Bλέπει εκτάκτως τους επιδημιολόγους ο Αναστασιάδης-Κλειδώνουν μέτρα

Η εκτόξευση των κρουσμάτων και η ανοδική πορεία των νοσηλειών που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, έχει σημάνει κόκκινο συναγερμό, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη να καλεί εκτάκτως στο Προεδρικό Μέγαρο, τους επιδημιολόγους και το υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποφασίζουν τη νέα δέσμη μέτρων προς έγκριση από Υπουργικό-Γρίφος τα σχολεία

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, ο Πρόεδρος κάλεσε τόσο τον υπουργό, όσο και τους επιδημιολόγους, όπως ανέβουν το λόφο του Προεδρικού, μετά τη σύσκεψη στην οποία θα παρακαθίσουν, στις 15:00, κατά την οποία θα κλειδώσει η δέσμη μέτρων, η οποία θα οδηγηθεί την Τετάρτη ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου. 

Βλέποντας τους επιδημιολογικούς δείκτες να έχουν χτυπήσει κόκκινο, ο Πρόεδρος θέλησε να έχει πλήρη εικόνα για τα μέτρα που θα προταθούν και να ενημερωθεί δια ζώσης, για την κατάσταση, η οποία έχει εκτραχυνθεί εδώ και μία εβδομάδα, καταγράφοντας πάνω από 26 χιλιάδες κρούσματα. 

Παράλληλα, ο Πρόεδρος αναμένεται να συζητήσει τις προτάσεις που θα δοθούν στο Υπουργικό από τη ΣΕΕ και αναμένεται να ζητήσει διευκρινίσεις για όλα τα μέτρα που εισηγούνται. Σημειώνεται ότι η συνάντηση έχει κλειδώσει για τις 18:30 το απόγευμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πάνω από 5.000 τα κρούσματα, δύο θάνατοι-Καμπανάκι από την αύξηση νοσηλειών

Οι τέσσερις πυλώνες των εισηγήσεων

Οι ειδικοί έχουν καταρτίσει τις εισηγήσεις που θα καταθέσουν, οι οποίες στοχεύουν σε τέσσερις πυλώνες. Ο πρώτος είναι τα σχολεία, για τα οποία η εισήγηση κάποιων μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, είναι να παραμείνουν κλειστά για άλλη μία εβδομάδα και ακολούθως να επαναξιολογηθεί η κατάσταση. 

Παρόλα αυτά, η Κυβέρνηση δεν βλέπει με καλό μάτι το εν λόγω μέτρο, αφού εκτιμάται ότι η κατάσταση μπορεί να ελεγχθεί με αυξημένα μέτρα, όπως είναι οι διαγνωστικοί έλεγχοι.

Ο δεύτερος πυλώνας, αφορά τη διασκέδαση, εκεί όπου παρατηρήθηκαν αλυσίδες μετάδοσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέχει το Υπουργείο Υγείας. Ως εκ τούτου, υπάρχουν μεταξύ άλλων εισηγήσεις για κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων για περίοδο δύο με τεσσάρων εβδομάδων, το κλείσιμο των χώρων εστίασης μέχρι τα μεσάνυχτα και η μείωση των ατόμων που συναθροίζονται σε οικίες και χώρους εστίασης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γρίφος για γερούς λύτες το άνοιγμα των σχολείων-«Θα υπάρξει τρομερή μετάδοση»

Επίσης, στο επίκεντρο βρίσκονται και οι εκδηλώσεις των Θεοφανίων, οι οποίες ανησυχούν αρκετά τους ειδικούς, αφού αναμένεται να παρατηρηθεί μεγάλος συγχρωτισμός και ως εκ τούτου υπάρχει κίνδυνος ανεξέλεγκτης διασποράς του ιού. Για το λόγο αυτό, κάποια μέλη της επιδημιολογικής ομάδας, θα προτείνουν τη λήψη μέτρων σε αυτές τις εκδηλώσεις, ωστόσο το αν θα περάσουν από το Υπουργικό Συμβούλιο, εναπόκειται σε Κυβέρνηση και Αρχιεπίσκοπο, όπως είχε δηλώσει και ο υπουργός Υγείας. 

Πάντως, ο Αρχιεπίσκοπος δεν βλέπει με καλό μάτι ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς, όπως εξήγησε σε δηλώσεις του, εάν ο κόσμος τηρεί τα μέτρα και τηρεί τις αποστάσεις, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Παρόλα αυτά, έστειλε το μήνυμα στην Κυβέρνηση, πως αν καταφέρει να μην επιτρέψει στον κόσμο να πάει στη ρίψη του σταυρού, τότε δεν θα πάνε ούτε οι κληρικοί.

Ο τελευταίος πυλώνας αφορά τη μείωση της καραντίνας από δέκα μέρες σε πέντε, για όσους είναι ασυμπτωματικοί αφού στόχος είναι να τα κρούσματα να περιορίζονται όταν έχουν ανεπτυγμένα συμπτώματα και μπορούν να μεταδώσουν και όχι όταν είναι ασυμπτωματικοί. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υποχρεωτική η ενημέρωση του συστήματος ιχνηλάτησης από τους πολίτες

Δειτε Επισης

Στη Γενεύη ο ΓΔ του ΥΠΕΞ για έκθεση Κύπρου για Ανθρώπινα Δικαιώματα
Εμβάθυνση συνεργασίας με το Ουζμπεκιστάν επιδιώκει η Κύπρος
Οι προκλήσεις του κανονισμού για πράσινη γραμμή συζητήθηκαν σε εκδήλωση στο Λήδρα Πάλας
Αζέροι βουλευτές φαίνεται να τάσσονται υπέρ της αναγνώρισης του ψευδοκράτους
«Εξαιρετικά σαφές» το μήνυμα της ΕΕ προς την Τουρκία-Θεμελιώδες στοιχείο η πρόοδος στο Κυπριακό
Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο
Την Πέμπτη οι ανακοινώσεις Φον ντερ Λάιεν για στήριξη σε Λίβανο
Διπλή επίθεση σε Ευαγγελίδη και Πάρτο από ΑΚΕΛ-Κάνει λόγο για κρυφτό και ανεπαρκή διαχείριση
Τα κατεχόμενα επισκέφθηκε ο Τούρκος ΥΠΑΜ και μίλησε για... διεθνές δίκαιο
Ανέλυσε στους ομολόγους του τις στοχευμένες ενέργειες της Κύπρου για επιστροφές μεταναστών ο ΥΠΕΣ