Ανησυχεί για απορρύθμιση αντί μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης ο Σιζόπουλος

Η ΕΔΕΚ θεωρεί ότι η προσπάθεια η οποία καταβάλλεται δεν θα οδηγήσει σε μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά σε απορρύθμισή της, ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, σε δηλώσεις του μετά την κατάθεση στεφάνων από την ΕΔΕΚ στον Ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στο Προεδρικό Μέγαρο. 

Ερωτηθείς για την χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής να συνεχίσει τη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης μετά τα Χριστούγεννα και την άποψη του για τις εξελίξεις γύρω από το θέμα, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι η ΕΔΕΚ από την αρχή είχε ξεκάθαρη θέση ότι οι τοπικές εκλογές θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο και για χρονική διάρκεια θητείας πέντε ετών.  Δυστυχώς, πρόσθεσε, οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις για τους δικούς τους λόγους προχώρησαν να υιοθετήσουν τη μεταφορά της ημερομηνίας πραγματοποίησης των εκλογών σε δυόμιση χρόνια για να τις ταυτίσουν με τις Ευρωεκλογές.

Είπε επίσης ότι η ΕΔΕΚ διαφωνεί με την ταύτιση των δημοτικών εκλογών με τις Ευρωεκλογές, δεδομένου ότι είναι δυο εκλογικές διαδικασίες με εντελώς διαφορετικό πολιτικό περιεχόμενο και πεδίο. Σημείωσε ότι αν κάποιοι θα ήθελαν να μειωθούν οι εκλογικές αναμετρήσεις κατά τη διάρκεια της πενταετίας θα μπορούσαν να ταυτίσουν τις Ευρωεκλογές με τις βουλευτικές εκλογές που έχουν περίπου και το ίδιο πολιτικό πλαίσιο και να παραμείνουν οι δημοτικές εκλογές αυτόνομες.

Η ΕΔΕΚ, είπε ο κ. Σιζόπουλος, είναι έτοιμη και κατέθεσε τις τροπολογίες της, προσθέτοντας ότι έχει σοβαρές διαφωνίες με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου όπως έχει κατατεθεί και αναφορικά με την ενοποίηση δήμων, τη λειτουργία δημοτικών διαμερισμάτων, με το γεγονός ότι επιχειρείται η εισαγωγή του πλειοψηφικού από την πίσω πόρτα με πρόσχημα την απλή αναλογική. Ανέφερε ότι θεωρούν παράλληλα ότι η ένταξη των σχολικών εφοριών στους δήμους θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη λειτουργία τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

«Από εκεί και πέρα ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του. Εμείς θεωρούμε ότι η προσπάθεια η οποία καταβάλλεται δεν θα οδηγήσει σε μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά πολύ φοβούμαστε ότι τελικά θα οδηγήσει σε απορρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης
Ούρσουλα στην τελετή στο ΕΚ για 20χρονα διεύρυνσης-«Ηγετική η θέση της Κύπρου για τη βοήθεια προς τη Γάζα»
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης