Έφτασε στην Κύπρο ο Στιούαρτ-«Ελπίζουμε ότι θα φέρουμε μια διαρκή ειρήνη στο νησί»

Με την ελπίδα να δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς συνεργασίας με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και να μάθει από αυτά, ώστε μαζί, να φέρουν μια «διαρκή ειρήνη στο νησί», έφτασε στην Κύπρο ο νέος Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ και επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), Κόλιν Στιούαρτ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο κ. Στιούαρτ είπε ότι προσβλέπει στη συνέχιση του έργου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Σημειώνεται ότι ο κ. Στιούαρτ αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντά του και ως Αναπληρωτής Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα (DSASG) για την Κύπρο.

Ο κ. Στιούαρτ διαδέχεται την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, η οποία ολοκλήρωσε την αποστολή της στις 30 Νοεμβρίου 2021. «Θα ήθελα να επωφεληθώ της ευκαιρίας να αποτίσω φόρο τιμής στην προκάτοχό μου, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, για την αφοσιωμένη ηγεσία της στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και την αποστολή των καλών υπηρεσιών».

Τόνισε επίσης ότι έχει επίγνωση της σημασίας της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για τις ζωές όλων των Κυπρίων.

Ο Κόλιν Στιούαρτ είπε ότι προσβλέπει στη συνέχιση του έργου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και ελπίζει να σφυρηλατήσει ισχυρές σχέσεις εργασίας με όλους τους ενδιαφερόμενους και να μάθει από αυτούς, «ώστε μαζί, να ελπίζουμε ότι θα φέρουμε μια διαρκή ειρήνη στο νησί».

Ο κ. Στιούαρτ θα συναντηθεί με τους δύο ηγέτες, άλλους ανώτερους αξιωματούχους, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, μέλη της διπλωματικής κοινότητας και την οικογένεια των Ηνωμένων Εθνών σε όλο το νησί τις επόμενες εβδομάδες, προστίθεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Στιούαρτ, ο οποίος μέχρι πρόσφατα υπηρετούσε ως Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ και Επικεφαλής της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για το Δημοψήφισμα στη Δυτική Σαχάρα (MINURSO) (2017-2021), έχει να συνεισφέρει μέσω μιας μακράς σειράς επιτευγμάτων ηγεσίας, διπλωματίας και αποτελεσματικής διαχείρισης, με πάνω από 28 χρόνια εμπειρίας στην ειρήνη και την ασφάλεια και τις διεθνείς υποθέσεις.

Πριν από το MINURSO, υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Επικεφαλής και Επιτελάρχης του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών στην Αφρικανική Ένωση (UNOAU) στην Αντίς Αμπέμπα και διορίστηκε σε πολλές επιτόπιες αποστολές των Ηνωμένων Εθνών, μεταξύ των οποίων ως Αναπληρωτής Αρχηγός του Επιτελείου και Αρχηγός Πολιτικών Υποθέσεων στην Ολοκληρωμένη Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Ανατολικό Τιμόρ (UNMIT) (2007-2009).

Ήταν Καναδός διπλωμάτης από το 1990 έως το 1997, είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Laval στον Καναδά. Μιλάει άπταιστα αγγλικά και γαλλικά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

BINTEO: Πήγε για κούρεμα και τον πήρε ο ύπνος-Η απόφαση του κουρέα που έγινε viral
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Στις 18 Απριλίου απαντά η 47χρονη σε κατηγορίες για κλοπές μέσω καρτών paysafe
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»