Εκλογές ή αντικαταστάτης-Η τάση φυγής τοπικών αρχόντων ενώπιον της Βουλής

Βρισκόμαστε στα μέσα Δεκεμβρίου, ενός μήνα που θα έπρεπε να αποτελεί ορόσημο για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ωστόσο το νομοσχέδιο όχι μόνο δεν κατατέθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση, αλλά εδώ και κάποιες μέρες γίνεται συζήτηση ως προς το ενδεχόμενο από τους 20 δήμους που συζητά η Επιτροπή Εσωτερικών να πάμε στο μοντέλο των πέντε μητροπολιτικών συν κάποιων περιφερειακών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά στις επικρίσεις για την Τ.Α. ο Νουρής-«Δεν είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να αποσύρει νομοσχέδια»

Αυτή η εξέλιξη, μετακίνησε την κατάθεση των νομοσχεδίων στην Ολομέλεια, για τον ερχόμενο Ιανουάριο, ωστόσο υπάρχουν φλέγοντα ζητήματα, στα οποία πρέπει να εξευρεθούν λύσεις, πριν το τέλος του έτους. Ένα απ’ αυτά, είναι το τι μέλλει γενέσθαι με τους δημάρχους και τους κοινοτάρχες, που εξέφρασαν πρόθεση να παραιτηθούν από τις θέσεις τους.

Αυτό που καλείται να αποφασίσει η Βουλή και πιο συγκεκριμένα η Επιτροπή Εσωτερικών, είναι κατά πόσον θα γίνονται αντικαταστάσεις των δημάρχων ή κοινοταρχών που θα θελήσουν να αποχωρήσουν, θέση την οποία στηρίζει η Κυβέρνηση ή κατά πόσον θα γίνονται αναπληρωματικές εκλογές, όπως προτείνουν κάποια κόμματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση» και «τα έξοδα του γάμου η νύφη δεν τ’ αξίζει»

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, η τάση που επικρατεί είναι πως ο αριθμός κοινοταρχών που έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να αποχωρήσουν από τις θέσεις τους είναι διψήφιος. Το πρόβλημα είναι πως υπάρχουν περιπτώσεις κοινοτήτων, οι οποίες δεν έχουν αναπληρωτές που θέλουν να αναλάβουν ή επιλαχόντες που θα αντικαταστήσουν τα πρόσωπα που θα αποχωρήσουν.

Την ίδια ώρα, θέμα προκύπτει και με τον δήμο Γεροσκήπου, ο δήμαρχος της οποίας αποχώρησε από τη θέση του για λόγους υγείας, ενώ κι άλλοι δήμαρχοι είχαν στο παρελθόν εκφράσει την πρόθεσή τους να παραιτηθούν. Παρόλα αυτά, εάν παραμένουν ή όχι στη συγκεκριμένη θέση, αυτό αναμένεται να διαφανεί περί τα τέλη του έτους.

Το ζήτημα ενδεχόμενων αναπληρώσεων τοπικών αρχόντων ή εκλογών έχει ήδη συζητηθεί στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, ενώ αναμένεται να συζητηθεί και πάλι, την ερχόμενη Δευτέρα, σε έκτακτη συνεδρία που συγκλήθηκε, ώστε να ληφθούν τελικές αποφάσεις και να οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας της Επιτροπής Εσωτερικών, αναμένεται να οριστεί έκτακτη Ολομέλεια της Βουλής, εντός της ερχόμενης εβδομάδας, για να κλειδώσουν οι αποφάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πέντε δήμοι με… ουρά-Το περιεχόμενο της μελέτης του '14 και τα σημερινά δεδομένα

Έστειλε επιστολή στην Αννίτα ο Νουρής

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, απέστειλε επιστολή στην πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, με την οποία της ζητούσε όπως κατατεθούν στην Ολομέλεια για ψήφιση τα νομοσχέδια που αφορούσαν την αναπλήρωση των δημάρχων και κοινοταρχών, χωρίς επαναληπτική εκλογή, σε περίπτωση που κενωνόταν οποιαδήποτε θέση, αφότου έλαβε πράσινο φως από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Στην επιστολή του, ο Νίκος Νουρής ζητούσε μάλιστα να κατατεθούν στην Ολομέλεια της περασμένης Παρασκευής, υπό τη μορφή του κατεπείγοντος, πράγμα που δεν συνέβη, αλλά αντ’ αυτού ορίστηκε η έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα χαρακώματα για Τ.Α.-Ο κίνδυνος να τιναχθούν όλα και η ατολμία του ΑΚΕΛ

Οι θέσεις Βύρα-Κιτρομιλίδη

Κληθείς από τον REPORTER να τοποθετηθεί για το κατά πόσον είναι υπέρ της διεξαγωγής εκλογών ή αναπλήρωσης των κενωθεισών θέσεων, ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Ανδρέας Βύρας, δεν θέλησε να πάρει θέση υπό την ιδιότητά του, αφού το θέμα δεν έχει συζητηθεί μεταξύ των δήμων.

Παραθέτοντας ωστόσο την προσωπική του άποψη, υπέδειξε ότι «αποφύγαμε τις εκλογές, τώρα να πάμε να κάνουμε εκλογές και πάλι; Δεν ξέρω».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Ανδρέας Κιτρομιλίδης, θέλησε και πάλι να τοποθετηθεί επί προσωπικού, αφού όπως και στην περίπτωση της Ένωσης Δήμων, δεν εξετάστηκε από τα αρμόδια όργανα.

«Εγώ σε προσωπικό επίπεδο πιστεύω ότι θα πρέπει να γίνονται εκλογές. Η νομοθεσία η υφιστάμενη αναφέρει ότι εάν είμαστε στον τελευταίο χρόνο θα πρέπει να αναπληρώνονται όσοι αποχωρούν. Τώρα όμως, εμείς δεν είμαστε στον τελευταίο χρόνο, αλλά υπάρχουν άλλα δυόμιση χρόνια».

Όπως εξήγησε ο κ. Κιτρομιλίδης, υπάρχουν περιπτώσεις που δεν υπάρχουν επιλαχόντες για αντικαταστήσουν τους κοινοτάρχες που θέλουν να αποχωρήσουν; Έχουμε επίσης περιπτώσεις που υπάρχουν επιλαχόντες, οι οποίοι ενδιαφέρονται. Άρα τι θα γίνει; Θα γίνονται εκλογές εκεί όπου δεν υπάρχει άλλη επιλογή και αλλού θα αναπληρώνονται;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο παρά... πέντε δήμοι-Παρασκήνιο, συμφέροντα και μετέωρες δεσμεύσεις

Δειτε Επισης

Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου
Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics