Νέα δεδομένα με πολιτικές διαστάσεις από το deal για το οικόπεδο πέντε

Ακόμα εντονότερη κάνει την παρουσία της στην Κύπρο η Exxon Mobil μετά και την επιτυχή προσφορά της στον διαγωνισμό που προκήρυξε το Υπουργείο Ενέργειας σχετικά με την αδειοδότηση του οικοπέδου Πέντε της κυπριακής Αποκλειστικής Ζώνης. Η Exxon Mobil που δραστηριοποιείται ήδη ενεργά στο Οικόπεδο 10 της ΑΟΖ θα συμμετέχει  σε κοινοπραξία με την Qatar Petroleum.

Ειδικότερα, όπως και στο Οικόπεδο 10 διαχειρίστρια εταιρεία είναι η Exxon Mobil με ποσοστό 60%, ενώ η Qatar Petroleum συμμετέχει με ποσοστό 40%. Πέραν από την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Κυβέρνησης και του αμερικανικού κολοσσού, η συμφωνία έχει και άλλες πτυχές οι οποίες έχουν και μελλοντικά θα αποδείξουν τη σημασία τους.

Σε τεχνικό επίπεδο, η Exxon Mobil η οποία πέραν από την κυπριακή ΑΟΖ, έχει τεράστια εμπειρία δεκαετιών στην αιγυπτιακή, φιλοδοξεί ότι στο οικόπεδο πέντε της ΑΟΖ κρύβονται σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου τα οποία ενδεχομένως να αποτελούν συνέχεια των όσων έχει ήδη ανακαλύψει, τόσο στην Αίγυπτο όσο και στο κοίτασμα Γλαύκος.

Επιπλέον το οικόπεδο πέντε της ΑΟΖ που νότια συνορεύει με το δέκα, στα ανατολικά συνορεύει με το οικόπεδο έξι στο οποίο δραστηριοποιείται η κοινοπραξία ΕΝΙ-Total, όπου επίσης έχουν εντοπιστεί στην πρώτη ερευνητική γεώτρηση σημαντικά κοιτάσματα που το επόμενο διάστημα αναμένεται να επιβεβαιωθούν με επιβεβαιωτική γεώτρηση που θα κάνει η γαλλο-ιταλική κοινοπραξία.

Συνεπώς η κίνηση αυτή σταθμίζοντας τος κινδύνους και τα οφέλη, θεωρήθηκε από τον αμερικανικό κολοσσό ως μια κίνηση που θα έχει θετική αποτίμηση για την εταιρεία και δεν αποκλείεται μετά την ολοκλήρωση της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στον «Γλαύκο», η προσοχή της εταιρείας να στραφεί βορειότερα στο κοίτασμα πέντε.

Μάλιστα, το γεγονός ότι σε πολιτικό επίπεδο τα δεδομένα για το οικόπεδο πέντε και το οικόπεδο δέκα είναι εντελώς διαφορετικά, καταδεικνύει ως ένα βαθμό την επιθυμία και τη φιλοδοξία του αμερικανικού κολοσσού για να εντοπίσει ένα σημαντικό κοίτασμα. Κι αυτό διότι σε αντίθεση με το οικόπεδο 10, το οικόπεδο πέντε της ΑΟΖ, εντάσσεται μέσα στον χάρτη τις Γαλάζιας Πατρίδας και των παράλογων και παράνομων απαιτήσεων της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Είναι γνωστό ότι η Τουρκία αδιαφορεί για τη νέα επιβεβαιωτική γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ στο οικόπεδο 10 θεωρώντας πως η συγκεκριμένη περιοχή ανήκει στην αιγυπτιακή ΑΟΖ. Αντίθετα την είδαμε να αντιδρά δυναμικά το 2018 όταν η ιταλική ΕΝΙ επιχείρησε να διεξάγει ερευνητική γεώτρηση στο οικόπεδο τρία, όταν έστειλε φρεγάτες του πολεμικού ναυτικού που ανέκοψαν την πορεία του SAIPEM 12000. Ανάλογη συμπεριφορά παρακολουθήσαμε πρόσφατα, όταν η Τουρκία εμπόδισε τις έρευνες του Nautical Geo σε περιοχές εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, που θεωρεί ότι της ανήκουν.  

Επίσης δεν πρέπει να λησμονούνται οι παράνομες έρευνες που διεξήγαγαν χωρίς επιτυχία τα τελευταία χρόνια, το ερευνητικό σκάφος Barbaros και τα γεωτρύπανα Fatih και Yavuz εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Είναι ξεκάθαρο, πλέον και μετά την έντονη αντίδραση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και του ψευδοκράτους, πως η νέα συμφωνία με την Exxon Mobil προκάλεσε νέους πονοκεφάλους στην άλλη πλευρά, η οποία πλέον δεν θα έχει να κάνει με τους αδιάφορους Ιταλούς, αλλά μετά την εμπλοκή της Τοtal σε όλα τα οικόπεδα που στο παρελθόν δραστηριοποιείτο η ΕΝΙ, αλλά και τη νέα συμφωνία για το οικόπεδο πέντε, γνωρίζει πως τυχών νέες προκλήσεις και ενοχλήσεις θα αποτελούν νέο μέτωπο σύγκρουσης, στις ήδη δύσκολες σχέσεις της Άγκυρας με το Παρίσι και την Ουάσιγκτον, που μάλιστα απάντησε στις τουρκικές ανακοινώσεις που εκδόθηκαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά στις απειλητικές δηλώσεις της Τουρκίας για το τεμάχιο 5 το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Αυτός εξάλλου ήταν και ο στόχος της Κυβέρνησης που επεδίωξε να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες που θα καλύψουν σε μεγάλο βαθμό το κενό που δημιουργείται από την ανυπαρξία πολεμικού ναυτικού από την Κυπριακή Δημοκρατία. Πλέον σε θεωρητικό επίπεδο και μόνο, η ΑΟΖ μοιάζει να είναι θωρακισμένη σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι στο παρελθόν. 

Στο μεταξύ όλα είναι έτοιμα για να μπει μετά από σχεδόν δύο χρόνια τρυπάνι στην κυπριακή ΑΟΖ, αφού το Stena Forth είναι έτοιμο στα ανοικτά της Λεμεσού, για να αποπλεύσει προς το κοίτασμα «Γλαύκος». Η έναρξη της επιβεβαιωτικής γεώτρησης τοποθετείται χρονικά για το δεύτερο δεκαήμερο Δεκεμβρίου και σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, όταν και λήγει η σχετική Navtex που εκδόθηκε.

Τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης, θεωρούνται εξαιρετικής σημασίας, διότι σύμφωνα με τα στελέχη του αμερικανικού κολοσσού, εάν διαπιστωθεί πως στο κοίτασμα κρύβονται οι μέγιστες δυνατές ποσότητες που υπολογίστηκαν από την πρώτη γεώτρηση, δηλαδή μια ποσότητα κοντά στα οκτώ τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, τότε θα επισπευσθούν οι διαδικασίες για εξόρυξη. Εάν τα αποτελέσματα είναι μικρότερα των προσδοκιών, τότε δεν αποκλείεται η Exxon Mobil να παγώσει τους σχεδιασμούς για εξόρυξη, αναβάλλοντας τα για κατοπινό στάδιο. Σύμφωνα με την υπουργό Ενέργειας, τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης θα γίνουν κοντά εντός της Άνοιξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΥΠΕΞ: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί του τουρκικού ΥΠΕΞ για την αδειοδότηση του τεμαχίου 5

Δειτε Επισης

Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο
Σ. Ιωάννου: Οι προτάσεις που προωθήθηκαν για μεταναστευτικό ήταν του ΕΛΑΜ
M. Σιζόπουλος: Το μεταναστευτικό δεν επιλύεται με ρατσισμό ή την ανοχή στη λογική «μπάτε σκύλοι αλέστε»