Μεταγραφή στο ΚΕΕ ο Ζάρογλου-Εβδομάδα υποβολής υποψηφίων ενόψει «βουλευτικών» στα κατεχόμενα

Κινητικότητα ενόψει των πρόωρων «βουλευτικών εκλογών» της 23ης Ιανουαρίου στα κατεχόμενα ενώ η "προεκλογική" διαδικασία έχει επισήμως ξεκινήσει.

Χθες ο πρόεδρος του ΚΕΕ και «πρωθυπουργός», Φαίζ Σουτσιούογλου δήλωνε ότι στόχος τους είναι να έρθουν πρώτο κόμμα και να σχηματίσουν μόνοι τους «κυβέρνηση», στόχο που επαναλαμβάνουν και «υπουργοί» του ΚΕΕ, και σήμερα ο Μπερτάν Ζάρογλου, έποικος «βουλευτής» που "εξελέγη" με το κόμμα Αναγέννησης τον Ιανουάριο του 2018, αποχώρησε φέτος δημιουργώντας το Κόμμα του Έθνους, ανακοίνωσε ότι το κόμμα του κλείνει και ο ίδιος προσχωρεί στο ΚΕΕ και με αυτό θα κατέλθει στις επικείμενες «βουλευτικές εκλογές».

Το μέλος της κεντρικής επιτροπής του Κόμματος του Έθνους, Αχμέτ Γιονλούερ δήλωσε ότι ο Ζάρογλου θα κατέλθει υποψήφιος στην θέση 8 στο ψηφοδέλτιο του ΚΕΕ στην «επαρχία» Λευκωσίας και το Κόμμα του Έθνους θα διαλυθεί.

Ο πρόεδρος του Κόμματος Αναγέννησης, Ερχάν Αρικλί, σήμερα – την επομένη της ανακοίνωσης της προσχώρησης Ζάρογλου στο ΚΕΕ και διάλυσης του Κόμματος του Έθνους – κάλεσε τα πρώην μέλη του ΚΑ που είχαν προσχωρήσει στο Κόμμα του Έθνους «να επιστρέψουν στη φωλιά τους». Υπενθύμισε ότι ο Μπερτάν Ζάρογλου, έφυγε από το ΚΑ αφού έχασε τις εκλογές για την προεδρία του και χάραξε τον δικό του δρόμο παρασύροντας μέλη του Κόμματος Αναγέννησης «με ισχυρισμούς και συκοφαντίες», καλώντας τους τώρα να επιστρέψουν.

Έκανε λόγο για «παιχνίδι του ΚΕΕ» που τώρα βγήκε στη φόρα λέγοντας προς τα πρώην μέλη του, «είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε μια νέα, λευκή σελίδα».

Στο μεταξύ, το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» ανακοίνωσε τον πληθυσμό ανά «επαρχία» και τον αριθμό «βουλευτών», που θα εκλεγούν με βάση αυτόν, στις 23 Ιανουαρίου.

Η «επαρχία» Λευκωσίας έχει πληθυσμό 79.189 και "εκλέγει" 16 «βουλευτές», Η Αμμόχωστος 62.237 και 13 «βουλευτές», η Κερύνεια αύξησε τον πληθυσμό της σε 53.261 και θα έχει πρώτη φορά 11 «βουλευτές», το Τρίκωμο με πληθυσμό 25.228 θα έχει 5 «βουλευτές», η Μόρφου με πληθυσμό 17.490 από 4, 3 «βουλευτές» και η πρόσφατη «επαρχία» Λεύκας με πληθυσμό 8.464, δύο «βουλευτές».

Συνολικά ο πληθυσμός στα κατεχόμενα ανακοινώθηκε ότι είναι 245.869 και ο συνολικός αριθμός των «βουλευτών» είναι 50.

Μέχρι την Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου, τα κόμματα θα πρέπει να καταθέσουν τους υποψηφίους τους ενώ μέχρι τις 17 του μήνα θα μπορούν να υποβάλλουν  υποψηφιότητα και οι ανεξάρτητοι.

Στις 28 Δεκεμβρίου θα αρχίσει επισήμως η προεκλογική εκστρατεία στα κατεχόμενα και θα ολοκληρωθεί στις 20 Ιανουαρίου.

Αυτή την εβδομάδα άρχισαν οι διαδικασίες και στα κόμματα. Το ΚΕΕ μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή δέχεται αιτήσεις από ενδιαφερόμενους για τις «βουλευτικές», το ΡΤΚ δέχεται από σήμερα τέτοιες αιτήσεις, το Κόμμα του Λαού άρχισε από χθες να δέχεται υποβολή αιτήσεων από ενδιαφερόμενους υποψήφιους, το ΔΚ στις 8 Δεκεμβρίου θα καθορίσει τη δική του λίστα, το Κόμμα Αναγέννησης έκλεισε χθες τη διαδικασία αποδοχής ενδιαφέροντος για τις «βουλευτικές» και το ΚΚΔ απόψε καθορίζει το "προεκλογικό" του πρόγραμμα.

Η Ντεταί έγραφε χθες ότι αναζητούνται συνολικά 600 άτομα για να κατέλθουν στις «βουλευτικές εκλογές» από τα 14 συνολικά κόμματα που θα λάβουν μέρος σε αυτές.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εμπρηστικός ο Ερντογάν-«Η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας αν δεν σταματούσαμε το 1974»
Συνάντηση με πάνω από 40 χώρες για το «Αμάλθεια» στις 21 Μαρτίου ανακοίνωσε ο ΥΠΕΞ
Διακυβερνητική συνάντηση για ενεργειακή συνεργασίας έθεσαν στο τραπέζι ΠτΔ-Φατάχ αλ Σίσι
Ενημερώνει τους ομολόγους του για το «Αμάλθεια» ο Κωνσταντίνος Κόμπος
Στις Βρυξέλλες η Μαριλένα Ραουνά-Συμμετέχει στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ
Οι συσπειρώσεις των κομμάτων, τα ερωτήματα της κατάταξης και το θολό σκηνικό
Ικανοποιημένος ο ΠτΔ από την Κοινή Διακήρυξη-«Ιστορική μέρα, νέα εποχή στις σχέσεις ΕΕ-Αιγύπτου»
Ολοκληρώθηκε η Συνάντηση ηγετών της ΕΕ με τον Αλ Σίσι-Υπεγράφη κοινή διακήρυξη
Συμφωνία ΕΕ-Αιγύπτου ύψους 7,4 δις ευρώ για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού
Ενημέρωσε τον Αλ Σίσι για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας