Δευτέρα 4 Ιουλ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Εκδόθηκε η Navtex για την επιβεβαιωτική της ExxonMobil-Ξαναμπαίνει τρυπάνι στον «Γλαύκο»

  20/11/2021 11:38
Εκδόθηκε η Navtex για την επιβεβαιωτική της ExxonMobil-Ξαναμπαίνει τρυπάνι στον «Γλαύκο»

Εκδόθηκε η Navtex για την επιβεβαιωτική της ExxonMobil-Ξαναμπαίνει τρυπάνι στον «Γλαύκο»

  20/11/2021 11:38

Τη ΝΑVTEX που δεσμεύει μέρος της θαλάσσιας περιοχής εντός του οικοπέδου 10 της κυπριακής ΑΟΖ, για την διεξαγωγή της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο κοίτασμα Γλαύκος, εξέδωσε το JRCC στη Λάρνακα. Σύμφωνα με τη Navtex, η περιοχή δεσμεύτηκε για την περίοδο μέχρι της 30 Ιανουαρίου.   

Υπενθυμίζεται ότι στο εν λόγω οικόπεδο δραστηριοποιείται η κοινοπραξία της ExxonMobil με την Qatar Petroleum. Η πρώτη ερευνητική γεώτρηση ανέδειξε μια αρχική ποσότητα φυσικού αερίου μεταξύ 5 και 8 τρισεκατομμυρίων ποδών (tcf). Μιλώντας για τη γεώτρηση ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil τις προηγούμενες ημέρες, από την Κύπρο, όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, εξέφρασε την ελπίδα η επιβεβαιωτική γεώτρηση να επιβεβαίωσει το μέγιστο ποσό. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τον Μάρτιο τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής στον «Γλαύκο»-Αντιμετώπιση προκλήσεων μέσω διπλωματίας

Η ερευνητική γεώτρηση που ξεκινά με καθυστέρηση λόγω της πανδημίας, αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το δεύτερο δεκαήμερο Ιανουαρίου, ενώ τα αποτελέσματα αναμένονται την άνοιξη του 2022.

Εξάλλου ερωτηθείσα για τους σχεδιασμούς για αξιοποίηση του κοιτάσματος την περασμένη εβδομάδα, η υπουργός Ενέργειας υπέδειξε πως ανάλογα με την ποσότητα υπάρχουν διάφορα σενάρια στο τραπέζι, τα οποία θα εξεταστούν, με το σενάριο προς τερματικό στην Αίγυπτο να θεωρείται το επικρατέστερο, βάσει των ποσοτήτων που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα και που αναμένονται βάσει και των αρχικών εκτιμήσεων.

Πάντως σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις και τις προειδοποιήσεις για νέα προσκόμματα στο γεωτρητικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν αναμένεται ότι με την έναρξη των εργασιών στο οικόπεδο 10 θα υπάρξει αντίδραση από πλευράς Τουρκίας, αφενός λόγω του γεγονότος ότι η αδειοδοτημένη κοινοπραξία αποτελείται από έναν αμερικανικό κολοσσό και από την κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων του Κατάρ και αφετέρου διότι η εν λόγω περιοχή δεν περιλαμβάνεται στις περιοχές που με βάση τη «Γαλάζια Πατρίδα», θεωρούν μέρος της τουρκικής υφαλοκρηπίδας οι Τούρκοι. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τετραμερής συνεργασίας και εμπιστοσύνης με το Κυπριακό στο επίκεντρο

Δείτε τη Navtex

JRCC LARNACA/CYPRUS RADIO/5BA

NNNN

-----------------------------------------------------------

ZCZC MA05

19 1400 UTC NOV 2021

JRCC LARNACA/CYPRUS RADIO

NAV WRNG NW 397/21

PREPARATION WORKS AND DRILLING OPERATIONS WILL BE CONDUCTED

FROM 19 NOV 2021 UNTIL 30 JAN 2022 IN

THE AREA BOUNDED BY THE FOLLOWING COORDINATES:

A. 33-37N 031-22E

B. 33-37N 032-11E

C. 33-17N 032-11E

D. 33-17N 031-22E

ALL SHIPS ARE REQUESTED TO SAIL WITH CAUTION IN THE AFOREMENTIONED AREA.

CANCEL THIS MESSAGE ON 31 0100 UTC JAN 2022.

JRCC LARNACA/CYPRUS RADIO/5BA

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γενί Σαφάκ: Αλπασρλάν το όνομα του 4ου γεωτρύπανου της Τουρκίας

Συνεχίζει έρευνες στην Ελλάδα το Nautical Geo

Εξάλλου, νέα οδηγία προς ναυτιλομένους εκδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης (18/11), αναφορικά με τις έρευνες του γαλλικού σκάφους Nautical Geo μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου.

Η Τουρκία έχει δώσει εντολή να παρακολουθείται συνεχώς το ερευνητικό της Γαλλίας, με πολεμικά πλοία της γείτονος να το έχουν μονίμως στα ραντάρ τους.

Σύμφωνα με τη νέα NAVTEX, το γαλλικό ερευνητικό θα κινηθεί από το ανατολικό άκρο της Κρήτης μέχρι το Μυρτώο πέλαγος, περίπου ανοιχτά της Μονεμβασιάς.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας