Άη Βασίλη Βασιλιά δείξε τζιαι φανέρωσε αν... Αρχηγικά διλήμματα και πονοκέφαλοι

Νωρίτερα από κάθε άλλη φορά η Κύπρος εισήλθε κι επίσημα, έναν χρόνο και κάτι μήνες πριν τις Προεδρικές, σε ρυθμούς προεκλογικής εκστρατείας, αφού κι επίσημα υπάρχουν τρεις εξαγγελθείσες υποψηφιότητες, ενώ ακόμη πολλαπλάσιες βρίσκονται στα σκαριά κι ενώ ακόμα βρισκόμαστε εν μέσω των χριστουγεννιάτικων διακοπών. 

Μάλιστα, για πρώτη φορά στα χρονικά μεταξύ των τριών που έχουν εξαγγείλει, βρίσκεται και ο εν δυνάμει υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος, ο οποίος επιδίωξε από πολύ νωρίς να δημιουργήσει τις συνθήκες μιας πρόωρης προεκλογικής περιόδου και να ανοίξει με κάθε επισημότητα τον χορό της προεκλογικής, δεκατέσσερις μήνες πριν την διεξαγωγή των εκλογών. 

Απλώνει τους σχεδιασμούς του ο Αβέρωφ

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου από την επομένη των βουλευτικών εκλογών, όπου βρέθηκε μεταξύ εκείνων των πολιτικών δυνάμεων που ανέβηκαν στο βάθρο των νικητών, εξαπέλυσε μια πρωτοφανή και παράλληλα πρόωρη εκστρατεία, με καθημερινές εξορμήσεις σε πόλεις και χωριά της ελεύθερης Κύπρου, με στόχο να έχει προσωπική επαφή με μια σειρά από κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες που βρίσκονται στη γραμμή παραγωγής της οικονομίας.

Πολλοί, και μάλλον εκ του αποτελέσματος δικαιολογημένα, χαρακτήρισαν εκείνες τις εξορμήσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου ως μια πρόωρη προεκλογική εκστρατεία ενόψει των Προεδρικών. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, διέγραψε μέσα σε λίγους μήνες μια αξιοσημείωτη πορεία, όπου συνάντησε και κατέγραψε τις θέσεις, όλων εκείνων που συνθέτουν τα θεμέλια της κοινωνίας. Πλέον, μετά και την επίσημη εξαγγελία της υποψηφιότητας του, βρίσκεται στη φάση της καταγραφής, ενός πλήρους προεκλογικού προγράμματος, πριν ξαναπιάσει τους δρόμους για να  συναντήσει εκ νέου τους πολίτες, όχι για να τους ακούσει, αλλά πλέον για να τους αναλύσει το προεκλογικό του πρόγραμμα.

Η απόφαση του Αβέρωφ Νεοφύτου να επισπευσθούν οι κομματικές διαδικασίες και ακριβώς ένα χρόνο πριν από τις Προεδρικές το κόμμα να έχει υποψήφιο, περιστράφηκε γύρω από δύο βασικούς άξονες.

Ο πρώτος έχει να κάνει με την ομολογουμένως χαμηλή βαθμολογία που του δίνουν οι πολίτες, ακόμα και αυτοί που αποτελούν τη βάση του κόμματος.

Με μια μακρά προεκλογική εκστρατεία, που όπως γράψαμε και πριν ουσιαστικά εγκαινιάσθηκε από τον Ιούνιο του 2021, ο Αβέρωφ Νεοφύτου επιδιώκει να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα και να πείσει τους πολίτες, πως πέραν από τα όσα ορθά ή λανθασμένα ακούστηκαν γύρω από το όνομα του, τίποτα δεν αναιρεί πως είναι ένας πολιτικός, που όπου και όταν χρειάσθηκε εργάστηκε για το καλό του τόπου και πάντα ήταν αποτελεσματικός, παραδίδοντας στην κοινωνία ένα αποτέλεσμα με θετικό πρόσημο.

Ο δεύτερος άξονας που ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ επεδίωξε μια μακρά προεκλογική, ακούει στο όνομα Νίκος Χριστοδουλίδης. Η δυναμική που ανέπτυξε μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη, μέσα από τις φήμες και τα παραπολιτικά πηγαδάκια, ανησύχησε τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, ο οποίος επιχείρησε, μέσω της επίσπευσης των διαδικασιών να στενέψει τον κλοιό,  γύρω από τον υπουργό.

Πλέον, την ώρα που ο ίδιος ο Αβέρωφ Νεοφύτου, συνεχίζει τις επαφές και τους σχεδιασμούς του, ο υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει μέχρι τις 10 Ιανουαρίου θέλοντας και μη να ανοίξει τα χαρτιά του.

Τρέχει να προλάβει το ΑΚΕΛ

Κι αν στον ΔΗΣΥ τα πράγματα είναι σύνθετα και ρευστά, στο ΑΚΕΛ, είναι στον αέρα. Στην Εζεκία Παπαϊωάννου, νιώθουν ότι η επιλογή Αβέρωφ να βγει μπροστά και να ανοίξει τη συζήτηση για τις Προεδρικές, έπιασε το κόμμα στον ύπνο, κι αν καθυστερήσουν ακόμη περισσότερο, τότε αυτό που σήμερα μοιάζει με μια πιθανότητα, ότι δηλαδή ο Αβέρωφ καθ' όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα βρίσκεται κάποια βήματα μπροστά από τους συνυποψηφίους του.

Για αυτό τον λόγο δεν αποκλείεται οι διαδικασίες, που αρχικά αναμένετο να ολοκληρωθούν την άνοιξη στο ΑΚΕΛ, να επισπευσθούν για να μην χαθεί το τρένο του προεκλογικού. Πρώτος σταθμός ωστόσο, δεν είναι άλλος από την επιλογή του υποψηφίου. Εντός του κόμματος υπάρχουν διάφορες τάσεις και όσο κατεβαίνει κανείς την κομματική πυραμίδα, τόσο περισσότερα ονόματα ακούγονται.

Επιπρόσθετα, πέραν από την ονοματολογία, η ηγεσία του ΑΚΕΛ έχει μπροστά της ένα πιο συγκεκριμένο δίλημμά. Θέλει έναν κομματικό υποψήφιο που θα συσπειρώσει στο μέγιστο τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματος και θα εκφράσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ακέραιες τις θέσεις του κόμματος, ή είναι σε θέση να προβεί σε ένα άνοιγμα για έναν εκτός κόμματος υποψηφίου που ενδεχομένως να έχει και να προτάσσει θέσεις που είναι εκτός φιλοσοφίας της Εζεκία Παπαϊωάννου;

Η τάση αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον στη βάση είναι προς τη δεύτερη επιλογή, ωστόσο είναι καλά γνωστό πως η καθοδήγηση και οι βασικές γραμμές, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, δίνονταν από την ηγεσία. Τόσο για την πρώτη όσο και για τη δεύτερη επιλογή, υπάρχουν εν δυνάμει υποψήφιοι. Ειδικά για τη δεύτερη, μια σειρά από προσωπικότητες που έχουν εκφράσει ήδη το ενδιαφέρον τους, βρίσκονται στην ακτίνα του κόμματος, διερευνώντας μια σειρά από ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά του κάθε ενός ξεχωριστά.

Πάντως παράλληλα με τις όποιες συζητήσεις, ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, ξεκίνησε εδώ και μερικές εβδομάδες ένα κύκλο περιοδειών και συναντήσεων με διάφορες κοινωνικές ομάδες, με τις οποίες ανταλλάζει απόψεις και καταγράφει προβλήματα και προτάσεις, που θα βελτίωναν την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των πολιτών.

Τρεις τάσεις στο ΔΗΚΟ

Μπορεί ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ να άφησε πίσω του το σκληρό ροκ σε σχέση με τον σκληρό αντιπολιτευτικό λόγο εναντίον της Κυβέρνησης, ωστόσο δεν ξέχασε ποτέ το σκληρό ροκ, σε μουσικό επίπεδο, και για αυτό δεν διστάζει με κάθε ευκαιρία να ξαναπιάσει στα χέρια του την ηλεκτρική κιθάρα και να μοιραστεί με τους φίλους και ακολούθους του στα social media τις ομολογουμένως σπουδαίες του ικανότητες.

Σπουδαίες ικανότητες διαθέτει παραδοσιακά το ΔΗΚΟ και στην επιλογή του υποψηφίου του στις Προεδρικές Εκλογές. Από την ίδρυση του το 1976 μέχρι σήμερα, για περισσότερα από τα μισά χρόνια ήταν είτε Κυβέρνηση, είτε συγκυβέρνηση και ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ξέρει πολύ καλά - άλλωστε το παραδέχθηκε - πως θα πρέπει το ΔΗΚΟ να βρίσκεται στο βάθρο των νικητών.

Τα δεδομένα αυτή την ώρα είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο αφού θεωρητικά, σύμφωνα και με τα όσα δηλώνουν τα στελέχη του κόμματος, οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά από το Συνέδριο του κόμματος. Υπάρχει ωστόσο καταγεγραμμένη η πρόθεση του ίδιου του Νικόλα Παπαδόπουλου να εκμεταλλευθεί τον ρυθμιστικό ρόλο που διαχρονικά το κόμμα του είχε στις Προεδρικές εκλογές, έτσι ώστε να είναι ανάμεσα στους νικητές και το ΔΗΚΟ μετά από πολλά χρόνια να συγκυβερνήσει. Αυτή η πρόθεση παραπέμπει κατευθείαν σε συνεργασίες, με ένα εκ των δύο μεγάλων κομμάτων.

Το διακύβευμα είναι εάν το ΔΗΚΟ μπορεί να συνάψει μια συμφωνία, που αφενός θα εξυπηρετεί τα κομματικά συμφέροντα και αφετέρου θα είναι εντός του πλαισίου που το ίδιο επιθυμεί να πολιτευτεί. Εντός του κόμματος υπάρχουν διάφορες τάσεις. Μια εξ αυτών προκρίνει τη συνεργασία με το ΑΚΕΛ. Κάποια άλλα στελέχη θεωρούν την υποψηφιότητα Αβέρωφ ως την ιδανική, ωστόσο σημειώνουν πως προηγουμένως θα πρέπει να υπάρξουν αποκρυσταλλωμένες θέσεις για τα ζητήματα διαφθοράς. Υπάρχουν όμως κι εκείνα τα στελέχη που υποδεικνύουν πως οτιδήποτε άλλο πλην μιας υποψηφιότητας ενός προσώπου από τον χώρο του κέντρου, που μπορεί να είναι ακόμα και ο Νικόλας Παπαδόπουλος, θα είναι επιζήμια για το κόμμα, θεωρώντας πως αυτή τη στιγμή προέχει η ανάδειξη των θέσεων και των προτάσεων του ΔΗΚΟ και όχι η σύναψη καιροσκοπικών συνεργασιών με τους δύο μεγάλους.

Δεν βιάζονται στο ΕΛΑΜ

Κι αν στα υπόλοιπα κόμματα η εξαγγελία Αβέρωφ προκάλεσε ένα μικρό συναγερμό, στο ΕΛΑΜ, μάλλον πέρασε αδιάφορα, αφού ήδη η ηγεσία του κόμματος, έχει αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, μια σειρά από στελέχη προκρίνουν την υποψηφιότητα του προέδρου του κόμματος Χρίστου Χρίστου, χωρίς ωστόσο να προ αποκλείουν την στήριξη ενός άλλου προσώπου το οποίο επέδειξε διαπιστευτήρια στον πατριωτικό χώρο, όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι πληροφορίες.

Στο ΕΛΑΜ οι τελικές αποφάσεις, αναμένεται να ληφθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022, όταν και θα ξεκινήσει επίσημα η προεκλογική, στην οποία ο στόχος θα είναι μια αξιοσημείωτη πορεία, με κατάθεση θέσεων και προτάσεων και ασφαλώς η αύξηση των ποσοστών.

Άλλες προτεραιότητες στην ΕΔΕΚ

Κακά τα ψέματα στην πιο δύσκολη θέση βρίσκεται η ΕΔΕΚ, η οποία συνεχίζει να ταλαιπωρείται από τη βαθιά εσωστρέφεια στην οποία περιήλθε μετά από τα όσα συνέβησαν σε σχέση με το μητρώο του κόμματος και την αναβολή του Εκλογικού Συνεδρίου. Μπορεί το τελευταίο διάστημα το ζήτημα να ατόνησε σε γενικές γραμμές, όπως τουλάχιστον τρεις υποθέσεις εκδικάζονται από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, το οποίο κρατά στα χέρα του το μέλλον του κόμματος και μαζί το πολιτικό μέλλον του ίδιου του προέδρου του, Μαρίνου Σιζόπουλο.

Σε σχέση με τις Προεδρικές, οι όποιες διεργασίες βρίσκονται σε πολύ αρχικά στάδια, ωστόσο υπάρχει καταγεγραμμένη η θέση του κ. Σιζόπουλου πως η ΕΔΕΚ θα συγκυβερνά το 2023. Κάτι που παραπέμπει σε συνεργασίας με ένα εκ των μεγάλων κομμάτων. Πολλοί θεωρούν δεδομένο ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ο Μαρίνος Σιζόπουλος θα στηρίξει την υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου, ωστόσο μέχρι να ληφθεί αυτή η απόφαση, υπάρχει αρκετός δρόμος και θα χρειαστεί και πολλής κόπος από τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ για να πείσει τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος του.

Μάλιστα πολλοί δεν αποκλείουν τα δύο στρατόπεδα εντός του κόμματος, να μεταφέρουν την κόντρα και προεκλογικά με την ομάδα στελεχών των διαφωνούντων, να στηρίζουν διαφορετικό υποψήφιο από τον Μαρίνο Σιζόπουλο.

Κλειστά χαρτιά ο Καρογιάν

Χωρίς πίεση και χρονοδιαγράμματα προσεγγίζει το ζήτημα των Προεδρικών ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μάριος Καρογιάν. Ο κ. Καρογιάν, διαβουλεύεται με τους συνεργάτες του για τις πιθανές επιλογές, ωστόσο, αυτό που υποδεικνύεται προς πάσα κατεύθυνσή, είναι πως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μόνο όταν ολοκληρωθεί η εικόνα των προθέσεων, τόσο των άλλων κομμάτων όσο και του συνολικού αριθμού των υποψηφίων.

Είναι ξεκάθαρο πως και στη ΔΗΠΑ-Συνεργασία ο στόχος δεν είναι άλλος από το έχουν λόγο στη νομή της εξουσίας μετά τις Προεδρικές του 2023. Ο τρόπος και οι συνεργασίες μέσω του οποίου αυτό θα καταστεί εφικτό, σήμερα δεν μπορεί να θεωρηθεί κατ΄ ουδένα λόγο δεδομένος. Κι αυτό διότι, όπως και στα υπόλοιπα κόμματα υπάρχουν διαφορετικές τάσεις και προσεγγίσεις που αποτελούν προϊόν διαβούλευσης ανάμεσα στα στελέχη. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΗΠΑ-Συνεργασία έχει προγραμματίσει το Συνέδριο της για τον ερχόμενο Φεβρουάριο και εκεί αναμένεται να γίνει μια τελική συζήτηση για το εν λόγω ζήτημα, με τις αποφάσεις να τοποθετούνται χρονικά, αμέσως μετά από τη λήξη του Συνεδρίου.

Προβληματισμός στους Οικολόγους

Όπως και στην ΕΔΕΚ, έτσι και στους Οικολόγους, τα εσωκομματικά προβλήματα στην παρούσα φάση, είναι αυτά που απασχολούν σε μεγάλο βαθμό την ηγεσία. Η δεύτερη αναβολή του συνεδρίου μόνο κακό προκάλεσε στο κόμμα, ενώ η παρουσία του Σωτήρη Χρίστου και οι συνεχείς δημόσιες παρεμβάσεις του, που συνοδεύονται με κατηγορίες κατά των στελεχών του Κινήματος, προκαλεί τεράστια δυσφορία.

Μάλιστα στελέχη του Κινήματος δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, θα μπορούσε ο κ. Χρίστου να διεκδικήσει με αξιώσεις κάποιο από τα ανώτατα αξιώματα που διεκδικεί. Σε ότι αφορά τις Προεδρικές, οι συζητήσεις στους Οικολόγους βρίσκονται σε πολύ αρχικό στάδιο και οι όποιες εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται μετά από το κλείσιμο του κεφαλαίου των εσωκομματικών εκλογών, όποτε και όταν αυτές γίνουν τελικά.

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα