Νουρής: Προσδοκία να προωθηθούν τα νομοσχέδια της ΤΑ στην Ολομέλεια μετά τους προϋπολογισμούς

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής προέβη σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, μετά τα εγκαίνια του Αθλητικού Μουσείου «Νενικήκαμεν» στον Άγιο Αμβρόσιο, στη Λεμεσό.

Αναφορικά με το Αθλητικό Μουσείο που εγκαινιάστηκε, ο Υπουργός είπε ότι «είναι ένα δείγμα της πολιτικής της Κυβέρνησης για την τόνωση και ανάπτυξη της υπαίθρου μας».

Τόνισε ότι είναι κάτι ξεχωριστό, γιατί δεν αποτελεί ένα απλό μουσείο. Είναι ένα μουσείο, πρόσθεσε, που θα αφήσει το στίγμα του ανεξίτηλο στα βάθη του χρόνου για την εθνική μας ταυτότητα, την αθλητική μας ταυτότητα και τον πολιτισμό μας. Τέτοια ποιοτικά εκθέματα θέλω να ελπίζω ότι θα αποτελέσουν χώρο προσέλκυσης κυρίως της νεολαίας μας, ανάφερε ο κ. Νουρής.

Ερωτηθείς για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Υπουργός είπε ότι «με τη συναίνεση που έχει επιδειχθεί μεταξύ Κυβέρνησης και κοινοβουλευτικών κομμάτων, το μόνο που προσωπικά εύχομαι είναι στα τελευταία της μακράς αυτής διαδρομής για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκηση, να πρυτανεύσει μεταξύ όλων το ίδιο συναινετικό πνεύμα».

Αναφερθείς στο τελευταίο κεφάλαιο των συνενώσεων που δημοσιογραφικά, όπως είπε, ονομάστηκε «αγκάθι της προσπάθειας»,  εξέφρασε την ελπίδα να πρυτανεύσει όπως οι νέες οντότητες- οποίες και να είναι αυτές- να είναι βιώσιμες σε βάθος χρόνου.

«Δεν πρέπει εν ονόματι των οποιωνδήποτε άλλων παραμέτρων ή συμφερόντων ή προσωπικών θέσεων να δημιουργήσουμε οντότητες που θα θέσουν σε κίνδυνο την ίδια τους την υπόσταση και το προσδοκούμενο αποτέλεσμα, που είναι η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών σε χαμηλό κόστος στους πολίτες», υπογράμμισε.

«Μέχρι σήμερα τα έχουμε πάει πάρα πού καλά» είπε ο Υπουργός και πρόσθεσε πως είναι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι το ίδιο καλά θα είναι και στις επόμενες τελευταίες συνεδρίες. Προσδοκία, ανάφερε, είναι «πριν από το τέλος του χρόνου, κι αμέσως μετά τους προϋπολογισμούς, να προωθηθούν τα νομοσχέδια στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση».

Ερωτηθείς αναφορικά με τον αριθμό των Δήμων, ο κ. Νίκος Νουρής σημείωσε ότι «η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Εσωτερικών έχουν επιχειρηματολογήσει και θα συνεχίσουν να επιχειρηματολογούν υπέρ του κυβερνητικού νομοσχεδίου, το οποίο έχει συγκροτηθεί και   έχει παρουσιαστεί με συγκεκριμένα στοιχεία και επιχειρήματα, στη βάση τεχνοκρατικής μελέτης». Στη βάση κριτηρίων, το βιώσιμο σχήμα κατά μέγιστο θα πρέπει να περιλαμβάνει 17 οντότητες, πρόσθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών. «Από ΄κει και έπειτα ζούμε σε δημοκρατία και τα κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν τον τελευταίο λόγο», συμπλήρωσε.

Μέσα από τη συζήτηση μπορεί να επέλθουν κάποιες διαφοροποιήσεις, είπε τονίζοντας πως ως Κυβέρνηση δεν είναι δογματικοί στους αριθμούς και στα θέματα των οντοτήτων. «Είμαστε όμως απόλυτοι στο γεγονός ότι οι τελικές επιλογές όλων μας θα πρέπει ακριβώς να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα και προς αυτούς όλους απευθύνομαι που θα έχουν τον τελικό λόγο λήψης απόφασης», είπε ο Υπουργός.

Ερωτηθείς για τα δημοψηφίσματα, ο Υπουργός είπε ότι η θέση της Κυβέρνησης εστιάζεται πάνω απ΄ όλα στη νομιμότητα.

«Όταν τέθηκε το θέμα των δημοψηφισμάτων μέσα στην τρέχουσα χρονιά, η Κυβέρνηση μελέτησε το θέμα, αφουγκράστηκε τα κοινοβουλευτικά κόμματα και παρά το γεγονός ότι το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν διαλαμβάνει τη δυνατότητα διενέργειας τοπικών δημοψηφισμάτων- ο ειδικός όμως νόμος των δημοψηφισμάτων επιτρέπει εθνικό δημοψήφισμα- προχωρήσαμε στην κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης εθνικού δημοψηφίσματος, την οποία δημοκρατικά η Βουλή δεν αποδέχθηκε», είπε. Υπενθύμισε ότι η ενδεχόμενη διενέργεια δημοψηφίσματος θα γινόταν ταυτόχρονα με τη διενέργεια των Δημοτικών Εκλογών.

Αναφερθείς στα δημοψηφίσματα, είπε πως το συγκεκριμένο κεφάλαιο θεωρεί πως κλείνει την ώρα που έχει παρουσιαστεί και η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, που ξεκαθαρίζει ότι δεν νομιμοποιείται η δημιουργία τοπικών δημοψηφισμάτων, αλλά και την ίδια ώρα που υποστηρίζεται και από το Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών της ΕΕ. «Έχω την εντύπωση ότι αυτά θα συνεκτιμηθούν από τα κοινοβουλευτικά κόμματα», συμπλήρωσε.

«Το μήνυμα είναι σαφές ότι οι πολίτες ζητούν και θέλουν τη μεταρρύθμιση και αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα», είπε ο κ. Νουρής.

Καταλήγοντας, υπενθύμισε αυτό που είπε ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων ότι «αυτό που σήμερα έχουμε δεν είναι Τοπική Αυτοδιοίκηση» και υπογράμμισε πως «πρέπει να πάμε στην επόμενη μέρα». 

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»