Πήρε θέση στην πρώτη σειρά και περιμένει τους... Νίκους ο Αβέρωφ

Στην αρένα των Προεδρικών εισήλθε κι επίσημα από χθες ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, ο οποίος εξήγγειλε την υποψηφιότητα του, μέσα από βίντεο που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στην νέα Πλατεία Ελευθερίας, με κόσμο να πηγαινοέρχεται και να χαιρετάει τον Αβέρωφ Νεοφύτου, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο τον σύγχρονο και ανανεωτικό τόνο, που ο ίδιος θέλει να προσδώσει σε αυτή του την προσπάθεια, δίπλα στους πολίτες, για να κάνει η Κύπρος το άλμα στο μέλλον.

Μέσα από την εξαγγελία της υποψηφιότητας του, ο Αβέρωφ Νεοφύτου ακούμπησε κρίσιμα ζητήματα, τόσο εντός όσο και εκτός της Πινδάρου. Από την ομιλία του δεν έλειψαν οι έμμεσες αναφορές σε μια πιθανή υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη, αλλά και ανάλογα μηνύματα, με αποδέκτη τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κι επίσημα ο υποψήφιος ο Αβέρωφ -«Δεν κρύφτηκα ποτέ, 30 χρόνια φέρνω αποτέλεσμα»

Οι κεντρική πυλώνες του Αβέρωφ

Στην εξαγγελία της υποψηφιότητας του ο Αβέρωφ Νεοφύτου κατασκεύασε το κάδρο μέσα στο οποίο θα ξεδιπλώσει την υποψηφιότητα του. Προανήγγειλε σειρά Μεταρρυθμίσεων για ένα νέο οικονομικό μοντέλο που θα είναι πιο υγιές και βιώσιμο, καθώς επίσης και τον σχεδιασμό μιας πράσινης και δίκαιης ανάπτυξης για την επόμενη μέρα, που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω.

Μάλιστα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο στοίχημα, όπως το χαρακτήρισε της ψηφιακής μετάβασης, αλλά και τον τεχνολογικό μετασχηματισμό του κράτους, ώστε να εξυπηρετεί καλύτερα τον πολίτη. Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη για σύγχρονη τοπική αυτοδιοίκηση που θα εγγυάται υψηλή ποιότητα ζωής, σε πόλεις και κοινότητες, τη Μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης που θα έχει ως στόχο, όπως είπε, «θεσμικά κατοχυρωμένη διαφάνεια».

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε και στο θέμα της παιδείας, υποδεικνύοντας πως ο στόχος θα πρέπει να είναι η βελτίωση των δομών και του περιεχομένου της παιδείας ώστε να παράγουμε πολίτες με κριτική σκέψη. Τελευταίο αλλά όχι έσχατο πυλώνα της υποψηφιότητας του, ο Αβέρωφ Νεοφύτου άφησε το Κυπριακό, σημειώνοντας πως, «πάνω απ’ όλα, έχουμε την υποχρέωση  να συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας».  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακατανέμει την τράπουλα ο Κολοκασίδης-Η δεξαμενή ψήφων και ποιους επηρεάζει

Οι έμμεσες αναφορές σε Χριστοδουλίδη

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν έμεινε μόνο σε γενικόλογες αναφορές για το στίγμα της υποψηφιότητας του, αναφέρθηκε σε πρώτο πρόσωπο στην πολιτική του σταδιοδρομία, στέλνοντας το μήνυμα πως ο ίδιος ποτέ δεν κρύφτηκε και πάντα καταφέρνει να φέρει αποτέλεσμα με θετικό πρόσημο.

Πολλοί πάντως ερμήνευσαν την αναφορά «δεν κρύφτηκα» ως μπηχτή προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος αφενός δεν έχει δώσει τις απαιτούμενες απαντήσεις που πολλοί του ζητούν μέχρι σήμερα, σε σχέση με τις προθέσεις του ενόψει των Προεδρικών, και αφετέρου δεν έδωσε το παρόν του στο διευρυμένο Πολιτικό Γραφείο του κόμματος, επιλέγοντας να παραστεί την ίδια ώρα σε εκδήλωση της ισραηλινής πρεσβείας.

Άλλη μια αναφορά του Αβέρωφ Νεοφύτου, που ενδεχομένως να αγγίζει τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ήταν αυτή σε σχέση με την τελική απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου του κόμματος στις 12 Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης, είχε εκφράσει τη διαφωνία του με την επίσπευση των διαδικασιών για επιλογή του κομματικού υποψηφίου, υποδεικνύοντας πως αυτό θα κάνει ζημιά στο κυβερνητικό έργο που πρέπει να γίνει, ανεξάρτητα με τις ζυμώσεις και τις διεργασίες για τις Προεδρικές.

Μέσω του βίντεο εξαγγελίας της υποψηφιότητας του ο Αβέρωφ Νεοφύτου, έστειλε το μήνυμα στον Νίκο Χριστοδουλίδη πως ο Δημοκρατικός Συναγερμός με την απόφασή του να επιλέξει υποψήφιο στις 12 Μαρτίου, δίνει τη δυνατότητα στην Κυβέρνηση να προχωρήσει απερίσπαστη στην ολοκλήρωση του σημαντικού της έργου.

Η τρίτη έμμεση αναφορά Αβέρωφ Νεοφύτου στον εν δυνάμει ανθυποψήφιο του από τον χώρο του ΔΗΣΥ, είναι η υπόδειξη πως ο μόνος αντίπαλος στους συλλογικούς στόχους, είναι ο λαϊκισμός, οι ακρότητες και η διχόνοια. «Κακά τα ψέματα», είπε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, δεν αρκούν οι καλές προθέσεις, οι ωραίες θεωρίες και οι δημόσιες σχέσεις». Ειδικά η τελευταία αναφορά, περί «ωραίων θεωρείων» και «δημοσίων σχέσεων» ακουμπούν τον υπουργό Εξωτερικών, αφού ήδη εντός του κόμματος έχει καλλιεργηθεί ένα αφήγημα σχετικό.

Δηλαδή ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης, είναι ένα πολιτικό πρόσωπο που αναδείχθηκε από τον Νίκο Αναστασιάδη μέσω διορισμών, είτε στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, είτε στη θέση του υπουργού Εξωτερικών, χωρίς ποτέ να κατέλθει ως υποψήφιος για να διεκδικήσει τη ψήφο των πολιτών.

Σε αντίθεση με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, που σύμφωνα με το ίδιο αφήγημα, είναι ένας μπαρουτοκαπνισμένος πολιτικός, που οδηγεί το κόμμα από νίκη σε νίκη, παρά τις αντίξοες συνθήκες και που από όπου κλήθηκε να υπηρετήσεις, είτε ως δήμαρχος, είτε ως υπουργός, είτε ως πρόεδρος του ΔΗΣΥ, έφερε εις πέρας την αποστολή του με επιτυχία.

Και αυτό το τελευταίο δεν το παρέλειψε ούτε ο ίδιος, αφού στην εξαγγελία της υποψηφιότητας του, τόνισε μεταξύ άλλων πως, «εδώ και 30 χρόνια στην κεντρική πολιτική σκηνή, με υπομονή και μετριοπάθεια, φέρνω αποτελέσματα  με θετικό πρόσημο στη χώρα μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου στο ΔΗΣΥ

Η επόμενη ημέρα

Μετά κι από την αναμενόμενη υποψηφιότητα του προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται αποκλειστικά στο τι θα πράξει ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος επιμένει να κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Υπενθυμίζεται πως αν τελικά επιλέγει να κατέλθει ως υποψήφιος μέσω του κόμματος, σενάριο αρκετά απομακρυσμένο, θα πρέπει μέχρι την δέκατη ημέρα του νέου χρόνου να εξαγγείλει την υποψηφιότητα του.

Τότε θα θεωρείται δεδομένο πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα κατέλθει ως ανεξάρτητος υποψήφιος και πλέον δεν αποκλείεται να τρέξουν οι εξελίξεις σε διάφορα επίπεδα. Εάν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, τότε σε πρώτο πλάνο θα βρεθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος θα κληθεί να διαχειριστεί τις πιέσεις από την Πινδάρου για άμεση απομάκρυνση του από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών.

Ήδη προς αυτή την κατεύθυνση είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες, ότι ο Νίκος Αναστασιάδης προσανατολίζεται σε μια ασφαλή επιλογή αντικαταστάτη, με τον Ιωάννη Κασουλίδη να αναλαμβάνει για τρίτη φορά στην πολυετή του πολιτική πορεία το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.

Σε ένα άλλο επίπεδο, θα γίνει ξεκάθαρο για όλους πως ο ΔΗΣΥ οδεύει προς άλλη μια κρίση ακριβώς είκοσι χρόνια μετά από τη διπλή υποψηφιότητα Μαρκίδη Κληρίδη στις Προεδρικές του 2023. Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν πως τελικά ο Νίκος Χριστοδουλίδης, είναι αποφασισμένος να κατέλθει ως υποψήφιος, παρά τις πιέσεις και τα αρνητικά δεδομένα των τελευταίων μηνών που λειτούργησαν εναντίον του.

Εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών, απολαμβάνει του σεβασμού και της στήριξης μιας σημαντικής μάζας τόσο δεξιών όσο και κεντρώων ψηφοφόρων, κάτι που αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην απόφαση που αργά ή γρήγορα θα υποχρεωθεί να ανακοινώσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ