Οι μπηχτές Αβέρωφ-Χριστοδουλίδη, η επίθεση Πετρίδη και οι αποφάσεις του ΠΓ

Μπηχτές, καρφώματα με το γάντι, υποδείξεις και μηνύματα ειδικά προς τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, επιφύλασσε το σημερινό διευρυμένο Πολιτικό Γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού που ουσιαστικά κήρυξε την έναρξη της διαδικασίας για την επιλογή του υποψηφίου του κόμματος ενόψει των Προεδρικών Εκλογών του 2023. 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Αβέρωφ Νεοφύτου ήταν ιδιαίτερα έντονος στέλνοντας μηνύματα εντός κόμματος και Κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για εσωστρέφεια που κάποιοι προκαλούν και κίνδυνο να χαθεί η προοπτική της νίκης για τις επικείμενες εκλογές. «Σε αυτή την παράταξη ένα πράγμα δεν μάθαμε, είπε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, να εκβιαζόμαστε».

«Είμαστε ένα φιλελεύθερο κόμμα και ο καθένας έχει το δικαίωμα να φιλοδοξεί. Εγώ ως πρόεδρος έχω ευθύνες. Να προστατέψω το κόμμα από την εσωστρέφεια που κάποιοι προσπαθούν να επιφέρουν», υπέδειξε ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Επίσης έχω ευθύνη, πρόσθεσε, «να μην αφήσω τη βάση του κόμματος να δηλητηριαστεί από αυτήν την εσωστρέφεια που κάποιοι προκαλούν. Ο πραγματικός κίνδυνος είναι να χαθεί η προοπτική της νίκης. Δεν θα επιστρέψω ποτέ να επικρατήσει η τοξικότητα και η διχόνοια στο κόμμα και δεν θα αφήσω να γίνει η παράταξη κέντρο προσωπικών φιλοδοξιών. Δεν θα επιτρέψω ποτέ ο ΔΗΣΥ να γίνει σημαία ευκαιρία για οποιονδήποτε».

«Μάθαμε στον ΔΗΣΥ να συνδιαλεγόμαστε και να βρίσκουμε συγκλίσεις και να συζητάμε. Αλλά η παράταξη ένα πράμα δεν έμαθε. Δεν εκβιάζεται από κανένα», τόνισε.

Κάποιοι αφήνουν αιχμές ότι χειραγωγώ το κόμμα. Σας καλώ λοιπόν να πείτε την άποψη σας ελευθέρα και σήμερα. Καλώ το κόμμα να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες. Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου να υποβληθούν οι υποψηφιότητες και ως τότε όποιος θέλει είναι ευπρόσδεκτος και τον προτρέπουμε να το πράξει.

Διαφώνησε με επιστολή ο Χριστοδουλίδης

Πάντως στην γραπτή δήλωση που απέστειλε στο Πολιτικό Γραφείο ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αφού σημειώνει πως ειλημμένες υποχρεώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών δεν του επέτρεψαν να παραστεί, εκφράζει τη διαφωνία του με την επιλογή του κόμματος, να ανοίξει νωρίς η διαδικασία για την επιλογή υποψηφίου. Μάλιστα υπενθυμίζει πότε λήφθηκαν οι αποφάσεις για τις Προεδρικές από το κόμμα, από το 1993 μέχρι και το 2018, ενώ υποδεικνύει δηλώσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου και του Δημήτρη Δημητρίου που υποδείκνυαν τις προηγούμενες ημέρες, πως είναι αρκετά νωρίς για να συζητηθούν οι προεδρικές. 

Μίλησε για υποκρισία του ΥΠΕΞ ο Πετρίδης

Μετά την ανάγνωση της επιστολής του υπουργού Εξωτερικών, ζήτησε και έλαβε τον λόγο ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος αφού σχολίασε ως υποκριτική την δικαιολογία του Νίκου Χριστοδουλίδη για ειλημμένες υποχρεώσεις που δεν του επέτρεψαν να παραστεί, διερωτήθηκε ποιος ξεκίνησε την έντονη προεδρολογία. 

H απόφαση του Πολιτικού Γραφειου

Στην απόφαση του το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ, που παρουσιάστηκε από τον πρώην ευρωβουλευτή του κόμματος, ενέκρινε ομόφωνα τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν, ενώ έστειλε και μήνυμα πως από τη διαδικασία αποκλείονται πρόσωπα που θα επιλέξουν να λειτουργήσουν εκτός των δημοκρατικών του διαδικασιών.

Το χρονοδιάγραμμα το οποίο προτάθηκε από τον Αβέρωφ Νεοφύτου συμπεριλήφθηκε στην πρόταση-απόφαση που ετοίμασε ο πρώην αντιπρόεδρος και ευρωβουλευτής του κόμματος, Παναγιώτης Δημητρίου.

Διαβάστε την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου

Το Πολιτικό Γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού, με τη συμμετοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών του, της ηγεσίας του κόμματος, υπουργών, βουλευτών, δημάρχων και άλλων κομματικών αξιωματούχων, αποφάσισε σήμερα να συγκαλέσει σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου στις 12 Μαρτίου 2022, για επιλογή του προσώπου που θα στηρίξει ο Δημοκρατικός Συναγερμός στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Καθορίστηκε επίσης η 10η Ιανουαρίου 2022 ως η ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων από τους ενδιαφερόμενους. Παρέχεται έτσι πολύς χρόνος τόσο για την εκδήλωση ενδιαφέροντος, όσο και για την επικοινωνία με τους 1800 και πλέον σύνεδρους, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων εκπροσώπους από όλες τις επαρχίες, τη νεολαία, την τοπική αυτοδιοίκηση και το σύνολο των νυν και πρώην πολιτειακών αξιωματούχων που προέρχονται από την παράταξη.

Η επιλογή θα πραγματοποιηθεί με μυστική ψηφοφορία, όπως ακριβώς προβλέπει το Καταστατικό.

Πρόκειται για μια ανοικτή, διαφανή και δημοκρατική διαδικασία που διαφυλάσσει την ενότητα και τη σύμπνοια της παράταξης και μας επιτρέπει να παρουσιάσουμε στους συμπολίτες μας μια αξιόπιστη πολιτική πρόταση για την Κύπρο του αύριο.

Παράλληλα, επιτρέπει στη κυβέρνηση του πρόεδρου Αναστασιάδη να συνεχίσει να προωθεί το μεταρρυθμιστικό της έργο, με δεδομένη την πλήρη στήριξη του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Απευθύνουμε κάλεσμα σε κάθε ενδιαφερόμενο που ανήκει στον χώρο του Δημοκρατικού Συναγερμού να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Το πολιτικό γραφείο, ακόμη, αποκλείει την στήριξη προσώπου που θα επιλέξει να λειτουργήσει εκτός των δημοκρατικών του διαδικασιών.

 

Δειτε Επισης

Φωτιά σε δύο οχήματα έξω από μηχανουργείο στην Πάφο-Επηρεάστηκε και τρίτο
Καλωσόρισε τη λειτουργία διαδρόμου από την Κύπρο, τόνισε ανάγκη χερσαίων περασμάτων ο Μπορέλ
ΒΙΝΤΕΟ: Επί ποδός καθ' όλη της διάρκεια της νύχτας συνεργεία της Πυροσβεστικής-Πλημμύρησαν σπίτια και δρόμοι
Μικροεπεισόδια με Σύρους και Ε/κ στο κέντρο της Πάφου-Ζημιές και στη δομή ανηλίκων
Η βαθμολογία των έξι Ευρωβουλευτών για το έργο τους-Η κοινοβουλευτική και δημόσια επιρροή τους
Παραλύουν ΚΙΕ, Ολοήμερα και Μουσικά Σχολεία την Πέμπτη-Έξω από το ΥΠΑΝ οι εκπαιδευτικοί
Δεν λαμβάνουν γονική άδεια οι αυτοτελώς εργαζόμενοι-Δύο νομοσχέδια ενώπιον της Βουλής
Πανηγυρική εμφάνιση Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία-Το μήνυμα για την επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας
Πλημμύρισαν υπόγεια και δρόμοι, 72 κλήσεις για βοήθεια- Ο απολογισμός της κακοκαιρίας
Εμπρηστικός ο Ερντογάν-«Η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας αν δεν σταματούσαμε το 1974»