Η στάση ζωής του Πάπα των φτωχών που τον οδήγησε στην Κύπρο

Δίκαια χαρακτηρίστηκε ως ιστορική η σημερινή επίσκεψη του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Κύπρο, Πάπα Φραγκίσκου ο οποίος θα αφιχθεί το μεσημέρι στη Λάρνακα, στη μόλις δεύτερη επίσκεψη Πάπα στο νησί μας. Οι επισκέψεις των Προκαθήμενων της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας στην Κύπρο, είναι σπάνιες, αφενός λόγω του περιορισμένου αριθμού πιστών και αφετέρου λόγω του περιορισμένου πολιτικού εκτοπίσματος της Κύπρου.

Η επιλογή όμως του Πάπα Φραγκίσκου για να επισκεφθεί το νησί μας δεν είναι καθόλου τυχαία, ειδικά σε μια δύσκολη περίοδο λόγω της πανδημίας, την ώρα που όπως σημειώνουν θρησκευτικά ρεπορτάζ ο Πάπας Φραγκίσκος, ο πιο απλός και κουλ Πάπας όλων των εποχών, δεν έχει επισκεφθεί από την ημέρα που ενθρονίστηκε την πατρίδα του, Αργεντινή.

Ποιος είναι, γιατί έρχεται στην Κύπρο

Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος όπως ο ίδιος παραδέχθηκε στην εφηβεία του καθάριζε πατώματα σε εργοστάσια του Μπουένος Άιρες, ενώ αποκάλυψε πως εργάστηκε και ως πορτιέρης, θεωρείται και ο Πάπας των Φτωχών αφού από τις πρώτες αποφάσεις που έλαβε από το 2013 όταν το Κονκλάβιο των Καρδινάλιων τον εξέλεξε, ήταν να αποκόψει επιδόματα εκατομμυρίων που λάμβαναν οι καθολικοί ιερείς και οι εργαζόμενοι του Βατικανού, τα οποία μέσω δωρεών κατέληξαν σε φτωχούς και μετανάστες.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο κατά κόσμον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, αποφάσισε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, έντεκα χρόνια από την προηγούμενη επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου στην Κύπρο, ότι άξιζε και όφειλε να επισκεφθεί τη Λευκωσία. Οι μεγάλες μεταναστευτικές ροές και η ύπαρξη μεταναστών σε κέντρα κράτησης είναι ο βασικός λόγος της επίσκεψης του σε Λευκωσία και Λέσβο, όπου θα προσευχηθεί μαζί με μετανάστες, ενώ κάποιοι εξ αυτών θα επιστρέψουν μαζί του στο Βατικανό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πυρετώδεις διεργασίες για την επίσκεψη του Πάπα-«Στέλνει ηχηρά μηνύματα»

Εξάλλου καθόλου τυχαίο δεν είναι και το όνομα που επέλεξε ως Πάπας. Στην πρώτη του ομιλία στις 16 Μαρτίου του 2013, ως Πάπας, ανακοίνωσε πως επέλεξε να ονομαστεί Φραγκίσκος, προς τιμήν του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης ο οποίος ζώντας το 1182 με 1226 είχε αφιερώσει τη ζωή του στο φιλανθρωπικό έργο και στην ευημερία των φτωχών, ιδρύοντας και το ομώνυμο καθολικό τάγμα.

Η στάση που διατηρεί απέναντι στους φτωχούς και τους μετανάστες, τον έφερε στο επίκεντρο σκληρής κριτικής, κυρίως από τον περίγυρο του στο Βατικανό. Ωστόσο ο Φραγκίσκος συνεχίζει απερίσπαστος το έργο του, αφού μεταξύ άλλων πολλών ταξιδιών, είναι ο πρώτος Πάπας που επισκέφθηκε το Ιράκ, ένα ταξίδι που όπως ο ίδιος παραδέχθηκε αργότερα τον κούρασε πολύ. Άξιο αναφοράς, είναι και το γεγονός ότι ο Φραγκίσκος επέλεξε ΄πως το πρώτο του ταξίδι εκτός Βατικανού, δεν θα γινόταν σε κάποια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα δια βαΐων και κλάδων αλλά στο μικρό νησάκι της Λαμπεντούζα, το οποίο έχει γίνει σύμβολο θυσίας των μεταναστών που δεν κατάφεραν να φτάσουν στον προορισμό τους.

Εξάλλου ο ίδιος στο μήνυμα που έστειλε σε Κύπρο και Ελλάδα πριν από τα ταξίδια του ο Πάπας έδωσε ιδιαίτερη σημασία στο ζήτημα των μεταναστών και στη σημασία της Μεσογείου, ως της θάλασσας που ταξιδεύει τους μετανάστες προς την Γηραιά Ήπειρο για μια καλύτερη ζωή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ευκαιρία για προβολή της Κυπριακής Δημοκρατίας η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου

Η Ελβετική Φρουρά

Ο Πάπας, όπως είναι φυσικό, επισκέπτεται την Κύπρο υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με την Αστυνομία να έχει καταστρώσει ειδικό σχέδιο, ενώ έντονη θα είναι η παρουσία και της προσωπικής του φρουράς, την ώρα που θα συνοδεύεται σε κάθε του δραστηριότητα από μεγάλη ομάδα ξένων δημοσιογράφων.

Η Ελβετική Φρουρά, πήρε το όνομά της από τους ελβετικούς στρατιωτικούς σχηματισμούς που υπηρετούν ως σωματοφύλακες, φρουροί παλατιού και διάφορων τελετών στις βασιλικές αυλές της Ευρώπης, από τα τέλη του 15ου αιώνα.

Μάλιστα, φημίζεται ιδιαίτερα για την πειθαρχία και την αφοσίωση στους εργοδότες της. Πέραν από τα καθήκοντα φρούρησης που έχουν, μερικές μονάδες υπηρέτησαν στα πεδία των μαχών. Σχηματισμοί Ελβετών μισθοφόρων έχουν υπηρετήσει ως τακτικά στρατεύματα σε διάφορους στρατούς, κυρίως της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Νάπολης, μέχρι και τον 19ο αιώνα.

Σε αναφορές που υπάρχουν στο διαδίκτυο, η πρώτη ελβετική μονάδα του είδους που αναφέρεται ιστορικά είναι η «Cent Garde», δηλαδή «φρουρά των εκατό» (1497-1830), στη βασιλική αυλή της Γαλλίας. Αυτό το σώμα συμπληρώθηκε το 1567, από ένα Σύνταγμα Ελβετών Φρουρών.  Όσον αφορά την Παπική Ελβετική Φρουρά στο Βατικανό, ιδρύθηκε το 1506 και είναι η μοναδική που υπάρχει μέχρι και σήμερα.

Μια μικρή δύναμη που απαρτίζεται από 135 άτομα, διατηρείται από την Αγία Έδρα, η οποία είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια του Πάπα, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας του στο Αποστολικό Παλάτι. Η Ελβετική Φρουρά χρησιμεύει ως ο de facto στρατός του Βατικανού.

Όσον αφορά την υπηρεσία στην συγκεκριμένη φρουρά, διαρκεί από 2 έως 25 χρόνια. Για την ένταξη στις τάξεις της, ο υποψήφιος πρέπει να είναι καθολικός στο θρήσκευμα, να έχει ελβετική υπηκοότητα, να έχει λάβει βασική εκπαίδευση στον ελβετικό στρατό και συστάσεις καλής διαγωγής. Η ηλικία του δεν θα πρέπει να είναι κάτω των 19 ετών ή πάνω από 30.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ιστορικό γεγονός η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο-To πρόγραμμα του

Η έδρα του Πάπα και η συμφωνία με Μουσολίνι

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η ιστορία του Βατικανό, έδρα του Πάπα, η οποία είναι ανεξάρτητο κράτος και καλύπτει μια έκταση μόλις 0,44 τετραγωνικών χιλιομέτρων και στην οποία διαμένουν μόλις 826 κάτοικοι.  Το συγκεκριμένο κράτος, ιδρύθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 1929 με τη Συνθήκη του Λατερανού, την οποία συνυπέγραψαν ο τότε Πάπας Πίο, με τον δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι.

Η συμφωνία, προέβλεπε όπως η ιταλική Κυβέρνηση δώσει χρηματική αποζημίωση στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία για την απώλεια των Παπικών Κρατών, η οποία σημειώθηκε το 1870. Μέχρι τότε, στην κυριαρχία του εκάστοτε Πάπα, βρίσκονταν η Ρώμη, η Καμπανία, η Κληρονομιά του Αγίου Πέτρου, η Ούμπρια, η Μάρκε και η Ρομάνια.

Σημειώνεται ότι όσον αφορά το Βατικανό, η εθνική εορτή είναι ορισμένη 13η Μαρτίου, ημερομηνία εκλογής του Ποντίφικα. Το Βατικανό είναι η μοναδική χώρα στον δυτικό κόσμο όπου απαγορεύεται το διαζύγιο.

Η πρώτη επίσκεψη Ποντίφικα στην Κύπρο

Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο, πραγματοποιείται έντεκα χρόνια μετά την πρώτη φορά που ο τότε Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Βενέδικτος 16ος, έφθασε το νησί.

Η επίσκεψη του προηγούμενου Πάπα, έλαβε χώρα από τις 4 μέχρι τις 6 Ιουνίου 2010, έπειτα από πρόσκληση που έλαβε από τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

Κατά την επίσκεψή του, ο Πάπας είχε τελέσει Θεία Λειτουργία στο στάδιο Ελευθερία, όπου παρευρέθηκαν πάνω από δέκα χιλιάδες πιστοί, με αποτέλεσμα το γήπεδο να γεμίσει από κόσμο και να στηθούν γιγαντοοθόνες εκτός γηπέδου.

Στην ομιλία του, ο Πάπας Βενέδικτος είχε στείλει μήνυμα ειρήνης και συμφιλίωσης των λαών. Στη συνέχεια πιστοί που βρίσκονταν εντός του γηπέδου κοινώνησαν, ενώ Θεία Κοινωνία έλαβαν και όσοι βρίσκονταν εκτός του σταδίου, από ομάδα ιερωμένων.

Κατά την επίσκεψή του, ο Ποντίφικας τέλεσε προσευχή στην εκκλησία της Παναγίας των Χαρίτων, στην Πύλη Πάφου, όπου και πάλι πλήθος Μαρωνιτών παρακολούθησαν την τελετή.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του, μεταξύ άλλων είχε πανηγυρική συνάντηση με τους Καθολικούς στο Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Μάρωνα, ενώ παρακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα που ετοιμάστηκε. Μέσα από χορούς, διηγήματα, ύμνους, τραγούδια και θεατρικό δρώμενο, μπόρεσε να γνωρίσει την ιστορία της Κύπρου και πιο συγκεκριμένα τα ήθη και έθιμα των Μαρωνιτών.

Επιπλέον, συναντήθηκε με τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος στην ομιλία του είχε επεξηγήσει στον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας το Κυπριακό πρόβλημα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε επιδώσει στον Πάπα Βενέδικτο αμφορέα του 7ου αιώνα π.Χ., ενώ ο Ποντίφικας είχε προσφέρει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αντίγραφο ψηφιδωτής εικόνας του Χριστού.

Πέραν του πολιτικού ηγέτη της χώρας, είχε συναντήσει και τον θρησκευτικό ηγέτη, Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Κατά την επίσκεψή του στην Αρχιεπισκοπή, ενημερώθηκε για σημαντικά θρησκευτικά αντικείμενα που παρέμειναν στα κατεχόμενα.

 

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια