Προειδοποιεί τα κόμματα ο Νουρής-«Με 20 δήμους κινδυνεύει η Μεταρρύθμιση»

Καμπανάκι κινδύνου κρούει με επιστολή του στην επιτροπή Εσωτερικών ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, σε σχέση με την επιμονή κάποιων κομμάτων, πατά τα στοιχεία που δόθηκαν, να διατηρούν τη θέση τους για αύξηση των δήμων που προβλέπονται στο υπό καταρτισμό Νομοσχέδιο της Μεταρρύθμισης από 17 σε 20.  

Σε επιστολή του προς τα μέλη της επιτροπής Εσωτερικών, ο Νίκος Νουρής, αφού εξάρει τη συνεργασία μεταξύ του ιδίου και των μελών της επιτροπής και την προσπάθεια που καταβάλλεται από όλους για να υπάρξει κατάληξη, μέσα από συναίνεση, στον επιθυμητό στόχο που δεν είναι άλλος από τη δημιουργία μιας εκσυγχρονισμένης Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ξεκαθαρίζει πως η θέση του Υπουργείου Εσωτερικών είναι πως ο αριθμός των δήμων πρέπει να μείνει στους 17.

«Η κατάθεση κάποιων εισηγήσεων από μέλη της Επιτροπής αλλά και η ατεκμηρίωτη αύξηση του αριθμού των νέων οντοτήτων από 17 που προνοείτο στο Κυβερνητικό Νομοσχέδιο, σε 20 με πιθανότητα μάλιστα περαιτέρω αύξησης, θεωρώ ότι θα θέσει σε κίνδυνο και την προσπάθεια που όλοι μαζί καταβάλαμε αλλά και τη βιωσιμότητα της ίδιας της τοπικής αυτοδιοίκησης», υποδεικνύει ο υπουργός Εσωτερικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με έγγραφό απάντησε σε διαφωνίες για την Τ.Α. ο Νουρής-Ανοιχτού τέλους η τελευταία συνεδρία

Σημειώνει στην ίδια επιστολή πως, «έχει διανυθεί πολύς δρόμος και έχουμε πετύχει να φτάσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα σε μεγάλο αριθμό συναινετικών αποφάσεων που επιτρέπουν να αισιοδοξούμε ότι, μπορούμε εντός των χρονοδιαγραμμάτων που θέσαμε να οδηγηθούν τα Νομοσχέδια στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση».

Την ίδια ώρα επαναλαμβάνει ότι για την Κυβέρνηση ποτέ δεν ήταν αυτοσκοπός οι συνενώσεις. «Διαφαίνεται όμως ξεκάθαρα και από τα πρόσθετα στοιχεία που σας παραθέτουμε με τη συνημμένη επιστολή, ότι είναι επάναγκες η κάθε νέα οντότητα να διακρίνεται από συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που πόρρω απέχουν από πολιτικά και κομματικά κριτήρια. Δεν είναι δυνατόν μετά από χρόνια συζητήσεων και την παράθεση σωρείας μελετών και επιχειρημάτων να κατατίθενται εισηγήσεις για τη διατήρηση συγκεκριμένων οντοτήτων που ήδη πνέουν τα λοίσθια με το υφιστάμενο καθεστώς λειτουργίας τους, για την επιλεκτική και ατεκμηρίωτη συνένωση τους με Δήμους ή Κοινότητες, που τίποτε δεν έχουν να τους προσφέρουν, απλά για να αποκομίσουν πολιτικά ή κομματικά οφέλη», τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών.

Παράλληλα εκφράζει την πίστη πως, «την υστάτη θα πρυτανεύσει το ίδιο ακριβώς εποικοδομητικό πνεύμα που μας διέκρινε όλο αυτό το διάστημα και θα αποφευχθεί η πρόκριση καταστροφικών σεναρίων. Η Κυβέρνηση συνεχίζει να διατηρεί την άποψη ότι η ισορροπημένη πρόταση μας για την κατά μέγιστο συγκρότηση 17 νέων οντοτήτων είναι υπό τις περιστάσεις η βέλτιστη, γιατί διασφαλίζει με μετρήσιμα κριτήρια τη βιωσιμότητα του νέου θεσμού».

«Πρόσθετα, μια τέτοια εξέλιξη διασφαλίζει και τη χωρίς προβλήματα εκταμίευση των κονδυλίων που το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προβλέπει.  Είμαι βέβαιος ότι κανένας δεν θέλει και η πλειοψηφία δεν θα επιτρέψει η κατάληξη αυτής της τεράστιας, κοινής προσπάθειας να τεθεί σε κίνδυνο», καταλήγει ο Νίκος Νουρής.

Έρχονται τροπολογίες

Πλέον η τελική πρόταση που θα κατατεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, αναμένεται να διαμορφωθεί την ερχόμενη Δευτέρα, σε μια συνεδρία ανοικτού τέλους, που ορίστηκε, όπου τα μέλη της επιτροπής Εσωτερικών θα ολοκληρώσουν τη συζήτηση και θα δώσουν την τελική μορφή στο Νομοσχέδιο. Στόχος της επιτροπής είναι η ψήφιση των τριών Νομοσχεδίων που αφορούν τη Μεταρρύθμιση, να εγκριθούν μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου. Προς αυτή την κατεύθυνση, βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια για να οριστεί ειδική συνεδρία της Βουλής μετά τη ψήφιση του προϋπολογισμού, με μοναδικό θέμα στην ατζέντα την ψήφιση του Νομοσχεδίου.

Εξάλλου η Ολομέλεια της Βουλής που θα κληθεί να ψηφιστούν τα τρία Νομοσχέδια, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού είναι δεδομένο, σύμφωνα με πληροφορίες, πως θα κατατεθούν μια σειρά από τροπολογίες, που θα αλλάζουν την τελική μορφή που θα δώσει στο Νομοσχέδιο η επιτροπή Εσωτερικών. Μάλιστα ήδη έχουν προετοιμαστεί τροπολογίες που θα μειώνουν τον αριθμό των νέων οντοτήτων στους 14, ενώ εάν τελικά θέση της πλειοψηφίας της επιτροπής Εσωτερικών παραμείνουν οι 20 δήμοι, τότε το κυβερνών κόμμα αναμένεται να καταθέσει τροπολογία για 17 δήμους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι 20 δήμοι και τα συμπλέγματα που κλειδώνουν-Ετοιμάζουν τροπολογίες τα κόμματα

Ζητήθηκαν και δόθηκαν απαντήσεις από τον Κουταλάκη

Όπως σημειώνει στην επιστολή του ο υπουργός Εσωτερικών, μετά τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών στις 29.11.2021, το ΥΠΕΣ ζήτησε από τον εμπειρογνώμονα Δρ. Χαράλαμπο Κουταλάκη, τις θέσεις του στη βάση της μελέτης, που είχε διεξάγει το 2019, όσον αφορά προτεινόμενα σενάρια συνενώσεων τα οποία τέθηκαν από την Επιτροπή και δεν περιλαμβάνονταν στα νομοσχέδια, που κατέθεσε το ΥΠΕΣ.

Η μελέτη αυτών των σεναρίων, αφορά τα ακόλουθα:

Δήμος Λευκάρων

Στην αρχική τεχνοοικονομική μελέτη των συνενώσεων προτάθηκε η δημιουργία ενός διευρυμένου δήμου Λευκάρων που θα περιλάβανε τις έξι όμορες Κοινότητες Βάβλας,  Δελικήπου, Κάτω Δρυς, Κάτω Λεύκαρα, Κόρνος και Κοφίνου.

Η προσθήκη των κοινοτήτων αυτών κρίθηκε απολύτως απαραίτητη για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του Δήμου Πάνω Λευκάρων, δεδομένου ότι ο εν λόγω δήμος αντιμετωπίζει πολύ υψηλότερο κόστος παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες σε σχέση με του μεγάλους αστικούς δήμους της χώρας, λόγω του μικρού πληθυσμιακού του μεγέθους του.

Η προσθήκη των έξι αυτών Κοινοτήτων αυξάνει τον πληθυσμό του δήμου από 762 σε 4.489 κατοίκους και τη συνολική έκτασή του από 32,48 σε 62,33 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Τα συνολικά έσοδα από €948.254 ανέρχονται σε €2.307.078.  Η προσθήκη των κοινοτήτων αυτών θα επέφερε μια μικρή συγκριτικά με άλλες συνενώσεις εξοικονόμηση της τάξεως των €300.000.

Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός, ότι οι υπό συνένωση κοινότητες δεν συναποτελούν μαζί με το δήμο Πάνω Λευκάρων ενιαίο οικιστικό συγκρότημα, αλλά διάσπαρτους οικισμούς σε απόσταση μεταξύ τους. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται διεθνώς σε όλους τους μη αστικούς δήμους που συνενώνονται με όμορους οικισμούς ή χωριά.

Η προσθήκη τριών επιπλέον Κοινοτήτων, όπως η νέα εισήγηση της Επιτροπής, θα αυξήσει μεν την έκταση των δημαρχούμενων περιοχών, κάτι που είναι προς την θετική κατεύθυνση. Ωστόσο, θα έχει και σημαντικές διοικητικές προκλήσεις, που σχετίζονται με τη λειτουργία ενός δήμους με δέκα συνολικά δημοτικά διαμερίσματα.

Στα συμπεράσματα του ο κ. Κουταλάκης επισημαίνει πως λόγω της μείωσης της πληθυσμιακής πυκνότητας, το μέσο λειτουργικό κόστος θα αυξηθεί από €334,8 σε €413,6. Με άλλα λόγια θα έχουμε αρνητικές οικονομίες κλίμακας, που θα επιφέρουν αύξηση του κόστους κατά €439.152 κατ' έτος.

Ως προς τις επιπτώσεις που θα επιφέρει η μεταβολή του προτεινόμενου συμπλέγματος Ε της Επαρχίας Λάρνακας, αυτές δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθούν με αντίστοιχη ακρίβεια, δεδομένου ότι η αρχική μελέτη για τα συμπλέγματα δεν περιέχει οικονομοτεχνικές εκτιμήσεις ως προς την μεταβολή του μέσου λειτουργικού κόστους στην παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες. Το εν λόγω σύμπλεγμα θα αποτελείται από 17 Κοινότητες. Ενδεχομένως η μείωση του αριθμού τους να έχει κάποια θετικά αποτελέσματα τα οποία όμως θα είναι οριακά και δεν θα μεταβάλουν την γενική απόδοση του συμπλέγματος.

Δήμος Μενεού - Δρομολαξιάς

Η εισήγηση για τον δεύτερο δήμο της επαρχίας Λάρνακας είναι όπως αυτός προκύψει από τη συνένωση του υφιστάμενου Δήμου Δρομολαξιάς – Μενεού με τις Κοινότητες Κίτι, Περβόλια, και Τερσεφάνου. Ο νέος Δήμος θα είναι μικρότερος του Μητροπολιτικού (όπως και στις άλλες επαρχίες) αλλά θα έχει την κρίσιμη μάζα, ώστε να είναι βιώσιμος, με τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τη δική του προοπτική ανάπτυξης. Ο Δήμος με την νέα σύνθεσή του θα έχει διπλάσια έκταση, καθώς και διπλάσιο πληθυσμό, σε σχέση με τον υφιστάμενο δήμο.

Τα βασικά στοιχεία του δήμου αυτού είναι:

> Πληθυσμός 15.249

> Πληθυσμιακή Πυκνότητα 147,4

> Αριθμός Επαγγελματικών Υποστατικών 1.306

> Εξοικονόμηση €300.000

Χωρίς την ένταξη των Κοινοτήτων Κιτίου και Τερσεφάνου και με την προσθήκη μόνο της Κοινότητας Περβόλια, ο νέος δήμος Δρομολαξιάς – Μενεού δεν θα μπορεί να συγκεντρώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις οικονομικής βιωσιμότητας. Να σημειωθεί, ότι η προσθήκη της Κοινότητας Κιτίου με 483 κατοίκους ανά τετραγωνικό χλμ, συμβάλει αποφασιστικά στην αύξηση της πληθυσμιακής πυκνότητας του σχήματος. Αντιθέτως, η απάλειψη της Κοινότητας Τερσεφάνου, με μόλις 66 κατοίκους ανά τετραγωνικό θα έχει θετικά αποτελέσματα για τη βιωσιμότητας ενός Δήμου που θα αποτελείται από τη Μενεού-Δρομολαξία, το Κίτι και τα Περιβόλια.

Δήμος Δυτικής Λεμεσού

Η αρχική πρόταση για το δήμο Δυτικής Λεμεσού ήταν η δημιουργία ενός σχήματος με επίκεντρο το δήμο Ύψωνα και τις όμορες αυτού κοινότητες, δηλ. του Ασώματου, Σωτήρας, Ερήμης, Κολοσσίου, Τραχωνίου και Ακρωτηρίου, Επισκοπή, Καντού. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά βιώσιμο δήμο, ο οποίος καλύπτει περιοχές δυτικά του μητροπολιτικού συγκροτήματος της Λεμεσού με μεγάλη αναπτυξιακή προοπτική τα επόμενα χρόνια.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του σεναρίου αυτού είναι:

> Πληθυσμός 28.828

> Πληθυσμιακή Πυκνότητα 211

> Αριθμός Επαγγελματικών Υποστατικών 1.945

> Εξοικονόμηση €443.000

Η μη συμπερίληψη των Κοινοτήτων Ακρωτηρίου, Κολοσσίου και Επισκοπής θα επιφέρει τα εξής αποτελέσματα:

> Ο πληθυσμός θα μειωθεί σημαντικά σε 14.624 κατοίκους

>Η πληθυσμιακή πυκνότητα θα αυξηθεί από 211,6 σε 214,7 κατοίκους ανά τετραγωνικό χλμ δεδομένου ότι οι κοινότητες που δεν συμπεριλαμβάνονται πλέον έχουν πολύ χαμηλή πληθυσμιακή πυκνότητα.

> Ο αριθμός των επαγγελματικών υποστατικών θα μειωθεί από 1.945 σε 1.265

> Ο δήμος θα έχει έσοδα €5.217.664 και δαπάνες €4.536.060.

Το πλεόνασμα θα είναι της τάξης των €681.604. Η περιορισμένη έστω αύξηση της πληθυσμιακής πυκνότητας δεν θα προκαλέσει ιδιαίτερες μεταβολές στο μέσο κόστος παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Η απάλειψη των τεσσάρων κοινοτήτων που έχουν χαμηλή πληθυσμιακή πυκνότητα θα οδηγήσει σε εξοικονομήσεις από οικονομίες κλίμακας της τάξης των €252.995 καθώς το κόστος της μονάδας μειώνεται από €298,6 σε €281,1

 Στην περίπτωση μη συμπερίληψης των 4 κοινοτήτων, προκρίνεται αφενός μεν η ένταξη τους σε σύμπλεγμα κοινοτήτων και αφετέρου η συνένωση του Δήμου Ύψωνα με τον Δήμο Άνω και Κάτω Πολεμιδίων.

Πιο συγκεκριμένα, ο δήμος Πολεμιδίων, που θα αποτελείται μόνο από τα Άνω και Κάτω Πολεμίδια, έχει αναλυθεί από τη μελέτη. Πρόκειται για ένα βιώσιμο σχήμα με τα εξής χαρακτηριστικά:

> Πληθυσμός 25.839

> Πληθυσμιακή Πυκνότητα 1.074

> Αριθμός Επαγγελματικών Υποστατικών 2.117

> Εξοικονόμηση €200.000

Η συνένωση όμως του δήμου Ύψωνα με τα Κάτω και Ανω Πολεμίδια, σενάριο που έχει επίσης αναλυθεί διεξοδικά στη μελέτη, δημιουργεί μια ακόμη πιο εύρωστη οντότητα.

> Ο Δήμος αυτός θα έχει πληθυσμό 36.956 κατοίκους εκ των οποίων οι 23.944 θα είναι ψηφοφόροι. Η έκταση του Δήμου θα είναι 56,41 τετραγωνικά χλμ. Η πληθυσμιακή πυκνότητα του νέου Δήμου 655,1 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χλμ. Στο Δήμο θα είναι εγκατεστημένες 13.128 κατοικίες με πυκνότητα 233 ανά τετραγωνικό χλμ και 2.967 επαγγελματικά υποστατικά με πυκνότητα 52,6 ανά τετραγωνικό χλμ.

> Τα έσοδα του Δήμου θα είναι €9.094.824 ετησίως

 > Ως προς τις δαπάνες αυτές θα ανέρχονται σε €7.468.233 ετησίως.

> Το αποτέλεσμα είναι πολύ θετικό καθώς λόγω της πολύ υψηλής πληθυσμιακής πυκνότητας το κόστος της μονάδας είναι μόλις €154,7.

Η συνένωση όμως του δήμου Ύψωνα με τα Κάτω και Ανω Πολεμίδια, σενάριο που έχει επίσης αναλυθεί διεξοδικά στη μελέτη, δημιουργεί μια ακόμη πιο εύρωστη οντότητα.

Το εναλλακτικό σενάριο της προσθήκης όχι μόνο του Δήμου Ύψωνα αλλά και των Κοινοτήτων Καντού, Ασώματος και Ερήμη στο Δήμο Πολεμιδίων δεν μπορεί να εξετασθεί ως έχει διότι δεν αποτελεί ενιαία και αδιάσπαστη γεωγραφική ενότητα. Η κοινότητας Ασώματου στα ανατολικά συνορεύει με την Κοινότητα Τσερκέζοι, βορειοανατολικά με το Τραχώνι, βόρεια με το Κολόσσι και νότια και δυτικά με το Ακρωτήρι. Συνεπώς η εναλλακτική αυτή δεν μπορεί να εξετασθεί διότι δεν μπορεί να δημιουργηθεί δήμος που δεν είναι ενιαία και αδιάσπαστη γεωγραφική ενότητα. Μόνο αν εξασφαλισθεί η συμμετοχή της Κοινότητας Κολόσσι θα μπορούσε να λειτουργήσει το σχήμα.

Επαρχία Αμμοχώστου

Για την επαρχία Αμμοχώστου έχουν αναλυθεί στη μελέτη διάφορα σενάρια:

-Η δημιουργία ενός Δήμου που θα συμπεριλαμβάνει τους δήμους Παραλίμνι, Δερύνεια, Αγία Νάπα και Σωτήρα.

Ο Δήμος αυτός θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

 > Πληθυσμός 29.463

> Πληθυσμιακή Πυκνότητα 393

 > Αριθμός Επαγγελματικών Υποστατικών 5.076

 > Εξοικονόμηση 7.εκ Ευρώ

-Ακολούθως, σε μεταγενέστερο χρόνο μας ζητήθηκε η διερεύνηση ενός επιπλέον σεναρίου, με ενότητες που δεν είχαν ενταχθεί στην αρχική εντολή.

Το σενάριο αυτό συμπεριλαμβάνει τη δημιουργία του Δήμου Κοκκινοχωρίων, με τη συνένωση των λοιπών κοινοτήτων της Επαρχίας Αμμοχώστου, δηλαδή των Κοινοτήτων Αυγόρου, Λιοπετρίου, Φρενάρους, Αχερίτου και Άχνας. Το σχήμα αυτό έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

> Πληθυσμός 12.839 > Πληθυσμιακή Πυκνότητα 105

> Αριθμός Επαγγελματικών Υποστατικών 1.615

> Εξοικονόμηση €300.000 Τα αναλυτικά στοιχεία των σεναρίων αυτών είναι στη διάθεση της επιτροπής καθώς και η αποτίμηση τους βάσει ποιοτικών χαρακτηριστικών. Συμπεράσματα / εισηγήσεις

Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν τόσο από την ποσοτική όσο και ποιοτική συγκριτική ανάλυση των σεναρίων αυτών είναι τα εξής:

> Από τη συγκριτική ανάλυση κάθε σεναρίου σε σχέση με το baseline σενάριο που είναι η διατήρηση κάθε δήμου όπως είναι σήμερα προκύπτει ότι το προτεινόμενο σενάριο παρουσιάζει σημαντικές εξοικονομήσεις σε σχέση με τη σημερινή απόδοση των μεμονωμένων Δήμων.

> Η οικονομική απόδοση του νέου σχήματος είναι συντριπτικά υπέρ της δημιουργίας ενός δήμου που θα περιλαμβάνει το Παραλίμνι, Δερύνεια, Αγία Νάπα, Σωτήρα.

Ο δήμος αυτός θα είναι ένας από τους πιο ισχυρούς δήμους της Κύπρου με πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και εξοικονομήσεις από οικονομικές κλίμακας της τάξης των 7 εκ Ευρώ.

Το σενάριο αυτό θα δώσει τη μοναδική ευκαιρία στην περιοχή να αναπτυχθεί με ομοιογένεια βάσει ενός ενιαίου τοπικού σχεδίου το οποίο θα οδηγήσει στην διάχυση των θετικών αποτελεσμάτων στις λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές του Δήμου.

Παράλληλα, με τη δημιουργία ενός αμιγώς αγροτικού Δήμου, του δήμου Κοκκινοχωρίων, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ισόρροπης ανάπτυξης της αγροτική Αμμοχώστου με προφανή οφέλη προς τον πολίτη λόγω της μετατροπής της περιοχής σε δημαρχούμενη.

Την ίδια ώρα στην απαντητική επιστολή το Υπουργείο Εσωτερικών απαντά στις προτάσεις και στις εισηγήσεις της Ένωσης Κοινοτήτων για τις επτά εισηγήσεις που κατατέθηκαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εμφύλιος στη Δερύνεια για τη Μεταρρύθμιση-Στα χαρακώματα σύμβουλοι και Δήμαρχος

Διαφωνεί για Αγία Φύλα

Αναφορικά με το αίτημα της ενορίας Αγίας Φύλαξης για να καθοριστεί ως δημοτικό διαμέρισμα στο νέο Δήμο Λεμεσού, ο υπουργός Εσωτερικών σημειώνει , πως για να καταστεί εφικτή μια τέτοια λύση, θα πρέπει πρώτα η συγκεκριμένη ενορία να καταστεί ως ξεχωριστός Δήμος, να αφαιρεθεί από τα διοικητικά όρια του υφιστάμενου Δήμου Λεμεσού και στη συνέχεια να μετατραπεί ως δημοτικό διαμέρισμα του νέου Δήμου Λεμεσού, κάτι που δεν προβλέπεται στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.

Περαιτέρω, κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί, πως υπάρχουν και άλλες ανάλογες περιπτώσεις, όπως αυτή της Αγίας Φύλας, που στο παρελθόν ήταν ξεχωριστές διοικητικές οντότητες (Κοινότητες ή Συμβούλια Βελτιώσεως) και στη συνέχεια ενσωματώθηκαν σε υφιστάμενες διοικητικές οντότητες (Δήμοι). Επίσης, θα πρέπει να προσμετρηθεί το πρόσθετο διοικητικό και οικονομικό κόστος, από την ύπαρξη και λειτουργία πρόσθετων δημοτικών διαμερισμάτων. Τέλος, θα προκύψουν πρόσθετες αλλαγές στα επηρεαζόμενα κτηματολογικά μητρώα από ενδεχόμενες τέτοιες ρυθμίσεις. Ενόψει όλων των πιο πάνω, το ΥΠΕΣ διαφωνεί με την προτεινόμενη εισήγηση για να καταστεί η Αγία Φύλα δημοτικό διαμέρισμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πολιτικά αλισβερίσια και πιέσεις αλλάζουν τα φώτα στη Μεταρρύθμιση

Όχι στα αιτήματα Παχυάμμου και Ξυλοφάγου

Σε σχέση με τα αιτήματα του Κοινοτικού Συμβουλίου της κοινότητας Παχύαμμου, η οποία ανήκει στην επαρχία Λευκωσίας, για ένταξη της σε τοπικό σύμπλεγμα παροχής υπηρεσιών της Επαρχίας Πάφου και του Κοινοτικού Συμβουλίου της κοινότητας Ξυλοφάγου, η οποία ανήκει στην επαρχία Λάρνακας, για ένταξή της στο νέο Δήμο Αγίας Νάπας ο οποίος ανήκει στην Επαρχία Αμμοχώστου, ο Νίκος Νουρής τονίζει, πως αυτά επίσης δεν μπορούν να ικανοποιηθούν.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να αλλάξουν τα διοικητικά όρια των οικείων επαρχιών, να γίνουν αλλαγές στις εκλογικές περιφέρειες και συνεπώς αλλαγές στον εκλογικό κατάλογο. Αρνητική είναι η θέση μας και για την εισήγηση αναφορικά με την περίπτωση Παχύαμμου, δηλαδή να παραμείνει στην επαρχία Λευκωσίας, αλλά να ανήκει σε σύμπλεγμα της Επαρχίας Πάφου. Μεταξύ άλλων, σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξουν προβλήματα αναφορικά με τη διάθεση και διαχείριση των κονδυλίων, αφού για το ίδιο σύμπλεγμα θα εμπλέκονται δύο διαφορετικές Επαρχιακές Διοικήσεις.

Αναφορικά με το αίτημα κοινότητας Πύλας για ένταξη της στο νέο Δήμο Λάρνακας ο ΥΠΕΣ ενημερώνει πως αναμένονται οι απόψεις του Υπουργείου Εξωτερικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι πονοκέφαλοι της Μεταρρύθμισης, οι σκέψεις για ψήφιση και οι αφόρητες πιέσεις

Δειτε Επισης

«Θα σε σκοτώσω»-Μαθητής γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση
Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Υποβάλλονται την Τετάρτη οι υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών
Πιθανόν ανήλικης η σορός που εντοπίστηκε στη Σωτήρα-Λήφθηκαν δείγματα για ιστοπαθολογικές εξετάσεις
Σοβαρή αμέλεια και ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα καταγγέλλει η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου
Χαραλαμπίδου: Βασικός ο ρόλος των κοινοβουλίων για καταπολέμηση διαφθοράς
Ανακαλείται το Physiomer Baby Unidoses-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας
Αυτοί είναι οι υποψήφιοι της ΔΗΠΑ στα Δημοτικά Διαμερίσματα της Λευκωσίας
Αναμένει την ολοκλήρωση του λιμανιού στη Γάζα η Κυβέρνηση για να ξαναρχίσουν οι αποστολές