Κουβέντα… να γίνεται στο ΣΕΥ, δεν αναμένονται μέτρα για τις τουρκικές προκλήσεις

Κατά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις σε σχέση με την απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, ωστόσο αυτό που αναμένεται είναι μια πολιτική συζήτηση η οποία θα καθορίσει τα επόμενα βήματα, σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν για το θέμα κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες από κοινοτικό αξιωματούχο ενόψει του επόμενου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ).

Όπως ανέφερε ο κοινοτικός αξιωματούχος, οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν τις επιλογές και ενδεχόμενα που καταγράφονται στο εν λόγω έγγραφο, το οποίο ετοιμάστηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και κυκλοφορεί μεταξύ των κρατών μελών από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Προφανώς, σημείωσε, οι επιλογές δεν περιορίζονται απαραίτητα στα όσα βρίσκονται στο έγγραφο καθώς η κάθε χώρα μπορεί να καταθέσει προτάσεις. Η βασική ιδέα, υπογράμμισε, είναι η αλληλεγγύη προς την Κύπρο να μετατραπεί σε πράξεις.

Καθώς το θέμα των Βαρωσίων συζητείται κάτω από την επικεφαλίδα των τρεχουσών υποθέσεων, το ΣΕΥ δεν μπορεί νομικά να προχωρήσει σε αποφάσεις, όμως μπορεί να υπάρξει ένα πολιτικό συμπέρασμα το οποίο θα συνοψίσει ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ. Όπως είπε, οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν από το πώς θα ολοκληρωθεί η συζήτηση.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ κατά πόσο μπορεί να υπάρξει συνέχεια κατά τη συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη, ο αξιωματούχος σημείωσε πως αυτό θα εξαρτηθεί από τη συζήτηση της Δευτέρας. Επεσήμανε πάντως πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μπορεί εφόσον επιθυμεί να εγείρει το θέμα κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα διαδικαστικά, ο αξιωματούχος επεσήμανε πως το έγγραφο επιλογών ετοιμάστηκε από την Κομισιόν με τη βοήθεια και κρατών μελών που είχαν ειδικό ενδιαφέρον για το θέμα και που συνεισέφεραν με τις απόψεις τους.

Όπως είπε, δεν πρόκειται πλέον για προσχέδιο αλλά για βάση συζήτησης μεταξύ των κρατών μελών.

Αναφερόμενος στο πλαίσιο της συζήτησης, επεσήμανε πως και όλα τα κράτη μέλη έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο και πως «τώρα είναι η στιγμή αυτή να μεταφραστεί σε συγκεκριμένες πράξεις».

Επανέλαβε πως σταθερή θέση του Ύπατου Εκπροσώπου είναι πως τα θέματα που αφορούν τα Βαρώσια αφορούν και το ίδιο το Κυπριακό, ενώ αναφέρθηκε στον διορισμό του νέου αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο και στην συνάντηση που θα έχει σύντομα με τους δύο ηγέτες.

Η ΕΕ θα καταβάλει όλες τις αναγκαίες προσπάθειες ώστε να επαναρχίσει η διαδικασία λύσης υπό την αιγίδα την ΟΗΕ, η οποία όπως είπε θα λύσει όλα τα υπόλοιπα προβλήματα που πηγάζουν από το Κυπριακό.

Υπογράμμισε ακόμα πως ενώ η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην ανάπτυξη των σχέσεων με την Τουρκία, από την Τουρκία εξαρτάται να δείξει την ίδια διάθεση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αρνήθηκε της χημειοθεραπείες για να γεννήσει το παιδί της-Έζησε μαζί του μόλις οκτώ μήνες
Δωμάτιο θηλασμού απέκτησε η Βουλή των Αντιπροσώπων
Στο επίκεντρο θέματα άμυνας, κρίση στη Μέση Ανατολή και μεταναστευτικό στη συνάντηση ΠτΒ-ΥΠΑΜ
Παρέμβαση Χριστιάνας Ερωτοκρίτου στην Ολομέλεια της ΚΣΣΕ για την Αλβανία
Στ. Στεφάνου: Θετική για ευρύτερη περιοχή η λύση Κυπριακού,
Ικανοποίηση Ιωάννου με την πορεία υλοποίησης της μεταρρύθμισης της ΤΑ-Συνεχίζει τις επαφές
Ν. Χριστοδουλίδης: Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας, Κυριάκος Χαραλάμπους
Διπλωμάτης λάμβανε επίδομα εξωτερικού ενώ υπηρετούσε στην Κύπρο-Τα ευρήματα της Ελεγκτικής για ΥΠΕΞ
Ικανοποίηση στα κατεχόμενα για ένταξη Κοσόβου στο ΣτΕ-«Παράδειγμα για το ψευδοκράτος»