Στην αντεπίθεση ο Νουρής-«Μεταναστευτικός παράδεισος η Κύπρος επί ημερών ΑΚΕΛ»

Στην αντεπίθεση πέρασε ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, στις επικρίσεις που δέχθηκε η Κυβέρνηση, από το ΑΚΕΛ, για το μεταναστευτικό πρόβλημα, αναφέροντας ότι για πολλοστή φορά «αντί το κόμμα της αντιπολίτευσης να δει τα προβλήματα και το συμφέρον της χώρας προσπαθεί με διαστρέβλωση της πραγματικότητας να αποκομίσει πρόσκαιρα κομματικά οφέλη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με το νέο έτος το Ισραηλινό μάτι στην Πράσινη Γραμμή-Καταγγελίες για το Πουρνάρα

«Η σημερινή εκδήλωση διαμαρτυρίας των κατοίκων των κοινοτήτων της Δυτικής Λευκωσίας είναι ένα απόλυτα δικαιολογημένο ξέσπασμα που προκαλεί η ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών ροών», αναφέρει ο το Υπουργείο Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι «μέσα από την εμπαθή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ των 621 λέξεων, ακόμα ψάχνουμε να βρούμε τις λέξεις ΄Τουρκία΄, ΄παράνομες διελεύσεις από την πράσινη γραμμή΄, ΄ανάγκη διαφύλαξης της δημογραφίας της χώρας μας΄, ή έστω μια κουβέντα για τα προβλήματα που οι Κοινότητες και οι πόλεις μας αντιμετωπίζουν, όπως η Χλώρακα, η Δρούσεια, η Κοκκινοτριμιθιά, οι Τρούλλοι, η παλιά Λευκωσία και τόσες άλλες περιοχές».

Το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει επίσης ότι «για τις αυξημένες ροές, γενεσιουργός αιτία, κατά το ΑΚΕΛ, δεν είναι η Τουρκία που κατά γενική παραδοχή εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό σε βάρος της χώρας μας, αλλά ο Αναστασιάδης και ο Συναγερμός».

Προσθέτει ότι «η γενεσιουργός αιτία κύριοι του ΑΚΕΛ, δεν είναι ούτε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ούτε ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Είναι ξεκάθαρα η Τουρκία, που συνεπικουρείται από την αδιαφορία των συμπατριωτών μας στα κατεχόμενα».

«Άλλωστε είναι, αν μη τι άλλο, τραγελαφικό να παραδίδει το ΑΚΕΛ μαθήματα διαχείρισης του μεταναστευτικού στην Κυβέρνηση, όταν επί των ημερών τους φρόντισαν να καταστήσουν την Κύπρο μεταναστευτικό παράδεισο», προσθέτει.

Επιπλέον, αναφέρει ότι «για πολλοστή φορά βρίσκεται στο στόχαστρο και ο Υπουργός των Εσωτερικών, που κατηγορείται από το ΑΚΕΛ ότι δεν πράττει τίποτε στο μεταναστευτικό» και προσθέτει ότι «επιτέλους στο ΑΚΕΛ θα πρέπει να αποφασίσουν: Εάν δεν πράττει τίποτε στο μεταναστευτικό προς τι η μανία με την οποία κρίνονται και κατακρίνονται οι ενέργειες του;»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Infographic: Ο χάρτης του μεταναστευτικού-Οι αριθμοί, οι διαδρομές και η Κύπρος

Μας υποδεικνύουν, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση το Υπουργείο Εσωτερικών, «ότι είναι υποχρέωση μας να υιοθετήσουμε την πολιτική της ανοικτής πόρτας για όποιους και όσους θα ήθελαν να έρθουν στην ημικατεχόμενη πατρίδα μας, αδιαφορώντας για τους πολίτες αυτής της χώρας, τις συνέπειες της αλλοίωσης της δημογραφίας, των κοινωνικών επιπτώσεων, αλλά και της αύξησης της εγκληματικότητας».

Επίσης το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι «είναι τουλάχιστον προσβλητικό και υποκριτικό, στην ίδια ανακοίνωση, το ΑΚΕΛ να κατακρίνει τους κατοίκους των δοκιμαζομένων κοινοτήτων για τις αντιδράσεις τους, αγνοώντας τα δικά τους ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά καταληκτικά να δηλώνει ότι θα σταθεί δίπλα τους».

Αναφέροντας ότι το ΑΚΕΛ διερωτάται «για το που ξοδέψαμε τα εκατομμύρια της βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι «τους ενημερώσαμε κατ’ επανάληψη και με τον πλέον επίσημο τρόπο στη Βουλή, ότι για τα πέντε τελευταία χρόνια αντλήσαμε 117 εκατομμύρια από την Ευρωπαϊκή Ένωση». 

«Να υπενθυμίσουμε επίσης στο ΑΚΕΛ ότι τα όσα η Κυπριακή Δημοκρατία έλαβε από την ΕΕ για την προγραμματική περίοδο 2014 – 2021 αφορούσαν αυτά που η δική τους διακυβέρνηση αιτήθηκε στην ΕΕ και τα οποία προφανώς δεν επαρκούσαν για να καλύψουν ούτε τις μισές από τις πραγματικές ανάγκες», αναφέρει και προσθέτει ότι «σαν αποτέλεσμα, την ίδια ώρα, ο Κύπριος φορολογούμενος κλήθηκε να καταβάλει πρόσθετα 178 εκατομμύρια για να καλύψει τις δαπάνες και τα επιδόματα των μεταναστών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η μεγάλη εικόνα του μεταναστευτικού, τα δίκαια της Κύπρου και το φιάσκο των 61

Επιπλέον, στη θέση του ΑΚΕΛ ότι ο Υπουργός Εσωτερικών δεν πράττει τίποτε στο μεταναστευτικό, το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι «μέσα στα ΄ελάχιστα΄ που έγιναν τους τελευταίους μήνες, είναι ο μηδενισμός του φαινομένου των εικονικών γάμων και η ανάκληση πέραν των 1.500 αδειών παραμονής που εξασφαλίστηκαν ως προϊόν εικονικού γάμου κατά τα προηγούμενα έτη, ο τερματισμός του φαινομένου των εικονικών φοιτητών, η αύξηση της στελέχωσης της υπηρεσίας ασύλου με πέραν των 53  προσώπων πρόσθετου προσωπικού, η ανέγερση του νέου Κέντρου υποδοχής και η προώθηση του προαναχωρησιακού κέντρου στις ΛΙΜΝΕΣ, η στελέχωση με 10 δικαστές του Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας, η συγκρότηση λίστας ασφαλών χωρών, η σύναψη διμερών συμφωνιών με αριθμό χωρών για επιστροφές, η αγορά συστήματος επιτήρησης, αλλά κυρίως η εφαρμογή μιας νέας πολιτικής ταχείας εξέτασης με την οποία εντός 10 ημερών ολοκληρώνεται η εξέταση των αιτήσεων ασύλου και με την οποία έγινε κατορθωτό να επιδοθούν μόνο για φέτος 12.500 απορριπτικές αποφάσεις».

Αναφέρει ότι «πρόβλημα παραμένει το μεγάλο μήκος της πράσινης γραμμής από την οποία κάθε βράδυ περνούν παράνομα εκατοντάδες μετανάστες και για την οποία καμία κουβέντα δεν κάνει το ΑΚΕΛ».

«Αντίθετα συνεχίζει να καταγγέλλει την κυβέρνηση που, για πρώτη φορά, στάθηκε εμπόδιο στις βουλές της Τουρκίας και στην προσπάθεια της να καταστήσει σαν μια ακόμα δίοδο παράτυπων μεταναστών, το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, με τη γνωστή υπόθεση των δύο Καμερουνέζων», προσθέτει.

Την απάντηση στο ΑΚΕΛ όμως για το θέμα, σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, «την έδωσε μόλις πριν από λίγες μέρες ο ίδιος ο Ποντίφικας που σε μια ένδειξη πραγματικής αλληλεγγύης και αναγνωρίζοντας τις προθέσεις των κατοχικών αρχών παρέλαβε τα δύο πρόσωπα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα μέτρα για μπλόκο στις ροές μεταναστών-Αίτημα για φρένο στις αιτήσεις ασύλου

Απάντηση στο ΑΚΕΛ έδωσε και ο ΔΗΣΥ

Τη δική του απάντηση στα πυρά που δέχθηκε από το ΑΚΕΛ έδωσε ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ο οποίος βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με τον υπουργό Εσωτερικών. 

Όπως αναφέρει ο ΔΗΣΥ «θα ήταν πρωτοφανές για όλους μας αν το ΑΚΕΛ έστω και για μια φορά μιλούσε κατά του αληθινού ενόχου που δεν είναι άλλος από την Τουρκία που εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό και όχι ο Υπουργός των Εσωτερικών ή ο Δημοκρατικός Συναγερμός».

Σημειώνει εξίσου ότι «θα ήταν πρωτοφανές να αποφασίσει και να πει το ΑΚΕΛ στην κοινωνία, τι θέλουν ως προς το μεταναστευτικό. Να γίνονται πράξη πολιτικές αντιμετώπισής του ή να καταστεί η Κύπρος ανοιχτή για όλους χωρίς κανέναν έλεγχο;»

Επισημαίνει εξάλλου πως «αν για το ΑΚΕΛ σκοπός είναι να καταστεί η χώρα μεταναστευτικός παράδεισος, αγνοώντας τις όποιες συνέπειες του βάρους που ήδη σηκώνει η κοινωνία μας, τότε θα βρει απέναντί του όχι μόνο εμάς αλλά και την κοινωνία την ίδια. Αν το ΑΚΕΛ θέλει να επιστρέψει στις επιδοματικές πολιτικές και στις ατελέσφορες συνθήκες για εξέταση των αιτήσεων πολιτικού ασύλου, θα βρει απέναντί του όχι μόνο εμάς αλλά και την κοινωνία την ίδια η οποία δικαίως διαμαρτύρεται».

Τέλος τονίζει ότι «θα συνεχίσουμε κυβέρνηση και Δημοκρατικός Συναγερμός με ανθρωποκεντρικές πολιτικές να αντιμετωπίζουμε το ζήτημα με τη σοβαρότητα που αρμόζει, με οδηγό όμως το δεδομένο δυσανάλογο βάρος στην υποδοχή άτυπων μεταναστών και αιτητών πολιτικού ασύλου που σηκώνει η χώρα, με πολλαπλές επιπτώσεις στην κοινωνία».

Σήκωσε ξανά το γάντι το ΑΚΕΛ

Από την πλευρά του το ΑΚΕΛ σήκωσε το γάντι και απάντησε στον υπουργό Εσωτερικών, λέγοντας ότι «θα ήταν καλύτερα αντί ο Υπουργός Εσωτερικών να προσπαθεί να απαντήσει στο ΑΚΕΛ να δώσει απαντήσεις επί της ουσίας για το πώς σκοπεύει να διαχειριστεί την εκρηκτική κατάσταση που δημιούργησε η ανικανότητα και η ανεπαρκής διαχείριση που κάνει στην Πουρνάρα, αλλά και γενικότερα σε ένα δύσκολο θέμα όπως το μεταναστευτικό».

Σημειώνει εξάλλου ότι «έχει στοιβάσει σε ένα χώρο 600 ατόμων 2500 άτομα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα και εντός και εκτός Πουρνάρα. Οι κάτοικοι της περιοχής είναι για την ανικανότητα της κυβέρνησης και του ιδίου να διαχειριστεί την κατάσταση που διαμαρτύρονται και σε αυτούς θα πρέπει να δώσει τις απαντήσεις. Δεν είναι σημερινή η κατάσταση. Το ΑΚΕΛ προειδοποίησε για αυτή και ο Υπουργός Εσωτερικών το γνωρίζει, αφού με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ πήγε επί τόπου. Δυστυχώς όπως κάνει και άλλου, δεν έπραξε τίποτε».

«Γενεσιουργός αιτία του προβλήματος ο χειρισμός της Κυβέρνησης-Συναγερμού»

Υπενθυμίζεται ότι η κόντρα Κυβέρνησης και ΑΚΕΛ ξεκίνησε μετά την πρώτη ανακοίνωση του κόμματος της αντιπολίτευσης, το οποίο υποστήριξε πως «η κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών και Αιτητών Ασύλου Πουρνάρα στην Κοκκινοτριμιθιά, ένα κέντρο υποδοχής το  οποίο θα έπρεπε να φιλοξενεί 600 ανθρώπους για λίγες μέρες και φιλοξενεί σήμερα 2,500 χιλιάδες και πολλούς εξ΄ αυτών για πολλούς μήνες, είναι πραγματικά δύσκολη και αντικειμενικά δημιουργεί δυσκολίες και στις γειτονικές κοινότητες».

Σημείωσε επίσης ότι «η υπερσυσσώρευση ανθρώπων στο συγκεκριμένο κέντρο και στη συγκεκριμένη περιοχή δημιουργεί υπαρκτά, πραγματικά θέματα και προβλήματα για τις κοινότητες της περιοχής. Για να βρεθεί λύση όμως στα προβλήματα πρέπει πρώτα να απαντηθεί το κρίσιμο ερώτημα: Ποιά είναι η γενεσιουργός αιτία του προβλήματος; Τι είναι αυτό δηλαδή που γεννά, που δημιουργεί το πρόβλημα;»

Όπως υπέδειξε, «η γενεσιουργός αιτία του προβλήματος είναι ο απαράδεκτος και ανεύθυνος χειρισμός της Κυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού η οποία στοιβάζει ανθρώπους στο κέντρο υποδοχής της περιοχής, δημιουργώντας ταυτόχρονα σοβαρότατα προβλήματα τόσο στους ίδιους τους μετανάστες αλλά και στους κατοίκους της περιοχής».

Παρέθεσε εξάλλου τα επιχειρήματα, ότι «θέλουμε να επισημάνουμε ταυτόχρονα τα εξής:

1. Η Κύπρος όπως και όλα τα κράτη είναι υποχρεωμένη να συμμορφώνεται με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Αυτό σημαίνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι υποχρεωμένη να δέχεται αιτητές ασύλου, να τους παρέχει πρόσβαση σε υπηρεσίες ασύλου και να εξετάζει γρήγορα και αποτελεσματικά τις αιτήσεις τους. Γι΄ αυτό το σκοπό η Κύπρος χρηματοδοτείται με κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα για σκοπούς πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης η χώρα μας μέχρι το 2024 θα έχει αντλήσει 250 εκατομμύρια ευρώ. Για την περίοδο που διανύουμε έχουν ήδη παραχωρηθεί 4 εκατομμύρια ευρώ για την «Πουρνάρα». Είναι απορίας άξιον τι διαχείριση έγινε για να μαθαίνουμε ότι οι άνθρωποι που μένουν στην «Πουρνάρα» συχνά στερούνται και βασικά αγαθά για την επιβίωση και την υγιεινή τους.

2. Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη ελέγχεται όχι μόνο για την διαχείριση των κονδυλιών αλλά και για την διαχείριση του ίδιου του μεταναστευτικού προβλήματος.

3.  Η αδιαφορία και η ανικανότητα της έχει δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση και στο Κέντρο Υποδοχής της «Πουρνάρας» και αλλού. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2012 εκκρεμούσαν 1200 αιτήσεις ασύλου. Σήμερα εκκρεμούν 18, 000 και πλέον αιτήσεις ασύλου. Ποιός ευθύνεται γι΄αυτό; Ποιός άλλος από την Κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό που ελάχιστα έπραξε για να στελεχώσει την Υπηρεσία Ασύλου και να επισπεύσει την εξέταση των αιτήσεων ασύλου;»

Τόνισε επίσης πως «τα προβλήματα που υπάρχουν και τα ζητήματα που εγείρονται για τους κατοίκους της περιοχής είναι κατανοητά. Αυτό το οποίο όμως είναι προβληματικό είναι κάποια από τα αιτήματα τα οποία εγείρουν οι Κοινοτάρχες της περιοχής (Κοκκινοτριμιθιά, Μάμμαρι, Δένεια) τα οποία μυρίζουν ρατσισμό, όπως για παράδειγμα να απαγορευθεί η κυκλοφορία στους μετανάστες. Αν ο στόχος είναι όντως να λυθούν τα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται στη περιοχή, η προσοχή και η πίεση των Κοινοταρχών και των κατοίκων των Κοινοτήτων πρέπει να στραφεί στο Υπουργείο Εσωτερικών και την Κυβέρνηση οι οποίοι με τον απαράδεκτο χειρισμό του θέματος και ιδιαίτερα του χειρισμού του Κέντρου Υποδοχής «Πουρνάρα», έχουν δημιουργήσει όλη αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Πολύ φοβούμαστε ότι κάποια από τα απαράδεκτα ζητήματα που εγείρονται θα αξιοποιηθούν από ακραία, φασιστικά στοιχεία, όχι για να λύσουν βέβαια τα προβλήματα αλλά για να προωθήσουν τα μισάνθρωπα τους ιδεολογήματα. Μια τέτοια εξέλιξη θα αδικήσει πρώτα και κύρια τους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι δεν ευθύνονται καθόλου για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Επίσης μια τέτοια εικόνα, ρατσιστικής εκμετάλλευσης της κατάστασης, θα στραφεί κατά των Κοινοτικών Αρχών και θα δυσκολέψει την αντιμετώπιση των ζητημάτων».

Τέλος, ανέφερε πως «το ΑΚΕΛ θα εντείνει τις προσπάθειες του δίπλα από τους κατοίκους της περιοχής και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο ούτως ώστε η κατάσταση να βελτιωθεί και τα προβλήματα να ξεπεραστούν, θέτοντας τους κυβερνώντες μπροστά στις ευθύνες τους».

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα