Στην τελική ευθεία με… εξαιρέσεις σε διατμηματικές προαγωγές η μεταρρύθμιση της ΔΥ

Τα τελικά νομοσχέδια και τον κανονισμό για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, συζήτησε την Παρασκευή η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομιών μετά και τις διαφοροποιήσεις που επήλθαν επί αυτών και κυρίως στο θέμα της διατμηματικής προαγωγής σε σχέση με τις επιστημονικές/επαγγελματικές θέσεις στη δημόσια υπηρεσία (κλίμακα Α13(ii)), πρόνοια που δίνει τη δυνατότητα στα μέλη της δημόσιας υπηρεσίας να διεκδικούν θέσεις προαγωγής σε άλλα τμήματα από αυτά που υπηρετούν.

Κατά τη συζήτηση, παρευρέθηκε και η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου η οποία ζήτησε όπως η Βουλή, ως ανεξάρτητη συνταγματική εξουσία, εξαιρεθεί από τις προωθούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις όσον αφορά την διατμηματική προαγωγή και τη δυνατότητα προαγωγής στην Κλίμακα Α13 (ii) οποιουδήποτε υπαλλήλου, ο οποίος υπηρετεί οπουδήποτε αλλού στη δημόσια υπηρεσία ήτοι σε θέση στο αμέσως κατώτερο μισθοδοτικό επίπεδο της επιστημονικής δομής, κλίμακα Α11(ii).

Εξαίρεση από τις προωθούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις όσον αφορά την διατμηματική προαγωγή ζήτησε επίσης το Υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργο Παντελή, αλλά και η Ελεγκτική Υπηρεσία «μετά από την παρατήρηση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη όσον αφορά σε ενδεχόμενη σύγκρουση συμφέροντος αναφορικά με λειτουργούς της Υπηρεσίας που ενδεχόμενα να ελέγχουν κάποιες υπηρεσίες έτσι ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα διεκδίκησης θέσεων από τους λειτουργούς της ΕΥ σε άλλες υπηρεσίες και αντιστρόφως».  

Ωστόσο, ο κ. Παντελή είπε ότι το ΥΠΟΙΚ δεν συμφωνεί με την εξαίρεση από τις προωθούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ έχει τις αμφιβολίες του, όπως είπε, σε σχέση με την εξαίρεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, όπως ζήτησε ο Γενικός Ελεγκτής, «κατά πόσον νομικά, συνταγματικά είναι δυνατή αυτή η εξαίρεση».

Επίσης, ανέφερε ότι η νομοθετική ρύθμιση «δεν παρεμβαίνει σε οποιαδήποτε ανεξαρτησία οποιουδήποτε Σώματος» και πρόσθεσε ότι «ήδη στην δημόσια υπηρεσία και στις ανεξάρτητες εξουσίες και υπηρεσίες υπάρχουν θέσεις οι οποίες είναι πρώτου διορισμού και προαγωγής και μπορούν να διεκδικηθούν από οποιονδήποτε εντός ή εκτός δημόσιας υπηρεσίας».

Ανέφερε επίσης ότι στο ΥΠΕΞ «υπάρχουν θέσεις όπως η θέση του πρέσβη, κλίμακα Α15, που μπορούν να διεκδικηθούν από οποιονδήποτε είτε εσωτερικά είτε εξωτερικά».

Ο ΓΔ του ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι το όλο νομοθετικό πλαίσιο που είναι ενώπιον της Επιτροπής «βελτιώνει σημαντικά τον τρόπο αξιολόγησης, ανέλιξης και επιλογής του προσωπικού», υπογραμμίζοντας ότι «σκοπός είναι να επιλέγονται οι καταλληλότεροι για την κάθε θέση».

Σημείωσε ότι «μια σημαντική συμφωνία» που έγινε με την συνδικαλιστική πλευρά είναι ότι δίδονται πέντε επιπλέον μονάδες σε υποψήφιο μιας θέσης που έχει την σχετική πείρα.

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ Κορνήλιος Κορνηλίου είπε σε σχέση με τη θέση του πρέσβη ότι αυτή έκλεισε πριν 20 χρόνια όταν επρόκειτο «να ανοιχτεί για πρώτου διορισμού», προσθέτοντας ότι ο πρέσβης εκτελεί πολιτικά καθήκοντα για την προάσπιση των συμφερόντων της Δημοκρατίας».

Το ορόσημο που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Κύπρο για ψήφιση των εν λόγω νομοσχεδίων και του κανονισμού είναι η 31η Δεκεμβρίου του 2021, έτσι ώστε να δώσει την έγκριση της για να εκταμιευθεί ποσό ύψους γύρω στα 85 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ.

Ο κ. Παντελή είπε ότι «τις επόμενες ημέρες» θα πρέπει το Υπουργείο Οικονομικών να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις εξελίξεις γύρω από το θέμα λόγω της λήξης του οροσήμου στις 31 Δεκεμβρίου του 2021 που έθεσε η Επιτροπή, έτσι ώστε να δώσει το πράσινο φως για εκταμίευση προς την Κύπρο του ποσού των 85 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μέλη της Επιτροπής Οικονομικών έθεσαν στον κ. Παντελή το ερώτημα κατά πόσο μια καθυστέρηση μερικών ημερών μετά το πέραν του οροσήμου για τη ψήφιση των νομοσχεδίων θα επηρεάσει την εκταμίευση προς την Κύπρο, με τον Γενικό Διευθυντή να δηλώνει πως δεν το γνωρίζει αυτό.

Το νομοθετικό πακέτο περιλαμβάνει την τροποποίηση του περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμου του 2019 και του περί Αξιολόγησης Υποψηφίων για Προαγωγή, Διατμηματική Προαγωγή και Πρώτο Διορισμό και Προαγωγή στη Δημόσια Υπηρεσία νόμου του 2019 καθώς και τους κανονισμούς περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Αξιολόγηση Υπαλλήλων) του 2020.

Ειδικότερα, η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου είπε ότι η Βουλή είναι ανεξάρτητη συνταγματική εξουσία η οποία απολαύει οικονομικής αυτονομίας, και εκ των πραγμάτων θεωρεί ότι «θα πρέπει να εξαιρεθεί από τις προωθούμενες ρυθμίσεις».

«Αν και υπήρξαν διαφοροποιήσεις όσον αφορά τις νομοθεσίες, τις υπηρεσίες και τις δομές, εντούτοις η Βουλή χρειάζεται να διασφαλίσει ότι η διάκριση των εξουσιών θα τυγχάνει σεβασμού για πολλούς και διάφορους λόγους», δηλαδή, όπως εξήγησε, την άντληση εμπειρίας των ειδικών θεμάτων τα οποία καλούνται οι υπάλληλοι της Βουλής να χειριστούν και μέσα από τεχνοεμπειρία και τεχνογνωσία την οποία αποκτούν θεωρώ πολύ επικίνδυνο να προσφέρεται αυτή η ευκαιρία και διέξοδος».

«Θα πρέπει αυτή να περιοριστεί σε λειτουργούς με ομοειδή καθήκοντα εντός της εκτελεστικής εξουσίας», υπογράμμισε, ενώ σημείωσε ότι είναι υπέρ της μεταρρύθμισης η οποία είναι «πολύ σημαντική», αλλά οφείλει ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπως τόνισε, να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της Βουλής.

Όπως δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή, στις νομοθεσίες και στον κανονισμό ενσωματώνεται η συμφωνία που έγινε με την συνδικαλιστική πλευρά όσον αφορά κυρίως την διατμηματική προαγωγή.

Ανέφερε ότι στα νομοσχέδια έχουν εισέλθει μεταβατικές διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες την 1η Ιανουαρίου του 2023 θα αξιολογηθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο έτσι ώστε αυτή η αξιολόγηση να ληφθεί υπόψη στις νέες διαδικασίες προαγωγής που θα γίνουν την 1η Ιανουαρίου του 2024.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, η Πρόεδρος της Επιτροπής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι η Επιτροπή Οικονομικών θα είναι έτοιμη εντός του έτους όπως προνοεί και το χρονοδιάγραμμα, της 31ης Δεκεμβρίου του 2021, να οδηγήσει το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια και να αποφασίσει επί του συνόλου του».

Η κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι «η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας υπονοεί την καλύτερη, ορθότερη, απλούστερη και διαφανή διαδικασία και εξυπηρέτηση του κοινού από τα μέλη της δημόσιας υπηρεσίας και από τις διαδικασίες της δημόσιας υπηρεσίας που είναι σήμερα σε εφαρμογή», προσθέτοντας ότι «η κοινωνία αναμένει ότι οι συναλλαγές της με το δημόσιο θα είναι πολύ πιο απλές και γρήγορες και διαφανείς από ό,τι είναι σήμερα».

Ανέφερε ότι το νομοσχέδιο δεν πετυχαίνει αυτό τον στόχο και αφορά μόνο ένα κομμάτι κάποιων διαδικασιών της δημόσιας υπηρεσίας και συγκεκριμένα την διαδικασία των διατμηματικών προαγωγών».

Πρόσθεσε πως αναμένει από την εκτελεστική εξουσία να ασχοληθεί με την ουσία της ολιστικής και συνολικής μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας που πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα την γρήγορη, απλή και διαφανή εξυπηρέτηση του κοινού και «όχι να παραμείνει στο θέμα της διατμηματική προαγωγής».  

Αναφορικά με τις εξαιρέσεις υπηρεσιών, η κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι η εξαίρεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας «έχει ήδη υιοθετηθεί και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και από την ίδια την Κυβέρνηση και έχει ενταχθεί στο κυβερνητικό νομοσχέδιο».

Όσον αφορά το ΥΠΕΞ, ανέφερε ότι κατατέθηκε σχετική τροπολογία, η οποία «φαίνεται να συγκεντρώνει την πλειοψηφία των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την εξαίρεση και της εξωτερικής υπηρεσίας από αυτή την μεταρρύθμιση γιατί είναι ειδικό το καθεστώς των μελών της υπηρεσίας του ΥΠΕΞ».

Σε σχέση με την Βουλή, η κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι υπάρχει επιστολή από την Πρόεδρο της Βουλής που επεξηγεί τους λόγους που πρέπει να εξαιρεθεί η Βουλή από αυτή την διαδικασία, προσθέτοντας ότι σχετική τροπολογία δεν υπάρχει ενώπιον της επιτροπής.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι μια σειρά από πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις είναι στην τελική ευθεία ενώπιον της Βουλής για ψήφιση, όπως είναι η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προσθέτοντας ότι θέση του ΔΗΣΥ είναι ότι «δεν πρέπει να υπάρξει νόθευση της ουσίας της μεταρρύθμισης, δεν πρέπει να εξυπηρετηθούν συμφέροντα άλλα από το δημόσιο συμφέρον και δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία για την δημιουργία μεγάλων μητροπολιτικών δήμων».

Ανέφερε επίσης ότι με τον ίδιο τρόπο στην μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας που συζητήθηκε σήμερα δεν πρέπει με μια σειρά από αλλαγές να αναιρεθεί η ουσία αυτής της πολύ σημαντικής μεταρρύθμισης», προσθέτοντας ότι τα ίδια θα έλεγε για την μεταρρύθμιση των δικαστηρίων.

«Όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα αλλάξουν το πρόσωπο, την λειτουργία του δημόσιου τομέα, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των δικαστηρίων και οι οποίες είναι συνδεδεμένες με το Ταμείο Ανάκαμψης», πρόσθεσε.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «είναι ενώπιον της Βουλής σήμερα η ευκαιρία της πραγματοποίησης ενός μεταρρυθμιστικού άλματος» και πρόσθεσε ότι «ο ΔΗΣΥ στηρίζει ανεπιφύλακτα όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις».

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις με τον ίδιο τρόπο, όπως είπε, «με συναίνεση και συνεννόηση ταχύτατα να τις υπερψηφίσουμε και να τις υλοποιήσουμε για το καλό όλων μας».   

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι αντιλαμβάνεται τα επιχειρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, του Υπουργείου Εξωτερικών και της Βουλής για εξαίρεση τους σε σχέση με το θέμα της διατμηματικής προαγωγής και «θα στηρίξουμε την εξαίρεση τους γιατί στην κλίμακα Α13 απαιτούνται εξειδικευμένα καθήκοντα και έχουν εξειδικευμένες ευθύνες τόσο λειτουργοί της Ελεγκτικής Υπηρεσίας όσο και της Βουλής ως ανεξάρτητος θεσμός, αλλά και λειτουργοί του ΥΠΕΞ».

«Η εκπροσώπηση της Κύπρου στο εξωτερικό απαιτεί και πείρα και ευθύνη για να επιτελούν με ανεξαρτησία και να υπερασπίζονται την Κυπριακή Δημοκρατία στο εξωτερικό», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι «όσον αφορά τους λειτουργούς του ΥΠΕΞ θα στηρίξουμε με άλλες πολιτικές δυνάμεις την τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα», προσθέτοντας ότι «για τους λειτουργούς της Βουλής θα υποβάλουμε τροπολογία την ερχόμενη Δευτέρα».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ