Παραπέμπεται στο ΣΕΥ το έγγραφο επιλογών κυρώσεων για τις τουρκικές προκλήσεις στα Βαρώσια

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου θα συνεχιστεί η συζήτηση για το προσχέδιο του εγγράφου επιλογών για την απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ενέργειες της Τουρκίας και της τ/κ πλευράς στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, σύμφωνα με πληροφόρηση του ΚΥΠΕ.

Το προσχέδιο συζητήθηκε αργά το απόγευμα της Τετάρτης στην συνάντηση των μόνιμων αντιπροσώπων των κρατών μελών (COREPER), ενόψει της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται πως το έγγραφο επιλογών, ένα πρώτο προσχέδιο του οποίου ετοιμάστηκε - μετά από εντολή του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων - από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης την περασμένη εβδομάδα και έκτοτε αποτελεί αντικείμενο διαβούλευσης μεταξύ των κρατών μελών, μπορεί να αποτελέσει οδηγό για αποφάσεις σε επίπεδο Συμβουλίου, αναφορικά με τα επόμενα βήματα απέναντι στην Τουρκία σε περίπτωση που δεν αντιστρέψει τις μονομερείς ενέργειες στα Βαρώσια.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι επιλογές περιλαμβάνουν την περικοπή κονδυλίων για την Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή τα προενταξιακά ταμεία, πιθανό πάγωμα διαλόγων υψηλού επιπέδου και στοχευμένες κυρώσεις κατά ατόμων που ευθύνονται για τις ενέργειες στα Βαρώσια.

Επίσης αναμένεται στο κείμενο να υπάρχει αναφορά για την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών στο Κυπριακό και κάλεσμα για διάλογο όσον αφορά το φυσικό αέριο και την συνεργασία στην ενέργεια στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης.

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα