Προβληματισμός για έκθεση Γκουτέρες-«Λυπηρό το ότι τηρούνται ίσες αποστάσεις»

Είναι λυπηρό το ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τηρεί ίσες αποστάσεις στις εκθέσεις του για την Αποστολή των Καλών του Υπηρεσιών και την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος.  

Κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο των εκθέσεων του ΓΓ, ο κ. Πελεκάνος είπε πως "βλέπουμε ότι στις εκθέσεις τηρούνται ίσες αποστάσεις, ενδεχομένως σε μια προσπάθεια του ΓΓ να κρατήσει ανοικτό το παράθυρο έτσι ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια για την επανέναρξη του διαλόγου".

Πρόσθεσε πως "είναι λυπηρό το ότι τηρούνται ίσες αποστάσεις, αφού θα ήταν ορθότερο τα γεγονότα να καταγράφονται ως ακριβώς έχουν".

"Η προσπάθεια εξίσωσης δεν θεωρώ ότι αποθαρρύνει την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή πλευρά, αντιθέτως ενδεχομένως να δίνει το δικαίωμα αντίληψης ότι οι θέσεις της άλλης πλευράς γίνονται ανεκτές από τον ΓΓ", είπε ο κ. Πελεκάνος.

Πρόσθεσε πως είναι σημαντικό να σημειωθεί "ότι ο ΓΓ αναφέρεται ρητά στα ψηφίσματα που καθορίζουν και το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, αλλά γίνεται και ειδική αναφορά στις έκνομες ενέργειες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου".

"Τονίζεται στις εκθέσεις πως η θέση των Ηνωμένων Εθνών όσον αφορά την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου παραμένει αμετάβλητη, ενώ γίνεται ειδική αναφορά στα ψηφίσματα 550 και 789 που αφορούν την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, και υπογραμμίζεται από τον ΓΓ η σημασία της πλήρους συμμόρφωσης στα όσα προβλέπουν τα δυο αυτά ψηφίσματα", είπε ο Εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε πως ο ΓΓ εκφράζει "την έντονη ανησυχία του για τις ενέργειες της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής κοινότητας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και ζητά να αποφευχθούν οι εντάσεις τόσο επί του εδάφους όσο και στη θάλασσα".

Ο κ. Πελεκάνος σημείωσε, τέλος, πως στις 17 Ιανουαρίου θα γίνει συζήτηση για τις δυο εκθέσεις σε επίπεδο Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμας, σε δηλώσεις του εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της Κυβέρνησης. «Η Έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ θα πρέπει να προβληματίσει και να ανησυχήσει τους πάντες και πρωτίστως την κυβέρνηση. Δεν πρόκειται για «μια από τα ίδια», αλλά για μια νέα αρνητική εξέλιξη».

«Την ώρα», συνέχισε ο κ. Κουκουμάς, «που το δίδυμο Ερντογάν-Τατάρ προωθεί τετελεσμένα στο Βαρώσι και επιμένει στην απαράδεκτη αξίωση για λύση δύο κρατών, ο ΓΓ του ΟΗΕ ουσιαστικά επιμερίζει ίσες ευθύνες στις δύο πλευρές για το αδιέξοδο και τη στασιμότητα στο Κυπριακό. Εξαιρετικά ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι στην Έκθεση δεν γίνεται αναφορά ούτε στην ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν το 2017, αλλά ούτε καν στη βάση λύσης του Κυπριακού, τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».

Καταγράφεται μάλιστα, συνέχισε, «κίνδυνος να αχρηστευθούν ακόμα και επιτευχθείσες συγκλίσεις στο Κυπριακό, αφού δίπλα στις διχοτομικές τουρκικές θέσεις καταγράφονται σε παράρτημα της έκθεσης και όλες οι «νέες ιδέες» του κ. Αναστασιάδη, όπως η περιβόητη επιστροφή στο Σύνταγμα του 60 που και αυτή βρίσκεται εκτός του πλαισίου των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Τέλος, όπως είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση, η απόφασή της να εγκαταστήσει συρματόπλεγμα μέσα στη νεκρή ζώνη, έστειλε επικίνδυνα μηνύματα και την οδήγησε σε σύγκρουση με τον ΟΗΕ και την Ειρηνευτική του Δύναμη στην Κύπρο».

«Για όλα όσα συμβαίνουν σήμερα η κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού είχε προειδοποιηθεί επανειλημμένα τα προηγούμενα χρόνια. Το ΑΚΕΛ επιμένει ότι χρειάζεται ριζική αλλαγή πορείας στο Κυπριακό, γιατί τα πράγματα οδηγούνται στην ολέθρια εξέλιξη της οριστικής διχοτόμησης της πατρίδας μας που είναι θανάσιμος κίνδυνος για το λαό μας και τις επερχόμενες γενιές», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ.

«Είναι πλέον αυταπόδεικτο πως χρειάζεται αλλαγή τακτικής»

Σε ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ αναφέρει ότι «για ακόμα μια φορά μέσα από την έκθεση του ΓΓ τηρούνται ίσες αποστάσεις και η κατοχική δύναμη παραμένει στο απυρόβλητο χωρίς επιπτώσεις και συνέπειες για τις επαναλαμβανόμενες παράνομες ενέργειές της και τα εγκλήματα στα οποία έχει προβεί».

Προσθέτοντας πως «αυτό υποβοηθεί την Τουρκία η οποία κωλυσιεργεί και παρατείνει το αδιέξοδο γεγονός που της επιτρέπει να προχωρεί στην επιβολή των επεκτατικών της στόχων».

Παράλληλα, η ΕΔΕΚ τονίζει ότι «είναι πλέον αυταπόδεικτο πως χρειάζεται αλλαγή τακτικής. Ο ΓΓ πρέπει να διεκδικήσει την προώθηση διαδικασίας σύγκλησης Διεθνούς Διάσκεψης για το κυπριακό όπως προβλέπει και η σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης».

Δειτε Επισης

Εκτός ΔΗΣΥ, η Νιόβη Παρισινού, μετά τη στήριξη στον Γεάδη
Διαφοροποιήθηκε ο αριθμός των Μελών των Κοινοτικών Συμβουλίων
Όραμα και εμπειρία αντιπαρέβαλαν για τη Δημαρχία Λευκωσίας Προύντζος και Τορναρίτης
LIVE: Ο Κωνσταντίνος Δημητριάδης υπέβαλε υποψηφιότητα για τη Δημαρχία Λευκωσίας
Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για δημοτικές εκλογές και ΕΟΑ
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Δημοσκόπηση IMR: Προβάδισμα Γιάννη Αρμεύτη στον Δήμο Λεμεσού
Κάνει αρχή στο Βερολίνο, ανιχνεύει θέσεις και προθέσεις πριν επιστρέψει στην Κύπρο η Ολγκίν
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων