Η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου στο ΔΗΣΥ

Φαινομενικά το θέμα έκλεισε, οι προειδοποιήσεις δόθηκαν και έκαστος επέστρεψε στο γραφείο του, είτε αυτό είναι σε κάποιο Υπουργείο, είτε στη Βουλή. Τα πράγματα όμως δείχνουν να είναι πολύ πιο σύνθετα και επικίνδυνα για τον Δημοκρατικό Συναγερμό, αφού μετά και από την επίσπευση των διαδικασιών για την επιλογή του υποψηφίου για τις Προεδρικές και τις σημαντικές προειδοποιήσεις προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη, διαφαίνεται πως αργά η γρήγορα, η μπόρα που όλοι φοβούνται, θα ξεσπάσει.  

Κάποιοι ερμήνευσαν - και όχι άδικα - ως μια πρώτη νίκη του Αβέρωφ τα όσα συνέβησαν την περασμένη Τετάρτη στο Πολιτικό Γραφείο του κόμματος, αφού ο πρόεδρος εξασφάλισε μια ομόφωνη απόφαση, που ουσιαστικά ο ίδιος έθεσε ενώπιον των συμμετεχόντων, με την οποία ικανοποιούσε την επιδίωξη, τόσο του ιδίου όσο και του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ, Χάρη Γεωργιάδη, για να επισπευσθούν οι διαδικασίες και όσο το δυνατό πιο σύντομα να ξεκαθαρίσει το σκηνικό για το πρόσωπο που θα καλείται το κόμμα να στηρίξει.

Αν είναι κάτι που δεν έτυχε ιδιαίτερου σχολιασμού, είναι το γεγονός ότι αυτή η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα. Την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών, που αποτελεί μια σημαντική προσωπικότητα εντός και εκτός της παράταξης, διαφωνούσε με την πρόταση Αβέρωφ, πράγμα που φρόντισε να καταγράψει με τις δημόσιες εμφανίσεις του και με την επιστολή που αναγνώστηκε στο Πολιτικό Γραφείο, δεν βρέθηκε ούτε ένας από τους συμμετέχοντες στο διευρυμένο Πολιτικό Γραφείο, που να τυγχάνει να έχει ανάλογη με του υπουργού Εξωτερικών άποψη. 

Για αυτό το γεγονός μπορούν να υπάρξουν δύο πιθανές αιτίες. Η πρώτη είναι πως όντως ο Αβέρωφ Νεοφύτου ελέγχει στον απόλυτο βαθμό τα κομματικά όργανα του κόμματος, τα οποία είναι έτοιμα να ριχθούν στη μάχη και να εργαστούν έτσι ώστε να είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κινητοποιώντας τη βάση του κόμματος, που κακά τα ψέματα, σε ένα υπολογίσιμο βαθμό βλέπει με σκεπτικισμό τη διαδοχή Αναστασιάδη από τον κ. Νεοφύτου.

Η δεύτερη εξήγηση είναι πως εντός των 150 περίπου μελών που συμμετείχαν στο Πολιτικό Γραφείο, υπάρχουν στελέχη που συμφωνούσαν με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ωστόσο επέλεξαν στην παρούσα φάση να μην εμφανισθούν, θεωρώντας πως είναι πολύ νωρίς για τη δημιουργία αντίπαλων στρατοπέδων εντός του κόμματος.

Όπως εξάλλου υπέδειξαν πρώην και νυν κυβερνητικά στελέχη που έλαβαν τον λόγο κατά τις εργασίες του Πολιτικού Γραφείου, ο μεγάλος κίνδυνος δεν είναι άλλος από την επανάληψη της ιστορία του 2003, με τους τότε αείμνηστους Μαρκίδη και Κληρίδη να κατέρχονται αμφότεροι στις εκλογές, διχάζοντας ως ένα βαθμό την παράταξη και επιτρέποντας στον Τάσσο Παπαδόπουλο εκ μέρους της τριμερούς συνεργασίας ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο των Προεδρικών.

Αυτό που σημειώνουν ωστόσο στελέχη του ΔΗΣΥ, είναι πως τα αριθμητικά δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά στην προκειμένη περίπτωση, αφενός επειδή ο Νίκος Χριστοδουλίδης, απολαμβάνει μιας ευρείας αποδοχής, όχι μόνο από τη βάση του ΔΗΣΥ και αφετέρου λόγω των δεδομένων που ισχύουν για τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, που παλεύουν με τα δικά τους εσωτερικά ζητήματα.

Ένα άλλο συμπέρασμα που εξήχθη τις τελευταίες ημέρες, είναι πως με την απόφαση που λήφθηκε, αλλά κυρίως με την προβολή των απόψεων υπουργών της Κυβέρνησης, όπως ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο Γιάννης Καρούσος και η Αναστασία Ανθούση, μεταφέρθηκε η ευθύνη της επόμενης κίνησης στον Νίκο Χριστοδουλίδη. Του πέταξαν το μπαλάκι, ή καλύτερα του μετέφεραν την πίεση να είναι αυτός που θα κάνει την επόμενη κίνηση στη σκακιέρα της πρόωρης προεδρολογίας που στήθηκε εδώ και μήνες, και πλέον, μετά και την πρεμιέρα της συζήτησης στο Πολιτικό Γραφείο, απέκτησε επίσημο χαρακτήρα. Σε αυτό το πλαίσιο εξάλλου, οι τοποθετήσεις των κυβερνητικών και των κομματικών στελεχών που ακολούθησαν του Πολίτικού Γραφείου, ήταν σε ήπιο έως υποτονικό κλίμα, σε σχέση με τις τοποθετήσεις τους την Τετάρτη, καταδεικνύοντας την πρόθεση τους να μην οξύνουν ακόμη περισσότερο τα πνεύματα. 

Πριν από την συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου, ενδεχομένως γνωρίζοντας και το τι θα ακολουθήσει ως ένα βαθμό, ο Νίκος Χριστοδουλίδης φρόντισε να στείλει τα μηνύματα του, τόσο προς την ηγεσία του κόμματος όσο και προς τη βάση. Με τη συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό κανάλι, έστειλε ένα κεντρικό μήνυμα: «Έχω υπομονή, δεν πρόκειται να αντιδράσω ό,τι κι αν λεχθεί για το πρόσωπο μου και θα μιλήσω όταν θεωρώ πως είναι η κατάλληλη ώρα».

Αυτή του η επιλογή, δηλαδή να μην τοποθετηθεί ευθέως επί των εξελίξεων συνεχίστηκε και τις επόμενες ημέρες μετά το Πολιτικό Γραφείο, αφού σε όποιον επικοινωνούσε μαζί του, έστελνε το μήνυμα πως δεν είναι η ώρα για αυτή τη κουβέντα και πως αυτό το διάστημα επικεντρώνεται στα καθήκοντα του στο κόμμα.

Για πολλούς το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου δεν είναι τι θα πράξει ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αλλά πώς θα τοποθετηθεί ο Νίκος Αναστασιάδης. Κι αυτό διότι θεωρείται δεδομένο πλέον πως αυτό που πριν από ένα μήνα αποτελούσε ένα απλό σενάριο, πλέον, όσο περνούν οι μέρες αποκτά υπόσταση και ο φόβος της κεντροδεξιάς παράταξης να βρεθούν αντίπαλοι στην αρένα της διαδοχής του Νίκου Αναστασιάδη, Αβέρωφ και Χριστοδουλίδης, είναι προ των πυλών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μπορεί μέχρι στιγμής να μην έχει τοποθετηθεί δημόσια, αλλά η εμπλοκή του θεωρείται δεδομένη, αφού πέραν των προσώπων με τα οποία των συνδέουν πολλά, αφού αφενός ο Αβέρωφ Νεοφύτου ήταν για χρόνια ο πιο στενός και ίσως και ο πιο στενός του συνεργάτες, ήταν και ο διάδοχος του στο κόμμα και του αναγνωρίζεται ότι παρά τις δυσκολίες, την κυβερνητική φθορά και τα πυρά της αντιπολίτευσης κατά της Κυβέρνησης για ζητήματα όπως το ΚΕΠ, ο συνεργατισμός, τα Pandora Papers κτλ., κατάφερε να κρατήσει το κόμμα και μάλιστα να ανοίξει την ψαλίδα από το δεύτερο ΑΚΕΛ.

Αφετέρου ο Νίκος Χριστοδουλίδης, από το 2014 όταν ανέλαβε τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, μετατράπηκε στον πιο στενό του συνεργάτη και ανήκε στην μικρή ομάδα εκείνων των ανθρώπων που ήθελε να είναι δίπλα του σε κάθε του βήμα. Είναι γνωστό πως η αναβάθμιση του το 2018 σε υπουργό Εξωτερικών, ήταν καθαρά προσωπική του επιλογή και μάλιστα υπό την πίεση άλλων κομματικών και κυβερνητικών στελεχών που ευνοούσαν την μετακίνηση στο εν λόγω Υπουργείο άλλου υπουργού.

Επιπρόσθετα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν μπορεί να κάνει πως δεν βλέπει την μπόρα που περικυκλώνει την Πινδάρου και θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη εν ενθέτω χρόνο η παρέμβαση του αφού πρόκειται για το κόμμα το οποίο υπηρέτησε για δεκαέξι χρόνια ως πρόεδρος. Το πώς, το πότε και το προς ποια κατεύθυνση θα τοποθετηθεί, έχουν τη δική τους σημασία και αναμφίβολα θα δρομολογήσουν τις εξελίξεις, είτε ανακόπτοντας την πορεία ενός εκ των δύο ή επιλέγοντας στρατόπεδο σε μια μάχη που θα διεξάγεται ενδοοικογενειακά την ώρα που η οικογένεια παράλληλα θα πρέπει να πολεμήσει για την επιβίωση τής στην μεγάλη αρένα της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά