Στα μαχαίρια για μνημείο του Γρίβα, Χρίστου και Στεφάνου-Αντάλλαξαν πυρά

Αντιπαράθεση μεταξύ ΕΛΑΜ και ΑΚΕΛ, υπήρξε στο περιθώριο της συζήτησης του προϋπολογισμού, ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, με αφορμή τροπολογία που κατατέθηκε από τέσσερα κόμματα, για αποκοπή χορηγίας, για δημιουργία μουσείου για τον Γρίβα.

Συγκεκριμένα, το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, η ΔΗΠΑ και η ΕΔΕΚ κατέθεσαν τροπολογία, ώστε να αποκοπή μέρος που αφορά χορηγία προς το Ίδρυμα Μνημείου Στρατηγού Γ. Γρίβα Διγενή για ξενάγηση στο Αρχηγείο της ΕΟΚΑ, καθώς και τη δεύτερη δόση για την αγορά της οικίας Αζίνα στην Πάφο και τη μετατροπή της οικίας σε Μουσείο Διγενή.

Κατά την ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας, ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, υπέδειξε πως, «θα κάνω μια αναφορά στην τροπολογία που έχει κατατεθεί από ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, και αφορά την αποκοπή του κονδυλίου προς το Ίδρυμα Μνημείου Στρατηγού Διγενή για αγορά της οικίας Αζίνα στην Πάφο και τη μετατροπή της σε Μνημείο Διγενή».

Σημείωσε ότι «δεν συνηθίζουμε να σχολιάζουμε τροπολογίες στην συζήτηση των κρατικών προϋπολογισμών, αλλά αυτή η τροπολογία πρέπει να σχολιαστεί γιατί προσβάλει τον ιερό αγώνα των αγωνιστών της ΕΟΚΑ. Οφείλουμε όμως να τονίσουμε τρία σημεία».

Το πρώτο, όπως είπε, είναι ότι «ο Στρατηγός Γεώργιος Γρίβας Διγενής, Αρχηγός της ΕΟΚΑ, του πιο ένδοξου αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού ανακηρύχθηκε στις 31 Ιανουαρίου 1974 από αυτό το Σώμα ως Άξιο Τέκνον της Πατρίδας. Με αυτή την απόφαση δεν διαφώνησε κανένας. Ούτε καν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ που τήρησαν στάση αποχής».

Επισήμανε ακόμα ότι «ο 1ος Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Πλουτής Σέρβας, ίσως ο σημαντικότερος θεωρητικός του Κυπριακού Κομμουνισμού με βαθιά ιδεολογική κατάρτιση σημειώνει στο βιβλίο του με τίτλο Κυπριακό – Ευθύνες τα εξής: Σελίδα 218. Το ΑΚΕΛ από δικό του λάθος όσα και αν είναι τα δικαιολογητικά, έμεινε έξω από τον ένοπλο αγώνα».

Υποδεικνύει εξάλλου ότι, «πλέκοντας το εγκώμιο της ΕΟΚΑ τονίζει μεταξύ άλλων ότι και να ήταν ο Γρίβας, αντρειώδης και μεγαλειώδης ο Ανταρτοπόλεμος. Με τις πρώτες μεταμεσονύκτιες βόμβες είχε εγερθεί η Νεολαία. Η τετραετία 55-59 παρέμεινε και θα παραμείνει θρυλική. Μια δράκα λεβεντόπαιδα με την εθνική φλόγα στην καρδιά καταξευτίλισαν την τρανή αυτοκρατορία…»

Σημειώνει ακόμα ότι «τα ανδραγαθήματα της ΕΟΚΑ έχουν καταγραφεί στις στήλες της Ιστορίας και χιλιοτραγουδήθηκαν. Το μεγαλείο της παλληκαριάς που ξετυλιγόταν σε ένα νησί το θαύμαζαν και το αποθέωναν όλοι οι λάτρεις της Λευτεριάς. Από την Ανατολή ως τη Δύση».

Αυτή η τροπολογία, είπε ο κ. Χρίστου, δεν έχει καμία απολύτως διαφορά με το νόμο Ακκιντζί που ψηφίστηκε στις 7 Απριλίου 2017. «Το ΕΛΑΜ στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Η εθνική μνήμη δεν διαγράφεται, η ιστορία δεν παραχαράσσεται, η Κύπρος ήταν, είναι και θα παραμείνει ΕΛΛΗΝΙΚΗ».

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου σήκωσε το γάντι, απαντώντας στον κ. Χρίστου πως «θα ξεκινήσω λέγοντας ότι ο Γρίβας δεν χρειάζεται μνημεία. Το καταραμένο μισοφέγγαρο στον κατεχόμενο Πενταδάχτυλο θυμίζουν τα αποτελέσματα της προδοτικής και καταστροφικής δράσης του Γρίβα και γι αυτό δεν χρειάζεται  άλλο μνημείο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους
Μη παραδοχή απάντησε σε όλες τις κατηγορίες ο 44χρονος που κατηγορείται για το τετραπλό θανατηφόρο
Εικόνες από την φωτιά στο οίκημα της Ομόνοιας-Δείχνει «άσπονδους φίλους» ο πρόεδρος του Σωματείου
Φωτιά στο σωματείο της Ομόνοιας στην Παπανικολή-Έρευνες από τις Αρχές
Στους 143 ο αριθμός των θυμάτων από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα
Ανασύρθηκαν τα πτώματα δύο εργατών από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη
Εντοπίστηκε από την οικιακή βοηθό η γυναίκα στην Ερήμη-Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
Κακός δαίμονας τα αδιάκοπα φλας των καμερών-Στα... κάγκελα οι οδηγοί, ψάχνουν τη φόρμουλα στη Βουλή
Η τελική μάχη στην θανατική ανάκριση για Θανάση-Τα δύο στρατόπεδα, οι παραδοξότητες και ο μοναδικός ηττημένος