Αναζητώντας πυξίδα για την επόμενη ημέρα με βραχνά την εσωστρέφεια

Στις κάλπες Αναζητώντας πυξίδα για την επόμενη ημέρα, στη σκιά της αναβολήςΜε όχι και το πιο ιδανικό κλίμα, και με έντονη εσωστρέφεια πραγματοποιείται σήμερα το 12ο Παγκύπριο Τακτικό Συνέδριο του Κινήματος Οικολόγων το οποίο με απευθείας ψηφοφορία, καλείται να εκλέξει με απευθείας ψηφοφορία τον πρόεδρο, τον αναπληρωτή ή την αναπληρώτρια πρόεδρο, τους δύο αντιπροέδρους και αριθμό μελών της Κεντρικής Επιτροπής, που αποτελεί το Ανώτατο Σώμα λήψης αποφάσεων του Κινήματος.  

Το Εκλογικό Συνέδριο που είναι προγραμματισμένο για να αρχίσει τις εργασίες του στις 10 και 30 το πρωί στο Θέατρο των Λατσιών, διεξάγεται στη σκιά της αναβολής του περασμένου Οκτωβρίου, μετά από δικαστική απόφαση που εξασφάλισε το μέλος του Κινήματος, Σωτήρης Χρίστου, ο οποίος είχε διαγραφεί για αντικαταστατική και αντικομματική συμπεριφορά από το κόμμα. Η ιδιότητα του μέλους του κ. Χρίστου αλλά και το δικαίωμά του να διεκδικήσει την ηγεσία του Κινήματος, αποκαταστάθηκαν με το διάταγμα του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, το οποίο συνεχίζει την εκδίκαση της υπόθεσης.

Ο κ. Χρίστου, είναι υποψήφιος για την προεδρία του Κινήματος, ενώ την ίδια ώρα διεκδικεί και τις υπόλοιπες θέσεις, του αναπληρωτή προέδρου και τις θέσεις του αντιπροέδρου Α΄ και Β΄. Τις ίδιες θέσεις διεκδικεί και η θυγατέρα του Μαρία Έλενα Παναγιώτου, πλην αυτής του Προέδρου. Είναι αξιοσημείωτο πως πατέρας και κόρη κατέρχονται στις εκλογές, χωρίς όμως να έχουν προβεί σε μια δήλωση, όπως η άλλη υποψήφιοι και χωρίς να δημοσιοποιήσουν τη φωτογραφία και το βιογραφικό τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υποψηφιότητες... μυστήριο χωρίς φωτογραφίες και βιογραφικό στους Οικολόγους

Οι υποψήφιοι για την προεδρία

Συνολικά, για τη θέση του Προέδρου, έχουν υποβάλει υποψηφιότητά ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ο οποίος επαναδιεκδικεί, ο Κυριάκος Τσιμίλλης και ο Σωτήρης Χρίστου. Δίνοντας το στίγμα της υποψηφιότητας του ο κ. Θεοπέμπτου, σημείωσε πως στόχος της επόμενης μέρας είναι η αναδιοργάνωση του Κινήματος όσον αφορά το προσωπικό, το αρχείο, την επικοινωνία τα μέλη, η παραγωγή και η προώθηση πολιτικών, η ενδυνάμωση των Επαρχιακών Επιτροπών, η ενεργοποίηση και η βελτιστοποίηση των θεματικών επιτροπών και η δημιουργία προϋποθέσεων για προώθηση και προβολή νέων προσώπων ούτως ώστε να διασφαλιστεί μια δυνατή παρουσία στις επόμενες Βουλευτικές εκλογές αλλά και η συνέχιση του κινήματος.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Τσιμίλλης, χαρακτηρίζει το Συνέδριο ως μια πρόκληση και μια ευκαιρία για το δυνάμωμα του Κινήματος τόσο στην εσωτερική του λειτουργία όσο και στην παρέμβασή του στην κοινωνία. Μάλιστα εξέφρασε την πεποίθηση πως χρειάζονται σαφείς θέσεις στα περιβαλλοντικά και όλα τα άλλα καίρια προβλήματα του τόπου, μεθοδική και συντονισμένη δουλειά, συλλογικότητα στην οικολογική δράση, πολιτική και ακτιβιστική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θεοπέμπτου, Τσιμιλλής και Χρίστου, υποψήφιοι για την προεδρία των Οικολόγων

Οι υπόλοιπες υποψηφιότητες

Τη θέση αναπληρωτή προέδρου του Κινήματος διεκδικούν η Έφη Ξάνθου, ο Άλκης Πάπης, ο Σωτήρης Χρίστου ο οποίος είναι υποψήφιος και για τη θέση του προέδρου και η κόρη του Μαρία Έλενα Παναγιώτου. Η Έφη Ξάνθου επαναδιεκδικεί τη θέση, ενώ ο Άλκης Πάπης, μέχρι σήμερα υπηρετούσε το κόμμα από τη θέση του εκπροσώπου Τύπου.

Η κ. Ξάνθου, σε σχέση με την υποψηφιότητα της, στέλνει το μήνυμα πως έχει αποδειχθεί πως το Κίνημα Οικολόγων, είναι ένα Κίνημα που αντέχει στον χρόνο. «Μπορεί να μην συμφωνούμε πάντοτε σε όλα, αλλά είμαστε συνοδοιπόροι στα πλείστα θέματα και γι’ αυτό προχωρούμε πάντοτε με γνώμονα την αειφορία και το κοινό καλό. «Εγώ πάντως δηλώνω στρατιώτης του Κινήματος γιατί πιστεύω στις αρχές και αξίες μας και θα συνεχίσω να εργάζομαι με τον ίδιο ζήλο και αγάπη για όσο χρόνο που επιτρέψει η ψήφος και αγάπη σας», αναφέρει στο μήνυμα της η κ. Ξάνθου.

Από την πλευρά του ο κ. Πάπης, έστειλε μηνύματα που αγγίζουν την ανθυποψήφια του, υποδεικνύοντας πως υπάρχει πλέον η αναγκαιότητα, να εκλέγονται στην ηγεσία του Κινήματος άτομα που δεν κατέχουν πολλαπλές ιδιότητες και αξιώματα. «Ταυτόχρονα καθίσταται επιτακτική ανάγκη η εκπροσώπηση στην ηγεσία και άλλων επαρχιών πλην της πρωτεύουσας. Διανύοντας το δεκατοέβδομο έτος ενεργούς παρουσίας μου στο Κίνημα, πιστεύω ότι η υποψηφιότητα μου για τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου μπορεί να προσφέρει ένα γεφυρωτικό ρόλο μεταξύ των νεότερων και των παλαιότερων γενιών του Κινήματος», υπογράμμισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξάνθου, Πάπης, Χρίστου και η κόρη του υποψήφιοι για τη θέση αναπληρωτή προέδρου των Οικολόγων

Υποψηφιότητα για τη θέση αντιπροέδρου Α’ υπέβαλαν οι Σταύρος Αλαμπρίτης, η Αντωνία Θεοδοσίου, η Αλεξία Σακαδάκη, η Φρύνη Ονουφρίου, ο Κυριάκος Τσιμίλλης, ο Σωτήρης Χρίστου, η Μαρία Έλενα Παναγιώτου και ο Μάριος Χρυσοστόμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συνωστισμός για τη θέση αντιπροέδρου Α' στους Οικολόγους-Οκτώ υποψήφιοι

Για τη θέση αντιπροέδρου Β΄ υποψηφιότητα υπέβαλαν οι Μαρία Κολά, Αντώνης Κουπαρής, Παναγιώτης Μανώλη, Μαρία Έλενα Παναγιώτου, Λούκας Στυλιανού, Σωτήρης Χρίστου, Μάριος Χρυσοστόμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επτά υποψήφιοι για τις θέσεις αντιπροέδρου Β' στους Οικολόγους

Στο Συνέδριο θα εκλεγούν και ένα μέρος των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ τα υπόλοιπα μέλη θα εκλεγούν σε ξεχωριστές επαρχιακές συνελεύσεις που θα διεξαχθούν σε επαρχιακό επίπεδο. Στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Δεκεμβρίου η ώρα 10:30 υπό την νέα της σύσταση, θα εκλεγούν τα υπόλοιπα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής και της Εκτελεστικής Γραμματείας (Εκτελεστικός, Αναπληρωτής/τρια Εκτελεστικός, υπεύθυνος/η Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικός υπεύθυνος, μέλη κ.ο.κ.).

Ψάχνουν πολιτική πυξίδα

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER εντός του Κινήματος επικρατεί αναβρασμός για μια σειρά από ζητήματα που προέκυψαν, που ξεκινούν από την αποτυχία της σημερινής ηγεσίας να κεφαλαιοποιήσει τη δυναμική που διαφάνηκε ότι είχε δημοσκοπικά πριν τις βουλευτικές εκλογές, αλλά και τις μη ξεκάθαρες θέσεις, έτσι όπως εκφράζονται από διάφορα στελέχη του κινήματος για μια σειρά ζητημάτων, μεταξύ των οποίων και το Κυπριακό.

Επιπλέον η εκλογή δύο μη κομματικών στελεχών του Κινήματος, όπως η Αλεξάνδρα Ατταλίδου και ο Σταύρος Παπαδούρης, δυσχεραίνει το κοινοβουλευτικό έργο του κόμματος, αφού σε αρκετές περιπτώσεις υπήρξαν συμπεριφορές που έδιναν προς τα έξω την εικόνα πως ο κάθε βουλευτής λειτουργεί ως μονάδα και όχι ως μέλος μιας ομάδας. Επιπλέον εντός των μελών του κινήματος υπάρχει και μια τάση που αμφισβητεί τις ηγετικές δυνατότητες του Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, ως προέδρου του Κινήματος, υποδεικνύοντας πως θα μπορούσε να περιοριστεί στα ζητήματα που τον ενδιαφέρουν και γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα και να αφήσει την ηγεσία σε κάποιο άλλο στέλεχος. Αντίστοιχες φωνές υπήρξαν και για το γεγονός ότι Αλεξία Σακαδάκη και Έφη Ξάνθου διεκδικούν μια θέση στην ηγεσία, την ώρα που το καταστατικό του κόμματος προβλέπει πως δεν μπορούν έμμισθοι του κόμματος να κατέχουν και ηγετικές θέσεις. Σε περίπτωση που μια εκ των δύο ή και οι δύο εκλεγούν, τότε αναμένεται να υπάρξουν και σχετικές ρυθμίσεις για το εν λόγω ζήτημα.

Και όλα αυτά την ώρα που ο Σωτήρης Χρίστου κατέρχεται στις σημερινές εκλογές, έχοντας προχωρήσει σε εγγραφές ενός σημαντικού αριθμού μελών, που υπό περιστάσεις, θα μπορούσε να καθορίσει κάποιες εξελίξεις. Κι αυτό διότι, εάν ένας σημαντικός αριθμός παλαιών μελών του κόμματος, δεν δώσει το παρόν του στη σημερινή διαδικασία, τότε θα μπορεί να δημιουργηθεί ακόμα και πλειοψηφία υπέρ του, εάν τα υπόλοιπα μέλη διασπαστούν ανάμεσα σε Θεοπέμπτου και Τσιμίλλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η παράνομη ηχογράφηση, η υποψηφιότητα της κόρης και το δικαστικό μέτωπο

Δειτε Επισης

Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Πρόεδρος: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους
Συνέρχεται εκτάκτως το Υπουργικό-Εξετάζει μέτρα κατά της ακρίβειας, εκτός συζήτησης η μείωση φόρου στα καύσιμα
Η επίσκεψη Κουτσούμπα στην Κύπρο, οι διαφορές ΚΚΕ-ΑΚΕΛ και η δράση της Κουμμουνιστικής Πρωτοβουλίας
Μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας ζητά ο «υπεξ»
Επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι η συνολική διευθέτηση του Κυπριακού
Επανεξελέγη Πρόεδρος της APPG για την Κύπρο η Κάρολαϊν Νόουκς
Ίδρυση Γραφείου διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στην Κύπρο στηρίζει η ΕΕ