Βαρυσήμαντα μηνύματα για Κυπριακό και μεταναστευτικό στις ομιλίες Πάπα-ΠτΔ

Τη στήριξη του Πάπα Φραγκίσκου για να επιτευχθεί μία δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού ζητήματος, ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στην εκδήλωση προσφώνησης του Πάπα Φραγκίσκου.

Σημείωσε ότι «όραμά μας είναι να αναδείξουμε την Κύπρο σε μοντέλο ενός κράτους ειρηνικής συμβίωσης και συνδημιουργίας, επιτυχούς υπέρβασης ενός τραυματικού παρελθόντος, με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου του λαού».

«Ένα κράτος, πραγματικά κυρίαρχο και ανεξάρτητο, στο οποίο θα εφαρμόζονται και θα γίνονται σεβαστοί οι δημοκρατικοί θεσμοί, τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι αρχές και οι αξίες του ευρωπαϊκού ιδεώδους και των Ηνωμένων Εθνών, είπε.

Πρόσθεσε ότι η παγκόσμια ηγετική δυναμική του Πάπα και η παρουσία του στην Κύπρο τονώνει και ενισχύει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για επίλυση του εθνικού μας προβλήματος.

«Πέραν της αποφασιστικής στάσης που αναμένουμε από τη διεθνή κοινότητα, προσβλέπουμε, και είμαστε σίγουροι για αυτό, στη στήριξη της Αγίας Έδρας όσο και στη δική σας, προσωπική, σθεναρή παρέμβαση, προκειμένου να επιτευχθεί μία δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού ζητήματος», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι  «δυστυχώς, ο λαός της Κύπρου, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Λατίνοι και Αρμένιοι, υποφέρουν εδώ και 47 χρόνια σαν αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής του 36% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Αναφέρθηκε στην παρουσία 35.000 τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, τον εκτοπισμό και προσφυγοποίηση 170.000 Ελληνοκυπρίων, μεταξύ των οποίων και μέλη των θρησκευτικών ομάδων του νησιού, την αγωνία των συγγενών όσων ακόμα αγνοούνται και τη σύληση των πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.

Είπε επίσης ότι εδώ και 47 χρόνια, παρά τις οδυνηρές υποχωρήσεις της ελληνοκυπριακής κοινότητας, την αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση που επέδειξε προκειμένου να επιτύχει μια λειτουργική και βιώσιμη λύση που θα οδηγούσε σε ένα κράτος απόλυτα εναρμονισμένο με τα ευρωπαϊκά ιδεώδη, σε ένα κράτος απαλλαγμένο από στρατεύματα κατοχής, αναχρονιστικές εγγυήσεις ή εξαρτήσεις τρίτων, δυστυχώς, λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, η Κύπρος παραμένει η μόνη διαιρεμένη χώρα στην Ευρώπη.

«Το χειρότερο, Άγιε Πατέρα, είναι πως παρά τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις παρεμβάσεις της διεθνούς κοινότητας αλλά και της Ε.Ε., αντί να επιτύχουμε την επανένωση της πατρίδας μας, που είναι το ποθητό, παρατηρούμε μια όξυνση της τουρκικής αδιαλλαξίας που, εγκαταλείποντας τη βάση λύσης όπως τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών υπαγορεύουν, επιδιώκουν την εδραίωση της διχοτόμησης με την αξίωση δημιουργίας δύο ανεξάρτητων κρατών», ανέφερε.

Μια αδιαλλαξία, σημείωσε, που εκδηλώνεται και μέσα από μια πρωτόγνωρη επιθετικότητα που οδηγεί στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε στο έδαφος είτε στη θάλασσα, από την μια με την παραβίαση του καθεστώτος προστασίας της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και από την άλλη με την παραβίαση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, αμφισβητώντας το 40% της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, εις βάρος όχι μόνο των Ελληνοκυπρίων, που συμπεριλαμβάνονται και οι θρησκευτικές ομάδες, αλλά και των Τουρκοκυπρίων.

«Την ίδια στιγμή, παρατηρούμε μια περαιτέρω στρατικοποίηση των κατεχομένων  αλλά και μια ρητορική πως τάχα η Κύπρος είναι μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», είπε.

Σημείωσε ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουν στην αλαζονεία που δημιουργεί η δύναμη του ισχυρού να προσαρμόζει το διεθνές δίκαιο σε στενά κρατικά συμφέροντα.

«Εκείνο που θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω είναι πως, παρά τη διαχρονικά αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επικράτησης της ειρήνης και αδελφοσύνης μεταξύ του συνόλου του λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Λατίνων και Αρμενίων, γενικότερα ολόκληρου του λαού», ανέφερε.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο είπε ότι σε μία εποχή μεστή προκλήσεων, αλλά και ποικίλων προβλημάτων που μαστίζουν την ανθρωπότητα, η παρουσία του σήμερα εδώ, εκπέμπει μηνύματα έμπνευσης, θάρρους και ελπίδας.

Μηνύματα, είπε, αντίστοιχα με αυτά που, επίσης, στοχεύει η πολύπλευρη διεθνής διπλωματική και ευρύτερη δραστηριότητα που αναπτύσσει η Αγία Έδρα.

Διαβεβαίωσε ότι το ίδιο όραμα μοιράζεται και η Κυπριακή Δημοκρατία, «πετυχαίνοντας μέσα από τις εισηγήσεις, τις προτάσεις, και το σημαίνον φάσμα των περιφερειακών συνεργασιών που αναπτύσσουμε, να καταστήσουμε την Κύπρο έναν ισχυρό πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας, ειρηνικής συνύπαρξης και ευημερίας στην περιοχή μας».

Είπε επίσης ότι αναγνωρίζοντας τις συνέπειες από την κλιματική αλλαγή η Κύπρος ανέλαβε μια περιφερειακή πρωτοβουλία με στόχο τη συγκέντρωση κορυφαίων επιστημόνων και φορέων λήψης αποφάσεων των χωρών της περιοχής, αποσκοπώντας στην ανάπτυξη πρακτικών και εφικτών λύσεων που θα μειώνουν ή εξαλείφουν τους κινδύνους μιας ενδεχόμενης καταστροφής.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η Κυβέρνηση επιδεικνύει πλήρη σεβασμό στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών.

«Ωστόσο, θα πρέπει να ομολογήσω ότι η Κύπρος κατέστη η πρώτη χώρα προορισμού, κατ’ αναλογία πληθυσμού στην υποδοχή προσφύγων, αλλά και μεγάλων ροών παράτυπων μεταναστών, μέσω των κατεχομένων περιοχών, αντιμετωπίζοντας υπέρμετρες δυσκολίες ως προς τη διαχείρισή τους, υπέρμετρες δυσκολίες όσον αφορά την προστασία της δημογραφικής σύνθεσης», πρόσθεσε.

Παράλληλα εξέφρασε ευγνώμονες ευχαριστίες για την πρωτοβουλία του Πάπα να μεταφέρει 50 μετανάστες από την Κύπρο στην Ιταλία.

«Η συμβολική πρωτοβουλία σας αποτελεί, πρωτίστως, ηχηρό μήνυμα για την αναγκαιότητα και την απαραίτητη αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, ούτως ώστε να γίνει αφενός πιο δίκαιος καταμερισμός τόσο της διαχείρισης του προβλήματος και αφετέρου πιο ανθρώπινη η διαβίωση των μεταναστών στα κράτη μέλη», είπε.

Αναφερόμενος στην εποικοδομητική συνεργασία Αγίας Έδρας και Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στη βούληση για περαιτέρω ενδυνάμωση και εμβάθυνση των άριστων δεσμών που χαρακτηρίζουν τις διμερείς σχέσεις και την αμοιβαία επωφελή συνεργασία.

Σε αυτά τα πλαίσια, πρόσθεσε, εντάσσεται και η απόφαση που λήφθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα, για την εκμίσθωση κρατικής γης στην Κυβέρνηση του Βατικανού με σκοπό την ανέγερση Πρεσβείας στη Λευκωσία.

Παράλληλα ο Πρόεδρος σημείωσε ότι αν κάτι κατέδειξε η πανδημία του κορωνοϊού, είναι πως, οι επιπτώσεις τόσο αυτής ή και άλλων ανάλογων κρίσεων υπερβαίνουν τα κρατικά σύνορα, γι’ αυτό είναι υψίστης σημασίας η λήψη συντονισμένης δράσης σε διεθνές επίπεδο και η κοινή πορεία μέσα σε πνεύμα αλληλεγγύης και αδελφοσύνης.

Η ομιλία του Πάπα

Η Κύπρος, χάρη στη θέση της σε ένα γεωγραφικό, ιστορικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό σταυροδρόμι, μπορεί να προωθήσει ενεργά την ειρήνη, ανέφερε ο Πάπας Φραγκίσκος στην εκδήλωση προς τους εκπροσώπους των Αρχών, του Διπλωματικού Σώματος και της Κοινωνίας των Πολιτών, στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Ας γίνει ένα ανοικτό εργοτάξιο οικοδόμησης της ειρήνης στη Μεσόγειο», είπε, προσθέτοντας ότι η ειρήνη συχνά δεν γεννιέται από τις πράξεις μεγάλων προσωπικοτήτων, αλλά από την καθημερινή αποφασιστικότητα των πιο απλών των πιο μικρών ανθρώπων.

Πρόσθεσε ότι η ευρωπαϊκή ήπειρος έχει ανάγκη από τη συμφιλίωση και την ενότητα, χρειάζεται θάρρος και ώθηση για να προχωρήσει διότι τα τείχη φόβου και οι αρνησικυρίες που υπαγορεύονται από εθνικιστικά συμφέροντα δεν θα τη βοηθήσουν να προχωρήσει μπροστά, ούτε η οικονομική ανάκαμψη από μόνη της θα εγγυηθεί την ασφάλεια και τη σταθερότητά της.

« Ας θυμηθούμε την ιστορία της Κύπρου και θα δούμε πώς η συνάντηση και η υποδοχή των άλλων έχουν αποφέρει ευεργετικούς καρπούς μακροπρόθεσμα. Όχι μόνο σε ό,τι αφορά την ιστορία του Χριστιανισμού, για τον οποίο η Κύπρος υπήρξε το «εφαλτήριο» για εξάπλωση στην ήπειρο, αλλά και ως προς την οικοδόμηση μιας κοινωνίας που έχει βρει τον πλούτο της στην ενσωμάτωση. Αυτό το πνεύμα της διεύρυνσης, αυτή η ικανότητά εκείνου που βλέπει πέρα από τα σύνορα του μπορεί μόνο να τον αναζωογονεί και επιτρέπει την ανάκτηση της χαμένης ακτινοβολίας», είπε.

Ανέφερε ακόμα ότι είναι χαρά για τον ίδιο να διασχίζει την ιστορία και τη ψυχή αυτής της γης κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, καθώς επιθυμεί ο πόθος της για την ενότητα και το μήνυμα ομορφιάς που στέλνει να συνεχίσουν να καθοδηγούν την πορεία της. «Ο Θεός να ευλογεί την Κύπρο!», είπε.

Ο Πάπας Φραγκίσκος εκφράζονται τη χαρά του για την παρουσία του στην Κύπρο, ανέφερε ότι ήρθε ως προσκυνητής σε μια χώρα που είναι μικρή γεωγραφικά αλλά μεγάλη ιστορικά, σε ένα νησί που στο πέρασμα των αιώνων δεν χώρισε τους λαούς αλλά τους ένωσε, σε ένα νησί που το σύνορό της είναι η θάλασσα, σε έναν τόπο που αποτελεί την πύλη της Ευρώπης προς την Ανατολή και την πύλη της Μ. Ανατολής προς τη Δύση.

«Είστε μια ανοιχτή πύλη και ένα λιμάνι που ενώνει. Η Κύπρος, σταυροδρόμι πολιτισμών έχει μέσα της μια έμφυτη κλίση προς τη συνάντηση που τρέφεται από τον φιλόξενο χαρακτήρα των Κυπρίων», ανέφερε.

Ο Επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ανέφερε ότι ακριβώς εδώ, όπου συναντώνται η Ευρώπη και η Ανατολή, ξεκίνησε η εισαγωγή του Ευαγγελίου στην ήπειρο. Πρόσθεσε ότι είναι συναρπαστικό για τον ίδιο να ανατρέχει στα βήματα των πρώτων μεγάλων ιεραποστόλων, ιδιαίτερα των Αποστόλων Παύλου, Βαρνάβα και Μάρκου.

Παράλληλα είπε ότι η Κύπρος έλαβε μια ιδιαίτερη κληρονομιά, «είναι αγγελιαφόρος της ομορφιάς», ανάμεσα στις ηπείρους.

«Η Κύπρος ακτινοβολεί ομορφιά στην επικράτειά της, η οποία πρέπει να προστατευθεί και να διαφυλάξετε με κατάλληλες περιβαλλοντικές πολιτικές, σε συμφωνία με τους γείτονές της», είπε. Πρόσθεσε ότι η ομορφιά λάμπει επίσης στην αρχιτεκτονική της, την τέχνη της και ιδιαίτερα στη θρησκευτική της τέχνη και στους πολλούς αρχαιολογικούς της θησαυρούς.  

Είπε ότι αυτό το νησί μοιάζει με ένα μαργαριτάρι μεγάλης αξίας στην καρδιά της Μεσογείου. Ωστόσο ανέφερε ότι ένα μαργαριτάρι γίνεται αυτό που είναι χάρη στην πάροδο του χρόνου και είπε ότι η ομορφιά αυτής της γης πηγάζει από τους πολιτισμούς που διασταυρώθηκαν και αναμείχθηκαν κατά την πάροδο των αιώνων.

Αναφέρθηκε επίσης στην παρουσία πολλών μεταναστών στην Κύπρο, λέγοντας ότι δεν είναι εύκολο να διατηρηθεί και να προστατευθεί η πολύχρωμη και πολυεδρική αυτή ομορφιά του συνόλου, αλλά απαιτεί χρόνο και υπομονή και μια ευρεία προοπτική που να αγκαλιάζει την πληθώρα των πολιτισμών και να ατενίζει το μέλλον με διορατικότητα και είπε ότι είναι πολύ σημαντικό να προστατεύσουμε και να προάγουμε κάθε συνιστώσα της κοινωνίας, ιδιαίτερα τις μειονότητες.

 

Παράλληλα αναφέρθηκε σε διάφορους καθολικούς φορείς που θα επωφελούνταν από την κατάλληλη θεσμική αναγνώριση, ώστε η συνεισφορά τους στην κοινωνία μέσω των έργων τους και ιδίως των εκπαιδευτικών και φιλανθρωπικών να ορίζεται σαφώς από την κυπριακή νομοθεσία.

 

Αναφερόμενος στην πανδημία είπε ότι το μαργαριτάρι της Κύπρου έχει επισκιαστεί από την πανδημία που έχει εμποδίσει πολλούς επισκέπτες να έρθουν, επιδεινώνοντας τις επιπτώσεις της οικονομικής χρηματοπιστωτικής κρίσης. Παράλληλα είπε ότι σε περίοδο οικονομικής ανάκαμψης αυτό που θα εγγυηθεί σταθερή και μακροχρόνια ανάπτυξη είναι η δέσμευση για προώθηση της αναγέννησης της κοινωνίας, ιδιαίτερα μιας αποφασιστικής καταπολέμησης της διαφθοράς και των κοινωνικών πληγών που υπονομεύουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Αναφέρθηκε επίσης σε μεγάλο τραύμα που βίωσε η Κύπρος τις τελευταίες δεκαετίες, αναφέροντας ότι συλλογίζεται τον πόνο αυτών που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και στους χώρους λατρείας τους. Προσεύχομαι, ανέφερε, για τη δική σας ειρήνη και για την ειρήνη ολόκληρου του νησιού με όλες μου τις δυνάμεις.

«Η οδός προς την ειρήνη που θεραπεύει τις συγκρούσεις και αναγεννά την ομορφιά της αδελφοσύνης χαρακτηρίζεται από μια λέξη, το διάλογο», είπε.

«Γνωρίζουμε ότι δεν είναι εύκολος ο δρόμος, είναι μακρύς και γεμάτος καμπές, δεν υπάρχει όμως εναλλακτική επιλογή για την επίτευξη της συμφιλίωσης. Ας στρέψουμε την ελπίδα μας στη δύναμη των χειρονομιών αγάπης, αντί να αποθέτουμε τις ελπίδες μας σε χειρονομίες δύναμης», είπε.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν χειρονομίες που προετοιμάζουν την ειρήνη και όχι χειρονομίες δύναμης, απειλών, αντιποίνων και επίδειξης ισχύος, αλλά έργα αποκλιμάκωσης, αγάπης και διαλόγου.

Τόνισε τη σημασία της επιστροφής στον λαό των ιερών του μερών και των ιερών του αντικειμένων και εξέφρασε την εκτίμηση και στήριξή του προς το “Religious Track of the Cyprus peace project” που είναι ο διάλογος των θρησκευτικών ηγετών της Κύπρου που προωθείται από την πρεσβεία της Σουηδίας.

Πρόσθεσε ότι σε δύσκολες στιγμές για τον διάλογο δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε να κυριαρχήσει το μίσος και να εγκαταλειφθεί η επούλωση των πληγών και να ξεχαστεί το δράμα των αγνοουμένων

Δειτε Επισης

Η βαθμολογία των έξι Ευρωβουλευτών για το έργο τους-Η κοινοβουλευτική και δημόσια επιρροή τους
Τα πολλά ψηφοδέλτια, οι εκατοντάδες υποψήφιοι και το ενδεχόμενο σύγχυσης των ψηφοφόρων
Παραλύουν ΚΙΕ, Ολοήμερα και Μουσικά Σχολεία την Πέμπτη-Έξω από το ΥΠΑΝ οι εκπαιδευτικοί
Δεν λαμβάνουν γονική άδεια οι αυτοτελώς εργαζόμενοι-Δύο νομοσχέδια ενώπιον της Βουλής
Πανηγυρική εμφάνιση Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία-Το μήνυμα για την επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας
Πλημμύρισαν υπόγεια και δρόμοι, 72 κλήσεις για βοήθεια- Ο απολογισμός της κακοκαιρίας
Εμπρηστικός ο Ερντογάν-«Η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας αν δεν σταματούσαμε το 1974»
Στα 60 τα περιστατικά για βοήθεια λόγω κακοκαιρίας-Ανάκληση προσωπικού από Πυροσβεστική
Δεκατέσσερα συνεργεία επί πόδος, στις 56 οι κλήσεις για βοήθεια λόγω κακοκαιρίας
ΒΙΝΤΕΟ: Πλημμύρισαν υποστατικά και δρόμοι στη Λευκωσία-Επί ποδός η Πυροσβεστική