Σ. Στεφάνου: Η Τουρκία είναι προκλητική, το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε

«Η Τουρκία είναι σήμερα πιο προκλητική από ποτέ. Όσο ο χρόνος περνά χωρίς διαπραγματεύσεις θα γίνεται ακόμα πιο προκλητική, επιχειρώντας να επιβάλει τετελεσμένα. Το θέμα είναι εμείς να κάνουμε ό,τι μπορούμε, ό,τι περνά από το χέρι μας για να σπρώξουμε τα πράγματα μπροστά», δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, σημειώνοντας παράλληλα ότι πρέπει να αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη διάρρηξη του αδιεξόδου και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν.

Στην ομιλία του στο μνημόσυνο του Αντώνη Ανδρονίκου στην Παρεκκλησιά, ο Στέφανος Στεφάνου είπε ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τις ψευδαισθήσεις ότι υπάρχει χρόνος, ότι μπορούμε να ζήσουμε με ασφάλεια όσο συνεχίζεται η κατοχή στον τόπο μας, ότι υπάρχουν άλλες λύσεις πέραν από αυτή που συμφωνήσαμε με τη διεθνή και τουρκοκυπριακή κοινότητα, τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Επανέλαβε ότι το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον περασμένο Δεκέμβριο, η οποία χωρίς να παραβιάζει κόκκινες μας γραμμές, δίνει περιεχόμενο στη θέση του Γ.Γ. του ΟΗΕ ότι το φυσικό αέριο πρέπει να το μετατρέψουμε σε καταλύτη για δημιουργία δυναμικής λύσης. Δεν θεωρούμε ότι η πρότασή μας αυτόματα θα αποδώσει αποτελέσματα, αλλά οφείλουμε να προσπαθήσουμε. Καλούμε τον πρόεδρο να εγκαταλείψει την αρνητική του στάση και έστω να τη συζητήσει, πρόσθεσε.

«Τέσσερις και πλέον δεκαετίες μετά, κανένας δεν ξεχνά, τίποτε δεν ξεχνιέται», ανέφερε. Ούτε το αίμα που χύθηκε για να μην περάσουν οι αντικυπριακοί σχεδιασμοί, ούτε τον ανθό του κυπριακού λαού που θυσιάστηκε για να μην παραδοθεί η Κύπρος, συνέχισε.

Αναφερόμενος στον Αντώνη Ανδρονίκου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι τον Δεκέμβριο του 1973 μέλη της ΕΟΚΑ Β’ τον απήγαγαν και τρεις μέρες μετά βρέθηκε νεκρός. «Το κορμί του ήταν γεμάτο σφαίρες. Για τη δολοφονία του δεν δικάστηκε και δεν καταδικάστηκε ποτέ κανείς. Είναι η ιστορία του Αντώνη, είναι η ιστορία δεκάδων άλλων που δολοφονήθηκαν για τις ιδέες τους, τα πιστεύω τους και τη δημοκρατική τους δράση, ζωντανή ιστορία, αιματοβαμμένη, πληγή ανοικτή που δεν κλείνει όσο το έργο του φασισμού εξελίσσεται ακόμα μπροστά στα μάτια μας».

«Έκανε λάθη η Χούντα» δηλώνουν ορισμένοι, είπε, προσθέτοντας ότι δεν έκανε λάθη η Χούντα: «Έκανε έγκλημα. Έκανε το έγκλημα σε βάρος της Κύπρου. Και δεν μετάνιωσε γι’ αυτό ούτε ακόμα εκείνη την ύστατη ώρα. Τρανή απόδειξη η αναφορά στον Φάκελο της Κύπρου ότι οι χουντικοί είχαν δώσει οδηγίες "να αφήσουν τους Τούρκους για λόγους γοήτρου να ακουμπήσουν κάπου στην Κερύνεια"».

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι υπάρχει ο ισχυρισμός πως «τα μέλη της ΕΟΚΑ Β΄ήταν αθώα παρασυρμένα παιδιά, που εκτελούσαν εντολές». Όσο ζούμε εμείς που ζήσαμε τα γεγονότα, είπε, όσο η μνήμη της δημοκρατικής αντίστασης διατηρείται θα επιμένουμε να λέμε την αλήθεια. «Παρασυρμένοι υπήρξαν. Αλλά αυτοί που συλλάμβαναν, βασάνιζαν και εκτελούσαν κόσμο δεν ήταν παιδιά παρασυρμένα. Δεν ήταν παιδιά παρασυρμένα αυτοί που φώναζαν στους αντιστασιακούς «οι τάφοι σας είναι ανοιχτοί». Δεν ήταν παιδιά παρασυρμένα αυτοί που γύριζαν τα όπλα πάνω στις δυνάμεις της νομιμότητας», πρόσθεσε.

«Γι’ αυτό ουδέποτε θ’ αποδεχτούμε την εξίσωση των ηρώων με αυτούς που κινήθηκαν ενάντια στη δημοκρατία. Αυτό είναι βάναυση προσβολή έναντι της μνήμης ανθρώπων όπως τον Αντώνη, έναντι της μνήμης κάθε ήρωα που έτρεξε να υπερασπιστεί τη δημοκρατία», σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Φωτιά σε δύο οχήματα έξω από μηχανουργείο στην Πάφο-Επηρεάστηκε και τρίτο
Καλωσόρισε τη λειτουργία διαδρόμου από την Κύπρο, τόνισε ανάγκη χερσαίων περασμάτων ο Μπορέλ
ΒΙΝΤΕΟ: Επί ποδός καθ' όλη της διάρκεια της νύχτας συνεργεία της Πυροσβεστικής-Πλημμύρησαν σπίτια και δρόμοι
Μικροεπεισόδια με Σύρους και Ε/κ στο κέντρο της Πάφου-Ζημιές και στη δομή ανηλίκων
Η βαθμολογία των έξι Ευρωβουλευτών για το έργο τους-Η κοινοβουλευτική και δημόσια επιρροή τους
Παραλύουν ΚΙΕ, Ολοήμερα και Μουσικά Σχολεία την Πέμπτη-Έξω από το ΥΠΑΝ οι εκπαιδευτικοί
Δεν λαμβάνουν γονική άδεια οι αυτοτελώς εργαζόμενοι-Δύο νομοσχέδια ενώπιον της Βουλής
Πανηγυρική εμφάνιση Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία-Το μήνυμα για την επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας
Πλημμύρισαν υπόγεια και δρόμοι, 72 κλήσεις για βοήθεια- Ο απολογισμός της κακοκαιρίας
Εμπρηστικός ο Ερντογάν-«Η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας αν δεν σταματούσαμε το 1974»