Το άκκαμα Αναστασιάδη, τα νεύρα σε ΔΗΠΑ-Συνεργασία και… παρενέργειες σε Αβέρωφ

Ρήξη με ανυπολόγιστες συνέπειες μεταξύ του Προεδρικού και της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, λαμβάνει το ζήτημα της ψήφισης εκ μέρους του κόμματος του Μάριου Καρογιάν της τροπολογίας που κατέθεσαν ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Οικολόγοι σε σχέση με την απομάκρυνση των τεσσάρων συνεργάτιδων του Προέδρου της Δημοκρατίας από το Προεδρικό, με την ολοκλήρωση της θητείας του.  

Το όλο θέμα πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις, μετά και από την έντονη δυσφορία που εκφράστηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τη στάση της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας, η οποία διέρρευσε, όχι επίσημα αλλά μέσω στοχευμένων δημοσιευμάτων.

Αργότερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αποφάσισε να λύσει τη σιωπή του και να σχολιάσει δημοσίως το ζήτημα, αφενός επιβεβαιώνοντας τα δημοσιεύματα που τον ήθελαν εξοργισμένο με τη στάση του Μάριου Καρογιάν και των βουλευτών του και αφετέρου καρφώνοντας τον, ότι και ο ίδιος έκανε ακριβώς το ίδιο πράγμα πριν από μερικά χρόνια, όταν ήταν πρόεδρος της Βουλής, μονιμοποιώντας οκτώ έκτακτους υπαλλήλους.

Ειδικότερα, ερωτηθείς για το θέμα ο Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε πως, «δεν μπορεί επιλεκτικά να γίνεται αναφορά σε συνεργάτες του Προέδρου όταν υπάρχουν προηγούμενα στην ίδια τη Βουλή και όχι για έναν, αλλά για οκτώ συγκεκριμένα υπαλλήλους». Μάλιστα κληθείς να ξεκαθαρίσει, εάν εννοεί τον Μάριο Καρογιάν, ο Πρόεδρος, περιορίστηκε να δηλώσει πως, «δεν αναφέρομαι σε κανένα. Αναφέρομαι στο τι συνέβη στη Βουλή και είναι θέμα είτε του Γενικού Ελεγκτή είτε οποιουδήποτε άλλου να το ερευνήσει και να διαπιστώσει τι έχει γίνει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην αντεπίθεση η ΔΗΠΑ-Συνεργασία για προεδρικές συνεργάτιδες-«Λευκή επιταγή σε κανένα»

Τη σκυτάλη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ωστόσο, πήρε ο Γενικός Ελεγκτής, ο οποίος με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανάρτησε απόσπασμά της επιστολής που απέστειλε στη Βουλή τον Απρίλιο του 2014, επισημαίνοντας πως, «οκτώ πρόσωπα, με τη συναίνεση Βουλής και Κυβέρνησης, παρέμειναν μετά την αποχώρηση του προέδρου της Βουλής, που τον επίδικο χρόνο ήταν ο Μάριος Καρογιάν, ενώ ξεκίνησαν ως γραφείς στο γραφείο του. Τελικά, μονιμοποιήθηκαν μέσω του Προϋπολογισμού. Η γνωμάτευση είχε δοθεί από τον τότε Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, Ρίκκο Ερωτοκρίτου». Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο περιπτώσεις, δηλαδή του Προεδρικού και της Βουλής, είναι εκ διαμέτρου αντίθετες και ως εκ τούτου, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξει νέα παρέμβαση που να ξεκαθαρίζει το σκηνικό. 

Η επιλογή του Προεδρικού να βγει στην αντεπίθεση και να επιτεθεί προσωπικά στον Μάριο Καρογιάν για αυτό το ζήτημα, προκάλεσε έντονη δυσφορία, όχι μόνο στον ίδιο, αλλά σύσσωμα σε όλη την κομματική πυραμίδα, σε νυν και πρώην βουλευτές, μεταξύ των οποίων οι Άγγελος Βότσης και Γιώργος Προκοπίου, τα μέλη και τα στελέχη της Δημοκρατικής Παράταξης-Συνεργασίας, που θεωρούν πως η όλη στάση του Νίκου Αναστασιάδη, δείχνει αχαριστία.

Μάλιστα, υποδεικνύουν πως όταν σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καταψήφιζαν τον προϋπολογισμό τον περασμένο Δεκέμβριο, οι βουλευτές της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, έβαζαν πλάτη και παρά τα κοσμητικά επίθετα που άκουγαν για δεκανίκια κτλ, παρέμειναν σταθεροί στη θέση τους και υπερψήφισαν. Επίσης, υπενθυμίζουν πως και τον Ιανουάριο, χωρίς τις ψήφους των τριών βουλευτών της συνεργασίας ο προϋπολογισμός δεν θα περνούσε, όπως και σωρεία άλλων τροπολογιών που επιζητούσε να εγκριθούν η Κυβέρνηση. Το ίδιο εξάλλου, συνέβη και φέτος στη Βουλή, όπου η ΔΗΠΑ Συνεργασία καταψήφισε τροπολογίες, προερχόμενες από ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ.

Πληροφορίες από τη ΔΗΠΑ-Συνεργασία σημειώνουν πως, όπως τόνισε και ο πρόεδρος του κόμματος κατά τη διάρκεια τους ομιλίας του για τους προϋπολογισμού στη Βουλή, το κόμμα του θα υπερψηφίζει οτιδήποτε θεωρεί πως είναι προς την ορθή κατεύθυνση και θα καταψηφίζει, οτιδήποτε θεωρεί πως , δεν πρέπει να περάσει, ενώ παραπέμπουν και στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε ως απάντηση στα δημοσιεύματα, πως η ΔΗΠΑ-Συνεργασία, δεν δίνει λευκή επιταγή σε κανένα.

Πλέον με δεδομένη τη ρήξη μεταξύ Προεδρικού και ΔΗΠΑ-Συνεργασίας, το όλο ζήτημα αγγίζει και τον ίδιο τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος έχει ήδη εξαγγείλει την υποψηφιότητα του για τις Προεδρικές Εκλογές.

Μπορεί ο Νίκος Αναστασιάδης να παίζει τα… ρέστα του, με ανοιχτά χαρτιά, ενόψει και του γεγονότος πως το 2023 παραδίδει τη σκυτάλη, εντούτοις η διασάλευση των σχέσεων Προεδρικού-Καρογιάν, φέρνει φουρτούνες για τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος για άλλη μια φορά θα πρέπει να αναλάβει το ρόλο του πυροσβέστη, αφού σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να έρθει σε ρήξη με τον Μάριο Καρογιάν, ενώ είναι ενδεικτικό πως μέχρι σήμερα δεν υπήρξε τοποθέτηση επί του θέματος.

Κι αυτό διότι, αρκετοί θεωρούσαν πως μια υποψηφιότητα Αβέρωφ θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει μια εκ των επιλογών της ΔΗΠΑ-Συνεργασία. Πλέον, μετά και από τη ρήξη για το θέμα των τεσσάρων συνεργάτιδων και την έκταση που πήρε το ζήτημα με αποκλειστική ευθύνη του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά, πως αυτό δεν θα επηρεάσει τις αποφάσεις του κόμματος, ενόψει των Προεδρικών, με κάποια στελέχη του κόμματος μάλιστα, να έχουν εκφράσει ανοικτά την θέση, πως η κατάσταση έχει ξεφύγει και πως το κόμμα θα πρέπει να κοιτάξει προς άλλες κατευθύνσεις ενόψει Προεδρικών.

Από το όλο ζήτημα που προέκυψε προκαλούνται και μια σειρά άλλων, εξίσου σημαντικών ζητημάτων, αφού αργά ή γρήγορα η Κυβέρνηση θα χρειαστεί εκ νέου τη ΔΗΠΑ-Συνεργασία, για να περάσει μια σειρά από Μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν στη Βουλή, όπως αυτή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Υπηρεσίας, της Δικαιοσύνης και της σύστασης της Αρχής κατά της Διαφθοράς.

Προς αυτή την κατεύθυνση, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, πως πριν επαναρχίσουν οι εργασίες της Βουλής, με τον νέο χρόνο, θα επιχειρηθεί από την Πινδάρου άνοιγμα προς τη ΔΗΠΑ-Συνεργασίας, έτσι ώστε να αποκατασταθούν οι σχέσεις, με στόχο να προχωρήσουν οι Μεταρρυθμίσεις στη Βουλή, με ορίζοντα όμως τον Φεβρουάριο του 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πήρε θέση στην πρώτη σειρά και περιμένει τους... Νίκους ο Αβέρωφ

Δειτε Επισης

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα
Η επέτειος του σχέδιο Ανάν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα
Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις
Στα 40 εκ. ευρώ της Κύπρου οι δαπάνες για φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων-Όσα δείχνει έκθεση της Ε.Υ.
Εγκρίθηκε από Ευρωκοινοβούλιο η αναθεώρηση κανόνων για καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων