Επιστροφή στην κανονικότητα...

«Επιστροφή στην κανονικότητα»… Σε αυτό τον τίτλο συνοψίζεται με μια κουβέντα η χθεσινή πρώτη ημέρα της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022 στη Βουλή, όπου όπως παραδοσιακά γίνεται λαμβάνουν τον λόγο οι αρχηγοί των κομμάτων για να καταθέσουν τις θέσεις τους και να δημιουργήσουν το πλαίσιο της συζήτησης που θα ακολουθήσει τις επόμενες δύο ημέρες.   

Ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου αναφέρθηκε σε ζητήματα που δύσκολα οποιοσδήποτε άλλος βουλευτής εντός της Βουλής τολμά να αγγίξει, ο Μάριος Καρογιάν έστειλε τα μηνύματα ενότητας και ανάγκης για συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων για να πάει ο τόπος μπροστά, αφήνοντας και αιχμές για την περυσινή στάση του Νικόλα. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος χρησιμοποίησε αρκετό από τον χρόνο που είχε στη διάθεση του για να καταγράψει, όσα θεωρεί ως κακώς έχοντα στον χώρο της υγείας, ο Χρίστος Χρίστου πήρε την ευκαιρία να επιτεθεί στο ΑΚΕΛ για την τροπολογία που κατέθεσε για αποκοπή χρημάτων από το Ίδρυμα Μουσείου Γρίβα. Ο Νικόλας πήρε πίσω τον ρόλο του ρυθμιστή που αποποιήθηκε πέρυσι και ανέλυσε τους πέντε μεγάλους δημοσιονομικούς κινδύνους, ο Στεφάνου στην παρθενική του ομιλία ως ΓΓ του ΑΚΕΛ επιτέθηκε στην Κυβέρνηση σε ένα ευρύτατο φάσμα και ο Αβέρωφ απάντησε στο «τροπάρι του ΑΚΕΛ», με το τροπάρι του ΔΗΣΥ για τη διακυβέρνηση 2008-2013.

Περνά αναίμακτα

Μετά από τα περσινά παρατράγουδα και την ανασφάλεια που υπήρξε από την απόφαση του Δημοκρατικού Κόμματος να καταψηφίσει, λόγω της μη παράδοσης των φακέλων στην Ελεγκτική Υπηρεσία, φέτος η συζήτηση στη Βουλή, διεξάγεται σαφώς σε πιο ήπιους τόνους και με δεδομένο ότι την Παρασκευή η Βουλή θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό του νέου έτος. Ήταν κάτι που επεσήμανε και ο ίδιος ο Νικόλας Παπαδόπουλος στην ομιλία του, σημειώνοντας πως ο βασικός λόγος  πως καταψήφισης του προϋπολογισμού πέρσι, πλέον δεν υφίσταται. «Η κυβέρνηση έχει πλέον παραδώσει τους φακέλους των πολιτογραφήσεων στην ελεγκτική υπηρεσία και έχει ξεκινήσει τη δική της έρευνα. Επίσης σημειώνουμε πως η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί συγκεκριμένες εισηγήσεις του Δημοκρατικού Κόμματος, βελτίωσης του προϋπολογισμού», είπε ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

Με καταγεγραμμένη και την πρόθεση της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων να υπερψηφίσει, συγκεντρώνεται ο μαγικός αριθμός των 30 βουλευτών που αποτελούν πλειοψηφία, χωρίς να αποκλείεται και η υπερψήφιση είτε από την ΕΔΕΚ που με τις ψήφους της έδωσε πέρυσι φιλί ζωής στην Κυβέρνηση κατά τη δεύτερη ψηφοφορία τον Ιανουάριο, των Οικολόγων που πέρυσι καταψήφισαν αλλά μέχρι στιγμής δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους και του ανεξάρτητου βουλευτή Λεμεσού, Ανδρέα Θεμιστοκλέους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Περνά με τις ψήφους ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ-Συνεργασίας ο προϋπολογισμός

Εναλλακτικός ο Θεοπέμπτου

Ξεκινώντας με τον Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, ο οποίος βάσει δυναμικότητας των κομμάτων έλαβε πρώτος τον λόγο, ο πρόεδρος των Οικολόγων παρέδωσε άλλη μια εναλλακτική ομιλία από αυτές που έχει συνηθίσει το Σώμα, προσεγγίζοντας ζητήματα που η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών, δεν θα άγγιζε. Είναι κάτι εξάλλου για το οποίο ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου έχει φανατικούς υποστηρικτές αλλά και αρκετούς πολέμιους που τον κατηγορούν ότι αποφεύγει να τοποθετηθεί σε σημαντικά ζητήματα όπως το Κυπριακό. Ζητήματα όπως η ποιότητα του αέρα, την ανάγκη μείωσης των εκπομπών μεθανίου και ζητήματα ενέργειας μέσω της μείωσης της ζήτησης, το θέμα της ρύπανσης των παραλιών ήταν μόνο μερικά από τα όσα αναφέρθηκε παραθέτοντας στοιχεία ο πρόεδρος των Οικολόγων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο επίκεντρο το περιβάλλον στην ομιλία Θεοπέμπτου για τον προϋπολογισμό

Μάθημα στον Νικόλα με τα λόγια του πατέρα του

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας, Μάριος Καρογιάν, εκτίμησε πως ο φετινός προϋπολογισμός, ίσως είναι ο μόνος στην ιστορία της κυπριακής οικονομίας, που λόγω των υποχρεώσεων μας για το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και των όρων που εκπορεύονται από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, περιλαμβάνει πραγματικές και ουσιαστικές αλλαγές που οδηγούν σε μια μετεξέλιξη του οικονομικού μας μοντέλου, δηλώνοντας ότι το κόμμα του θα τον υπερψηφίσει.

Αυτό που αρκετοί ξεχώρισαν από στην ομιλία του προέδρου της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας, ήταν η αναφορά του στον Τάσσο Παπαδόπουλο παραθέτοντας τα λόγια του σε σχέση με την ουσία του κρατικού προϋπολογισμού.

Ο Τάσσος, ως έγκριτος νομικός και έμπειρος πολιτικός, είπε ο Μάριος Καρογιάν, «είχε πρωτοστατήσει την περίοδο εκείνη, στην προσπάθεια να διαχωρίσει την ανάγκη λειτουργίας του κράτους, από την άσκηση κριτικής στην εκάστοτε διακυβέρνηση. Όπως ο ίδιος τόνιζε στις ομιλίες του, «η έγκριση και υπερψήφιση των ετήσιων προϋπολογισμών, με κανένα τρόπο δε συνιστά -ούτε και μπορεί να ερμηνευθεί ως έγκριση ή ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση για την οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική, εκπαιδευτική, περιβαλλοντική και άλλη πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης». Στο δικό μας καθεστώς, όπως έλεγε, ο ετήσιος προϋπολογισμός, δεν είναι τίποτε άλλο, παρά μια εξουσιοδότηση των ετήσιων δαπανών που προτείνει η εκτελεστική εξουσία».

Για κάποιους αυτή η αναφορά θεωρήθηκε ως επίθεση φιλίας προς τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ωστόσο μια δεύτερη ανάγνωση ενδεχομένως να αποδεικνύει εντελώς το αντίθετο. Ειδικότερα, η ερμηνεία που αποδίδεται στην επιλογή του κ. Καρογιάν να παραθέσει στη Βουλή τα λόγια του Τάσσου, είχε ως στόχο να καταδείξει στον Νικόλα Παπαδόπουλο το μέγεθος του σφάλματος στο οποίο υπέπεσε πέρυσι καταψηφίζοντας τον προϋπολογισμό για ένα ζήτημα που αφορούσε μια πολιτική της Κυβέρνησης, θέτοντας σε κίνδυνο τις ετήσιες δαπάνες του κράτους που πρότεινε η εκτελεστική εξουσία.

«Τα λόγια του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου, είναι σήμερα επίκαιρα για αυτό και δεν πρόκειται, ούτε και εγώ, να μπω στη λογική των αριθμών», υπέδειξε ο Μάριος Καρογιάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καρογιάν: Θα ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό-Μας δίδεται μια ευκαιρία να ξεκολλήσουμε την Κύπρο από τον πάτο

ΓΕΣΥ και Κυπριακό ο Σιζόπουλος

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για το τι θα πράξει το κόμμα του, ωστόσο χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό κατά βάση διαχειριστικό. Την ίδια ώρα ανάλωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στα ζητήματα του Υπουργείου Υγείας και το Κυπριακό. Για το Κυπριακό, κάλεσε όλους όσοι, το 2004 «καταψήφισαν το σχέδιο Ανάν και σήμερα άλλαξαν στάση να την δικαιολογήσουν χωρίς υπεκφυγές. Ας δικαιολογήσουν γιατί επιμένουν στη συνέχιση της ίδιας αποτυχημένης διαδικασίας διότι η προσπάθεια δικαίωσης για  λανθασμένες  επιλογές, υπονομεύει το μέλλον της πατρίδας μας» συνέχισε ο κ. Σιζόπουλος λέγοντας ότι «επιτέλους, κάποιοι  οφείλουν να μιλήσουν με ειλικρίνεια».

Για το ΓΕΣΥ, ο Μαρίνος Σιζόπουλος αναφέρθηκε σε μια σειρά από ζητήματα που προκύπτουν, τόσο στα δημόσια νοσηλευτήρια όσο και από το θεσμό του προσωπικού ιατρού, αλλά και για τις συμβάσεις με ιδιωτικά νοσηλευτήρια, υποδεικνύοντας πως «όσο οι αρμόδιοι φορείς για την υλοποίηση του ΓΕΣΥ δεν αντιλαμβάνονται ότι θα πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα και επαναπαύονται σε ψευδαισθήσεις οι κίνδυνοι  για το ΓΕΣΥ αυξάνουν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κράτησε κλειστά χαρτιά ο Σιζόπουλος-«Ο προϋπολογισμός είναι διαχειριστικός»

Επίθεση στο ΑΚΕΛ με Πλουτή Σέρβα

Σε αντίθεση με τη δεύτερη ψήφιση του προϋπολογισμού πέρυσι, φέτος ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ ανακοίνωνέ ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί στην Κυβέρνηση για τα θέματα της πανδημίας. Τάχθηκε ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και σε κάθε είδους υποχρεωτικότητα, ενώ κάκισε το μέτρο της χρήσης μάσκας από παιδιά δημοτικού, σημειώνοντας πως έφτασε η ώρα η Βουλή να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν απέναντι σε μια κοινωνία η οποία διχάζεται από τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Ο κ. Χρίστου αναφέρθηκε επίσης σε τροπολογία που κατατέθηκε από τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ για αποκοπή χορηγίας προς το ίδρυμα μνημείου Στρατηγού Διγενή και για την αγορά της οικίας Αζίνα στην Πάφο και την μετατροπή της σε μουσείο του Διγενή και της ΕΟΚΑ. «Ο Στρατηγός Γεώργιος Γρίβας Διγενής, Αρχηγός της ΕΟΚΑ, του πιο ένδοξου αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού ανακηρύχθηκε στις 31 Ιανουαρίου 1974 από αυτό το Σώμα ως Άξιο Τέκνον της Πατρίδας. Με αυτή την απόφαση δεν διαφώνησε κανένας. Ούτε καν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ που τήρησαν στάση αποχής».

Επισήμανε ακόμα ότι «ο 1ος Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Πλουτής Σέρβας, ίσως ο σημαντικότερος θεωρητικός του Κυπριακού Κομμουνισμού με βαθιά ιδεολογική κατάρτιση σημειώνει στο βιβλίο του με τίτλο Κυπριακό – Ευθύνες τα εξής: Σελίδα 218. Το ΑΚΕΛ από δικό του λάθος όσα και αν είναι τα δικαιολογητικά, έμεινε έξω από τον ένοπλο αγώνα». Υπέδειξε εξάλλου ότι, «πλέκοντας το εγκώμιο της ΕΟΚΑ τονίζει μεταξύ άλλων ότι και να ήταν ο Γρίβας, αντρειώδης και μεγαλειώδης ο Ανταρτοπόλεμος. Με τις πρώτες μεταμεσονύκτιες βόμβες είχε εγερθεί η Νεολαία. Η τετραετία 55-59 παρέμεινε και θα παραμείνει θρυλική. Μια δράκα λεβεντόπαιδα με την εθνική φλόγα στην καρδιά καταξευτίλισαν την τρανή αυτοκρατορία…»

Αυτή η τροπολογία, είπε ο κ. Χρίστου, δεν έχει καμία απολύτως διαφορά με το νόμο Ακιντζί που ψηφίστηκε στις 7 Απριλίου 2017. «Το ΕΛΑΜ στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Η εθνική μνήμη δεν διαγράφεται, η ιστορία δεν παραχαράσσεται, η Κύπρος ήταν, είναι και θα παραμείνει Ελληνική». Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου σήκωσε το γάντι, απαντώντας στον κ. Χρίστου πως «θα ξεκινήσω λέγοντας ότι ο Γρίβας δεν χρειάζεται μνημεία. Το καταραμένο μισοφέγγαρο στον κατεχόμενο Πενταδάχτυλο θυμίζουν τα αποτελέσματα της προδοτικής και καταστροφικής δράσης του Γρίβα και γι αυτό δεν χρειάζεται  άλλο μνημείο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σταυρώνει τον προϋπολογισμό το ΕΛΑΜ-«να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι προτεραιότητές μας»

Μετριοπαθής ο Νικόλας-Επίθεση σε Χριστοδουλίδη

Από την πλευρά του ο Νικόλας Παπαδόπουλος, σε μια σαφώς πιο μετριοπαθή ομιλία σε σχέση με πέρυσι, με σαφώς λιγότερες αναφορές σε διαφθειρομένους, δεκανίκια κτλ, γνωστοποίησε την απόφαση του κόμματος του να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέλυσε τους πέντε δημοσιονομικούς κινδύνους που είναι, ένα νέο κύμα πανδημίας, το πρόβλημα των ΜΕΔ, οι δαπάνες του ΓΕΣΥ, το μεταναστευτικό και η διεθνής εικόνα της Κύπρου ως κέντρο διαπλοκής και διαφθοράς.

Εξάλλου ένα εξίσου σημαντικό στοιχείο που προέκυψε από την ομιλία του προέδρου του ΔΗΚΟ, ειδικά για όσους θεωρούσαν ή θεωρούν τη στήριξη μιας πιθανής υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη από το Δημοκρατικό Κόμμα ως ένα σενάριο που συγκεντρώνει αυξημένα ποσοστά. Στο κομμάτι της ομιλίας του για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και του Κυπριακού, ο Νικόλας Παπαδόπουλος άσκησε δριμεία επίθεση κατά των χειρισμών που γίνονται από τον υπουργό Εξωτερικών.

«Δεν είναι τυχαίο το ότι μόλις προχθές είχαμε μία νέα παταγώδη αποτυχία στο ευρωπαϊκό συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. - καμία κύρωση κατά της Τουρκίας. Δυστυχώς, η απουσία στρατηγικής, η ανυπαρξία διεκδίκησης, η πασιφανής αναξιοπιστία και η μανία για επικοινωνιακούς - και μόνον επικοινωνιακούς - χειρισμούς στο κυπριακό, κατέστησαν την Κυπριακή Δημοκρατία ανήμπορη να διεκδικήσει αποτελεσματικά κυρώσεις κατά της Τουρκίας», είπε ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

Και πρόσθεσε: «Ποτέ δεν διεκδίκησαν ουσιαστικά. Ποτέ δεν πίεσαν πραγματικά για κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Όταν τους δόθηκε η ευκαιρία το veto, δεν την αξιοποιήσαν. Σήμερα θερίζουμε ότι σπείραμε. Το χειρότερο όμως, είναι ότι κάποιοι προσπαθούν να πείσουν την κυπριακή κοινωνία ότι είναι η Ευρώπη αδύναμη και ανήμπορη μπροστά στην Τουρκία, για να μην φανεί ότι είναι η ίδια η κυβέρνηση ανήμπορη και αποτυχημένη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ν. Παπαδόπουλος: Ναι στον προϋπολογισμό αλλά δε συμφωνούμε με κυβερνητική πολιτική

Πολυεπίπεδη επίθεση Στεφάνου

Με αιχμή του δόρατος το Κυπριακό, την οικονομία αλλά και τα ζητήματα της διαφθοράς, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, επιτέθηκε στην Κυβέρνηση, ανακοινώνοντας την ίδια ώρα την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό. Στην ομιλία του ο κ. Στεφάνου έκανε λόγο για «διαπλοκή – διαφθορά – σύγκρουση συμφέροντος» που «εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς και απαξιώνει ακόμα περισσότερο την πολιτική στη συνείδηση των Κυπρίων πολιτών» αναπαράγοντας το στερεότυπο «όλοι είναι ίδιοι».

Παρέθεσε ως παράδειγμα «το γεγονός ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος δήλωνε ανερυθρίαστα ότι για το μέγα σκάνδαλο των διαβατηρίων αν ήθελε θα μπορούσε 'να παρέμβει στις ανακριτικές αρχές για να παρουσιάσουν φάκελο, ο οποίος δεν θα δικαιολογούσε τη δίωξη από πλευράς Γενικού Εισαγγελέα'» και ότι ξένοι δημοσιογράφοι, στο κατώφλι Ευρωπαϊκής Συνόδου, περίμεναν μέσα στη βροχή τον Πρόεδρο  για να τον ρωτήσουν για την εμπλοκή του στα Pandora  Papers.

«Πάλι καλά βέβαια που ο Πρόεδρος δεν έκλεισε και σ’ αυτούς ραντεβού με τον διάβολο, όπως έκανε με συμπατριώτες μας δημοσιογράφους, γιατί τόλμησαν να τον ρωτήσουν κάτι δυσάρεστο. Οι κυβερνώντες δεν αντέχουν τα δυσάρεστα και τα επικριτικά δημοσιεύματα, γι’ αυτό και επιστράτευσαν μια στρατιά από συμβούλους στο προεδρικό για να τα ελέγχουν, τους οποίους φυσικά αδροπληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης» είπε.

Επιπλέον αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το BBC πρόβαλε ντοκιμαντέρ για την Κύπρο με τον απαξιωτικό τίτλο «The offshore president» και το ανεκδιήγητο, όπως είπε, επιχείρημα του Προέδρου, για τα περί εμπλοκής του οικογενειακού του περίγυρου στο σκάνδαλο των πολιτογραφήσεων, λέγοντας επί λέξει: «Μα τι θέλετε; Επειδή είναι παιδιά μου να μείνουν άνεργοι;». Υπενθύμισε επίσης «τη θλιβερή περίπτωση του τέως επιτρόπου εθελοντισμού, του Γιάννη Γιαννάκη» λέγοντας ότι η κυβερνητική νοοτροπία που «αναπαράγει και απογειώνει την αναξιοκρατία προκαλεί, κατά τον ίδιο τρόπο που προκαλεί το βόλεμα των ημετέρων στο προεδρικό, γεγονός που και πάλι είχε την τιμητική του στα πρωτοσέλιδα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταψηφίζει τον προϋπολογισμό το ΑΚΕΛ-Αναφορές σε Κυπριακό, οικονομία και διαφθορά

«Έχασαν επτά εκλογές και επαναλαμβάνουν το ίδιο τροπάρι»

Άμεση ήταν η απάντηση του Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος ανέβηκε αμέσως μετά τον Στέφανο Στεφάνου στο βήμα της Ολομέλειας. «Ένα κόμμα που κυβέρνησε από το οκτώ ως το 13 και παρέδωσε μια χρεοκοπημένη οικονομία, αξιολογημένη στο πιο βαθύ σκαλοπάτι της κατηγορίας σκουπιδιών, που διπλασίασε το δημόσιο χρέος, κατέγραψε η οικονομία τη πιο μεγάλη ύφεση, που ανέβασε την ανεργία στο 16%, που γέμισε τη χώρα κοινωνικά παντοπωλεία, που κούρεψε το λάβαρο της εργατιάς την ΑΤΑ, μια κυβέρνηση που μας οδήγησε στις Τρόικες, μας έκανε από το βήμα της Βουλής, μαθήματα οικονομίας. Μια οικονομία που εν μέσω πανδημίας, καταγράφει ρυθμό ανάπτυξης 6%, πολύ ψηλότερους από το μέσο της Ευρώπης, όταν το 2020, με τα lockdowns είχε χαμηλότερο ποσοστό από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Επανέλαβε τις γνωστές κατηγορίες για τον Συναγερμό και τον ΠτΔ», είπε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

«Αυτά τα ίδια τα επαναλαμβανόμενα που κρίθηκαν σε επτά εκλογικές αναμετρήσεις. Από το 2013 μέχρι το 2021 με επτά απανωτές ήττες του ΑΚΕΛ και επαναλαμβάνει το ίδιο τροπάρι εδώ και χρόνια. Πόσες απαντήσεις από τον κυπριακό λαό να πάρετε;, διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ο οποίος στην ομιλία του, δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε επικείμενες συνεργασίες και με άλλα κόμματα. «Για να υπάρχει σταθερότητα οικονομική, κοινωνική και πολιτική είναι προαπαιτούμενο να συνεχίσει ο ΔΗΣΥ σε συνεργασία και με άλλες δυνάμεις τη διακυβέρνηση της χώρας, υπέδειξε, ενώ μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο όραμα του ΔΗΣΥ για ένα ποιοτικό, σύγχρονο κράτος, φιλικό προς τις επιχειρήσεις, που παρέχει κίνητρα και επενδύει στην έρευνα και την καινοτομία, που θα υπηρετεί, και δεν θα ταλαιπωρεί τους πολίτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Α. Νεοφύτου: Στόχος να αυξήσουμε σημαντικά το κατά κεφαλήν εισόδημα του Κύπριο πολίτη

Δειτε Επισης

LIVE: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για δημοτικές εκλογές και ΕΟΑ
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Δημοσκόπηση IMR: Προβάδισμα Γιάννη Αρμεύτη στον Δήμο Λεμεσού
Κάνει αρχή στο Βερολίνο, ανιχνεύει θέσεις και προθέσεις πριν επιστρέψει στην Κύπρο η Ολγκίν
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ