Βλέπει ψευδαισθήσεις το ΑΚΕΛ για ΣΕΥ, απαντά με τσιμέντωμα του Ανάν το Προεδρικό

Σηκώνει το γάντι και απαντά στις επικρίσεις του ΑΚΕΛ, στον απόηχο του Συμβούλιου Εξωτερικών Υποθέσεων, το οποίο εξέτασε το ζήτημα κυρώσεων κατά της Τουρκίας και αποφάσισε την παραπομπή του COREPER, η Κυβέρνηση, η οποία τονίζει πως το κόμμα της Αριστεράς, «οφείλει, επιτέλους να απαντήσει αν με όσα αξιώνει η Τουρκία  και το υποτελές καθεστώς των κατεχομένων, έφτασε η ώρα το «όχι» του 2004, να τσιμεντωθεί σήμερα σε «ναι». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ατολμία και υποκρισία από τους 27-Έθεσαν σε κίνδυνο την αξιοπιστία της Ε.Ε.

Σε γραπτή του ανακοίνωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, ανέφερε πως «η ηγεσία του ΑΚΕΛ αγνοεί ή θέλει να αγνοεί την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνηση σε κάθε βήμα και στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια, για το Κυπριακό, και επιλέγει συνειδητά να επιρρίπτει την ευθύνη για το αδιέξοδο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Όπως αναφέρει, ως απάντηση στο ΑΚΕΛ, «θα υπενθυμίσουμε τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, αλλά και του εδώ εγκάθετου τους, Τουρκοκύπριου ηγέτη», προσθέτοντας πως «το ερώτημα που γεννάται για το ΑΚΕΛ και οφείλουν με παρρησία να απαντήσουν, είναι αν θα αποδέχονταν την επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση των όσων αξιώνει η Τουρκία και η καθοδηγούμενη από αυτήν τουρκοκυπριακή ηγεσία για αναγνώριση κυριαρχίας στο ψευδοκράτος, προκειμένου να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μπρος πίσω οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας-Γερμανικό μπλόκο... γνωριμίας

Απαντά στον Πελεκάνο ο Κουκουμάς

Μετά την απάντηση της Κυβέρνησης ο Γιώργος Κουκουμάς επανήλθε λέγοντας ότι «το ΑΚΕΛ ουδέποτε δέχθηκε και ουδέποτε θα δεχθεί τις διχοτομικές αξιώσεις της Τουρκίας. Δυστυχώς, δεν μπορεί να πει το ίδιο και ο Πρόεδρος, ο οποίος συζητούσε πίσω από κλειστές πόρτες τη λύση δύο κρατών».

Επίσης, σημείωσε ότι «για την ταμπακιέρα, όμως, ουδέν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Χρόνια τώρα η κυβέρνηση Συναγερμού καλλιεργούσε ψευδαισθήσεις ότι θα πετύχει την επιβολή κυρώσεων που θα πονέσουν την Τουρκία. Τώρα, η στρατηγική καταρρέει αλλά δεν μας λένε ποιος θα αναλάβει την ευθύνη της αποτυχίας και ποιος θα απολογηθεί στον λαό για τα κατά συρροή ψεύδη. Ο Νίκος Αναστασιάδης; Ο Αβέρωφ Νεοφύτου; Ο Νίκος Χριστοδουλίδης; Ή καλύτερα, όλοι μαζί;»

Νωρίτερα, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμά, είχε αναφέρει πως η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι έφτασε το τέλος των ψευδαισθήσεων για το θέμα των κυρώσεων, υποδεικνύοντας πως οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των κυρώσεων πρέπει να σημάνουν το τέλος των ψευδαισθήσεων που καλλιεργούσε τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση Συναγερμού.

«Το αίτημα για επιβολή κυρώσεων στην κατοχική δύναμη για τις παράνομες ενέργειες της στα Βαρώσια και στην κυπριακή ΑΟΖ είναι αδιαμφισβήτητα δίκαιο. Εντούτοις -όπως διαχρονικά προειδοποιούσε το ΑΚΕΛ- η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν λειτουργεί με γνώμονα το δίκαιο και τις αρχές, αλλά με βάση γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα».

Η κυβέρνηση, ανέφερε ο κ. Κουκουμά, «θα έπρεπε να το γνώριζε αυτό και θα έπρεπε να το είχε καταλάβει όλα τα τελευταία χρόνια κατά τα οποία η πολιτική και η ρητορική της διαψεύστηκε ξανά και ξανά. Θα έπρεπε να το είχε αντιληφθεί τις δεκάδες φορές που ύψωνε τον πήχη των προσδοκιών για κυρώσεις και τελικά περνούσε από κάτω. Θα έπρεπε ακόμα να συνδυάζει το δίκαιο αίτημα για κυρώσεις με την πρόταξη συνέπειας και ετοιμότητας από μέρους της για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Έστω και τώρα, η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι έφτασε το τέλος των ψευδαισθήσεων. Έστω και τώρα να επικεντρωθεί σε αυτό που έχει σοβαρότερες πιθανότητες να αναχαιτίσει την επιθετικότητα της Τουρκίας».

Τέλος,  ο κ. Κουκουμάς είπε πως όλα καταλήγουν σε ένα σημείο. «Στην ανάγκη για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν το 2017. Για λύση του Κυπριακού στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο. Για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το έγγραφο επιλογών κατά της Τουρκίας-Περικοπές κονδυλίων και στοχευμένα μέτρα

Δειτε Επισης

Άντρας απειλεί να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Ανάλυση BBC: Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση, τώρα ο Νετανιάχου περιμένει
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»
Καμία αναφορά στις επιθέσεις του Ισραήλ από τον πρόεδρο του Ιράν
Με σπόντες για αποπροσανατολισμό απαντά η Κυβέρνηση για τα περί επιδόματος εξωτερικού του ΠτΔ
Ξεκαθαρίζει για πυραύλους στο Ισραήλ μέσω Κύπρου η Κυβέρνηση-«Δεν δόθηκε ποτέ τέτοια άδεια»
Προετοιμάζεται για την επόμενη επίσκεψη Ολγκίν η Λευκωσία-«Αταλάντευτη προσήλωση στις προσπάθειες»
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές