Πήρε πρώτη γεύση από τους δύο ηγέτες και τους περιμένει στη δεξίωση ο Στιούαρτ

Τις πρώτες συναντήσεις γνωριμίας με τους δύο ηγέτες είχε σήμερα ο νέος Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Κόλιν Στιούαρτ. Ο κ. Στιούαρτ πήρε μια γεύση για τις θέσεις της κάθε πλευράς, σε σχέση με το κυπριακό ενώ δήλωσε αισιόδοξος για εποικοδομητικές συναντήσεις στο μέλλον. 

Σε σχέση με τη δεξίωση της ερχόμενης Τρίτης ο κ. Στιούαρτ το χαρακτήρισε ως ένα ανεπίσημο κοινωνικό γεγονός χωρίς ατζέντα.

«Αυτό θα είναι ένα πολύ ανεπίσημο κοινωνικό γεγονός χωρίς ατζέντα, αλλά θα δώσει την ευκαιρία στους ηγέτες να μιλήσουν μεταξύ τους και σε εμένα να τους γνωρίσω καλύτερα», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως «λόγω της COVID είναι ένα γεγονός με περιορισμούς έτσι απολογούμαι δημόσια σε όλους αυτούς τους πολλούς ανθρώπους που προσκαλούνται συνήθως, γιατί πρέπει να το περιορίσουμε σε πολύ λίγα άτομα».

Ερωτηθείς για το θέμα της αδειοδότησης για το τεμάχιο 5 στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Στιούαρτ είπε πως μόλις έχει φθάσει στο νησί και ακόμα μαθαίνει και έτσι δεν είναι προετοιμασμένος να εκφράσει τη γνώμη του σε τέτοια ζητήματα προς το παρόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενημέρωσε τον Στιούαρτ για Κυπριακό και προκλήσεις σε Βαρώσι και ΑΟΖ ο Πρόεδρος

Αλλά σημειώνω πως αυτό είναι ένα θέμα, έχω ενημερωθεί για ορισμένα από τα θέματα και θα συνεχίσω να μαθαίνω από όλους τους εταίρους μας και τους συναδέλφους μου επίσης, σημείωσε.

Ο κ. Στιούαρτ χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον κ. Τατάρ πολύ καλή και είπε πως αυτός τον καλωσόρισε το νησί κάτι για το οποίο είναι πολύ ευγνώμων.

Είπε πως προβλέπει να έχουν μια πολύ στενή σχέση. «Όπως του έχω πει θέλω να είμαι υποβοηθητικός. Θέλω να είμαι εποικοδομητικός και να κάνω ό,τι μπορώ. Ελπίζω ότι θα είμαι ένας καλός εταίρος και προσβλέπω πολύ να βγω έξω και να συναντήσω ανθρώπους σε όλο το νησί, όλους τους εταίρους μας και όλους τους συνομιλητές μας», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως είναι πολύ ικανοποιημένος που ο κ. Τατάρ έχει αποδεχθεί την πρόσκλησή του για τη δεξίωση την Τρίτη, σημειώνοντας πως και ο κ. Αναστασιάδης έχει αποδεχθεί. Ο κ. Στιούαρτ είπε ακόμη πως προσβλέπει να προχωρήσει με το έργο του.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συνάντηση, είπε πως ήταν εξαιρετική. Σημείωσε πως είχε μια χρήσιμη ενημέρωση για τις θέσεις του κ. Τατάρ κάτι που είναι θεμελιώδες για αυτόν, να αρχίσει να αντιλαμβάνεται τις θέσεις. Και πάντα σέβομαι τις θέσεις όλων των παικτών, έτσι θεωρώ ότι ξεκινήσαμε εξαιρετικά, ανέφερε.

Δήλωσε ετοιμότητα αλλά... εμμένει ο Τατάρ 

Το κυπριακό πρόβλημα δεν είναι εύκολο, αν ήταν θα είχε λυθεί, δήλωσε ότι εξήγησε ο Ερσίν Τατάρ στον νέο Ειδικό Εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο. Ο Τ/κ ηγέτης επανέλαβε στον Κόλιν Στιούαρτ την θέση του ότι δεν είναι υπέρ της ομοσπονδίας και εξέφρασε την ελπίδα η συνάντησή του την Τρίτη με τον Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη να είναι εποικοδομητική.

O Ερσίν Τατάρ είπε ότι είχαν μια θετική συνάντηση και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.

Του ανέφερε, όπως είπε, ότι «εδώ υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί, δυο χωριστά κράτη, δύο χωριστές δημοκρατίες. Η κυριαρχία είναι για μας εξαιρετικά σημαντική. Εμείς δεν είμαστε υπέρ της ομοσπονδίας. Αυτό ανήκει στο παρελθόν».

Ο κ. Τατάρ επανέλαβε ότι ο λόγος που το Κυπριακό δεν έχει λυθεί είναι επειδή οι Ε/κ θεωρούν ότι ολόκληρο το νησί είναι ελληνικό, θεωρούν τους Τ/κ μειονότητα. Οι Τ/κ, είπε, έχουν την ίδια κυριαρχία με τους Ε/κ και για αυτό «εάν αν θα υπάρξει μια λύση στην Κύπρο αυτή θα πρέπει να αποδέχεται τα δύο χωριστά κράτη. Η Κυπριακή Δημοκρατία στο νότο έχει μετατραπεί σε μια ε/κ δημοκρατία. Το δικό μας κράτος είναι το κράτος των Τ/κ».

Η «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, ιδρύθηκε το 1983, αλλά προϋπήρχε, δήλωσε ο κ. Τατάρ αναφερόμενος και πάλι στα γεγονότα του 1963 – 1964 και λέγοντας πως οι Ε/κ πέταξαν έξω τους Τ/κ με την απειλή των όπλων. Ανέφερε ότι η θέση τους ενδυναμώνεται με την στήριξη και τις εγγυήσεις της Τουρκίας.

Ο κ. Τατάρ είπε ότι δήλωσε την ετοιμότητά του στον κ. Στιούαρτ να έχουν συχνά συναντήσεις και πως αποδέχθηκε την πρόσκληση και το βράδυ της ερχόμενης Τρίτης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην νεκρή ζώνη. «Ινσιαλλάχ η συνάντηση εκεί να είναι εποικοδομητική. Άλλωστε ποτέ η τ/κ πλευρά δεν απέφυγε τις συνομιλίες και τις συναντήσεις γιατί εάν υπάρξει μια συμφωνία αυτό θα γίνει συζητώντας το ζήτημα, εξηγώντας το».

Ωστόσο, είπε, για να μην υπάρξει παρεξήγηση ανέφερε στον Κόλιν Στιούαρτ «ότι δεν ξεκινούμε επίσημες διαπραγματεύσεις χωρίς να γίνουν αποδεκτές η κυριαρχικής μας ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς». Αυτό ο ίδιος λέει από τότε που εκλέγηκε, όπως είπε, και για πρώτη φορά το κατέθεσε στο πακέτο των 6 σημείων στην Γενεύη τον περασμένο Απρίλιο. Υποστήριξε δε ότι η ισότητα και η κυριαρχία των Τ/κ υπάρχει στο Σύνταγμα του 1960.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι τα «εμπάργκο» και οι περιορισμοί εναντίον των Τ/κ που εφαρμόζονται εδώ και χρόνια είναι άδικοι και αναχρονιστικοί. «Υπάρχει μια δυσκολία, μια αδικία, πώς θα φύγει; Με τον διάλογο και με την αποδοχή των πραγματικοτήτων».

Κληθείς να πει εάν συζήτησαν το γεγονός ότι μετά την άτυπη τριμερή συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη δεν έχει βγει ακόμη κάποια ανακοίνωση (για τον διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου), ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι ο κ. Στιούαρτ είναι ο επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη στο θέμα αυτό.

Ανέφερε δε ότι δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στην δική του θέση ούτε και στης Τουρκίας. «Επίσημες διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν με την αποδοχή της κυριαρχίας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος μας». Εάν το ΣΑ του ΟΗΕ, συνέχισε, θα προσπαθήσει να διορίσει έναν απεσταλμένο που θα είναι υπόλογος στο Συμβούλιο, αυτό θα είναι μια «ατυχής εξέλιξη», όπως είπε. «Γιατί όποιος πει ό,τι θέλει ας πει, εμείς δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τις παραμέτρους και το πλαίσιο που θέσαμε. Όταν δεν υπάρχει κοιν΄΄ο έδαφος, δεν υπάρχει νόημα να πιέζεις μια κατάσταση γιατί αυτό δεν θα οδηγήσει πουθενά»

Σε ερώτηση για ΜΟΕ, ο κ. Τατάρ είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε σε τέτοια μέτρα και στην Γενεύη και στις Βρυξέλλες, αλλά «όταν τα δούμε βλέπουμε ότι αναφέρονται στην ουσία του Κυπριακού, εισέρχονται στο πεδίο της δική; Μας κυριαρχίας ή προσπαθούν να εισέλθουν». Έφερε ως παράδειγμα το ΜΟΕ που αφορά το Βαρώσι, λέγοντας ότι σε κάτι τέτοια μέτρα «δεν είναι εφικτό εμείς να πούμε ναι. Γιατί η ουσία του Κυπριακού είναι θέμα κυριαρχίας. Δεν μπορούμε να πούμε ναι σε ΜΟΕ που ενοχλούν την κυριαρχία μας, αλλά η πρόθεση της ε/κ πλευράς πάντα αυτή ήταν».

Γι αυτό, κατέληξε, ο κ. Τατάρ «δεν υπάρχει κάποια ελπίδα αυτή τη στιγμή».

Είδε το πρωί Αναστασιάδη ο Στιούαρτ

Στο μεταξύ το πρωί, ο Στιούαρτ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, από τον οποίο ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, διαβεβαιώνοντας την ετοιμότητα του ιδίου για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. 

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Μάριο Πελεκάνο, κατά τη διάρκεια της εθιμοτυπικής πρώτης συνάντησης που είχαν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλωσόρισε τον κ. Στιούαρτ στην Κύπρο και του ευχήθηκε επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε στον κ. Στιούαρτ τις θέσεις της πλευράς μας, επαναλαμβάνοντας τη βούληση και δέσμευση μας για την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, για την επίλυση του Κυπριακού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παράλληλες μάχες για Κυπριακό και κυρώσεις-Το διακύβευμα των επόμενων ημερών

Επίσης, ενημερώθηκε εκτενώς για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς σε θάλασσα και ξηρά και έκανε ειδική μνεία στην ανάγκη αναστροφής των τετελεσμένων στο Βαρώσι.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδέχτηκε πρόσκληση του κ. Στιούαρτ για να παραστεί σε δεξίωση που θα παραθέσει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ την ερχόμενη Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου, στις 7μμ, στο Λήδρα Πάλας.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Κόλιν Στιούαρτ δήλωσε πως, «θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να είναι βοηθητικός στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, σημειώνοντας ωστόσο ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κατά πόσον είναι αισιόδοξος ή όχι.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Στιούαρτ εξέφρασε αρχικά τη χαρά του που βρίσκεται εδώ στην Κύπρο. «Μόλις είχα μια συνάντηση με τον εξοχότατο κ. Αναστασιάδη που με καλωσόρισε στην Κύπρο. Είμαι πολύ ευγνώμων για το θερμό καλωσόρισμα, ανυπομονώ να συνεργαστώ στενά και με τις δύο πλευρές και να κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω τη διαδικασία και να εργαστώ εποικοδομητικά με τους εταίρους σε όλο το νησί», είπε.

Ο κ. Στιούαρτ είπε ότι αργότερα σήμερα θα συναντηθεί με τον κ. Τατάρ και την επόμενη εβδομάδα θα διοργανώσει μια ανεπίσημη δεξίωση, «η οποία ελπίζω», όπως είπε, «ότι θα είναι άλλη μια ευκαιρία να γνωριστούμε καλύτερα με τους ηγέτες, να τους επιτρέψουμε ακόμη να έχουν λίγο χρόνο μεταξύ τους και ελπίζω να έχουμε μια καλή αρχή. Όπως είπα, είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ».

Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος για τη διαδικασία στο Κυπριακό, είπε ότι είναι λίγο νωρίς για να έχει άποψη για το αν μπορεί να είναι αισιόδοξος ή όχι. «Ακόμα μαθαίνω. Αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσω τη διαδικασία και για να διαδραματίσει ο ΟΗΕ έναν εποικοδομητικό ρόλο», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το έγγραφο επιλογών κατά της Τουρκίας-Περικοπές κονδυλίων και στοχευμένα μέτρα

Δειτε Επισης

Οι Βρυξέλλες δίνουν τον ρυθμό στα κρίσιμα ζητήματα-Οι επιδιώξεις της Λευκωσίας για Κυπριακό και Μεταναστευτικό
Τι σηματοδοτεί η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ-Η επόμενη μέρα και τα απόνερα στην Κύπρο
Ζητούν από την Ολγκίν να καταγράψει την απουσία κοινού εδάφους σε έκθεση οι τ/κ-«Αξιολόγησαν λάθος το νέο μας όραμα»
Τατάρ: Με σωφροσύνη χρήση των βάσεων στην Κύπρο, δεν θέλουμε να γίνει στόχος, είναι η δική μας πατρίδα
Καταγγελία για «κουβαλητούς» ψηφοφόρους από τη Δήμαρχο Λακατάμιας
Κυπριακό και σχέσεις με Κοινοπολιτεία σε συνάντηση ΠτΒ με ΓΓ οργανισμού
Με αναφορές στην επίθεση του Ιράν αλλά και το Κυπριακό το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής
Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και το Κυπριακό στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας Γκουτέρες-Φιντάν
Διαφωνίες στη Βουλή για την πρόταση Kυβέρνησης για πλαίσιο ελέγχου άμεσων ξένων επενδύσεων
Τα δύο σενάρια στο τραπέζι για ενδεχόμενη απάντηση του Ισραήλ και οι αρνητικές συνέπειες για την Κύπρο