Η κρίσιμη συνεδρία, η δυσφορία Χριστοδουλίδη και το χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων

Πριν από περίπου ένα μήνα, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και τέως συνεργάτης του Νίκου Χριστοδουλίδη στο Υπουργικό Συμβούλιο, επιδίωξε και άνοιξε, για πολλούς πρόωρα τη συζήτηση για τις Προεδρικές Εκλογές του 2023. Προχθές ο Νίκος Χριστοδουλίδης, έσπευσε να κλείσει τη συζήτηση, τουλάχιστον στη βάση των δεδομένων που ανοίχθηκε από τον Χάρη Γεωργιάδη.  

Συχνά θέλοντας να καταδείξουμε πως στον τόπο μας όλα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο γίνονται γνωστά και πως τίποτα δεν μένει κρυφό, συχνά χρησιμοποιείται η φράση, «η Κύπρος είναι μικρή». Αυτός ο όρος χρησιμοποιήθηκε προχθές και από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος, μπορεί να μην το δήλωσε ξεκάθαρα, αλλά εμμέσως έδειξε την απαρέσκεια του για τον τρόπο που επιχειρήθηκε από τον Χάρη Γεωργιάδη να ανοιχθεί το θέμα των Προεδρικών.

Καθόλου τυχαία δεν θα πρέπει να θεωρείται η επιλογή του για τουλάχιστον δύο φορές, να υπογραμμίσει το γεγονός ότι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δημήτρης Δημητρίου το τελευταίο διάστημα υποδείκνυαν πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα για τον τόπο και δεν είναι ώρα για τις Προεδρικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άνοιξε τα χαρτιά του για Προεδρικές ο Χριστοδουλίδης-«Έχω πολλή υπομονή...»

Ανάλογο ήταν το μήνυμα που έστειλε και ο Νίκος Χριστοδουλίδης, υποδεικνύοντας εμμέσως πλην σαφώς πως διαφωνεί αφενός με το γεγονός ότι ανοίχθηκε το κεφάλαιο των Προεδρικών δεκαέξι μήνες πριν και αφετέρου με τον τρόπο που ανοίχθηκε, όπου ο Χάρης Γεωργιάδης, έσπευσε να ανοίξει τη συζήτηση για το όνομα του, τονίζοντας πως ο υπουργός Εξωτερικών έδωσε διαβεβαιώσεις πως δεν θα κατέλθει ως ανεξάρτητος υποψήφιος.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης εδώ και καιρό αποφεύγει να τοποθετείται δημόσια για το ζήτημα, ωστόσο η προχθεσινή ήταν μια ευκαιρία για να στείλει τα ανάλογα μηνύματα. Μάλιστα κληθείς να απαντήσει για το πώς σχολιάζει τα όσα ακούστηκαν από τον Χάρη Γεωργιάδη, απάντησε μεταξύ άλλων πως, «ακούει, βλέπει, διαβάζει αλλά κάνει υπομονή», υπονοώντας μάλλον πως διαφωνεί και πως έχει να δώσει απαντήσεις για όλα όσα ακούγονται γύρω από το όνομα του, όμως θα το πράξει την κατάλληλη στιγμή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέοι καιροί, νέα ήθη-Ανοίγματα για να ανάψει δεξί φλας ο Νικόλας

Και μπορεί για τον υπουργό Εξωτερικών να μην είναι η κατάλληλη στιγμή, ωστόσο στην Πινδάρου η συζήτηση όχι μόνο ξεκίνησε, αλλά από σήμερα θεσμοθετείται, αφού θα βρεθεί επί τάπητος στο Πολιτικό Γραφείο του κόμματος, στο οποίο πέραν από τα πρώην και νυν στελέχη του κόμματος, τους βουλευτές, δημάρχους και άλλους αξιωματούχους, συμμετέχουν και οι υπουργοί της Κυβέρνησης, και μένει να διαφανεί εάν θα είναι παρόν και ο υπουργός Εξωτερικών, με τις πληροφορίες που συγκλίνουν προς το αντίθετο. Το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ συνέρχεται σήμερα στις πέντε το απόγευμα στο Lemon Park.

Στο Πολιτικό Γραφείο, αναμένεται να υπάρξει μια πρώτη συζήτηση, όχι τόσο για το ποιος θα είναι ο εκλεκτός του κόμματος, ως υποψήφιος διάδοχος του Νίκου Αναστασιάδη, αλλά για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και υπήρξαν διάφορες προσεγγίσεις, για αλλαγή του τρόπου επιλογής του υποψηφίου, τόσο η ηγεσία όσο και άλλα σημαντικά στελέχη του κόμματος, προκρίνουν την παραδοσιακή οδό, μέσω του Ανωτάτου Συμβουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα φόρτε τους τα πηγαδάκια για Προεδρικές-Τα σενάρια για τις επιλογές Νικόλα

Παράλληλα στο ΔΗΣΥ τρέχει και ο προσυνεδριακός διάλογος, με τις τοπικές του κόμματος να έχουν ξεκινήσει τις συζητήσεις στη βάση των πυλώνων που έχουν εξαγγελθεί από τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος μετά από το επιτυχημένο Town Hall Meeting στη Λευκωσία, προετοιμάζεται για τις αντίστοιχες εκδηλώσεις στις 13 Δεκεμβρίου στη Λεμεσό και στις 14 Δεκεμβρίου στη Λάρνακα. Στο μεταξύ στις 11 Δεκεμβρίου και πάλι στα πλαίσια του Προσυνεδριακού διαλόγου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Υπενθυμίζεται ότι το Ιδεολογικοπολιτικό Συνέδριο του ΔΗΣΥ, είναι προγραμματισμένο για τα τέλη της Άνοιξης, συνεπώς συνάγεται το συμπέρασμα πως το πιθανότερο σενάριο είναι να ακολουθήσει των αποφάσεων του Ανωτάτου Συμβουλίου. Κι αυτό διότι με εξαίρεση το 2018, όταν η υποψηφιότητα Αναστασιάδη ήταν δεδομένη, το Ανώτατο Συμβούλιο συνέρχεται για να αποφασίσει ποιος θα είναι ο υποψήφιος του κόμματος, περίπου ένα χρόνο πριν τη διεξαγωγή των εκλογών. Συνεπώς αναμένεται ότι αυτό θα συμβεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο αποφασισμένος Νικόλας, το δίλημμα του ΑΚΕΛ και ο ορίζοντας του 2023

Μέχρι τότε στον Δημοκρατικό Συναγερμό πρέπει να συμβούν αρκετά. Αυτό που αρκετά στελέχη του κόμματος, αξιολογούν ως εξαιρετικά σημαντικό, είναι πρώτον, να ανοίξουν τα χαρτιά τους οι όποιοι ενδιαφερόμενοι για την προεδρία, που σύμφωνα με τα δεδομένα και τα όσα συζητιούνται στα πολιτικά πηγαδάκια, δεν είναι άλλοι από τον πρόεδρο του κόμματος και τον υπουργό Εξωτερικών και το δεύτερο να ανοίξει τα χαρτιά του ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος πάντως, μέχρι στιγμής, κρατά τις προσωπικές του απόψεις για τον ίδιο και δεν ανοίγεται ούτε και στους πιο στενούς του συνεργάτες για το ποιος επιθυμεί να τον διαδεχθεί.

Η παρουσία του υπουργού Εξωτερικών στο κρατικό κανάλι, ίσως να έπεισε και τους πιο άπιστους για το γεγονός ότι ο ίδιος προετοιμάζεται για την υποψηφιότητα του, αφού εξέπεμπε μια σιγουριά, ότι αργά η γρήγορα, η τέλος πάντων όταν κρίνει πως είναι η κατάλληλη στιγμή, θα δώσει απαντήσεις, σε όλα όσα ακούστηκαν και ακούγονται για το πρόσωπό του. Κληθείς να δώσει έα χρονοδιάγραμμα για το πότε θεωρεί πως είναι η κατάλληλη στιγμή για κάτι τέτοιο, εκτίμησε πως θα είναι στα τέλη της άνοιξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η επίθεση φιλίας ΔΗΣΥ σε ΔΗΚΟ και το βήμα πίσω από Νικόλα για προϋπολογισμό

Ωστόσο, εάν ο υπουργός Εξωτερικών προτίθεται να διεκδικήσει την προεδρία μέσω της κομματικής οδού, θα υποχρεωθεί να το πράξει πολύ πιο νωρίς, αφού οι αποφάσεις στον ΔΗΣΥ τοποθετούνται χρονικά εντός πρώτου τριμήνου του 2022. Εάν πάλι τελικά θα επιλέξει να ριχθεί στη μάχη ως ανεξάρτητος, τίποτα και κανένας δεν μπορεί να τον εμποδίσει να το πράξει, όταν ο ίδιος θεωρεί πως είναι η κατάλληλη στιγμή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κεντροδεξιά εσωστρέφεια, κεντροαριστερά πολυκοσμία...

Δειτε Επισης

«Παράδειγμα η Κύπρος στον ηγετικό ρόλο των νέων για περιβάλλον»
Υιοθέτησαν τα Συμπεράσματα για την Τουρκία οι «27»-Χαιρετίζουν τον διορισμό Ολγκίν
Η μεγάλη εικόνα της έξαρσης των μεταναστευτικών ροών, οι ευθύνες των εταίρων και ο ρόλος της Τουρκίας
Μεταναστευτικό και οικονομία θέτουν στο επίκεντρο του προεκλογικού οι πολίτες
Η δυστοκία επίλυσης του ζητήματος των πολλαπλών συντάξεων και οι εναλλακτικές που μελετώνται
Ιωάννου: Είμαστε αρωγοί πρωτοβουλιών αναβάθμισης κοινωνικού κράτους
Κλείδωσαν τα επόμενα ραντεβού του Προέδρου με Ολγκίν-Στις 2 Μαίου μεταβαίνει στον Λίβανο με την Ούρσουλα
Την ανάγκη ηλεκτρικών διασυνδέσεων τόνισε ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας σε επίπεδο ΕΕ
Πολύ διαδεδομένη η διαφθορά στα κατεχόμενα, σύμφωνα με ερωτηθέντες σε έρευνα
Πρόταση ΕΛΑΜ για μείωση προθεσμίας για προσφυγές κατά αποφάσεων Υπ. Ασύλου