Κυριακή 16 Ιαν, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Έστειλε μηνύματα για το μεταναστευτικό στην ομάδας Φιλίας Γαλλίας-Κύπρου η Αννίτα

  29/11/2021 15:22
Έστειλε μηνύματα για το μεταναστευτικό στην ομάδας Φιλίας Γαλλίας-Κύπρου η Αννίτα

Έστειλε μηνύματα για το μεταναστευτικό στην ομάδας Φιλίας Γαλλίας-Κύπρου η Αννίτα

  29/11/2021 15:22

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε τη Δευτέρα αντιπροσωπεία της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας – Κύπρου στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, στο πλαίσιο επίσκεψής της στην Κύπρο, ύστερα από πρόσκληση της Βουλής. Της αντιπροσωπείας ηγείται η Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας-Κύπρου Nadia Essayan και σε αυτήν μετέχουν τα μέλη Florence Granjus και Sophie Mette.

Ανακοίνωση της Βουλής αναφέρει ότι καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία, η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε τους στενούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και της Γαλλίας, στη βάση κοινών αρχών και της ευρωμεσογειακής τους ταυτότητας, οι οποίοι, όπως ανέφερε, έχουν αναπτυχθεί σε καίριους τομείς και βρίσκονται σήμερα σε εξαιρετικό επίπεδο.

Η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ειλικρινείς ευχαριστίες για τη στάση αρχών και την πολύτιμη στήριξη της Γαλλίας και του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν όσον αφορά το Κυπριακό.

Η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε τη βούληση της Ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με στόχο την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις ευρωπαϊκές αρχές, η οποία θα επανενώνει τη χώρα και θα διασφαλίζει ένα κοινό μέλλον σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων. Ουδέποτε θα αποδεχθούμε τις αξιώσεις της τουρκικής πλευράς για λύση «δύο κρατών» και τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής, κατά παράβαση της διεθνούς νομιμότητας, τόνισε.

Η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε τη σημασία περαιτέρω ενδυνάμωσης του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ των Κοινοβουλίων Κύπρου και Γαλλίας, μέσω συχνότερων διμερών ανταλλαγών, καθώς και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών.

Τόνισε την ετοιμότητα της Βουλής να συμβάλει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο στους στόχους της επικείμενης Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, καθώς και τη βούληση της Βουλής των Αντιπροσώπων να γίνει μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Γαλλοφωνίας. Η ηγέτιδα θέση της Γαλλίας στην επιδίωξη του ευρωπαϊκού οράματος αποτελεί πρότυπο για την Κύπρο, σημείωσε .

Αναφερόμενη στο μεταναστευτικό πρόβλημα, η Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι η Κύπρος δέχεται κατ’ αναλογίαν πληθυσμού τον μεγαλύτερο αριθμό αιτητών ασύλου μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, έχοντας να αντιμετωπίσει τη διοχέτευση από την Τουρκία παράτυπων μεταναστών μέσω των κατεχομένων στις περιοχές που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία. Η κ. Δημητρίου τόνισε την επείγουσα ανάγκη δικαιότερης κατανομής βαρών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ προς αντιμετώπιση αυτού του πολύ σοβαρού ανθρωπιστικού ζητήματος.

Η κ. Essayan σημείωσε την ουσιαστική συμβολή των αντίστοιχων Ομάδων Φιλίας στην ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των Κοινοβουλίων των δύο χωρών, αλλά και στον στόχο της Γαλλίας για περαιτέρω άνοιγμά της προς τις γαλλόφωνες και τις γαλλόφιλες χώρες και για αύξηση της επιρροής της εντός της ΕΕ και στον κόσμο.

Στόχος της επικείμενης Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, υπογράμμισε η κα Essayan, είναι ακριβώς να ενισχύσει αυτό το πνεύμα της ενότητας και της συνέργειας προς αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.   

Πηγή: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας