καρχαρίες»

Απαντήσεις σε Αβέρωφ

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έριξε την ευθύνη της παραίτησης του στον ίδιο τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, που όπως είπε, μετά από μια σειρά γεγονότων, δημόσιων και άλλων τοποθετήσεων, αναπόφευκτα επηρέασαν, τόσο το Κυβερνητικό έργο όσο και τον ίδιο στο Υπουργείο Εξωτερικών.  Την ίδια ώρα κατήγγειλε συνθήκες ζούγκλας και αναρχίας, που ευνοούν όσους επενδύουν στην πόλωση και τον φανατισμό.

Μάλιστα απάντησε στην έκφραση του Αβέρωφ Νεοφύτου περί καρχαριών και χρυσόψαρων, υποδεικνύοντας του, πως στόχος του ήταν πάντα η εφαρμογή πολιτικών χωρίς άγρια θηρία και χωρίς την επικράτηση αυτών που επιδεικνύουν αδιακρίτως τα αιχμηρά τους δόντια. «Η Δημοκρατία ως πολίτευμα δεν ευνοεί συνθήκες ζούγκλας και αναρχίας χωρίς να εξαφανίζει βεβαίως κανένα είδος, επιτρέποντας την ομαλή συνύπαρξη, με σεβασμό και αρχές. Αυτού του είδους οι προσεγγίσεις, υπηρετούν όσους επενδύουν στην πόλωση και τον φανατισμό. Λυπούμαι αλλά δεν θα ακολουθήσω», απάντησε στον Αβέρωφ Νεοφύτου ο κ. Χριστοδουλίδης.

Μάλιστα στον επίλογο της δήλωσης του ο κ. Χριστοδουλίδης και πάλι απαντώντας στον Αβέρωφ Νεοφύτου, είπε πως, «δεν έχω καμία αμφιβολία, ότι η κυπριακή κοινωνία δεν έχει ανάγκη από καρχαρίες, αλλά από έναν καλό καραβοκύρη, που θα ενώνει ευρύτερες δυνάμεις και θα χτίζει στέρεές συνεργασίες».

Η επόμενη μέρα

Πλέον ο Νίκος Χριστοδουλίδης, από την Τρίτη αναμένεται να αρχίσει σειρά επαφών με πρόσωπα και οργανωμένα σύνολα. Σε αυτή του την πρώτη τοποθέτηση ενόψει των Προεδρικών, κατέδειξε την έντονη επιθυμία του για συνεργασίες και ανταλλαγή απόψεων και με άλλες πολιτικές δυνάμεις. 

«Υπό το φως τον πιο πάνω», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, «με κάθε ειλικρίνεια δηλώνων ότι θα με ενδιέφεραν οι Προεδρικές Εκλογές του 2023, ειδικότερα αν μια υποψηφιότητα μου θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερες συνεργασίες και φυσικά μετά από διάλογο με την κοινωνία συμπεριλαμβανομένης και της βάσης του ΔΗΣΥ, του κόμματος μου, στης οποία τη στήριξη φυσιολογικά και αναμενόμενα θα προσέβλεπα. Ένα διάλογο που θα έχει ως αποτέλεσμα την ετοιμασία ενός συγκεκριμένου προγράμματος επί όλων των προκλήσεων που ως χώρα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε με τρόπο σύγχρονο όπως δικαιωματικά απαιτεί ο πολίτης». 

Με αυτόν τον τρόπο ο παραιτηθείς υπουργός Εξωτερικών, έκλεισε αφενός την πόρτα στην ηγεσία του ΔΗΣΥ, άνοιξε ωστόσο διάπλατα την πόρτα στη βάση του κόμματος, την οποία και θα επιδιώξει να εκφράσει και να κερδίσει την εμπιστοσύνη της, ενόψει των Προεδρικών. Σε σχέση με τις τελικές του αποφάσεις, ενόψει των Προεδρικών, παρέπεμψε σε μέλλοντα χρόνο. «Παραμένω ενεργός και παρών όπως ήμουν εξαρχής. Όχι μέσα σε χρονοδιαγράμματα που επέβαλαν μεθοδεύσεις άλλων, των οποίων τις φιλοδοξίες σέβομαι απόλυτα και έχουν κάθε δικαίωμα να τις έχουν», είπε.

Σε ότι αφορά τον Δημοκρατικό Συναγερμό, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, αύριο στα Γραφεία του κόμματος, η μόνη υποψηφιότητα που θα κατατεθεί, θα είναι αυτή του Αβέρωφ Νεοφύτου.

Αποφάσεις κι από τον Πρόεδρο

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έκανε αποδεκτή την παραίτηση του, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από την ερχόμενη Τρίτη. Συνεπώς σε ένα άλλο επίπεδο, θα πρέπει τις επόμενες ώρες να αναμένονται ανακοινώσεις και από το Προεδρικό.

Υπενθυμίζεται πως για την αντικατάσταση του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο Προέδρος της Δημοκρατίας, έχει κλειδώσει στη σίγουρη επιλογή του Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος για τρίτη φορά στην πολυετή του πολιτική καριέρα, καλείται να υπηρετήσει από το συγκεκριμένο πόστο. Ο κ. Κασουλίδης, θα έχει μπροστά του μια θητεία 13 μηνών, μέχρι τη λήξη της θητείας της παρούσας Κυβέρνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι