«Σεισμός» από την πρόταση Αβέρωφ, «Συναγερμός» για την απάντηση Χριστοδουλίδη

Για τους πολλούς η χθεσινή δήλωση του προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, ήταν έκπληξη. Για τους λίγους όμως, όσους γνώριζαν πράγματα και καταστάσεις και ήταν μέρος της γέφυρας που επιχειρήθηκε να στηθεί μεταξύ των δύο πλευρών τις τελευταίες ημέρες, ήταν μια από τις προτάσεις που τέθηκαν στον τραπέζι των διαβουλεύσεων, ως μέση λύση. Αυτό υπονόησε εμμέσως και ο ίδιος ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος σημείωσε πως καταθέτει την πρόταση του «και δημόσια».    

Μια πρόταση που για τον ίδιο θα αποφέρει σημαντικά οφέλη, όμως την ίδια ώρα και ένα μεγάλο ρίσκο. Τα μεγάλα οφέλη είναι πως επικοινωνιακά κέρδισε το παιχνίδι, αφού αποδεικνύει στην πράξη πως, πέραν των προσωπικών φιλοδοξιών, βάζει πάνω από όλα την ενότητα του κόμματος. Παράλληλα του πιστώνεται η προσπάθεια το κόμμα να οδεύσει ενωμένο προς τις Προεδρικές εκλογές χωρίς την παραμικρή εσωκομματική απώλεια. Την ίδια ώρα, επιβεβαιώνει πως είναι ο άνθρωπος των λύσεων και των δύσκολων αποφάσεων, εκεί και όπου όλοι οι υπόλοιποι βλέπουν αδιέξοδο. Στοιχείο που ενδεχομένως να είναι πολύ χρήσιμο για κάθε εν δυνάμει υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Πάντως, δεν παύει από το να αποτελεί ένα τεράστιο ρίσκο, σε περίπτωση που ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αιφνιδιάσει και αυτός με τη σειρά του και αποδεχθεί την πρόταση. Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει ένα αποτέλεσμα που θα εξαρτηθεί από τους ψήφους περισσότερων από 50 χιλιάδων συναγερμικών, των μισών ψηφοφόρων δηλαδή, που στις βουλευτικές του 2021, ψήφισαν το κόμμα. Αναμφίβολα το θετικό πρόσημο το οποίο οι ίδιοι πολίτες δίνουν στον υπουργό Εξωτερικών, σε συνδυασμό με την αρνητική εικόνα για τον παρασκηνιακό ρόλο που αποδίδουν στον Αβέρωφ Νεοφύτου, αποτελούν στοιχεία που δεν είναι μετρήσιμα πριν την κάλπη, όταν σε αυτή αναμετρώνται ο πρόεδρος και ένα σημαίνων στέλεχος του κόμματος. Συνεπώς, μάλλον ο Αβέρωφ Νεοφύτου θεωρεί πως με αυτό τον τρόπο θα δώσει απαντήσεις, τόσο εντός όσο και εκτός κόμματος για τη δημοφιλία και την αποδοχή του από τους πολίτες και θα κόψει μια κι έξω την εικόνα. 

Αναμφίβολα, η χθεσινή δήλωση του Αβέρωφ έδωσε κάτι νέο στην πολιτική ζωή. Σπάνια πολιτικοί ηγέτες, τόλμησαν να μιλήσουν με ανοικτά χαρτιά, να μην αποκρύψουν τα δεδομένα που πιθανών να τσαλακώσουν την εικόνα τους και να τολμήσουν να κάνουν τέτοιες προτάσεις που ροκανίζουν την ίδια την καρέκλα πάνω στην οποία κάθονται. Όλα αυτά μπορούν να πιστωθούν στον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, ο οποίος επιχείρησε να μετατρέψει το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα, ή καλύτερα για να μιλήσουμε με σύγχρονους πολιτικούς όρους, την κρίση σε ευκαιρία. 

Τίποτα από όλα αυτά όμως δεν θα έχουν νόημα να ο υπουργός Εξωτερικών, δεν αντιδράσει θετικά στην πρόταση του Αβέρωφ. Η εκτίμηση που υπάρχει τις τελευταίες ώρες, είναι πως από τη στιγμή που η εν λόγω πρόταση δεν είναι η πρώτη φορά που φτάνει στα αυτιά του και από τη στιγμή που είναι μια πρόταση η οποία έχει ήδη απορριφθεί για να φθάσουμε στο σημερινό αδιέξοδο, οι πιθανότητες για να απορριφθεί και τώρα, είναι περισσότερες από το να γίνει αποδεκτή. 

Το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται για το ποιοι και πόσοι θα περάσουν τη Δευτέρα την είσοδο του μεγάρου Γλαύκος Κληρίδης για να υποβάλουν υποψηφιότητα. Με τα δεδομένα μέχρι αυτή την ώρα, ο μοναδικός που θα το πράξει, θα είναι ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Μένει να διαφανεί, εάν οι λίγες ώρες που απομένουν μέχρι τη λήξη της διορίας στις 12 και 30 το μεσημέρι της Δευτέρας, είναι αρκετές για να μεταπείσουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη να αλλάξει τη στρατηγική του και να αποδεχθεί την πρόσκληση-πρόκληση του Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, θα μετρήσει τα θετικά και τα αρνητικά της πρότασης. Σίγουρα και για όλα τα σενάρια της απάντησης του υπάρχουν κι από τα δύο. Πλέον μένει να διαφανεί τι θα πράξει στην παρτίδα πόκερ που άνοιξε ο Αβέρωφ, ο οποίος έπαιξε ρέστα και περιμένει το πάσο, το call ή το raise του ΥΠΕΞ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ