Σέντρα επικρίσεων Στεφάνου σε Κυβέρνηση για διαπλοκή στον αθλητισμό και στημένα

Η Κυβέρνηση εξήγγειλε και διακήρυξε πολλά σε θέματα εξυγίανσης και διαφάνειας στον αθλητισμό «αλλά δυστυχώς έκανε πολύ λιγότερα τα οποία αποδεικνύονται - και είναι – ανεπαρκή» δήλωσε  τη Δευτέρα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, σε ομιλία του στην εκδήλωση απονομής του Βραβείου Αθλητικής Προσφοράς «Κώστα Λυμπουρή και Νική Γεωργίου» της ΚΕ του ΑΚΕΛ για το 2021.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «δεν ισοπεδώνουμε τα πάντα στον χώρο του αθλητισμού ούτε και είμαστε μηδενιστές μιας και σε αρκετά αθλήματα οι πρωταθλητές μας έχουν φτάσει σε υψηλά επίπεδα επιδόσεων, πετυχαίνοντας μεγάλες διεθνείς διακρίσεις και τιμώντας την Κύπρο μας».

Πρόσθεσε ότι «ο κυπριακός αθλητισμός διαθέτει ταλέντο που μπορεί να αναδειχθεί με σωστό προγραμματισμό και καλύτερη αξιοποίηση των κονδυλίων που διατίθενται από το κράτος, καθώς και με τον καθορισμό κριτηρίων που να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες και τις οικονομικές δυνατότητες των αθλητών, ώστε να μη μένει κανένας πίσω».

Όπως είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, «επιβάλλεται περισσότερη και πιο ουσιαστική επένδυση από μέρους της πολιτείας για ανάπτυξη των υποδομών και για στήριξη των αθλητών μας, οι οποίοι έχουν προοπτική για διακρίσεις», εκφράζοντας τη στήριξη του κόμματος και προς τον μαζικό αθλητισμό.

Στην ομιλία του ο Στέφανος Στεφάνου σημείωσε ότι «ο αθλητισμός, ως κοινωνικό αγαθό, έχει τρωθεί εξαιτίας της εμπορευματοποίησης και της υπαγωγής του σε μεγάλο βαθμό στη λογική του κέρδους, ενώ φαινόμενα όπως η διαπλοκή, η διαφθορά, ο νεποτισμός, τα στημένα παιγνίδια και ο παράνομος τζόγος, το ντόπινγκ, η βία εκτροχιάζουν τον αθλητισμό από τον κοινωνικό του ρόλο και αμβλύνουν τη σημασία του».

«Ολα αυτά επιβάλλουν συνεχή αγώνα για εξυγίανση», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι «είναι για όλους αυτούς τους λόγους που πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να γίνουν σοβαρές δομικές αλλαγές σε ολόκληρο το οικοδόμημα του αθλητισμού της χώρας μας».

Το ΑΚΕΛ, είπε ο κ. Στεφάνου, «θέλοντας να συμβάλει στην προσπάθεια για εξυγίανση του κυπριακού αθλητισμού, τη θεσμοθέτηση αρχών και προπαντός την εφαρμογή τους, προωθεί και υπογραμμίζει την ανάγκη για ενιαία αθλητική νομοθεσία σε όλο το φάσμα του αθλητισμού».

Εισηγείται την θέσπιση «αθλητικής νομοθεσίας που θα συνδέεται με την αναβάθμιση του επιτελικού ρόλου του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού και η οποία θα δίνει εργαλεία για έλεγχο και την πάταξη της κακοδιαχείρισης σε κάποιες των αθλητικών ομοσπονδιών, οι οποίες επικαλούμενες το αυτοδιοίκητό τους δεν αποδέχονται έλεγχο και δεν υιοθετούν σημαντικές πτυχές του κώδικα σωστής επαρκής διακυβέρνησης».

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η έλλειψη λογοδοσίας σχεδόν πάντα οδηγεί στην ασυδοσία, τον νεποτισμό και την οικογενειοκρατία ενώ το αυτοδιοίκητο των ομοσπονδιών προϋποθέτει την εφαρμογή κώδικα σωστής διακυβέρνησης και ασφαλώς δεν σημαίνει αυθαιρεσία και αδιαφάνεια». 

Πρόσθεσε ότι «το ΑΚΕΛ, εδώ και καιρό, έχει διαμορφώσει ολοκληρωμένες θέσεις πάνω σε αυτά τα ζητήματα και ειδικά στο θέμα της νέας αθλητικής νομοθεσίας» και σε αυτό το πλαίσιο «πάντοτε είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε στη διαμόρφωση ολοκληρωμένης εισήγησης για το τελικό ζητούμενο που είναι η εξυγίανση του αθλητισμού».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε «αυτά τα ζητήματα όμως είναι πρωτίστως της εκτελεστικής εξουσίας, της κυβέρνησης, η οποία έχει τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες να δράσει».

Κλείνοντας συνεχάρη τα τιμώμενα πρόσωπα, Λουκά Καλογήρου και Νίκο Γιατρού, σημειώνοντας ότι πρόκειται «για δύο παράγοντες που συνέβαλαν καθοριστικά στην ανάπτυξη και εξέλιξη δυο πολύ σημαντικών πτυχών του αθλητικού γίγνεσθαι του τόπου, ο Λουκάς Καλογήρου στο στίβο, και ιδιαίτερα στο δέκαθλο,  και ο Νίκος Γιατρού στο γυναικείο και αγροτικό ποδόσφαιρο».

Σε άλλη του ανακοίνωση το ΑΚΕΛ αναλύει το σκεπτικό της απόφασης για την απονομή του Βραβείου Αθλητικής Προσφοράς 2021 στους Λουκά Καλογήρου και Νίκο Γιατρού

Για τον Λουκά Καλογήρου σημειώνεται ότι «με την σχεδόν 60χρονη μεστή πορεία και προσφορά του τίμησε τον εαυτό του και άφησε μια τεράστια κληρονομιά στο αθλητικό γίγνεσθαι και ευρύτερα στην εκπαίδευση και την κοινωνία του τόπου μας και υπήρξε ένας αληθινός πρεσβευτής αξιών, τίμιου παιχνιδιού και ήθους.

Ο Νίκος Γιατρού, σύμφωνα με το σκεπτικό βράβευσης, «μέσα από την 60χρονη και πλέον άδολη προσφορά του, υπήρξε ένας πρωτοπόρος είλωτας του αθλητισμού ενώ αφήνει πίσω του μια τεράστια παρακαταθήκη αφειδώλευτης και πολύχρονης εθελοντικής προσφοράς, που είναι το σήμα κατατεθέν της προσωπικότητας και του χαρακτήρα του. Να δίνει, χωρίς να ζητά…».

Δειτε Επισης

Εντοπίστηκε γρίπη των πτηνών στο αγελαδινό γάλα, προειδοποιεί ο ΠΟΥ-Σε πολύ υψηλές ποσότητες ο ιός
Απoρρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού στο Συμβούλιο Εφετών Λάρισας για το μπάζωμα στα Τέμπη
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Ανακοινώθηκαν τα πρώτα «καλλιστεία» τεχνητής νοημοσύνης-H νικήτρια... κούκλα θα λάβει πάνω από 20.000
Ένα βήμα πριν την ήττα η Ουκρανία-Η δυσοίωνη πρόβλεψη και το κρίσιμο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
BINTEO: Συνελήφθη ο άντρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ