«Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση» και «τα έξοδα του γάμου η νύφη δεν τ’ αξίζει»

Το μήνυμα ότι όσο λιγότεροι είναι οι δήμοι τόσο πιο οικονομικά εύρωστοι, τόσο λιγότερα θα πληρώνουν οι δημότες και τόσο καλύτερες υπηρεσίες θα απολαμβάνουν, έστειλε σε σχέση με τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτον, με το ΑΚΕΛ να απαντά πως ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, θέλει τη Μεταρρύθμιση της Τ.Α. όσο ήθελε και τη Μεταρρύθμιση του ΓΕΣΥ.  

Ερωτηθείς για το θέμα, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, υπέδειξε πως, «σε αυτόν τον τόπο υπάρχει ένα κόμμα, το ΑΚΕΛ, που σέβομαι και το κόμμα και τις ιδεολογίες τους. Δεν θα δεχτώ ποτέ την προπαγάνδα τους. Είπαμε και το εννοούμε, θα κάνουμε μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ξεκινήσαν από 14 δήμους, επέμεναν, ήρθε το Υπουργείο Εσωτερικών και είπε μάξιμουμ 17, διαφορετικά δεν θα είναι μεταρρύθμιση».

«Μπήκαν στην Επιτροπή Εσωτερικών», συνέχισε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, «έκοψαν και έραψαν οι του ΑΚΕΛ, παρουσίασαν 20-21, μιλούν για 22 δήμους. Μα αν είναι να κάνω μεταρρύθμιση, έχω 30 για να τους κάνω 22, ξέρετε έχει και παροιμία, τα έξοδα του γάμου η νύφη δεν τ’ αξίζει. Τι μεταρρύθμιση να κάνω; Γι’ αυτό και εμείς παραμένουμε και στέλνουμε το μήνυμα ξεκάθαρο: Μεταρρύθμιση θα έχουμε, ο μάξιμουμ αριθμός θα είναι 17 με βάση τα σενάρια που κατέθεσε το Υπουργείο Εσωτερικών. Εάν υπάρχει πλειοψηφία στη Βουλή ακόμα πιο ριζοσπαστική εμείς συζητούμε και για λιγότερους από 17».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πέντε δήμοι με… ουρά-Το περιεχόμενο της μελέτης του '14 και τα σημερινά δεδομένα

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων για 14 δήμους, ο κ. Νεοφύτου, επανέλαβε πως, «οποιοδήποτε νούμερο κάτω από το 17 εμείς στηρίζουμε το κυβερνητικό νομοσχέδιο. Οποιαδήποτε πρόταση λιγότερους από 17 ο Δημοκρατικός Συναγερμός δηλώνει παρών. Χωρίς ίντριγκες και μαθήματα εκ καθέδρας, να μας κάνει τώρα μαθήματα το ΑΚΕΛ για μεταρρυθμίσεις. Η μόνιμη δύναμη του συντηρητισμού που βάζει εμπόδια στο οτιδήποτε εκσυγχρονιστικό σ’ αυτό τον τόπο. Δεν κάνουμε μεταρρύθμιση ούτε για τους Δημάρχους, ούτε για τα κόμματα. Κάνουμε τη μεταρρύθμιση για τους πολίτες. Όσο λιγότεροι είναι οι δήμοι τόσο πιο οικονομικά εύρωστοι, τόσο λιγότερα θα πληρώνουν οι δημότες και τόσο καλύτερες υπηρεσίες θα απολαμβάνουν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα χαρακώματα για Τ.Α.-Ο κίνδυνος να τιναχθούν όλα και η ατολμία του ΑΚΕΛ

Σε ερώτηση για τους 5 μητροπολιτικούς πως προέκυψε η θέση του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού τόνισε πως, «η μελέτη, η πρώτη των Άγγλων εμπειρογνωμόνων, μιλούσε για 5 μητροπολιτικούς δήμους αλλά και την ευχέρεια να δημιουργηθούν κάποιοι αγροτικοί δήμοι. Δεν θα χαθώ εγώ στις λεπτομέρειες, είπα τη θέση, στηρίζουμε το κυβερνητικό νομοσχέδιο όπως κατατέθηκε για 17 δήμους και έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ κάποιων επιλογών για τους 17, αλλά ο αριθμός μένει 17. Καμία συζήτηση ούτε για 17,5. Από εκεί και πέρα αν υπάρχει πολιτική βούληση για ακόμη πιο ριζοσπαστική μεταρρύθμιση, χωρίς να το ρίξουμε στις ελληνικές καλένδες, να τελειώνουμε σε μερικές εβδομάδες».

Σε παρατήρηση ότι ζήτησε και ο Δημοκρατικός Συναγερμός προθεσμία για να θέσει τροπολογίες και που θα κινηθούν αυτές οι τροπολογίες, ο κ. Νεοφύτου απάντησε πως, «το ΑΚΕΛ διαμόρφωσε ένα δικό του νομοσχέδιο με τον Υπουργό Εσωτερικών να διαφωνεί. Δεν συμφώνησε ποτέ, ούτε ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ούτε ο Υπουργός Εσωτερικών, ούτε η κυβέρνηση με τα κοψίματα και τα ραψίματα του ΑΚΕΛ. Όχι με κριτήρια το τι θέλουν οι δημότες αλλά τι ενδεχομένως να συμφέρει στην Εζεκία Παπαϊωάννου. Δεν είναι με αυτό τον τρόπο που κάνουμε μεταρρυθμίσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καρφώνει Νουρή για πολιτική στρεψοδικία ο Δαμιανού, απορρίπτει ο ΥΠΕΣ

Απαντώντας στον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, απάντησε πως, «ο Αβέρωφ Νεοφύτου υιοθετώντας την τακτική «καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση», προσπάθησε να δικαιολογήσει τις κυβερνητικές παλινωδίες για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με τη γνωστή του αμετροέπεια, μίλησε για προπαγάνδα του ΑΚΕΛ που βάζει εμπόδια στον εκσυγχρονισμό». 

Και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, για τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ο τόπος είναι μικρός και γνωριζόμαστε. Οπόταν όλοι ξέρουμε ποιοι βάζουν φρένο στις μεταρρυθμίσεις, με θλιβερότερο παράδειγμα το ΓεΣΥ, το οποίο υπονομεύτηκε εκ των έσω με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ μάλιστα να πρωταγωνιστεί. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου θέλει τη μεταρρύθμιση της ΤΑ όσο ήθελε και το ΓεΣΥ».

«Το ΑΚΕΛ στηρίζει τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το αποδεικνύει στην πράξη. Δεν αλλάζει τη θέση του κατά πού φυσάει ο άνεμος, ούτε ξεθάβει προτάσεις που συζητήθηκαν πριν από 7 χρόνια. Όλα τ’ άλλα είναι φτηνά επικοινωνιακά κόλπα που προσπαθούν να δικαιολογήσουν μια ακόμα κυβερνητική υπαναχώρηση και τα παζάρια του παρασκηνίου με τους γνωστούς πρωταγωνιστές», κατέληξε ο κ. Κουκουμάς.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ, Μαρία Παναγιώτου, δήλωσε πως «τα όσα τεκταίνονται γύρω από το νομοσχέδιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επιβεβαιώνουν τους φόβους μας για το ότι τελικά δεν θα προχωρήσει η μεταρρύθμιση αλλά η απορρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Είναι αυταπόδεικτο, είπε η κ. Παναγιώτου, «πως τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, έχουν τεράστια ευθύνη για την όλη κατάσταση δεδομένου ότι στην ενοποίηση των Δήμων καθώς και στον τρόπο λειτουργίας των δημοτικών διαμερισμάτων, εξυπηρετούσαν κομματικές σκοπιμότητες με βασικό στόχο τον πλήρη έλεγχο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

«Σε ότι αφορά τον αριθμό των Δήμων, εκτιμούμε ότι θα μπορούσε να υπάρξει με μία ορθολογική αξιολόγηση η μείωση του αριθμού των Δήμων γύρω στους είκοσι, και εάν στο μέλλον διαφανεί ότι υπάρχει δυνατότητα να γίνει περαιτέρω μείωση», πρόσθεσε.

«Η ΕΔΕΚ επιμένει:

α) Η εκλογή των δημοτικών συμβούλων να γίνεται στη βάση μιας ενιαίας ψηφοφορίας εντός του Δήμου και όχι σε επίπεδο δημοτικού διαμερίσματος. 

β) Οι σχολικές εφορίες πρέπει να εξαιρεθούν από το πεδίο εφαρμογής της μεταρρύθμισης καθώς η υπερ-συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στους δήμους θα τους καταστήσει δυσλειτουργικούς», κατέληξε.

 

Δειτε Επισης

Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Ανάλυση BBC: Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση, τώρα ο Νετανιάχου περιμένει
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»
Καμία αναφορά στις επιθέσεις του Ισραήλ από τον πρόεδρο του Ιράν
Με σπόντες για αποπροσανατολισμό απαντά η Κυβέρνηση για τα περί επιδόματος εξωτερικού του ΠτΔ
Ξεκαθαρίζει για πυραύλους στο Ισραήλ μέσω Κύπρου η Κυβέρνηση-«Δεν δόθηκε ποτέ τέτοια άδεια»
Προετοιμάζεται για την επόμενη επίσκεψη Ολγκίν η Λευκωσία-«Αταλάντευτη προσήλωση στις προσπάθειες»
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
ΠΙΝΑΚΕΣ: Πόσες ενστάσεις εγκρίθηκαν στις περιοχές που έβαλε στο μικροσκόπιό του το ΥΠΕΣ