Το μέλλον του τόπου μεταξύ τυρού και αχλαδιού

Σε μια κίνηση που δεν μας έχει συνηθίσει στα σχεδόν εννέα χρόνια που βρίσκεται στην προεδρική καρέκλα, ο Νίκος Αναστασιάδης απηύθυνε προσωπικές προσκλήσεις στους επτά πολιτικούς αρχηγούς τους οποίους θα δεξιωθεί απόψε. Εν μέσω ενός κλίματος ιδιαίτερα πολωμένου, στη σκιά των αποκαλύψεων για τα πρακτικά του Κρανς Μοντάνα, αλλά και των άλλων ζητημάτων που βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κάλεσε σε δείπνο τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, με την ατζέντα να είναι ιδιαίτερα χαλαρή.  

Και μπορεί οι πολιτικοί αρχηγοί να άρχισαν να διαβουλεύονται και να έχουν διεργασίες για το ποιον θα επιλέξουν για να τον διαδεχθεί, ωστόσο, μεταξύ τυριού και αχλαδιού και χωρίς πρωτόκολλα και παρουσία τρίτων, ο Νίκος Αναστασιάδης θα βρεθεί ενώπιον τους, σε μια προσπάθεια να στείλει το μήνυμα, πως επιβάλλεται ο τόπος να πάει μπροστά και αυτό θα γίνει μόνο με ομοψυχία και σύνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.

Πηγές από το Προεδρικό, σημειώνουν πως επιθυμία του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι να απευθύνει μια πρόσκληση προς τους πολιτικούς αρχηγούς, υποδεικνύοντας τους πως είναι εξαιρετικά σημαντικό για τον τόπο να προχωρήσουν οι Μεταρρυθμίσεις που θα επαναφέρουν τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης και ανάκαμψης. Αφενός ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιδιώξει να ρίξει τους τόνους και αφετέρου να επιταχύνει τους ρυθμούς ώστε, ειδικά οι Μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης, να προχωρήσουν στη βάση των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι δαπάνες της Βουλής για το 2022-15,2 εκ. για μισθούς και 11,5 εκ. στα κόμματα

Σε ότι αφορά το πρώτο, δηλαδή τη συναίνεση ανάμεσα στα κόμματα, μια σειρά από γεγονότα όξυναν το τελευταίο διάστημα τα πράγματα. Από τη μια η συζήτηση που επανήλθε από το πουθενά για το τι συνέβη τελικά πριν από τέσσερα χρόνια στο Κρανς Μοντάνα, με τα δύο μεγάλα κόμματα ειδικά να διαβάζουν τα ίδια πρακτικά, δίνοντας ωστόσο άκρως διαφορετικές ερμηνείες. Επιπλέον η συζήτηση για το μεταναστευτικό με τις διαφορετικές προσεγγίσεις, αποτέλεσε άλλο ισχυρό μέτωπο αντιπαράθεσης μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ενώ πάντα επίκαιρα και πάντα ευνοϊκά για αντεγκλήσεις παραμένουν τα ζητήματα της οικονομίας, της υγείας και γενικότερα της εσωτερικής διακυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναμένεται να αναφερθεί στα ζητήματα που το τελευταίο διάστημα αποτέλεσαν σημεία τριβής, καλώντας τα κόμματα να τα βάλουν στην άκρη και παράλληλα να εργαστούν έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί από την Κυβέρνηση και που αναμφίβολα είναι προς το συμφέρον των πολιτών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να τονίσει στην πολιτική ηγεσία του τόπου, πως οι Μεταρρυθμίσεις που προωθούνται σε συνδυασμό με τα χρήματα που προβλέπεται να αποδεσμευθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για εκσυγχρονισμό του κράτους και ώθηση σε σημαντικές δομές και επενδύσεις, είναι τα συστατικά που θα θέσουν τα θεμέλια και θα δημιουργήσουν στέρεες βάσεις για μακροχρόνια ανάπτυξη και ευημερία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κεντροδεξιά εσωστρέφεια, κεντροαριστερά πολυκοσμία...

Με τον ίδιο εξάλλου να έχει προαναγγείλει την αποχώρηση του σε 15 μήνες, ο Νίκος Αναστασιάδης θα στείλει το μήνυμα πως η τύχη της χώρας βρίσκεται στα χέρια των κομμάτων, που με τις αποφάσεις τους στη Βουλή θα καθορίσουν και την πορεία των Μεταρρυθμίσεων. Εξάλλου με τις κρίσιμες συνεδριάσεις των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής να επίκεινται για μια σειρά από Μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται στα σκαριά, αναμφίβολα η Κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα δύσκολο εγχείρημα για να ολοκληρώσει ένα ιδιαίτερα βαρύ κυβερνητικό πρόγραμμα, το οποίο μάλιστα έχει κόψει πίσω λόγω της πανδημίας.

Η Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την οποία εκκρεμούν μια σειρά από δύσκολα ζητήματα που θα απασχολήσουν την επιτροπή Εσωτερικών τις επόμενες δύο εβδομάδες, η Μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης που και πάλι βρίσκει μπροστά της εμπόδια, οι Νόμοι για την πάταξη της διαφθοράς, η δημιουργία σχετικής ανεξάρτητης αρχής, αλλά και ο Νόμος για τον προϋπολογισμό του κράτους, και τον έλεγχο των τραπεζών στα οικονομικά, είναι μόνο μερικά από τα σημαντικά ζητήματα που εκκρεμούν και για τα οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υποδείξει στους πολιτικούς αρχηγούς πως πρέπει να προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις, αλλά κυρίως και χωρίς να αλλάζει η φιλοσοφία  τους. Ανάλογη αναμένεται να είναι η τοποθέτηση του Προέδρου και σε περίπτωση που τεθεί εκ νέου το θέμα του ΓΕΣΥ και των αλλαγών που προωθούνται από συγκεκριμένους πολιτικούς κύκλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξανασχεδιάζεται ο πολιτικός χάρτης χωρίς προαποκλεισμούς και ταμπού

Σημειώνεται ότι το δείπνο που θα παραθέσει ο Νίκος Αναστασιάδης στους πολιτικούς αρχηγούς, διευθετήθηκε για απόψε στις επτά και τριάντα, μετά από προσωπική πρόσκληση που τους απηύθυνε ο ίδιος, ενώ σε αυτό δεν θα συμμετάσχουν, όπως σημείωναν πηγές από το Προεδρικό, διάφοροι άλλοι υπηρεσιακοί ή κυβερνητικοί παράγοντες. Μάλιστα για τη συνάντηση δεν έχει ετοιμασθεί κανένα πρωτόκολλο, με τη συζήτηση να είναι ελεύθερη, αφού πρώτα ο Νίκος Αναστασιάδης, δώσει μέσα από τα όσα θα αναφέρει αρχικά ενώπιον των αρχηγών το στίγμα και το πλαίσιο της συζήτησης που θα ήθελε να έχει μαζί τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Μιχάλης Χατζηπαντέλα: Με πράξεις να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματα των γυναικών
Ικανοποιημένη η Κυβέρνηση με τα Συμπεράσματα για Τουρκία-«Επιτεύχθηκε η σύνδεση με Κυπριακό»
«Παράδειγμα η Κύπρος στον ηγετικό ρόλο των νέων για περιβάλλον»
Υιοθέτησαν τα Συμπεράσματα για την Τουρκία οι «27»-Χαιρετίζουν τον διορισμό Ολγκίν
Η μεγάλη εικόνα της έξαρσης των μεταναστευτικών ροών, οι ευθύνες των εταίρων και ο ρόλος της Τουρκίας
Μεταναστευτικό και οικονομία θέτουν στο επίκεντρο του προεκλογικού οι πολίτες
Η δυστοκία επίλυσης του ζητήματος των πολλαπλών συντάξεων και οι εναλλακτικές που μελετώνται
Ιωάννου: Είμαστε αρωγοί πρωτοβουλιών αναβάθμισης κοινωνικού κράτους
Κλείδωσαν τα επόμενα ραντεβού του Προέδρου με Ολγκίν-Στις 2 Μαίου μεταβαίνει στον Λίβανο με την Ούρσουλα
Την ανάγκη ηλεκτρικών διασυνδέσεων τόνισε ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας σε επίπεδο ΕΕ