Πετρίδης: Με τη Στρατηγική Πυξίδα, η ΕΕ θα αναπτύξει και θα ενισχύσει περαιτέρω τον ρόλο της στον κόσμο

Η ΕΕ θα αναπτύξει και θα ενισχύσει περαιτέρω τον ρόλο της στον κόσμο, με τη Στρατηγική Πυξίδα, ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης. Οι στρατηγικοί διάλογοι μεταξύ των κρατών μελών είναι ακόμη σε εξέλιξη και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη.

Απευθυνόμενος σε δείπνο που παρέθεσε σε συμμετέχοντες σε συνέδριο με τίτλο «Το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας», ο τόνισε ότι η ΕΕ δεν έχει την πολυτέλεια να παραμένει θεατής σε έναν κόσμο αυξανόμενου παγκόσμιου πολιτικού ανταγωνισμού.

Το συνέδριο συνδιοργάνωσαν το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Άμυνας, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Ασφάλειας και Άμυνας και η Ένωση Ευρωπαίων Πολιτών, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης και έχει ως στόχο να δώσει στους πολίτες της ΕΕ την ευκαιρία να συμμετάσχουν ενεργά στη συζήτηση για τις προτεραιότητες και τις προκλήσεις της Ευρώπης, μεταξύ άλλων, στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας.

«Η Ευρώπη δεν επηρεάζεται μόνον από προκλήσεις ασφαλείας κοντά στα σύνορά της, αλλά οι γεωπολιτικές αλλαγές αναγκάζουν την ΕΕ να αμφισβητήσει και να επανεκτιμήσει μακροχρόνιες συνεργασίες. Αυτό το πιο εχθρικό περιβάλλον ασφαλείας απαιτεί από την ΕΕ να αυξήσει την ικανότητα και την προθυμία της να δράσει. Απαιτείται πιο αποφασιστική δράση για να μπορέσει η ΕΕ να υπερασπιστεί τις αξίες και τα συμφέροντά της και να ενισχύσει την ανθεκτικότητά της ώστε να προβλέψει, να αποτρέψει και να ανταποκριθεί στις παρούσες και μελλοντικές απειλές και προκλήσεις», είπε ο Υπουργός.

«Η ΕΕ δεν έχει την πολυτέλεια να είναι θεατής σε έναν κόσμο αυξανόμενου παγκόσμιου πολιτικού ανταγωνισμού. Δεν μπορεί να επιτρέψει το μέλλον της να περιοριστεί ή να διαμορφωθεί από άλλους», σημείωσε.

Ο Πετρίδης είπε πως η μέχρι σήμερα εφαρμογή ευρωπαϊκών αμυντικών πρωτοβουλιών δεν έχει ακόμη οδηγήσει σε καμία απτή αλλαγή στις συλλογικές αμυντικές δυνατότητες της Ένωσης ή στην ετοιμότητα και προθυμία της Ένωσης να αναπτύξει στρατεύματα.

Είναι ευρέως αποδεκτό, είπε ο Υπουργός Άμυνας, «ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ μερικές φορές διχάζονται όταν πρόκειται για στρατηγικά συμφέροντα και αποφάσεις». Σημείωσε επίσης ότι υπάρχει έλλειψη ενότητας και προθυμίας για δράση, καθυστερημένη αντίδραση σε κρίσεις και ανεπαρκής συντονισμός που επιφέρουν βαρύ κόστος.

Ωστόσο υπέδειξε πως παρά τις αδυναμίες, πρέπει να είμαστε θετικοί και ρεαλιστές, και δικαίως μπορούμε να είμαστε, όταν αξιολογούμε την ιστορική εξέλιξη της ασφάλειας και της άμυνας της ΕΕ και παρατηρούμε την τεράστια δραστηριότητα και πρόοδο που έχει σημειωθεί σε αυτόν τον τομέα από το 2016.

«Η Στρατηγική Πυξίδα στοχεύει να εδραιώσει τα θεμέλια και το κοινό όραμα των κρατών μελών για την ασφάλεια και την άμυνα της ΕΕ. Από αυτή την άποψη, αυτή τη στιγμή προετοιμάζουμε το επόμενο αποφασιστικό βήμα. Αυτή η διαδικασία βασίζεται σε μια ολοκληρωμένη χαρτογράφηση του τοπίου απειλών σε ολόκληρη την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης στη βάση πληροφοριών, για τα επόμενα χρόνια. Οι στρατηγικοί διάλογοι μεταξύ των κρατών μελών είναι ακόμη σε εξέλιξη και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2022», είπε ο κ. Πετρίδης.

«Με τη Στρατηγική Πυξίδα, η ΕΕ θα αναπτύξει και θα ενισχύσει περαιτέρω τον ρόλο της στον κόσμο. Θα το πράξει θέτοντας σε επιχειρησιακή εφαρμογή τη στρατηγική της αυτονομία, βελτιώνοντας το επίπεδο φιλοδοξίας της και συνδέοντας καλύτερα και πιο αποτελεσματικά τις στρατηγικές, επιχειρησιακές και από άποψης ικανοτήτων αναγκαιότητές της», σημείωσε.

Ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε πως το πρώτο προσχέδιο αυτού του πολιτικού εγγράφου επιβεβαιώνει τη βούληση της ΕΕ να ενεργήσει προληπτικά προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντά της, να προστατεύσει τους πολίτες της, να επενδύσει σε αμυντικές καινοτομίες και δυνατότητες και να ενισχύσει τις συνεργασίες της.

«Σε αυτόν τον κόσμο της αυξανόμενης αβεβαιότητας, πολυπλοκότητας και αλλαγής, η ΕΕ επιλέγει να ακολουθήσει μια πιο στρατηγική πορεία δράσης, να αυξήσει την ικανότητά της να ενεργεί αυτόνομα για να προστατεύει τα συμφέροντά της, να υποστηρίζει τις αξίες και τον τρόπο ζωής της και να βοηθά στη διαμόρφωση του παγκόσμιου μέλλοντος», επεσήμανε ο κ. Πετρίδης.

«Για να υπερασπιστούμε καλύτερα τα συμφέροντα και τις αξίες μας και να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο παγκόσμιο περιβάλλον για τις μελλοντικές γενιές, η ΕΕ πρέπει να είναι πιο δυναμική και αποτελεσματική», πρόσθεσε. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε πιο ενωμένοι στις θέσεις που παίρνουμε και πιο αποφασιστικοί και αποτελεσματικοί στην άσκηση και χρήση της επιρροής μας», είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»