Εκατό μετανάστες ημερησίως από τις τρύπες της Πράσινης Γραμμής-Σφίγγει ο κλοιός

Χίλιες πεντακόσιες άδειες παραμονής, προϊόν εικονικών γάμων που τελέστηκαν κατά  τα προηγούμενα έτη ανακλήθηκαν από την Κυβέρνηση από την 1η του χρόνου στο πλαίσιο της νέας μεταναστευτικής πολιτικής που εφαρμόζει το Υπουργείο Εσωτερικών.  

Επίσης τερματίστηκε η άφιξη νέων εικονικών φοιτητών. Στο πλαίσιο της νέας μεταναστευτικής πολιτικής, οι αποφάσεις που συνδιαμορφώθηκαν από τα Υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών, τέθηκαν αυστηρότατες προϋποθέσεις περιορίζοντας δραστικά τα παραθυράκια στο σύστημα. Ένα από τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούνταν για υποβολή αίτησης ασύλου ήταν η εγγραφή σε κολέγια τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μέσω αυτής της διόδου την τριετία 2017 –2019,  3,214 πρόσωπα αιτήθηκαν άσυλο και άλλοι 2,239 τέλεσαν γάμο με Ευρωπαίους πολίτες οι οποίοι, βάσιμα, χαρακτηρίστηκαν σαν εικονικοί.

Η νέα μεταναστευτική πολιτική και τα μέτρα που περιλαμβάνονται σ’ αυτή περιόρισαν σημαντικά τις θαλάσσιες αφίξεις. Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και η συμφωνία που συνομολογήθηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Λιβάνου. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας θεωρούν ως σημαντικό πρόβλημα τα σημεία της γραμμής αντιπαράταξης.

Οι δουλέμποροι εκμεταλλεύονται τις τρύπες που υπάρχουν στην 180 χιλιομέτρων πράσινη γραμμή και διοχετεύουν μετανάστες από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές. Σύμφωνα με στοιχεία που διατηρούν οι αρχές κατά μέσο όρο περνούν από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές 100 περίπου άτομα ημερησίως γεγονός που πονοκεφαλιάζει τόσο το Υπουργείο Εσωτερικών όσο και το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Oι αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας προσπαθώντας να ανακόψουν τις παράτυπες διελεύσεις, τοποθέτησαν φράκτη σε σημεία της πράσινης γραμμής στη δυτική Λευκωσία. Επίσης δρομολογείται η εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης της πράσινης γραμμής συνολικής αξίας 27,5 εκατ. Ευρώ περίπου. Το σύστημα αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέσα στην επόμενη τριετία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με το νέο έτος το Ισραηλινό μάτι στην Πράσινη Γραμμή-Καταγγελίες για το Πουρνάρα

Οι αρμόδιες υπηρεσίες μελετούν ταυτόχρονα και άλλα μέτρα. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές οι τρύπες στη γραμμή αντιπαράταξης  δημιουργούν συνθήκες για την ανάπτυξη της παράτυπης μετανάστευσης. Χαρακτηριστική είναι η υπόθεση που αποκαλύφθηκε το βράδυ της περασμένης Τρίτης στην περιοχή της Δένειας, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι η πράσινη γραμμή αποτελεί το αδύνατο σημείο στις προσπάθειες αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης.

Η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη τριών προσώπων, εκ των οποίων οι δυο φέρονται να ήταν διακινητές μεταναστών. Στη διάρκεια έρευνας που διενεργήθηκε στο αυτοκίνητο που επέβαιναν τα δυο πρόσωπα, στο χώρο αποσκευών εντοπίστηκε τρίτο πρόσωπο, άντρας ηλικίας 25 ετών, υπήκοος τρίτης χώρας, ο οποίος όπως διαπιστώθηκε είχε αφιχθεί στις κατεχόμενες περιοχές και εισήλθε παράνομα στις ελεύθερες περιοχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην αντεπίθεση ο Νουρής-«Μεταναστευτικός παράδεισος η Κύπρος επί ημερών ΑΚΕΛ»

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από τις ανακρίσεις, οι δύο ύποπτοι διακινητές, με αυτοκίνητο που οδηγούσαν, εισήλθαν στην νεκρή ζώνη και λίγα λεπτά αργότερα επέστρεψαν στις ελεύθερες περιοχές, μεταφέροντας με το όχημά τους άλλα τέσσερα πρόσωπα. Τρία από τα τέσσερα πρόσωπα που μετέφεραν με το όχημά τους οι δύο ύποπτοι, τράπηκαν σε φυγή στις ελεύθερες περιοχές. Από την 1η του χρόνου έχουν καταχωρηθεί στα δικαστήρια δέκα υποθέσεις που αφορούν άτομα τα οποία φέρονται να ασχολούνταν με τη διακίνηση μεταναστών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε επιστολή του πρόσφατα προς την Πρόεδρo της ΚομισιΟύρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία σκοπίμως και ηθελημένα προωθεί άτυπους μετανάστες στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου μέσω των κατεχομένων, μετά που η πλειοψηφία εξ αυτών ταξιδεύουν αεροπορικώς από την Κωνσταντινούπολη στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, όπου κάποιοι τους παραλαμβάνουν και τους μεταφέρουν σε διάφορα σημεία της γραμμής κατάπαυσης του πυρός προκειμένου να εισέλθουν στις περιοχές που ελέγχει η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έδωσε στοιχεία για το μεταναστευτικό στην Ε.Ε. ο Αναστασιάδης-Αύξηση κατά 40%

Δειτε Επισης

Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης
Ούρσουλα στην τελετή στο ΕΚ για 20χρονα διεύρυνσης-«Ηγετική η θέση της Κύπρου για τη βοήθεια προς τη Γάζα»
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης