Το νέο «πολεοδομικό σχέδιο» ανοίγει δρόμο για ένα «νέο Βαρώσι» σύμφωνα με τον Σουτζούογλου

Σε τηλεοπτική συνέντευξη στο τουρκικό HaberTürk ο «πρωθυπουργός», Φαϊζ Σουτζούογλου είπε ότι λόγω της κινητικότητας που υπήρξε κατά τις περασμένες βδομάδες στις ισοτιμίες των ξένων νομισμάτων, η «κυβέρνηση» ανακοίνωσε ένα οικονομικό «άνοιγμα» αποτελούμενο από τέσσερα σημεία σε συναντήσεις που είχε με την λεγόμενη κεντρική τράπεζα και την «ένωση τραπεζών».

Όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, είπε ακόμα ότι τα μέτρα αυτά θα ανακουφίσουν ιδιαιτέρως τον ιδιωτικό τομέα και τους μικρομεσαίους καταστηματάρχες και ότι τα αποτελέσματά τους θα φανούν εντός των προσεχών ημερών.

Σχετικά με το «πολεοδομικό σχέδιο» είπε ότι αυτό θα εξασφαλίσει «πολύ σοβαρές επενδυτικές δυνατότητες» στην περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου και του Τρικώμου σημειώνοντας ότι άνοιξαν τον δρόμο για μια επένδυση δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων εντός των επόμενων μερικών χρόνων, δηλαδή μιας επένδυσης που προβλέπει «ένα νέο Βαρώσι».

Υποστηρίζοντας ότι οι ουσιαστικές αλλαγές θα γίνουν μετά τις «πρόωρες εκλογές» της 23ης Ιανουαρίου 2022 και ότι τα σοβαρά οικονομικά ανοίγματα και οι ριζοσπαστικές αλλαγές θα φανούν στην νέα «κυβέρνηση» που θα σχηματίσει το κόμμα του, ο κ. Σουτζούογλου είπε ότι στόχος τους είναι να σχηματίσουν μια «κυβέρνηση» πέντε χρόνων. 

«Στόχος μας είναι η εξουσία μόνοι μας. Δεν έχουμε στόχο έναν συνασπισμό. Αμέσως μετά την επίτευξη του στόχου, θα αρχίσουν τα σοβαρά έργα και τα τεχνολογικά ανοίγματα υπό την έννοια οικονομικών ανοιγμάτων για να εξασφαλιστεί η έλευση ζεστού χρήματος στην τδβκ με την στήριξη της Τουρκικής Δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζοντας ότι λόγω της πανδημίας δέχτηκε σοβαρό πλήγμα ο τουρισμός και η ανώτατη εκπαίδευση στα κατεχόμενα, ο Σουτζούογλου σημείωσε ότι με την κατάργηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, άρχισαν να έρχονται φοιτητές στα κατεχόμενα και να ζωντανεύει και πάλι  ο τομέας αυτός.

«Όμως ο τουρισμός ακόμα βιώνει σοβαρές δυσκολίες και γίνεται λόγος για πληρότητα 15-18%. Αυτή η κατάσταση επηρεάζει άμεσα 70 τομείς στην χώρα. Επηρεάζει και την παραγωγή», είπε.

Υποστηρίζοντας ότι το κατοχικό καθεστώς είναι «μια δημοκρατία 38 χρόνων», ο Σουτζούογλου είπε ότι πλέον έχει περάσει το στάδιο της παιδικής ηλικίας και ότι «πρέπει να καταφέρουμε να αποκτήσουμε μια δομή που στέκεται στα δικά της πόδια οικονομικά».

Εκφράζοντας στήριξη εκατό τοις εκατό στην πολιτική των δύο ίσων κυρίαρχων κρατών στο Κυπριακό, ο Σουτζούογλου ανέφερε ότι ως το μεγαλύτερο κόμμα στα κατεχόμενα, το Κόμμα Εθνικής Ενότητας υποστηρίζει πλήρως την «Γαλάζια Πατρίδα» και το νέο πολιτικό άνοιγμα στο οποίο παρέχει μεγάλη στήριξη και η Τουρκία και ο Πρόεδρος Έρντογαν.

«Αν προβεί σε μία γεώτρηση η νότια Κύπρος, εμείς θα κάνουμε δύο γεωτρήσεις. Αν εκείνοι κάνουν δύο, εμείς θα κάνουμε τρεις. Και αυτή είναι μια πολιτική στην οποία επιδεικνύει μεγάλη συμπάθεια και στήριξη και ο λαός και δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα σε αυτό το θέμα», είπε.

Επαναλαμβάνοντας την τουρκική θέση ότι η 50χρονη συζήτηση για λύση ομοσπονδίας στην Κύπρο έχει τελειώσει, ο Σουτζούογλου υποστήριξε ότι όταν κοιτάξει κανείς στο παρελθόν φαίνεται ότι δεν υπήρξε καμία εξέλιξη λέγοντας ότι είναι πολύ σημαντικό το οικονομικό άνοιγμα για μια «τδβκ» με ισχυρή οικονομία που να στέκεται στα δικά της πόδια.

Ισχυριζόμενος ότι στις δημοσκοπήσεις που γίνονται η στήριξη του τουρκοκυπριακού «λαού» προς την Τουρκία ανέρχεται στο 85%, ο Σουτζούογλου υποστήριξε ότι υπάρχει μια στήριξη πέραν του 95% στις εγγυήσεις της Τουρκίας και στην παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Στο κελί ο 60χρονος που παρέσυρε με το όχημα του αστυνομικό
Στις φλόγες συνεργείο στη Λευκωσία-Κάηκαν ολοσχερώς δώδεκα αυτοκίνητα (pics)
Κλάπηκε όχημα αξίας 30 χιλιάδων στη Λεμεσό-Συνελήφθη 21χρονος
Τρομοκρατική ενέργεια η επίθεση σε εκκλησία στο Σίδνεϊ-Δεκαπεντάχρονος ο δράστης
Στο Λονδίνο ο Πρόεδρος για προώθηση επενδύσεων στην Κύπρο
Πάνω από 100 οι μετανάστες που έφθασαν τη Δευτέρα στην Κύπρο-Δύο συλλήψεις
LIVE: Νετανιάχου: Η ανταπόδοση της επίθεσης του Ιράν πρέπει να είναι έξυπνη, θα προειδοποιήσουμε τις ΗΠΑ
Οι Βρυξέλλες δίνουν τον ρυθμό στα κρίσιμα ζητήματα-Οι επιδιώξεις της Λευκωσίας για Κυπριακό και Μεταναστευτικό
Καμπανάκι για νέες αυξήσεις στα καύσιμα λόγω πολέμου-Κίνδυνο εκμετάλλευσης προβλέπουν οι καταναλωτές
Τι σηματοδοτεί η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ-Η επόμενη μέρα και τα απόνερα στην Κύπρο