Αδειάζουν Παπαχαραλάμπους ο αντιδήμαρχος και δημοτικές ομάδες Στροβόλου

 

Επιστολή προς την πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, απέστειλε σήμερα ο αντιδήμαρχος Στροβόλου Γιώργος Χρυσάνθου, την ώρα που και οι δημοτικές ομάδες, του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, διαχωρίζουν τη θέση τους, από τα όσα ανέφερε στη χθεσινή επιστολή του ο δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, στην οποία, μεταξύ άλλων, ανέλυε στην πρόεδρο της Βουλής τους λόγους για τους οποίους η Ολομέλεια θα πρέπει να πει «ναι» στη συμμετοχή του Στροβόλου στον νέο μητροπολιτικό δήμο της Λευκωσίας, όπως αυτός προβλέπεται στον υπό συζήτηση Νόμο για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Απευθυνόμενος στην πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Χρυσάνθου σημειώνει πως, «σε επαφές που είχα όλο αυτό το διάστημα ως Αντιδήμαρχος του Δήμου Στροβόλου, με απλούς δημότες, αριθμό οργανωμένων συνόλων και ΜΚΟ, καταστηματάρχες, εκπροσώπους επιχειρήσεων, παράγοντες Αθλητικών Σωματείων, Προέδρους Τοπικών Επιτροπών Πολιτικών Κομμάτων, Κοινοτάρχες, Συνδικαλιστές, πρώην Βουλευτές, Υπουργούς και άλλους Κρατικούς Αξιωματούχους, νυν και πρώην Δημοτικούς Συμβούλους, Αντιδημάρχους και Δημάρχους, του Προέδρου της Σχολικής Εφορείας Στροβόλου και πρώην υποψήφιους Δημάρχους συζητήσαμε εκτενώς τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (νέες αρμοδιότητες, εξουσίες και συνενώσεις των Δήμων)».

Και προσθέτει: «Τονίστηκε από όλους η θετική προσέγγιση και στάση για τη μεταρρύθμιση της ΤΑ προς όφελος των δημοτών και της περαιτέρω αναβάθμισης των υπηρεσιών και της εξυπηρέτησης, λαμβάνοντας υπόψη μας το πληθυσμιακό, το γεωγραφικό, το κοινωνικοοικονομικό (χωρίς μεγάλες ανομοιογένειες για ευρύτερο αναπτυξιακό πλάνο) και τις εξοικονομήσεις (οικονομίες κλίμακας)». 

Ως Στροβολιώτες, τονίζουμε, συνεχίζει ο κ. Χρυσάνθου, «ότι δεν μας βρίσκει σύμφωνους η συνένωση του Στροβόλου με τη Λευκωσία. Ο Στρόβολος υπήρξε για πολλά χρόνια ένας πρωτοπόρος Δήμος, με ανάπτυξη και προοπτική. Πολλοί ιδιωτικοί Οργανισμοί, Υπουργεία, Κρατικοί Φορείς, Νοσοκομεία, Γήπεδα κοκ έχουν τα κεντρικά τους γραφεία και τις εγκαταστάσεις τους στην επικράτεια του Δήμου Στροβόλου».

«Σε μια δημοκρατική χώρα, ο καθένας έχει δικαίωμα της έκφρασης της άποψης του και αυτό είναι απόλυτα σεβαστό. Όμως δεν είναι δυνατό ο Στρόβολος να εξελιχθεί σε μια γειτονιά της Λευκωσίας και μας προκαλεί τεράστια έκπληξη ο τρόπος και η μεθόδευση που γίνεται από τον νυν Δήμαρχο του Στροβόλου, επικαλούμενος τη δήθεν μελλοντική αναβάθμιση και τη δήθεν άντληση Ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ούτε είναι δυνατό τις αδυναμίες αυτών που διοικούν να τις κρύβουν στις συνενώσεις και στο τι κρίνουν οι ίδιοι για το καλό μιας ιστορικής πόλης όπως είναι ο Στρόβολος. Ειρήσθω εν παρόδω, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι ότι ποτέ δεν συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της συνένωσης του Δήμου Στροβόλου με τη Λευκωσία και ποτέ δεν λήφθηκε οποιαδήποτε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα αυτό», υποδεικνύει.

Αν και αναγνωρίζουμε, συνεχίζει ο αντιδήμαρχος Στροβόλου, «ότι έγινε σοβαρή και υπομονετική δουλειά με μεγάλες κατανοήσεις και συμβιβασμούς για το ευρύτερο καλό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτα και κύρια από τον Υπουργό Εσωτερικών φίλο Νίκο Νουρή, την Ένωση Δήμων Κύπρου και τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών μέχρι τη σημερινή μορφή του νομοσχεδίου σε σχέση με τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες των νέων Δήμων, από την άλλη δεν βρίσκουμε πρακτικά εφαρμόσιμη την πρόταση που θέλει τους Δημάρχους των Μητροπολιτικών Δήμων αντί να συγκεντρωθούν αποκλειστικά στις αρμοδιότητες των νέων Δήμων αφού πλέον θα μιλάμε για μεγαλύτερους γεωγραφικά και πληθυσμιακά Δήμους με αυξημένα καθήκοντα και υποχρεώσεις, να αναλαμβάνουν επιπλέον αρμοδιότητες όπως να είναι οι Πρόεδροι των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (συμπλέγματα υπηρεσιών – Αποχετευτικό, Υδατοπρομήθειας – Διαχείρισης Αποβλήτων/ΟΕΔΑ και Πολεοδομικές Αρχές) και σε βάθος χρόνου και τις Σχολικές Εφορείες – που κακώς συνεχίζουν να συνδέονται ως αποκλειστικές υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».  

Επιπλέον, αναφέρει, «σε πιο τεχνικά ζητήματα κάτι πολύ σημαντικό που δεν έχει αναφερθεί ακόμη. Ποιος θα αναλάβει τα χρέη και τις υποχρεώσεις των σημερινών Δήμων; Όπως το Ταμείο Προνοίας πχ. του Δήμου Λευκωσίας χρωστά περίπου €60 εκ., τι θα γίνει με αυτό; Τα διάφορα δάνεια με εγγύηση τα Ταμεία Προνοίας των υπάλληλων κτλ. Οι κάτοικοι του Δήμου Λευκωσίας δεν πληρώνουν τέλη αποχετεύσεων που αφορούν την κατασκευή αλλά μόνο για τη χρήση. Πως θα ρυθμιστεί αυτό στις συνενώσεις;», διερωτάται.

Την ίδια ώρα καλεί την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, τον αρμόδιο Υπουργό και την Ένωση Δήμων να λάβουν υπόψη όλα τα πιο πάνω πριν οδηγηθεί η τελική μορφή των νομοσχεδίων στην ολομέλεια της Βουλής. «Παράλληλα καλούμε τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα να κατανοήσουν τον τοπικό χαρακτήρα ιδιαίτερα όταν αφορά ήδη μεγάλες, αναπτυσσόμενες και βιώσιμες ήδη οικονομικά οντότητες όπως είναι ο Δήμος Στροβόλου και να μην παρασυρθούν από τις μεγαλομανίες κάποιων που εκφράζουν ουσιαστικά τους εαυτούς τους, θεωρώντας ότι δήθεν θα φτιάξουν τη νέα μεγάλη Λευκωσία των 200.000 χιλιάδων κατοίκων, διότι με το πέρασμα του χρόνου θα δημιουργηθεί ένα έκτρωμα που δεν θα δουλέψει πρακτικά και λειτουργικά, εναντίον φυσικά του κόσμου».

«Οι μεγάλες και σημαντικές πόλεις φτιάχνονται ή εξελίσσονται από το όραμα, την νοοτροπία, την καθαριότητα, την ασφάλεια, τη βιώσιμη κινητικότητα, τα έργα υποδομής και ανάπτυξης, την εξυπηρέτηση και την ανταπόκριση στα αιτήματα των πολιτών, τη μείωση των φορολογιών, την παροχή κινήτρων για επιχειρηματικές και άλλες δράσεις και όχι από τα πομπώδη λόγια και τους λαϊκισμούς», υποδεικνύει.

«Τέλος, τονίζω ξεκάθαρα και κατά απολυτό τρόπο, όπως και σε πολλά άλλα μικρότερα όμως σοβαρά ζητήματα, για το συγκεκριμένο μείζον θέμα – όπως έπραξα επανειλημμένα δημόσια τόσο πέρσι, όσο και πρόπερσι, διαχωρίζω κάθετα τη θέση μου με την προσωπική άποψη και θέση του Δημάρχου Στροβόλου κ. Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, το οποίο αποτελεί ζήτημα τιμής έναντι του προσωπικού του Δήμου Στροβόλου, αλλά κυρίως του κάθε Στροβολιώτη ξεχωριστά, είτε μας ψήφισε, είτε όχι. «Δεν παραλάβαμε Δήμο για να παραδώσουμε γειτονιά, ούτε έχουμε τέτοιο δικαίωμα», καταλήγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλυτη η εξίσωση της ελ. Αμμοχώστου-Οι διαφορές κομμάτων και Κυβέρνησης για Τ.Α.

Φωνές από ΔΗΚΟ, ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ

Εξάλλου την ίδια ώρα έντονη ήταν η αντίδραση και του ΑΚΕΛ το οποίο εξαπέλυσε επίθεση κατά του δημάρχου Στροβόλου το οποίο σε ανακοίνωση του σημειώνει πως, «επειδή κατ’ επανάληψη ο δήμαρχος Στροβόλου επανέρχεται βάζοντας στο προσκήνιο των συζητήσεων για την μεταρρύθμιση της Τ.Α. την άποψη για συνένωση του δήμου με ένα μεγάλο μητροπολιτικό δήμο της Λευκωσίας, ξεκαθαρίζουμε ότι ουδέποτε το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Στροβόλου συζήτησε σοβαρά και σε βάθος αυτή την ιδέα  και προοπτική. Επομένως να γίνει ξεκάθαρο από όλους ότι οι δηλώσεις, τα άρθρα, οι επιστολές του δημάρχου είναι το δικό του και μόνο αφήγημα, είναι τις δικές του προσωπικές απόψεις που εκφράζουν».

«Η Δημοτική Ομάδα ΔΗΚΟ Στροβόλου δηλώνει και διευκρινίζει ότι οι απόψεις που εκφράστηκαν από τον Δήμαρχο Στροβόλου, σε σχέση με την επικείμενη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοικησης με την συμπερίληψη του Δήμου Στροβόλου στον νέο μητροπολιτικό Δήμο Λευκωσίας, αποτελούν προσωπικές απόψεις και σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύουν την ομάδα μας», αναφέρει από την πλευρά του το ΔΗΚΟ.

Και προσθέτει: «Διευκρινίζουμε ότι ουδέποτε λήφθηκε οποιαδήποτε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Στροβόλου για να ενταχθεί ο Στρόβολος στο νέο Δήμο Λευκωσίας που θα δημιουργηθεί το 2024. Εν πάση περιπτώσει, η οποιαδήποτε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ελαμβάνετο επι αυτού του ζητήματος δεν θα είχε οποιαδήποτε δεσμευτική νομική ή άλλη ισχύ αφού με βάση τον Περί Δήμων Νόμο, τα Δημοτικά Συμβούλια δεν έχουν εξουσίες και αρμοδιότητες να λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις».   

«Τα θέμα συνενώσεων των Δήμων αφορά αποκλειστικά το Κοινοβούλιο καθότι πρόκειται για ψήφιση νέας νομοθεσίας και το αρμόδιο σώμα για να αποφασίσει είναι το Κοινοβούλιο και όχι οι προσωπικές απόψεις Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων και Δημοτικών Συμβουλίων», καταλήγει το ΔΗΚΟ.

Από της πλευρά της η ΕΔΕΚ σημειώνει ότι, «οι βασικές αρχές πάνω στις οποίες η ΕΔΕΚ ζητά να υπάρξει κατάληξη πριν από την συζήτηση της μορφής της ενοποίησης και του αριθμού των  δήμων που θα ενοποιηθούν».

«Με αφορμή τη συζήτηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την επιστολή του Δημάρχου Στροβόλου, από την πλευρά της ΕΔΕΚ θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως πριν από την οποιαδήποτε συζήτηση της μορφής της ενοποίησης και του αριθμού των  δήμων που θα ενοποιηθούν, θα πρέπει να υπάρχει κατάληξη πάνω σε γενικές και βασικές αρχές όπως:

Η σύνθεση των δήμων σε σχέση με τους δημοτικούς σύμβουλους και αντιδημάρχους.

Τα δημοτικά διαμερίσματα και τις αρμοδιότητες των δημοτικών διαμερισμάτων.

Την αρχή της ενιαίας ανάπτυξης της δημοτικής  περιοχής.

Το ζήτημα των επαρχιακών συμβουλίων και των σχολικών εφοριών».

«Στις αρχές αυτές θα πρέπει να διασφαλίζεται κατά τρόπο απόλυτο και διαφανή η απλή αναλογική και όχι με πρόσχημα την απλή αναλογική για τα δημοτικά διαμερίσματα να εισαγάγουμε το πλειοψηφικό σύστημα», καταλήγει η ΕΔΕΚ.

Σημειώνει ακόμα ότι «αναγνωρίζουμε το δικαίωμα στο κύριο Παπαχαραλάμπους να δημοσιοποιεί τις απόψεις του, όμως ταυτόχρονα θα ήταν πιο παραγωγικό επιτέλους να συζητήσουμε σοβαρά στο επίπεδο του Δ.Σ και όλοι να εκφράσουμε τις απόψεις μας γύρω από το πολύ σοβαρό θέμα της μεταρρύθμισης της Τ.Α».

Ο κ. Αθανασιάδης, υπέδειξε πως με την στάση του ο δήμαρχος θέλει να μετατρέψει τον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της Κύπρου σε κλητήρα της Λευκωσίας. «Διερωτώμαι», ανέφερε μιλώντας στον Reporter, «γιατί ο δήμαρχος ένιωσε την ανάγκη να στείλει αυτή την επιστολή. Έπρεπε να πει εξ αρχής την άποψη του στον κόσμο. Εμάς η άποψη του μας βρίσκει κάθετα αντίθετους και η θέση του αυτή είναι ακατανόητη και απαράδεκτη». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα
Η επέτειος του σχέδιο Ανάν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα
Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις
Στα 40 εκ. ευρώ της Κύπρου οι δαπάνες για φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων-Όσα δείχνει έκθεση της Ε.Υ.
Εγκρίθηκε από Ευρωκοινοβούλιο η αναθεώρηση κανόνων για καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων