Τόσο κοντά αλλά και τόσο μακριά η Μεταρρύθμιση της ΤΑ-Δύο στροφές πριν το τέλος

Tόσο κοντά, αλλά και τόσο μακριά βρίσκεται η Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού μπορεί να απέμειναν δύο στροφές μέχρι να ολοκληρωθεί η συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών, για να οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας, ωστόσο πρέπει άπαντες να συνεχίσουν να δείχνουν την ανάλογη θέληση για να επιτευχθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έντονες αντιδράσεις για μείωση του budget των Δήμων-Ανέλαβε την ευθύνη ο Νουρής

Όπως λέει εξάλλου κι ένα ρητό, «αν δεν συμφωνηθούν όλα, είναι σαν να μην συμφωνήθηκε τίποτα» και τότε όλη αυτή η συζήτηση που τρέχει με φρενήρεις ρυθμούς το τελευταίο δίμηνο για να προλάβει η Βουλή το χρονοδιάγραμμα της 30ης Νοεμβρίου, θα γίνει μια άμορφη μάζα χαρτιού, η οποία θα ριχθεί στον κάλαθο των αχρήστων.

Σε μια τέτοια περίπτωση, οι εξελίξεις θα είναι αλυσιδωτές και σε πολλά επίπεδα, αφού αφενός θα χαθούν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης,αφετέρου θα τεθεί ξανά θέμα δημοτικών εκλογών, οι οποίες αναβλήθηκαν μέχρι τον Μάιο του 2024.

Γνωρίζοντας τις συνέπειες, τόσο η Κυβέρνηση, όσο και οι βουλευτές τηρούν μέχρι στιγμής τις δεσμεύσεις που έδωσαν τον περασμένο Σεπτέμβριο για υλοποίηση της Μεταρρύθμισης, η οποία είναι κοινώς παραδεκτό ότι πρέπει να υλοποιηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βρήκε λύσεις σε προβλήματα για την Τ.Α. η Επ. Εσωτερικών-Αλλαγές για τους Επ. Οργανισμούς

Έμεινε το μεγαλύτερο αγκάθι

Παρά τις διαφωνίες που προέκυψαν στην πορεία της συζήτησης ενώπιον της Βουλής, για διάφορα θέματα, εντούτοις βάζοντας άπαντες νερό στο κρασί τους, βρήκαν όλες εκείνες τις λύσεις που χρειάζονταν, για να επιλυθούν προβλήματα που προέκυπταν.

Ως εκ τούτου, τα μεγάλα ζητήματα που εκκρεμούν και θα συζητηθούν την ερχόμενη Πέμπτη, είναι αυτά των συνενώσεων, των συμπλεγματοποιήσεων και των δημοψηφισμάτων, για τα οποία υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από δήμους και κοινότητες.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν φωνές από τους δήμους και τις κοινότητες της ελεύθερης Αμμοχώστου, τον δήμο Αραδίππου, τον δήμο Πέγειας, τον δήμο Γεροσκήπου, ενώ έντονες ανησυχίες εκφράζουν και οι δήμοι Αγλαντζιάς και Τσερίου, αλλά και αρκετές κοινότητες.

Σημαντικό μερίδιο της μέχρι στιγμής πορείας της συζήτησης, πέραν των βουλευτών θα πρέπει να καρπωθεί και στον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή, ο οποίος αν και βρέθηκε αρκετές φορές στο στόχαστρο, ιδίως από πλευράς της Ένωσης Κοινοτήτων και της Ένωσης Δήμων, κατάφερε να γεφυρώσει τις διαφορές και να βρει λύσεις στα προβλήματα που κάθε φορά προέκυπταν στη διάρκεια της συζήτησης.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα με τα χρήματα που θα λάμβαναν οι δήμοι, από τα τέλη κυκλοφορίας, τα οποία θα ανέρχονταν στα 117 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με νεότερους υπολογισμούς αυτά τα χρήματα, δεν θα ήταν 117 εκατομμύρια, αλλά 100 και ενδεχομένως στο μέλλον να μειώνονταν, λόγω του γεγονότος ότι τα οχήματα που θα αγοράζουν οι πολίτες σε κάποια χρόνια θα είναι φιλικά προς το περιβάλλον και ως εκ τούτου τα χρήματα από τα τέλη κυκλοφορίας θα είναι ακόμη λιγότερα.

Αυτό έφερε την έντονη αντίδραση της Ένωσης Δήμων, ωστόσο ο Νίκος Νουρής, αφού ανέλαβε την ευθύνη για ότι συνέβη, εξήλθε της αίθουσας και σε λιγότερο από δεκαπέντε λεπτά, βρήκε λύση στο πρόβλημα, ώστε οι δήμοι να λαμβάνουν το ποσό που τους είχε αναφερθεί αρχικά.

Η ταχύτητα με την οποία λειτούργησε ο υπουργός, επιβεβαιώνει τη βούληση που υπάρχει και την επιμονή για να επιτευχθεί η Μεταρρύθμιση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανέβηκαν οι τόνοι για την Τ.Α-Απειλεί με μαζικές παραιτήσεις η Ένωση Κοινοτήτων

Το παρασκήνιο και οι δύο τελικές στροφές

Την ίδια ώρα, πάντως, που γίνονται τεράστιες προσπάθειες στο προσκήνιο για να επιλυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν, επικρατεί κι ένα οργιώδες παρασκήνιο, το οποίο δεν βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Για όσα συμβαίνουν, οι βουλευτές είναι ενήμεροι, ωστόσο έστρεφαν μέχρι στιγμής την προσοχή τους στην ουσία, που ήταν να ολοκληρώσουν τη διαβούλευση και μετά να σταματήσουν κάποιους, που ενδεχομένως να βάζουν νάρκες στο δρόμο τους.

Στο συγκεκριμένο ζήτημα αναφέρθηκε πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Άριστος Δαμιανού, ο οποίος έριξε τα καρφιά του στην Ένωση Κοινοτήτων για πυρά που εξαπολύονται σε βάρος βουλευτές, σε συνάξεις που πραγματοποιούνται σε διάφορες περιοχές της Κύπρου.

Πάντως η συζήτηση για τις συμπλεγματοποιήσεις και τις συνενώσεις, αναμένεται να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις τις επόμενες ημέρες, αφού εντός των τοπικών κοινωνιών που αντιδρούν επικρατεί αναβρασμός.

Ήδη, οι Τοπικές Αρχές που το τελευταίο διάστημα εκφράζουν ανησυχίες, παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και προειδοποιούν ότι εάν δεν εισακουστούν, θα αντιδράσουν δυναμικά. Σε αυτό το πλαίσιο, ασκούνται έντονες πιέσεις προς τα μέλη της Επιτροπής Εσωτερικών, αλλά και προς την Κυβέρνηση. Πιέσεις που αν τελικά φέρουν αποτέλεσμα, ενδεχομένως να θέσουν σε κίνδυνο την φιλοσοφία της Μεταρρύθμισης.

Μπορεί ένα εξαιρετικό δίμηνο με πολλές συμφωνίες και συγκλίσεις, να εξαφανιστεί σε μια τετράωρη συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών, αν δεν επιδείξουν όλοι την ίδια τόλμη και καλοπιστία για να κλείσει το θέμα και να σταλεί στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Το τι θα συμβεί εάν τορπιλιστεί η Μεταρρύθμιση, το αποτύπωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Άριστος Δαμιανού, πριν από περίπου δύο μήνες. «Πρέπει να συνταχθούμε όλοι, αλλιώς στο τέλος θα μείνει όλους η τάτσα. Ότι ακυρώσαμε τις εκλογές και στο τέλος δεν έγινε η Μεταρρύθμιση».

Δειτε Επισης

Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης
Ούρσουλα στην τελετή στο ΕΚ για 20χρονα διεύρυνσης-«Ηγετική η θέση της Κύπρου για τη βοήθεια προς τη Γάζα»
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης