Ξεκαθάρισμα λογαριασμών με μήνυμα και τελεσίγραφο-Σε τροχιά εσωστρέφειας ο ΔΗΣΥ

Μέχρι χθες ο κίνδυνος της διχόνοιας και της διάσπασης του Δημοκρατικού Συναγερμού, αποτελούσε προϊόν συμπερασμάτων μέσα από δημοσιεύματα και εκτιμήσεις μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας κομματικών στελεχών. Μετά και τη συνεδρία του διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου, ήρθε η επιβεβαίωση με τον πιο επίσημο τρόπο, μέσα από τις δηλώσεις ακόμα και συναδέλφων του Νίκου Χριστοδουλίδη στο Υπουργικό Συμβούλιο και πλέον η παρέμβαση του Νίκου Αναστασιάδη μοιάζει πέρα για πέρα επιβεβλημένη.

H χθεσινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου, περιλάμβανε ένα ισχυρό μήνυμα και ένα τελεσίγραφο προς τον υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος μαζί με τον Πρόδρομο Προδρόμου, που βρισκόταν εκτός Κύπρου, ήταν οι μόνοι υπουργοί της Κυβέρνησης που δεν συμμετείχαν στις εργασίες. Η απουσία του υπουργού Εξωτερικών, εξάλλου, αποτέλεσε και αφορμή για να δεχθεί τα φίλια πυρά του συναδέλφου του στο υπουργικό, Κωνσταντίνου Πετρίδη, ο οποίος έκανε λόγο για υποκριτική στάση.

Σε ίδιο τόνο, αλλά χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον Νίκο Χριστοδουλίδη, ήταν η παρέμβαση του Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίο άφησε αιχμές κατά  εναντίον του πρώτου υποδεικνύοντας πως κάθε στέλεχος δικαιούται να έχει φιλοδοξίες, ωστόσο, σε έντονο ύφος δήλωσε πως και ο ίδιος ως πρόεδρος έχει ευθύνη να προστατέψει το κόμμα από την εσωστρέφεια που κάποιοι, κατά την έκφραση του, προσπαθούν να επιφέρουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι μπηχτές Αβέρωφ-Χριστοδουλίδη, η επίθεση Πετρίδη και οι αποφάσεις του ΠΓ

Μάλιστα υπογράμμισε τον κίνδυνο, όπως τον χαρακτήρισε να χαθεί η προοπτική νίκης, αν η βάση του κόμματος δηλητηριαστεί, ενώ διαβεβαίωσε πως δεν θα επιτρέψει να επικρατήσει η τοξικότητα και η διχόνοια και το κόμμα να γίνει κέντρο προσωπικών φιλοδοξιών. Τέλος έστειλε το μήνυμα ότι το κόμμα δεν θα γίνει σημαία ευκαιρίας για τον οποιονδήποτε, λέγοντας σε έντονο ύφος, πως η παράταξη δεν έμαθε να εκβιάζεται από κανένα.

Αυτό ήταν και το μήνυμα που στάλθηκε με παραλήπτη τον Νίκο Χριστοδουλίδη, και τα στελέχη του ΔΗΣΥ, φρόντισαν και μάλιστα ομόφωνα, πράγμα που έχει τη δική του σημασία, να το συμπεριλάβουν και στην απόφαση του Πολιτικού Γραφείου, όπου καταγράφεται η θέση πως, «το Πολιτικό Γραφείο αποκλείει την στήριξη προσώπου που θα επιλέξει να λειτουργήσει εκτός των δημοκρατικών του διαδικασιών».

Την ίδια ώρα στον Νίκο Χριστοδουλίδη δόθηκε και ένα τελεσίγραφο με στενά μάλιστα χρονικά περιθώρια, αφού εάν ο ίδιος επιθυμεί να διεκδικήσει την προεδρία μέσω των κομματικών διαδικασιών, τότε θα πρέπει να το πράξει μέχρι τις 10 Ιανουαρίου. Εάν δεν το πράξει, τότε η μόνη του επιλογή θα είναι να κατέλθει ως ανεξάρτητος υποψήφιος και να διεκδικήσει τη στήριξη από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης και αυτομάτως να μετατραπεί σε κόκκινο πανί για τον ΔΗΣΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η κρίσιμη συνεδρία, η δυσφορία Χριστοδουλίδη και το χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων

Αυτό το τελεσίγραφό έχει τη δική του σημασία, διότι ο υπουργός Εξωτερικών, διαφώνησε ανοικτά και φρόντισε να το κοινωνήσει στα στελέχη του ΔΗΣΥ δια τις επιστολής του, πως διαφωνεί με τη βιασύνη που επιδεικνύεται από το κόμμα για να τρέξουν οι διαδικασίες 14 μήνες πριν από τις Προεδρικές, υποδεικνύοντας τους πως οι 14 μήνες ισοδυναμούν με το ένα τέταρτο της θητείας της Κυβέρνησης. Μάλιστα ο ΥΠΕΞ χαρακτήρισε μη επωφελή την έναρξη των εσωκομματικών διαδικασιών στο παρόν στάδιο, ενώ εκτίμησε πως εάν συμβεί κάτι τέτοιο, θα επηρεάσει αρνητικά τον κοινό στόχο για επιτυχή αντιμετώπιση των πολλαπλών προκλήσεων, φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα όλες τις προηγούμενες αποφάσεις για τις Προεδρικές Εκλογές από το 1993 μέχρι το 2018, με όλες να έχουν ληφθεί από δέκα μέχρι δύο μήνες πριν τις Προεδρικές Εκλογές πλην μιας το 2013.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άνοιξε τα χαρτιά του για Προεδρικές ο Χριστοδουλίδης-«Έχω πολλή υπομονή...»

Το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, αποτέλεσε ένα βήμα για να ασκηθεί πίεση στον υπουργό Εξωτερικών, αφενός για να ξανασκεφτεί την πρόθεση του να κατέλθει ως υποψήφιος και αφετέρου για να πάρει μια γεύση για το τι θα ακολουθήσει σε περίπτωση, που επιβεβαιώσει τις πληροφορίες και εξαγγείλει εντός του δεύτερου τριμήνου του 2022, ανεξάρτητη υποψηφιότητα.

Πέραν από τις παρεμβάσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου και του Κωνσταντίνου Πετρίδη και άλλα μέλη της Κυβέρνησης όπως ο Γιάννης Καρούσος και η Αναστασία Ανθούση, έτριξαν τα δόντια στον υπουργό Εξωτερικών, ειδικά για την απόφαση του να μην παρευρεθεί. Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να σημειωθεί πως ο κ. Χριστοδουλίδης συμμετείχε χθες το απόγευμα, σε εκδήλωση που διοργάνωνε η πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο και η οποία είχε προγραμματιστεί εδώ και καιρό.

Για αρκετά στελέχη του κόμματος, η χθεσινή συνεδρία του κόμματος ήταν επιβεβλημένη, για να αρχίζει να ξεκαθαρίζει το τοπίο και να διαφαίνονται οι σκέψεις και οι προθέσεις του καθενός. Ο τρόπος με τον οποίο τουλάχιστον τρία μέλη της Κυβέρνησης αλλά και οι υπόλοιποι υπουργοί που ενέκριναν την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου, κατέδειξαν σε μεγάλο βαθμό την αποφασιστικότητα της ανώτερης πυραμίδας της παράταξης για να στηριχθεί ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος αν και δεν το δήλωσε δημόσια, θεωρείται δεδομένο πως θα επιδείξει ενδιαφέρον και θα διεκδικήσει το χρίσμα από το Ανώτατο Συμβούλιο.

Αν μάλιστα δεν υπάρξει άλλη υποψηφιότητα μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, τότε κι επίσημα από τον Γενάρη ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ θα λειτουργεί και θα ενεργεί ως ο υποψήφιος της Πινδάρου για τις Προεδρικές, έχοντας μπροστά του έναν ορίζοντα 13 μηνών για να καλύψει το χαμένο έδαφος, εξασφαλίζοντας μια πιο θετική εικόνα για το πρόσωπο του, ανάμεσα στην κοινωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέοι καιροί, νέα ήθη-Ανοίγματα για να ανάψει δεξί φλας ο Νικόλας

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα