«Θα αγωνιζόμαστε μέχρι να σβήσει το σύμβολο του διαχωρισμού στον Πενταδάκτυλο»

Μέχρι να καταργηθεί και να σβήσει το σύμβολο του διαχωρισμού που είναι χαραγμένο στον Πενταδάκτυλο, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, προσθέτοντας ότι σε όλους όσοι έδωσαν την ζωή τους για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Κύπρου, οφείλουμε την ύπαρξη μας ως Κυπριακή Δημοκρατία και την αξιοπρέπεια μας ως ελεύθεροι άνθρωποι

Σε ομιλία του στην κηδεία του ηρωικώς πεσόντα κατά την τουρκική εισβολή του 1974 Λοχία Γιαννάκη Γιαννάτζιη, στην Αραδίππου, ο κ. Φωτίου είπε πως «σήμερα απευθύνουμε το ύστατο χαίρε σε ένα ακόμη ήρωα μας που έδωσε ότι πολυτιμότερο είχε, την ίδια τη ζωή του, για την προάσπιση της ελευθερίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας. Οι γονείς του ήρωα Μιχαήλ και  Κυριακού,  έφυγαν από τη ζωή το 2014, σε διάστημα 70 ημερών μεταξύ τους, με το πικρό παράπονο της απώλειας του παιδιού τους, χωρίς να μπορέσουν σήμερα να ακουμπήσουν το φέρετρο του και να εναποθέσουν σε αυτό τα δάκρυα της αγάπης τους».

Πρόσθεσε ότι «όσος και αν είναι ο πόνος και η οδύνη μας από τα δεινά της Κύπρου, οφείλουμε να ανατρέχουμε σε εκείνα τα θλιβερά γεγονότα που στιγμάτισαν την πορεία μας μέσα στον χρόνο και να αντλούμε τα σωστά διδάγματα, να προβληματιζόμαστε και να παραδειγματιζόμαστε. Πέρα από την απόδοση τιμής και ευγνωμοσύνης στους ήρωες-μάρτυρες του λαού μας, αντλούμε διδάγματα από τη δική τους προσφορά και ανανεώνουμε την πίστη μας για τη συνέχιση και καταξίωση ενός αγώνα που δεν έχει ακόμα δικαιωθεί».

Αναφερόμενος στην περίπτωση του Γιαννάκη, ο Επίτροπος Προεδρίας χαρακτήρισε «συγκλονιστικό» το γεγονός πως «η αρχική ταυτοποίηση το 2017 έγινε μόνο από ένα δόντι που εντοπίστηκε στο τόπο της θυσίας του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τελεστεί κηδεία του ήρωα». Πρόσθεσε ότι «οι προσπάθειες όμως δεν σταμάτησαν ποτέ και πριν από δύο μήνες περίπου ταυτοποιήθηκαν επιπρόσθετα μικρά οστά του, τα οποία επίσης είχαν εντοπισθεί στο χώρο της μεγάλης μάχης και τελικά της θυσίας όλης της ομάδας του Γιαννάκη».

Σύμφωνα με τον κ. Φωτίου «αυτό είναι το δράμα πολλών συγγενών των αγνοουμένων μας. Ασφαλέστατα το χρέος μας προς αυτούς δεν εκπληρώνεται με την ταυτοποίηση ενός δοντιού ή μερικών οστών» είπε και σημείωσε πως «οι τεράστιες ευθύνες της κατοχικής δύναμης έναντι των αγνοουμένων και των συγγενών τους παραμένουν και οφείλουμε να αγωνιστούμε μέχρι τέλους για την απόδοση τους και την ικανοποίηση των συγγενών, όπως ορίζεται και στις αποφάσεις των Διεθνών Δικαστηρίων».

Εκ μέρους της Πολιτείας ο Επίτροπος Προεδρίας εξέφρασε «μεγάλη εκτίμηση και τη βαθιά ευγνωμοσύνη μας για την προσφορά και τη θυσία του αγαπημένου τους» προς τα αδέλφια του Γιαννάκη «για το σθένος και τη δύναμη τους».

Αφού ανέφερε πως «όταν ξέσπασε η τουρκική εισβολή ο Γιαννάκης υπηρετούσε την στρατιωτική του θητεία με τον βαθμό του Λοχία στον 1ο Λόχο του 286 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού στην Κοκκινοτριμιθιά», σημείωσε ότι «μαζί με την ομάδα του εγκλωβίστηκαν από τα τουρκικά στρατεύματα στο ύψωμα Λαπάτσα στην περιοχή Σκυλλούρα. Σα νέοι Λεωνίδες στις δικές τους Θερμοπύλες, έπεσαν όλοι πολεμώντας, περικυκλωμένοι από πολυπληθέστερα τουρκικά στρατεύματα, πλήρως εξοπλισμένα και με επιθέσεις πολεμικών αεροπλάνων και όταν πλέον τους εξαντλήθηκαν τα πολεμοφόδια».

Ο κ. Φωτίου στην ομιλία του έκανε αναφορά και «στον εντοπισμό ανδρών της ομάδας του Γιαννάκη, την περίοδο 2005, 2008 και 2010 στην περιοχή Σκυλλούρας, στο ύψωμα που έπεσαν, στο πλαίσιο του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων. Συνολικά 30 άνδρες του 286 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού συγκαταλέχθηκαν στον κατάλογο των αγνοουμένων, ενώ 10 αναφέρθηκαν ως πεσόντες στο πεδίο της μάχης και 54 τραυματίστηκαν» είπε και σημείωσε πως «μέσα στο σκηνικό της προδοσίας και της καταστροφής, οι άνδρες του Τάγματος ανταποκρίθηκαν με τις δυνάμεις που διέθεταν στο καθήκον τους με ηρωισμό και αυταπάρνηση».

Όπως ανέφερε ο Επίτροπος Προεδρίας «σε συνθήκες ενότητας, σύνεσης και υπευθυνότητας θα πρέπει να συνεχίσουμε όλοι μαζί τον αγώνα μας, τόσο για τη διακρίβωση και της τελευταίας περίπτωσης των αγνοουμένων μας, όσο και για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του εθνικού μας προβλήματος, η οποία να επανενώνει τη χώρα μας χωρίς κατοχικά στρατεύματα και ξένες εξαρτήσεις. Το περιεχόμενο της λύσης αυτής ορίζεται από τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και δεν μπορεί να αμφισβητείται με τις προκλητικές και απαράδεκτες θέσεις που προβάλλει η Τουρκία και το εγκάθετο καθεστώς της στην κατεχόμενη γη μας».

Είπε επίσης ότι «μέχρι να καταργηθεί και να σβήσει το σύμβολο του διαχωρισμού που είναι χαραγμένο στον Πενταδάκτυλο, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας».

«Ο Γιαννάκης έπεσε στις επάλξεις του καθήκοντος και προς αυτόν και όλους τους συμπολεμιστές του, όπως και σε όλους όσους έδωσαν την ζωή τους για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Κύπρου μας, οφείλουμε πολλά» ανέφερε ο Επίτροπος Προεδρίας και σημείωσε πως «οφείλουμε την ύπαρξη μας ως Κυπριακή Δημοκρατία καθώς και την αξιοπρέπεια μας ως ελεύθεροι άνθρωποι».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον